Lazise
Italie
Ramon Kuiters
Italie
01/22/2024
8 min

De top van 7 leukste dorpen en steden aan het Gardameer 2024

01/22/2024
8 min

Het Gardameer is één van de populairste bestemmingen in Italië voor de Nederlanders. Dit is uiteraard niet zonder een reden, de natuur is prachtig, vele mogelijkheden als het gaat om bezienswaardigheden, dagattracties en activiteiten. Het eten is een groot pluspunt en vergeet ook zeker niet het ijs te proeven. Maar ook de dorpjes en steden springen er boven uit. Het is ook lastig kiezen voor wel stadje of dorpje je moet gaan kiezen. 

Om je daarbij te helpen heb ik de 7 leukste steden en dorpen aan het Gardameer of in de direct omgeving voor je op een rij gezet. De dorpen en steden worden uitgebreid beschreven en er worden een aantal tips gegeven denk hierbij aan activiteiten maar ook aan hotels, en campings.

Sirmione

Op een schiereiland in het zuiden van het Gardameer ligt het historische dorp Sirmione. Sirmione is niet voor niets populair bij de vakantiegangers die bij het Gardameer verblijven. In dit oude dorpje vind je veel culturele bezienswaardigheden. Het Castello de Sirmione is hier een goed voorbeeld van. Je kan het kasteel beklimmen, vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het dorp en het Gardameer. 

De grotten van Catallus mag ook zeker niet overgeslagen worden bij een bezoekje aan Sirmione. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Museum Antiquarium en Villa Romana. Het dorp heeft ook nog een mooie oude kerk en diverse strandjes. 

Sirmione is geheel autovrij en te bereiken met een voetgangersbrug. Door dat het dorp autovrij is kun je extra goed genieten van de middeleeuwse straatjes. Wil je niet te veel lopen en toch alles zien in het dorp kun je kiezen voor het treintje dat door Sirmione loopt. 

Bekijk hier de hotels, resorts en accommodaties is Sirmione en laat je verrassen!


Bardolino

Bardolino is gelegen aan het zuid-oosten van het Gardameer. Het stadje is erg levendig en heeft grotendeel een autovrij centrum. In het centrum met smalle straatjes zijn vele winkels en restaurants. Via de brede promenade kom je bij de haven uit waar veel valt te beleven en te zien. 

Het stadje is ook zeer geschikt voor jullie als er liefhebbers van geschiedenis en cultuur zijn. De San Zeno kerk is een historische kerk uit de 9e eeuw en is één van de oudste kerken van Italië. Wie je Fresco´s bewonderen in Bardoline dat kan in de San Severo Kerk. Fresco´s zijn muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht, zodat het na het drogen één geheel wordt. 

Ook leuk voor de liefhebbers is het bezoeken van het wijnmuseum, als je liever een wijntje drink dan er na kijkt is dat ook mogelijk op één van de terrassen waar je de lokale genuttigd kan worden. Elk jaar vind er in de eerst week van oktober een wijnfestival plaats in de stad.

Vakantiediscounter heeft 8 prachtige accommodaties in het assortiment in Bardolino die zowel los als met een vliegreis te reserveren zijn. Van betaalbaar tot zeer luxe en groot met vele faciliteiten. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van Vakantiediscounter.nl voor Bardolino

Riva del Garda

Aan de noordkant van het Gardameer vind je Riva del Garda. Dit is een bijzondere bestemming en zeer geschikt voor de sportieve vakantieganger. Naast de sportieve vakantiegangers wordt de plaatst voor namelijk bezocht door Duits en Zwitsers vakantiegangers. 

In Riva del Garda heb je veel keuze als het om actieve activiteiten gaat. Je heb een grote keuze uit watersport activiteiten. Denk hierbij aan zeilen, windsurfen, varen zwemmen en nog veel meer. Maar als jij liever sport op het droge zijn er ook mogelijkheden naast pittige wandelingen in de nabijgelegen bergen kun je ook kiezen om te fietsen of mountainbiken. 

Riva del Garda heeft meer te bieden dan alleen sport activiteiten. De geschiedenisliefhebbers komen in het dorp ook zeker aan hun trekken. Op het de helling van de rots Monte Rochetta vind je een prachtig kasteel. Maar ook Palazzo Pretorio en  Torre Apponale zijn ook zeker leuk om te bezoeken. 

In het centrum is een afwisseling van oude en nieuwe gebouwen, ook leent Riva del Garda zich uitstekend voor en middagje shoppen, er zijn vele kleine winkeltjes met een mooi aanbod producten. Ook fijn is dat het centrum zoal bij de meeste plaatsen aan het Gardemeer grote deels autovrij is. 

Bekijk hier de aantrekkelijk aanbiedingen inclusief vlucht. Met eigen vervoer is ook mogelijk!

Gardone Riviera

Tot in de Negentiende eeuw stelde Gardone Riviera nog niet veel voor als dorp, die veranderde toen er een kuuroord van gemaakt wel en er een groot hotel kwam. Tegenwoordig bestaat Gardone Riviera uit 2 gedeelte. Er wordt gesproken over Gardone boven en een Gardone beneden. 

