Camper vakantie europa
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/17/2024
9 min

Tips en de top 7 van de mooiste camperlanden in Europa

01/17/2024
9 min

De vrijheid van de open weg, de mogelijkheid om je reisroute spontaan te wijzigen en de comfortabele sfeer van je eigen huis op wielen – welkom in de opwindende wereld van vakanties met de camper! Voor de avontuurlijke zielen die houden van flexibiliteit en de charme van een nomadische levensstijl, biedt reizen met de camper een unieke en onvergetelijke ervaring. In deze blog duiken we in de magie van kamperen op wielen, delen we handige tips en suggesties, waaronder de 7 mooiste camper land in Europa

Bekijk hier het prachtige aanbod van huur campers en laat je verrassen

Waarom met een camper op vakantie?

Een camper heeft veel voordelen, naast dat je alles bij je hebt, ben je erg flexibel. Dit geld zowel voor waar je gaat slapen, eten en verblijven.Je kunt uiteraard je vakantie van dag tot dag plannen, maar omdat je je huis en basis behoeften bij je hebt kun je je ook laten verrassen door wat je tegenkomt.

Het reizen is zeer eenvoudig, voor de meeste campers heb je alleen een B-rijbewijs nodig. De camper kan ook meekomen met de normale snelheid op de snelwegen. Je hoeft je snelheid niet aan te passen zoals caravan bestuurders dat wel moeten.

Ben je op de plek van bestemming aangekomen, dan hoef je niet alles eerst uit te pakken. Alleen de camper op de juiste plaats zetten, zonnewering naar beneden, campingstoeltje naar buiten en de vakantie kan beginnen. 

Een ander voordeel is dat je op vakantie gaan met de camper zo duur kan maken als je zelf wilt. Naast de campings zijn er ook veel  plaatsen waar je gratis kunt overnachten. Door alles bij de hand te hebben ben je ook niet verplicht om elke dag buiten de deur te eten. 

Veel campers zijn tegenwoordig zijn zelfvoorzienend, denk hierbij aan stroom (accu's), een eigen watertank en je bent voorzien van een toilet en een douche. Hierdoor ben je dus niet altijd genoodzaakt om op campings te overnachten. Dit maakt het reizen een stuk makkelijker en onbezorgder. 

Ik heb geen eigen camper, waar kan ik een camper huren? 

Een mooie camper aanschaffen is niet meer goedkoop. Een camper opknappen is een goede optie als je handig bent, er liefhebberij aanhebt en zeeën van tijd. Als dit niet het geval is, kun je altijd nog een camper gaan huren. 

Veel camper verkopers hebben naast de verkoop- ook een verhuurafdeling. Zelf waren we van plan om een camper te huren bij Worldwidecamper

Camptoo heeft een groot aanbod van campers en caravans. Je kunt kiezen voor een camper bij je zelf in de buurt, dit is wel zo makkelijk voor het ophalen en terug brengen. Wil je bijvoorbeeld een camper huren in Canada , dan is ook dit mogelijk met Camptoo. Ze hebben een wereldwijd netwerk met campers.

Waar moet ik opletten bij een camper?

Ik raad aan om niet alleen de campers, maar ook de verhuurders te gaan vergelijken. Er kan een groot verschil zitten in de verzekeringen, aantal gratis kilometers en de prijs van de te betalen kilometers. Ook of je apart moet betalen voor een fietsenrek, je serviesgoed etc. 

Daarnaast is het even goed opletten hoe het bij de verhuurder geregeld is met de gasflessen en toiletvloeistoffen, of dit ook in het pakket zit of dat je er apart voor moet betalen. Neem je een hond mee op reis dan kan de prijs daarin ook erg verschillend zijn. 

De camper kan wel heel goedkoop zijn voor de verhuur, maar als je alles apart moet bij betalen wordt het nog een dure camper. 

Naast de verhuurder heb je nog de camper zelf waar je op moet letten

Als je een camper moet gaan huren en je weet al waar je naartoe wilt gaan op vakantie is dit soms handig. Bij veerponten betaal je per meter, dus een hele lange camper kan extra in de papieren lopen. In landen als Engeland en Ierland kunnen de wegen erg smal zijn, een smallere camper kan daar heel handig zijn. 

Daarnaast zijn de slaapplaatsen erg belangrijk, met hoeveel personen ga je reizen. Wil je een vast bed in de camper of juist niet. Een vast bed is natuurlijk makkelijk, je hoeft deze niet meer telkens op en af te bouwen. Nadeel is wel dat het wel een groot stuk van je leefruimte in beslag neemt. Een akloof is ook een optie (een bed boven de bestuurders en passagiers stoel. Soms is het een vast bed of een verstelbaar bed. Bij de nieuwere campers is dit met 1 druk op de knop voor elkaar.

Ook het aantal zitplaatsen is belangrijk, hoeveel personen mag je vervoeren?  Dit kun je zien aan het aantal autogordels. Natuurlijk worden die ook aangegeven door de verhuurder. 

