langlaufen
Wintersport
Ramon Kuiters
Wintersport
01/23/2024
5 min

De top 7 van de mooiste langlauf gebieden van Europa 2024

01/23/2024
5 min

Langlaufen is niet de populairste wintersport activiteit en het lijkt ook een stuk rustiger dan snowboarden en skiën. Het langlaufen wordt vaak gezien als eenvoudig en heeft een stoffig imago naast de snelle wintersporten. Maar het langlaufen is veel leuker en uitdagender dan je zou denken. 

Daarnaast is één van de gezondste sporten, het is hart werken om in met beide ski´s in het juiste spoor te blijven. De sporen worden ook wel Loipe genoemd. Een groot voordeel van het langlaufen is dat je wel één lijkt met de natuur en dat je hier tijdens het harde werken van kunt genieten. 

In Europa zijn diverse mooie plekken waar je zeer goed na langlaufen. De 7 mooiste gebieden in Europa heb ik voor je op een rij gezet, en uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de gebieden. 

Achensee - Oostenrijk 

De Achensee is gelegen in Tirol en is één van de belangrijkste langlaufgebieden van Oostenrijk. Rond de Achensee zijn veel langlaufgebieden er namelijk meer dan 200 kilometer aan Loipennetwerk. Het langlaufen rond de Achensee is geschikt voor zowel de klassieke als de skatingstijl. Er zijn zelf plekken bij de Achensee met een hondenloipe waar je hond mee mag. 

Beginnende langlaufers kunnen langlaufen op de Panorama-liope. Het Kardwendelgebergte heeft meer hoogte verschil dus ook meer uitdaging is ook een prachtige plek om te langlaufen. 

Pertisau staat bekend als langlauf dorpje waar veel langlaufers komen. Vanuit hier zijn vele prachtige route te ondernemen voor zowel beginners als gevorderden. Elk jaar vind hier ook de 3-Täler-Lauf plaats. Andere leuke dorpen zijn Eben en Maurach. De Achensee is ook zeer geschikt voor winterwandelingen

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Achensee en laat je verrassen

Engadin St. Moritz - Zwitserland

De Engadin St. Moritz ligt aan de zuidzijde van de Alpen in Zwitserland en 1800 m boven zeeniveau. Het vakantiegebied wordt gezien als walhalla voor de langlaufers die hier in grote aantal aanwezig zijn. 

Engadin is elk jaar ook het decor van de skimarathon waar meer dan 10.000 wintersport liefhebber aan mee doen. Dit is een tocht van 42 kilometer tussen  Maloja en S-chanf, waar veel publiek op afkomt. 

In totaal vind je in Engadin St. Moritz circa 200 kilometer aan langlaufloipes, ook zijn er nachtloipes. Het leuk aan de nachtloipes is dat de langlaufers zijn de lichten kunnen uitschakelen. Voor velen zijn de langlauf loipes in Rosegdal en Morteratschdal het mooist deze routes zijn schilderachtig. Het gebied is ook zeer geschikt voor wandelroutes en dit allemaal met uitstekende voorzieningen. 

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Engadin St. Moritzen laat je verrassen

Autrans - Frankrijk

Autrans is een klein bergdorpje in Frankrijk in de buurt van Grenoble. Het is een dorp heeft een prachtige architectuur met veel charme. Ondanks dat het een traditionele bergdorpje is heeft het de faciliteiten en voorziening en nu en ook zeer geschikt voor familie vakanties. 

Aurtrans wordt gezien als één van de mooiste langlaufgebieden van Europa maar staat ook bekend om de mooie wandelingen en wordt gezien als hoofdstad van Frankrijk als het gaan om cross-country skiën.  

Rondom Autrans ligt ongeveer 160 kilometer loipen. De loipen liggen om dorpen heen en trekken deels door de valleien en in het bos op de hellingen De loipen van Autrans sluiten aan op een netwerk van 80 kilometer loipen rondom Méaudr. Het Ludipark is zeer geschikt voor beginners

Tijdens de winterspelen van 1968 was Autrans het toneel voor de biatlon, het langlaufen en het schansspringen.

