Oberstdorf
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
01/27/2024
8 min

De 7 leukste bergsteden in Europa voor een stedentrip 2024

01/27/2024
8 min

Veel mensen denken meteen aan de wintersport als het om de bergen gaat. Maar wist je dat het ook een uitstekende bestemming kan zijn in de Zomer of een ander seizoen. Je hebt dan andere mogelijkheden dan de wintersport, bijvoorbeeld bergbeklimmen, raften en mooie wandelingen maken of hikes. 

In Europa zijn diverse leuke dorpen en steden die gelegen zijn in de bergen, je kunt dan eenvoudig de vele bezienswaardigheden van de stad combineren met activiteiten in de bergen. Een ander voordeel is dat de stad je veel voorzieningen en faciliteiten bied. De 7 leukste steden in de bergen in Europa, heb ik voor je op een rij gezet voor op deze pagina.

De steden, de bergen en de activiteiten worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden en of de stad geschikt is voor een stedentrip voor jullie. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan diverse tips.

Bled (Slovenië)

Bled is niet alleen een prachtige stad dat is omringd door de Alpine bergen maar ook een zeer populaire vakantiebestemming. Het meer van Bled is zeer geliefd zowel bij de Slovenen zelf als bij de toeristen uit heel Europa. Het meer maar ook Bled zelf is sprookjesachtig mooi. Eén van de mooiste plekjes is het Kasteel van Bled dat is gelegen op een klein eiland midden in het gletsjer blauwe water. Het 12e-eeuwse kasteel van bled heeft een prachtige museumcollectie. 

De bergen die om Bled heen liggen zijn ideaal voor activiteiten zoals een stevige hike en mooie wandelingen. Het meer zelf geeft je uiteraard ook vele watersportmogelijkheden en is naast de bergen een extra cadeautje als je naar Bled toe komt. 

Een leuke uitstapje is de Vintgar kloof ongeveer 4 kilometer van Bled. Deze indrukwekkende kloof is uitgesleten door de rivier Radovna. Je kunt hier een avontuurlijke wandelroute kiezen die je langs steile rotswanden brengt maar ook bij kleine watervallen en ruige bosgebieden. Onderweg kom je wel op houten loopbruggen. 

Hoewel Slovenië en vooral Bled steeds populairder worden als vakantiebestemming is het aanbod nog vrij gering. 

Bekijk hier het aanbod van Bled en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Arties (Spanje)

Arties is geen stad maar wel een prachtig bergdorp met diverse bezienswaardigheden en mogelijkheden. Het is gelegen in de regio  Valle de Aran (in het noord oosten). Arties is een klein dorp met ongeveer 500 inwoners. De mooiste bezienswaardigheden zijn de parochiekerk Santa Maria. Deze kerk heeft een romaanse structuur uit de 11de eeuw en de Gotisch Kerk Sant-Joran uit de 14de eeuw. 

Ook interessant is de ligging langs de rivier de Garonne, de huizen die je vind in Arties zijn kleurrijke en de straatje zijn smal en geplaveid.  En dit allemaal met de Pyreneeën op de achtergrond. Een leuk weetje is dat er in Arties gesproken wordt met een eigen taal het Aranese en dat er veel gezelligheid in het dorp aanwezig is. 

Bekijk hier het aanbod van Arties en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Bekijk hier het aanbod van Arties en laat je verrassen! 


Innsbruck (Oostenrijk)

Innsbruck is niet alleen gelegen in het Oostenrijke Tirol, het is ook de hoofdstad van Tirol. Het wordt niet alleen gezien als hoofdstad van Tirol maar ook van de Alpen. Innsbruck is namelijk omgeven door berg en skigebieden. Je hebt keuze als het om de wintersport gaat. Op 20 minuten afstand van Innsbruck heb je Innbrucker Nordkette. Er rijd zelfs een treintje vanaf het centrum na het wintersport gebied, een andere zeer goede keuze is Axamer Lizum dit is een zeer veelzijdig wintersport gebied.

Innsbruck zelf straalt ook veel wintersport uit dit heeft er ook mee te maken dat er vele mens in wintersport kleding en soms ook nog met ski´s en snowboard door de bijzondere stad lopen. De mooiste stad tussen de bergen heeft je ook meer dan alleen wintersport te bieden. Naast diverse prachtige bezienswaardigheden kun je hier ook uitstekend winkelen bijvoorbeeld in de Maria-Theresien straße.

Bezienswaardigheden die je zeker niet bij een bezoekje of bij een citytrip in Innsbruck mag overslaan zijn het Hofburg het voormailig paleis van de Habsburgers is tegenwoordig een museum die met alle pracht en praal een goede inkijk geeft in het leven in een paleis. de hoogtepunten zijn zonder twijfel de raadkamer, de reuzenzaal en de Gardezaal.

Ook heel bijzonder zijn de Hofkirche, deze kerk heeft 28 prachtige levensgrote bronzen beelden. De Stadtturm dit is een 51 meter hoge gotische stadstoren in de oude binnenstad en is één van de belangrijkste monumenten van Innsbruck, op 31 meter hoogte heb je een uitkijkplatfrom. Andere leuke bezienswaardigheden zijn: Slot Ambras en de Panoramamuseum & Kaiserjägermuseum.