Daarnaast is het natuurlijk erg persoonlijk hoe luxe je de camper wil. Wel met een badkamer of juist zonder, een luxe keuken of lekker basic etc. Dit zijn wel factoren die een prijs bepalen. 

Op tijd boeken is wel een aanrader, je hebt dan vaak nog voldoende keuzes en bij sommige campers kun je ook nog profiteren van een vroegboekkorting.

Bekijk hier het prachtige aanbod van huur campers en laat je verrassen

5 Campertips.

 1. Neem fietsen mee:
  Als je op je eind bestemming staat en je blijft er een paar dagen dan kan het lastig zijn om de camper steeds te pakken. Openbaar vervoer is een optie, maar niet overal mogelijk of handig. Daarom kan een fiets een uitkomst zijn. Daarnaast is het voordeel van fietsen dat je de omgeving goed kunt verkennen, je makkelijk kunt verplaatsen en mooie fietstochten kunt maken.

 2. Ruim je spullen goed op bij vertrek:
  Dit klikt heel logisch, maar je kunt snel iets vergeten. Bij een scherpe bocht of een noodrem kunnen de losse goederen door de auto vliegen. De camper heeft gelukkig veel afsluitbare opbergplekken.

 3. Zwart en grijs water en schoon water: 
  In sommige landen of plaatsen is bij de stortplaats van het afvalwater in kleuren aangegeven. In de meeste gevallen worden de kleuren grijs en zwart gebruikt. Het afvalwater uit de douche, gootsteen, en wastafel, noemen ze grijs water. Afvalwater uit het chemische toilet heet zwart water.

  Schoon water kun je op veel plaatsen krijgen, ook regelmatig tegen betaling. Bij diverse tankstations kun je gratis je watertank vullen.

  In veel landen kun je kraanwater gebruiken voor consumptie dit is natuurlijk je eigen keuze.  Douchen/toilet doorspoelen/wassen en eventueel tandenpoetsen is geen probleem. Wij zelf gebruiken in veel landen flessen water als consumptie water.

 4. Slaapplaatsen.
  Slapen kun je in feite overal, je bed neem je namelijk mee. Zelf hadden we al voor Denemarken in elke regio een aantal mogelijke slaapplaatsen genoteerd. Dit waren campings, parkeerplaatsen en  (gratis) kampeer plaatsen. Altijd handig om een paar opties te hebben, mocht je plek naar keuze geen mogelijkheden hebben.

  Gelukkig zijn er veel apps en websites die een overzicht van camper plaatsen bieden.

 5. Regels van de landen. 
  Waarschijnlijk zul je door een aantal landen komen, voordat je bij je bestemming bent gekomen. Informeer van tevoren goed wat de voornaamste regels zijn van de landen die je bezoekt. De regels en de voorwaarden kunnen heel verschillend zijn, ook als je met een hond reist is het heel belangrijk daar informatie van op te vragen.

  De ANWB heeft een mooi overzicht met belangrijke informatie over veel landen.

De 7 leukste camper landen Europa:

Elk land heeft natuurlijk iets moois en specifieks te bieden. Voor deze blog heb ik de 7 verrassendste camper landen in Europa voor je geselecteerd. Bij elk land geef ik een kleine beschrijving per land. 

Denemarken:

Leent zich perfect voor een camper vakantie, ook voor de beginnende kampeerder. Het land heeft eigenlijk alles te bieden van mooie stranden, tot bijzondere bezienswaardigheden. Ook een snel bezoek naar Zweden via de bekende brug ligt  binnen de mogelijkheden. Naast de vele campings zijn er ook veel camperplaatsen om mooie plekken. Denemarken ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en honden. (honden zijn op veel plekken welkom).

Bekijk hier het prachtige aanbod van huur campers en laat je verrassen

Schotland:

Staat bekend om lange uitgestrekte wegen langs rosachtige kusten en door groene landschappen. Het weer kan helaas nog wel eens tegenvallen, maar de omgeving en de vele oude kastelen en burchten maken weer veel goed. Schotland is zeer gastvrij voor de campers. Wel is het een dure trip i.v.m. met de overtocht per veerboot of via Frankrijk de Eurotunnel. Het rechtst rijden zal ook wennen zijn de eerste paar uur. 

Slovenië

Het land Slovenië ligt helemaal niet zo ver van Nederland (1.253 kilometer vanaf Utrecht). Toch ligt  een prachtige land dat niet erg voor de hand als vakantiebestemming. Maar waarom niet? Het land ligt in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen en is lid van de Europese Unie. Buurlanden zijn Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Daarnaast is er een heel klein stukje kustlijn aan de Adriatische zee.

Het kleine land heeft veel prachtige dichte bossen en is bergachtig. Naast prachtige natuur biedt het land ook mooie steden. De hoofdstad Ljubljana is zeker een bezoekje waard. Rijd daarnaast zeker ook langs het meer van Bled en het gelijknamige stadje. Ook de Grotten van Postojna en Nationaal park Triglav mag je zeker niet missen. Een ander voordeel van Slovenië is dat de prijzen gemiddeld een stuk lager liggen dan in Nederland. 

