Oostenrijk Fietsen
Europa
Ramon Kuiters
Europa
02/09/2024
9 min

De 7 beste bestemmingen voor fietsvakanties met de camper 2024

02/09/2024
9 min

De camper is een uitstekend vervoersmiddel, waar je ook nog eens zeer goed in kan slapen en leven. De camper heeft wel 1 nadeel als je er op uit wil heb je extra vervoer nodig, het openbaar vervoer of je moet de camper meenemen. Met onze camper reis naar Italië ben ik er achter gekomen dan extra vervoer wel een pluspunt is. Veel camper reizigers nemen daarom ook niet voor niets hun fietsen mee. 

Je kunt de fiets gebruiken voor bezienswaardigheden te bezoeken of boodschappen te doen maar uiteraard ook mooie fietstochten maken. Er zijn vele bestemmingen in Europa die zeer geschikt zijn om met je camper heen te reizen en vanuit de camping of camperplaats waar je bent prachtige fietstochten maken. 

Voor deze pagina heb ik deze 7 mooiste bestemmingen voor fietsvakanties met de camper voor je op een rij gezet. De bestemmingen worden uitgebreid beschreven zowel de mogelijkheden voor de camper als de fietsmogelijkheden. Dit allemaal om je een goed mogelijk beeld te geven van de bestemming en de mogelijkheden. 

Moezel (Duitsland)

Duitsland is een zeer geschikt vakantieland als het gaat om fietsen en de camper. De wegen rijden zeer goed met de camper en er zijn vele campings en parkeerplaatsen. Maar een nacht overnachten op een autohof is ook geen probleem. Een autohof is een grote parkeerplaats nabij de autobaan met diverse voorzieningen en faciliteiten denk hierbij aan douches, toiletten, horeca etc waar je 24 uur per dag gebruik van kunt maken. Ook kun je hier vaak een stuk goedkoper tanken als je op autobaan zelf. 

De rivier de Moezel loopt dwars door de gelijknamige regio de Moezel. Deze regio is een echt wijnregio oftewel een wijnstreek. De Moezel is één van de mooiste gebieden in Duitsland, met de steile en hoge heuvels en de vele kastelen. Dan heb ik het nog niet eens over de wijngaarden met Rieslings druiven gehad.

De Moezel is een uitstekende regio voor zowel het Kamperen als het fietsen. Langs en rond de Moezel liggen meer dan 1000 kilometer aan fietspaden. Het is bijna altijd mogelijk om aan beide kanten van de oevers van de Moezel te fietsen. Via bruggen en veerpontjes kunt je telkens weer naar de andere kant komen. Dit betekend dat je mooie fietsrondes kunt maken zonder exact de zelfde route terug te moeten fietsen. 

Na een prachtige fietstocht is het tijd om te genieten van een wijntje en een heerlijk Duits gerecht! 

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

Nederland

Nederland is een uitstekend camper land, met vele speciale camperplaatsen en campings vaak met grote speciale plekken voor een camper. De provincies in Nederland zijn heel verschillenden de afstanden tussen de provincies zijn relatief klein, met als voordeel dat je in een korte tijd veel van Nederland of een deel ervan kunt bewonderen. 

Met de 21 nationale parken en de vele andere natuurgebieden heeft Nederland je ook veel te bieden als het om de natuur gaat. In veel van deze natuurgebieden en Nationale Parken kun je ook uitstekend fietsen. 

Nederland is een echt fietsland en heeft bijna 37.000 kilometer aan fietspaden. Veel fietspaden zijn voorzien van knopen waardoor je makkelijk zelf een route kan samenstellen of volgen die via de knooppunten. 

Niet alleen voor de normale recreatie fietser zijn er veel mogelijkheden dit geldt ook zeker voor de wielrenner en de mountainbiker. 

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

Jutland (Denemarken)

Denemarken staat bekend om de vlakke landschappen, een prachtige natuur en mooie kusten. Het land Denemarken kan net zoals Nederland gezien worden als fietsland, Er zijn meer Denen met een fiets dan met een auto. De steden zijn ook erg geschikt om te verkennen met de fiets Kopenhagen is hier een goed voorbeeld van.

Maar het mooiste gebied om te fietsen is Jutland, de landschappen die je tegen komt zijn heel divers met o.a. bossen, heide, akkers, weiden, fjorden, meren en nog veel meer. Je hebt vaak vergezichten en zeer mooie uitzichten tijdens het fietsen. Onderweg kom je vele bezienswaardigheden en historie tegen uit de Vikingtijd (woningen en verdedigingswallen). Deze combinatie met de natuur maakt Jutland zeer geschikt voor een fietsvakantie.

Wist je dat er in Denemarken 12.000 kilometer aan fietsroutes liggen? Dit geeft wel aan dat Denemarken een goede keuze is als het gaat om fietsen, ook in de andere regio´s als Jutland. 

Denemarken is ook zeer geschikt voor de camper, in het land valt veel te zien en te ontdekken dit kan erg goed met de camper. De afstand vanaf Nederland is goed in 1 dag te doen en ook de afstanden binnen Denemarken zijn ook goed te overbruggen. Wist je dat Denemarken ook zeer geschikt is voor campervakanties met kinderen en de hond. Voor de kinderen is er veel te beleven in Denemarken en de hond is op veel plekken welkom, wel fijn dat je jouw hond veel kunt meenemen. 

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

Italië

Op het moment van het schrijven van deze blog ben ik net een paar dagen terug met de camper van het Gardameer. Een heerlijke bestemming ook tijdens de mei vakantie. Hoewel de parkeerplaatsen in het centrum vaak krap en klein zijn, zijn er in de meeste dorpen en steden wel goede plekken te vinden voor de camper. Wil je niet lopen klungelen om een parkeerplek te zoeken kun je er ook voor kiezen om de dorpjes vanaf je camperplaats of camping te bezoeken met de fiets. Rondom het Gardameer zijn diverse goede fietspaden, wel moet je af en toe flink klimmen. 