Het beneden gedeelte is een strook met hotels, winkels en vele horecagelegenheden. Langs een deel van het gardemeer ligt een wandelpromenade en is geheel autovrij. Het is hier gezellig tot in de laatste uurtjes en een leuke plek om een zomerse dag door te brengen. 

Het hogere gedeelte ook wel Gardone Sopra genoemd heeft meer culturele bezienswaardigheden met als één van grootste trekpleister de mooie San Nicola Kerk. Rondom de kerk kun je zeer goed wandelen door de smalle en fraaie straatjes. Ook vind je diverse horecapunten in het bovenste gedeelte van het dorp. Een andere publiekstrekker is Vittoriale degli Italiani een combinatie van park, gebouwen en musea. Het voormalige woonadres van de  Italiaanse dichter Gabriele d’Annunzio.

Andere leuke bezienswaardigheden die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken is het museum Il Divino Infante en de door Hruska aangelegde botanische tuin van Heller met ongeveer ongeveer tweeduizend planten- en boomsoorten

Bekijk hier de accommodaties voor Gardone Riviera en laat je verrassen

Peschiera del Garda

Peschiera is een populaire vakantie bestemming aan het Gardameer. Deze vestingplaats heeft een historisch centrum. Hoewel Peschiera del Garda officieel een dorp is, lijkt het bij binnenkomst meer op een stad. Je passeert grote winkels en borden van de Mc Donalds. Het centrum heeft nog prachtige vestingmuren en door de oude stadspoort rijden via het zuiden het centrum binnen. 

De vestingmuren komen uit de middeleeuwen en het fort in Peschiera heeft jaren lang een belangrijke militaire functie gehad. Hoewel het een historisch centrum is, is het ook zeer toeristisch met diverse pleinen. Het mooiste plein is Piazza Ferdinando di Savoia, hier staat onder andere de kerk van San Martino die komt uit 1822. 

De  Viale Cordigero is één van de leukste en gezelligste plekjes, deze autovrije weg loopt langs het kanaal en heeft diverse terrasjes, een prachtige plek om van het Gardemeer te genieten tijdens een diner of een lekker drankje. 

Bij de Nederlanders en de Belgen is Perschiera Del Garde vooral bekend om de camping Bella Italia. Dit is één van de mooiste en grootste campings aan het Gardameer. Deze camping is een klein dorp op zich en heeft een prachtige waterpark met vele zwembaden en glijbanen. Je kunt hier komen met je eigen kampeerspullen maar ook een accommodatie huren tegen aantrekkelijke prijzen. 

Bekijk hier de prachtige camping Bella Italia gelegen in Peschiera Del Garda

Malcésine


Malcésine is gelegen aan de oostkant van het Gardameer, niet ver van de bergketen Monte Baldo. Vanuit het dorp kun je diverse maanden van het jaar genieten van de witte bergtoppen.  Vanuit het dorp kun je met een kabelbaan naar de Monte Baldo. De kabelbaan brengt je op een hoogte van 1760 meter.

Het centrum van Malcésine bestaat uit kronkelige autovrije straatjes, in deze fraaie straatjes vind je winkels, barretjes en restaurants. In het dorp zijn ook diverse bezienswaardigheden zoals het kasteel Castello Scaligero, in dit kasteel zijn 2 musea gevestigd. Ook leuk om te bezoeken is de kerk Santo Stefano en het Palazzo dei Capitani. 

Het middeleeuwse dorp is een prachtige plaats met aan de ene kant lange stranden, aan de andere kant de berg Monte Baldo en in de omgeving zijn ook diverse olijfgaarden te vinden. Deze diversiteit geeft je vele mogelijkheden als vakantieganger. 

Bekijk hier de prachtige accommodaties Malcésine

Lazise

Lazise is een oud dorp aan het Gardameer en stamt uit de middeleeuwen. De stadsmuren en de kerk San Niccolò zijn overblijfselen uit deze tijd. Het historische centrum dat erg leuk is te bezoeken is grotendeels autovrij. De straatjes en pleintjes in het centrum zijn erg toeristisch. Dit kan ook niet anders Lazise is een van de populairste vakantiebestemming aan het Gardameer. 

In Lazise zijn ook vele winkeltjes, restaurants en barretjes te vinden, er wordt zelfs beweert dat je hier de beste ijssalons van Italië vind, ook de lokale wijnen zijn erg geliefd. De haven is ´s avonds een gezellige plek waar het doorgaat tot in de vroege uurtjes. 

Bezienswaardigheden zijn er ook zeker in dit middeleeuwse dorp. De oude haven is sowieso een prachtige plaatje, andere blikvangers is het Scaligeri kasteel. De San Niccolò kerk die ik ook al eerder genoemd hebt is ook zeker een bezoekje waard en vergeet ook zeker de wandelpromenade niet. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor het gezellige Lazise

<a href="https://ds1.nl/c/?si=7805&amp;li=1754665&amp;wi=352311&amp;ws=" rel="sponsored noopener" target="_blank"><img src="https://static-dscn.net/7805/1754665/?wi=352311&amp;ws=" alt="" style="max-width:100%; height:auto; border:none;" /></a>

Reacties
Categorieën