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Autrans en laat je verrassen

Val di Fiemme – Italië

Val di Fiemme in Italië staat bekend om de beroemde Marcialonga Fondo, een van de belangrijkste langlaufwedstrijden met een afstand van 70 km. Deze wedstrijd wordt in januari gehouden en loopt van Moena naar Cavalese. 

In totaal zijn er 150 kilometers aan langlaufloipes beschikbaar waarvan de langlaufloipes op het plateau van Lavazé-pas het populairste zijn. Het centrum van het langlaufen in is het Lago di Tesoro met het WK-stadion. Het gebied is niet alleen zeer geschikt voor het langlaufen maar ook voor het alpineskiën, Noords skiën en het après-ski. 

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Val di Fiemme en laat je verrassen  

Oberhof - Duitsland

Oberhof is een klein dorpje in de deelstaat Thüringen niet ver van Erfurt gelegen. Het dorpje Oberhof wordt door velen gezien als paradijs voor langlaufers, je vind hier de enige langlauf- en biatlonhal van Duitsland. De hal heeft 2 kilometer aan langlaufloipes waardoor je het hele jaar door kan langlaufen. Oberhof is een DSV-geclassificeerd Nordic Active Centre en de locatie voor biatlon World Cup-evenementen. 

In totaal ligt er meer dan 100 kilometer aan loipes. Naast diverse korte afstanden zijn er ook lange tochten mogelijk van bijvoorbeeld 52 kilometer de Große Runde ‘R, maar ook de langeafstandsroute Rennsteig is een optie. Deze tocht is 142 kilometer en gaat door verschillende langlaufgebieden van het Thüringer Woud.

Er zijn niet alleen lange afstanden voor de gevorderde en ervaren langlaufers maar ook mogelijkheden voor de beginners. Zo zijn er bijvoorbeeld loipen met een lengte van 150 en 300 meter. 

In het gebied Thüringen ligt ongeveer 1800 kilometer aan loipen, divers profs trainen hier ook regelmatig. De hoogste berg ligt op ongeveer 10 kilometer van Oberhof. 

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Oberhof en laat je verrassen

Ramsau am Dachstein - Oostenrijk

Ramsau am Dachstein is een klein dorp gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Naast het dorp heb je een kabelbaan die je kan brengen naar het plateau met de top van de Dachstein. Door de hoogte loipe op de gletsjer kun je hier al vanavond september langlaufen op de gletsjer. 

In totaal vind je hier ongeveer 220 kilometer aan langlaufloipes, waarvan 70 kilometer voor de klassieke stijl is, en bekroond is met het Stiermarkse langlaufloipe-keurmerk. Je vind hier niet alleen loipes maar ook een funpark voor langlaufers. Dit funpark met kleine schansen, steile bochten en nog veel meer is zeer geschikt voor kinderen. 

Langlaufen is in dit gebied iets uniek door het hoogteniveau en op de gletsjer. Op het hoogteplateau heb je 3 verschillende niveaus. De niveaus hebben met de hoogte maken langlauf mogelijkheden op 1100 meter, 1.700 tot 1.900 meter en de koningsetage op 2.700 meter boven het zeeniveau. Een aanrader is de 2,5 kilometer nachtloipe.

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Ramsau am Dachstein en laat je verrassen

Gouda - Nederland

Langlaufen in Nederland kan op verschillende plekken diverse natuurgebieden zijn en perfecte locatie als het een mooi pak sneeuw ligt in Nederland. Mocht jij willen trainen, beginnen met langlaufen of gewoon lekker willen langlaufen vanaf oktober tot eind februari. 

Bij Langlaufvereniging Gouda kun je over kunststofloipes en goed langlaufen. IN totaal ligt er aan 800 langlaufbaan er zijn twee gleuven aangelegd waarop je op ski’s kunt lopen en glijden. De baan is voorzien van heuvels die voorzien van zijn matten om het veiliger en makkelijker te maken. Op het terrein is ook een baan voor de skating techniek en een biatlonbaan om met lasergeweren te schieten. 

Zowel voor de beginner als de gevorderde zijn er verschillende mogelijkheden, ook kun je hier trainingen en cursussen volgen die worden gehouden door een professionele trainer. 

Bekijk hier de langlauf mogelijkheden in Gouda en laat je verrassen

Reacties
Categorieën