Innsbruck zelf is vrij compact en eenvoudig te verkennen met het openbaar vervoer. Wist je trouwens dat Innsbruck een echte studentenstad is? Dit heeft wel als voordeel dat het hier altijd erg gezellig is.

Bekijk hier het aanbod van Innsbruck en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Bekijk hier de stedentrip en mogelijkheden voor Innsbruck van Alpenreizen! 

Chambery (Frankrijk)

Chambery is een prachtige stad in de regio Rhône-Alpes in Frankrijk. Het is gelegen in een vallei tussen de Bauges en het Chartreuse-gebergte aan de rivier de Leysse. Een zeer goede keuze als je wil genieten van een vakantie in de Franse Alpen. 

Chambery heeft een oud middeleeuws centrum met vele bezienswaardigheden waaronder de kathedraal Saint-Francois-de-Sales, Kasteel van Chambéry, Olifantenfontein. De huizen in Cambery zijn geschilderd in verschillende tinten en dat maakt het ook leuk om door het centrum en de stad te wandelen er is veel te zien en het verveelt niet. 

Vanuit Cambery kun je ook eenvoudig de regio verkennen en naar steden zoals Lyon en Grenoble die goed te bereiken zijn vanaf hier. 

Bekijk hier het aanbod van Cambery en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Oberstdorf (Duitsland)

Oberstdorf is niet de stad waar meteen aan denkt bij een stedentrip. Maar een weekend vermaken en in rondom Oberstdorf is geen moeilijke opgave, je komt eerder tijd te kort dan dat vervelen mogelijk is. 

Oberstdorf is gelegen in de streek Allgäu niet ver van de grens met Oostenrijk, het stadje is gelegen op een hoogte van 815 meter en is mede door de hoogte al jaren een populaire Duitse wintersport bestemming. Maar ook in de zomer is er veel te beleven in Oberstdorf en in de omgeving. De natuurliefhebber kan hier zijn hart ophalen. 

Het centrum is voor een grootdeel autovrij. Dit heeft als grote voordeel dat je lopend in alle rust Oberstdorf kunt verkennen. Naast de leuke straatjes met winkels, vind je ook een markt, een mooie kerk, Galerie AndO en het Heimatmuseum. 

Oberstdorf bekend van het beroemde Vierschansentoernooi begint (Wintersport). Aan wintersport geen gebrek in de omgeving en een zeer gevarieerd aanbod met o.a. veel langlauf mogelijkheden. 

Bekijk hier het aanbod van Oberstdorf en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Misurina (Italië)

Misurina heeft de prachtige bijnaam "de parel van de Dolomieten". Deze parel vind je in de Italiaanse provincie Belluno. Misurina is een klein bergdorpje maar ondanks het formaat mag je deze zeker niet onderschatten. Het dorpje is bekend om het gigantische natuurlijke bergmeer Misurina dat op een hoogte van 1754 meter ligt. 

Bij het meer kun je niet alleen genieten van het meer zelf maar ook de giga bergen en het uitzicht wat je vanaf hier hebt. Het dorpje Misurina is een perfecte keuze voor je vakantie. Het dorpje heeft een goede ligging voor activiteiten (ook veel wandelroutes en mogelijkheden) in en rondom de bergen, maar ook bezienswaardigheden in de buurt zijn goed te bereiken vanaf het dorp.  Misurina zelf heeft diverse hotels en bied je veel gezelligheid. 

Tui.nl bied een prachtig hotel aan in Misurina. Een goed hotel met diverse faciliteiten! 

Bekijk hier het aanbod van Misurina en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Metsovo (Griekenland)

In Griekenland vind je het prachtig dorp Metsovo. Het is gelegen aan de bergwand onder de Katara Col in de bergketen van Pindos. Metsovo heeft de bijnaam "The Jewel of Epirus". Metsovo is gelegen op hoogte en wordt omringd door dichte bossen. Het plaatsje zelf heeft naast houten huizen ook huizen met traditionele stenen en historische gebouwen die de moeite waard zijn om te bekijken. Het ontbreekt in het dorp niet aan goede traditionele Griekse restaurants.  Waar je kunt genieten van de uitstekende Griekse keuken.

Ook leuk is de wijnmakerij in het centrum van Metsovo. Niet alleen om de wijn is Metsovo bekend maar ook van de zuivelproducten zoals de kaas genaamd Metsovone. Een kaas met een gerookte smaak, het proeven waard. 

Zoals je net al gelezen hebt is Metsovo omringd door dichte bossen. In de bergen en bossen rondom Metsovo leven nog steeds beren. Metsovo is afgeleid van de Slavische woorden Mets en ovo en betekend letterlijk dorp van de beren. Ook ene leuk weetje is dat de meeste bewoners af stammen van de Vlachen een volk van de Nomadische herders. 

Voor de outdoor liefhebber is Metsovo ook een zeer goede keuze met vele mogelijkheden zowel in de zomer als in de winter. Want in de winter kun je hier genieten van de wintersport. Zomers kun je hier bijvoorbeeld zeer goed hiken, maar ook wandelen suppen en fietsen

Bekijk hier het aanbod van Metsovo en laat je verrassen door de mogelijkheden!

Reacties
Categorieën