Niet alleen het Gardameer is zeer geschikt voor fietsvakanties met de camper maar ook de andere mooie meren en bijvoorbeeld de Toscane is zeer geschikt. Ook de mountainbiker kan zich goed uitleven in Italië het noorden van het Gardameer is bijvoorbeeld een zeer goede plek voor mountainbike routes. In de mei vakantie is er zelfs een Bikefestival in River Del Garde. Een echte aanrader voor de mountainbiker. 

In Italië vind je veel campings waar je ook met de camper terecht kunt een ander groot voordeel is dat er veel speciale camperplaatsen zijn waar vele campers kunnen staan. Deze camperplaatsen liggen vaak dichtbij het centrum of steden / dorpen zodat jij de camper niet mee hoeft te nemen richting het centrum maar met het openbaar vervoer kunt of lekker op de fiets. Deze camperplaatsen zijn vaak groot en hebben vaak plek voor tientallen campers en soms zijn de camperplaatsen nog wel groter en kunnen er wel 100 campers gestald worden. Vaak betaal je per uur maar het is ook mogelijk om hier langer te blijven en te overnachten. 

Italië is zeer geschikt voor je camper vakantie en heeft ook vele fietsmogelijkheden. 

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

De Ardennen

Wie aan de Ardennen denkt, denkt vaak meteen aan België. Maar België is niet het enige land waar de Ardennen in gelegen is. De bosrijke middelgebergte ligt ook in Luxemburg en een klein gedeelte in Frankrijk. Relatief dichtbij bij huis en een bijzonder mooi gebied dat zowel zeer geschikt is voor je camper vakantie als voor mooie fietstochten. 

De Ardennen stat bekend als survival gebied en de regio voor sportieve activiteiten, naast het mountainbiken, wandelen en fietsen kun je hier nog veel meer ondernemen. Tijdens de vele activiteiten kun je genieten van het middelgebergte en de prachtige uitzichten. 

Er zijn gelukkig verschillende soorten fietstochten van fietstochten met flinke beklimmingen maar ook relatief vlakke routes. Wel is het aanbevolen om een e-bike mee te nemen zeker als je weinig tot geen ervaring hebt met klimmen. 

De Ardennen is ook een zeer goede bestemming als het gaat om de camper zowel in de winter als in de zomer is de regio geschikt voor camper vakanties. Het gebied is zeer geschikt voor zowel de fietser als de natuurliefhebber. Het aanbod van campings en camperplaatsen is ruim voldoende om te kunnen genieten. Ook zijn de wegen over het algemeen goed om er met de camper over heen te rijden. 

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

Oostenrijk

Oostenrijk is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als het gaat om fietsen, toch is Oostenrijk één van de meest fietsvriendelijke landen in Europa. In Oostenrijk vind je een goede fietsinfrastructuur en ook de oude steden zijn goed met de fiets te verkennen. De natuur is prachtig en waarom verken je deze prachtig natuur niet met de fiets als je de mogelijkheid hebt. 

Een e-bike is wel aanbevolen omdat de kans groot is dat je af en toe een klimmetje moet maken. Er zijn vele plekken in Oostenrijk die zeer geschikt zijn voor mooie fietsroutes zoals de Alpen, langs de Donau, bij de River de Drau, bij de diverse bergmeren zoals Ossiacher See. Op veel van deze plekken kun je ook prachtig wandelen. 

Hoewel Oostenrijk veel bergen heeft kun je hier zeer goed rijden met de camper. De wegen zijn over het algemeen zeer goed en dit geldt zeker voor de autobanen. Wel heb je een vignet nodig maar deze is makkelijk in Nederland te bestellen en te verkrijgen bij vele tankstations zowel in Oostenrijk als bij de Oostenrijkse grens. 

In Oostenrijk vind je diverse campings en camperplaatsen dus een mooi plekje vinden voor een overnachting moet geen probleem zijn. Vanaf de meeste plekken kun je ook gelijk de fiets op en de prachtige omgeving verkennen. 

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

De Loirestreek (Frankrijk)

De Franse streek Loire wordt gezien als één van de fietsparadijzen van Europa. De streek met de gelijknamige rivier de Loire is uitermate geschikt voor een fietsvakantie. Je vind hier namelijk talloze kilometers aan goede fietspaden en onderweg is er veel eigenlijk heel veel te zien en te bewonderen.

Denk hierbij aan de mooie landschappen, de rivier de Loire, maar ook de vele kastelen die je tegen gaat komen. Ook leuk zijn de dorpjes en steden waar je langs en door heen kan fietsen. Ook een goede plek voor een lunch of een diner. Dit is langs niet alles wat je tegenkomt want ook kloosters, wijngaarden en zonnebloemvelden gaan je verrassen.

De Loirestreek is ook zeer geschikt voor kampervakanties. De streek is niet zo groot en is dus in een relatief korte tijd goed te verkennen. Dit betekend dat je weinig reisuren hebt en meer tijd hebt om te genieten van al het moois dat de streek je te bieden heeft. 

De kampeermogelijkheden zijn enorm in de loire, naast vele campings zijn er ook vele camperplaatsen ook zijn er veel parkeerplekken bij de bezienswaardigheden en is er ook vaak wel een goede plaats te vinden voor de camper. Ook een leuke plek om te bezoeken en ook zeer geschikt met de camper is het natuurpark Loire-Anjou-Touraine

Bekijk hier de kampeermogelijkheden en laat je verrassen!

Reacties
Categorieën