En als laatste ook voor de liefhebbers van kleine middeleeuwse stadjes en kastelen is Slovenië echt the place to be.

Noord-Macedonië (voorheen Macedonië)

Noord-Macedonië net zoals Slovenie niet het land waar je gelijk aan denkt in Europa. Toch behoort het gastvrije land Macedonië vol historie, prachtige natuur en vele culturele bezienswaardigheden zeker tot dit lijstje met inspirerende camperlanden in Europa. Macedonië ligt wel zo’n 2.100 kilometer van Utrecht af, dus is het slim om richting dit land te reizen als je genoeg tijd hebt. 

Noord-Macedonië te  combineren met andere landen is een goede optie. Je komt prachtige landen en plekken onderweg tegen. Macedonië kent mooie meren, ruige bergen, heuvels en authentieke dorpen. 

Enkele aanraders in Noord-Macedonië zijn: De stad Ohrid. Deze stad ligt aan het Meer van Ohrid en heeft een groot historisch centrum. Ook vind je bij het meer het prachtige Klooster van St. Naum en het openluchtmuseum Bay of Bones.

Ook de hoofdstad Skopje mag niet gemist worden als je met de camper door Macedonië reist. In deze stad vind je veel bijzondere bezienswaardigheden en er zijn veel leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden. 

Aan natuur kom je ook niks te kort in Noord-Macedonië. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Nationaal Park Pelister en het Nationaal Park Galičica, waar je heerlijk lekker kunt wandelen.

Portugal

Had je al aan Portugal gedacht? Portugal is een fijn camperland en heefrt veel voordelen. Zo is het wegennet er over het algemeen goed en is het verblijf er goedkoop. Wie een camper trip door Portugal maakt zal zich verbazen over de kust, deze is namelijk schitterend. Wie ook van steden houdt kan de kust combineren met bruisende steden zoals Porto en Lissabon. 

Als je met de camper reist door Portugal mag je echt de Algarve niet missen.De Algarve is onbetwist de grootste trekpleister van Portugal. Haar prachtige stranden, imposante klifrotsen, idyllische baaitjes en heerlijke klimaat hebben jaarrond een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers.

De regio biedt voor elk wat wils: van jonge gezinnen tot feestgangers, voor overwinteraars, wandelaars, golfers en surfers. Je vindt hier ook rust, natuur, een groen binnenland, authentieke dorpjes, prachtige wandelroutes en ongerepte stranden.

Noorwegen

Noorwegen kun je goed combineren met Denemarken of Zweden.  In Noorwegen mag je vrijwel overal wandelen en genieten van de natuur in de buitenlucht. Noorwegen Staat ook wild kamperen  toe zolang je de natuur en de omgeving geen schade toebrengt.. Voor campers zijn er vele gratis stops te vinden midden in de natuur. Dit is een prettige bekomst omdat het leven erg duur is in Noorwegen.  

De hoogtepunten van het land vrijwel allemaal in de natuur. Zo kun je in Noorwegen heerlijk rondtrekken met de camper en maak je er de mooiste wandelingen. In Noorwegen kan je boottochten maken naar de fjorden en kun je walvissen en dolfijnen spotten op zee. Het meest bekende hoogtepunt is misschien wel de Preikestolen-klif. De Preikestolen is een klif die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Preikestolen is gelegen in de Noorse gemeente Forsand in het zuidwesten van Noorwegen. 

De Steden Oslo en Bergen (de tweede grootste steden van het land) mag je ook zeker niet missen. Oslo is een Baken van cultuur en geschiedenis. De stad ligt tussen het Oslofjord en de omliggende heuvels en werd in 2019 tot Europese Groene Hoofdstad gekroond.

Als je van de Natuur wild genieten is een camper vakantie in Noorwegen echt een aanrader.

Duitsland

Super gevarieerd en toch lekker dichtbij! Duitsland is een zeer populaire vakantiebestemming wegens haar wonderschone natuur, interessante steden, beroemde bezienswaardigheden en het heerlijke eten. Of u nu houdt van wandelen door diverse natuurgebieden of van slenteren door de straatjes van charmante dorpjes. 

Dit uitstekende vakantieland heeft voor iedereen wel wat te bieden. Het afwisselende landschap van de brede stranden aan de Duitse Noordzee kust tot aan de besneeuwde bergtoppen van de Duitse Alpen, zal u niet teleurstellen. Bezoek het sprookjesachtige kasteel in Beieren, geniet van een heerlijk wijntje aan de Moezel of ga op ontdekkingstocht door het betoverende Zwarte Woud. Welke regio u ook bezoekt tijdens uw camper reis Duitsland overal vindt u campings op de prachtigste plekjes in de natuur. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van huur campers en laat je verrassen

Reacties
Categorieën