Camper
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/28/2024
4 min

De 7 gouden tips voor gewicht besparing in de camper 2024

01/28/2024
4 min

Met een rijbewijs B mag de camper sowieso niet zwaardere wegen dan 3.500 kilo. Met een C1 rijbewijs mag je een camper rijden tot een gewicht van 7.500 kilo. 3500 kilo lijkt misschien veel maar het is voor vele camper eigenaren een strijd om onder dit gewicht te blijven. De camper zelf weeg  al behoorlijk veel en je wilt ook graag zoveel mogelijk meenemen. Dus wordt vaak keuze maken om te zorgen dat je niet over de 3500 kilo komt. 

Om je hier een beetje bij te helpen heb ik de 7 belangrijkste bespaar tips voor het gewicht van je camper op een rij gezet. De tips worden uitgebreid beschreven zodat jij ook echt iets met de tips kunt doen en in de praktijk kunt brengen. 

1. Apparatuur

Hoe meer je mee neemt hoe meer gewicht je ook in de camper hebt. Denk dus goed na welke apparaten je echt nodig hebt of kan vervangen voor kleinere en lichtere exemplaren. Een goed voorbeeld is de televisie met een satelliet. De televisie kun je tegenwoordig zeker op vakantie eenvoudig vervangen door je telefoon, laptop of tablet. Met een internet verbinding en een aantal apps kun je alles kijken wat je maar wil. 

Dit geldt niet alleen voor de televisie maar wellicht kun je ook keukenapparatuur vervangen of thuis laten. Elke kilo is er weer één moet je rekenen.

2. Half volle watertank

De watertank per camper kan verschillen, een grote watertank kan erg handig zijn zeker als je op een plek bent waar geen water aanwezig. Maar daarin tegen is elke liter water 1 kilo een volle tank van 120 liter is ook 120 kilo. Als je op plekken komt waar voorzieningen zijn waaronder water kan het verstandig zijn om de helft water mee te nemen of 20 liter bijvoorbeeld. Hiermee kun jij je in noodgevallen redden en zodra het mogelijk is weer water bijtanken. 

Als je gaat vertrekken van de plek waar je overnacht hebt en je met de mogelijk om het vuilwater te legen doe dit dan ook zeker dit scheelt ook weer vele kilo´s. Als je gaat wildkamperen en je weet dat er geen watervoorzieningen zijn weer dan voorzichtig met het besparen van kilo door minder water mee te nemen. 

3. Fietsendrager + fietsen

Mensen die met de camper op vakantie gaan nemen in veel gevallen fietsen mee, dit is een makkelijk vervoersmiddel en op deze manier hoeft je ook niet telkens de camper mee te nemen voor een boodschap of een bezoekje aan een markt, dorp of bezienswaardigheid. 

De nieuwe campers van tegenwoordig hebben een grote garage waar vaak meerder fietsen in passen, dit heeft als grote voordeel dat je geen fietsendrager mee hoeft te nemen dat scheelt in veel gevallen toch zeker 20 kilo. lichte fietsen kunnen ook een goede optie zijn dit kan ook vele kilo´s schelen. 

Als jij geen garage hebt in de camper waar fietsen in passen en je wilt toch graag fietsen meenemen kies dan voor een lichte fietsendrager die ook makkelijk gedemonteerd kan worden. Als je een keer met de camper weg gaat en je neemt geen fietsen mee kan je de fietsendrager ook thuis laten scheelt weer kilo´s. 

4. Huisraad

Niet alleen op apparaten kan kilo´s bespaard worden dit geldt ook zeker voor potten, pannen en servies. Minder meenemen is zeker een goede optie maar ook kiezen voor lichtere exemplaren kan veel schelen. Ga je met z´n tweeën op reis heb je geen 6 borden, 6 schaaltjes, etc. nodig. Dit betekend misschien wel een keer extra afwassen maar je bespaar wel gewicht.

Als je zelf gaat koken in de camper, weet ik ook zeker dat je kunt besparen op pannen, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor eenpansgerechten, bepaalde ingrediënten kunnen ook goed samen in één pan denk hierbij aan groente en aardappelen (wel de kooktijd dan goed in de gaten houden) 

Het materiaal producten kan ook gewicht schelen. Pas wel op met melanine, kopjes van dit materiaal is niet geschikt voor warme dranken zoals, soep, thee, koffie etc. Bamboe, emaille zijn goede alternatieven en ook licht van gewicht. 

5. Kleding

Een extra paar sokken of een onderbroek gaat je niet veel gewicht kosten, maar jassen en spijkerbroeken bijvoorbeeld wegen best veel. Houdt dus ook rekening met het gewicht als je de kleding inpakt voor je reis. Kijk na de weerverwachtingen en kies voor lichtere exemplaren. Bij outdoor winkels kun je lichte broeken en jassen kopen dit kan een goed alternatief zijn voor je zware spijkerbroeken en jassen. 

Denk niet alleen aan kleding maar ook aan handboeken, theedoeken, badlakens en ander textiel. 

Bekijk hier de outdoorkleding van Bol.com

6. Lithium batterij

Heb jij ook 2 grote huishoud accu´s in de camper staan? Ik snap dat je deze beide graag wil behouden maar weer je wel wat een huishoud accu kan wegen? Een accu kan al wel snel 20 kilo wegen, samen is dat 40 kilo. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook lichtere accu´s zoals de lithium batterij. Je kunt de 2 accu´s vervangen voor 1 lithium batterij die ongeveer 25 kilo weegt. De duurzaamheid van een lithium batterij is groter en capaciteit in veel gevallen ook groter. Dus een win-win situatie. 

7. Diverse tips voor de besparing

Omdat niet alle onderstaande tips voor iedereen even handig en bruikbaar zijn vind je hier meerdere tips. bekijk ze en misschien zitten er toch nog een paar bruikbare tips voor je tussen. 

  • Met een halve volle tank vertrekken. hoewel een liter diesel ongeveer 835 gram weegt kun je toch flink kilo´s besparen als je met een halve tank vertrekt. Dit heeft ook nadelen vaker tanken. Op kleine afstanden bijvoorbeeld een vakantie dichtbij huis kan het wel een optie zijn. Of later de tank voltanken als je in een land of plek komt waar de brandstof goedkoper is. 
  • Boodschappen ter plaatse doen: Wij Nederlanders nemen graag onze vertrouwde producten en merken mee. Je gaat op vakantie een avontuur, daar hoort avontuurlijk eten ook bij. In de lokale supermarkten zijn vast veel lekkere dingen te vinden die ook jij lust. Dit kan wel lastig zijn als je allergieën hebt of een bepaald dieet. 
  • Lichtere gasflessen. Aluminium gasflessen zijn lichter dan de metalen. Als dit een optie kan zijn kun je hier wel gewicht mee besparen.
  • Hefbed verwijderen: Als je geen extra slaapplaatsen nodig hebt en je camper heeft wel een hefbed, dan kun je er voor kiezen deze te verwijderen die scheelt je een behoorlijk gewicht.  Een hefbed weegt al snel 60 kilo. 

Reacties
Categorieën