duurzaam Kamperen
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/29/2024
4 min

De 7 gouden tips om duurzamer te gaan kamperen 2024

01/29/2024
4 min

Duurzaam kamperen is een manier van kamperen die gericht is op het minimaliseren van de negatieve impact op het milieu en het maximaliseren van de positieve impact op lokale gemeenschappen. Het gaat om het maken van bewuste keuzes over de manier waarop we kamperen, van de uitrusting die we gebruiken tot de plaatsen waar we kamperen. 

Duurzaam kamperen wordt steeds populairder, want we willen niet alleen in het dagelijkse leven onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk beperken maar ook tijdens het reizen en onze vakanties. 

Op deze pagina lees je 7 waardevolle en bruikbare tips om zelf ook duurzamer te gaan kamperen. De tips worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven en ook genoeg informatie zodat jij de tips ook makkelijk kunt toepassen. 

De vakantiebestemming

Bij verre reizen heb je een grote uitstoot als jij dichtbij huis blijft dan stoot je veel minder uit. Het kan in je eigen omgeving, in Nederland maar ook net over de grens in België en Duitslands ook prachtig zijn. Om te genieten van je vakantie hoeft je niet duizenden kilometer af te leggen. Je kunt ook een prachtige camping zoeken in de buurt of eigen land. Dit scheelt niet alleen vele reisuren, kosten maar ook milieuvervuiling. 

Bekijk hier het grote aanbod van camping in Nederland en ook bij jouw in de buurt

Vervoersmiddel

Je vervoersmiddel is zeer bepalend voor de uitstoot, een (cruise)schip en een vliegtuig hebben de grootste uitstoot. Een auto kan een goed vervoersmiddel en in sommige gevallen ook de enige optie als je bijvoorbeeld een caravan of een vouwwagen meeneemt of op vakantie gaat met de camper. Soms kun je ook voor een alternatief kiezen bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer. 

Zelf vind ik het altijd wel prettig om een auto bij je te hebben als je op vakantie bent vooral als het park of camping verder gelegen is. Op vakantie zelf proberen wij wel de auto zo min mogelijk te gebruiken. Fietsen, wandelen en het openbaar vervoer is een goed alternatief. Onze laatste vakantie hebben we veel met de bus gereisd, in het begin een beetje wennen maar wel erg ontspannen, niet hoeven zoeken na een parkeerplek, geen kosten voor het parken en minder uitstoot dan nodig is. 

Duurzame- / Milieuvriendelijk camping

Niet elke camping houdt even veel rekening met duurzaamheid en het milieu. Als jij duurzaamheid en milieu een belangrijk onderdeel vind, is het verstandig hier op te letten. Een goede keuze kan dan bijvoorbeeld een natuurkampeerterrein zijn. Op deze campings staat rust, natuur en ruimte centraal. Bij een natuurcampings is er vaak sprake van duurzaamheid al kan dit wel per camping veranderen.

Naast de natuurkampeerterrein zijn er ook vele groene campings die bieden je wel vaak meer faciliteiten. Gelukkig wordt er op de groene campings wel veel rekening gehouden met het milieu en duurzaamheid. Denk hierbij aan duurzame materialen, zonnepanelen, zo min mogelijk gebruik maken van plastic, recyclen, het scheiden van afval etc. De groene campings kun je herkennen aan het Green Key keurmerk.

Bekijk hier de prachtige Green Key Campings van Ardoer Campings

Tweedehands of geleende kampeerspullen

Als je gaat kamperen gaat heb je kampeerspullen nodig. Als je nog geen kampeerspullen heb of een aanvulling nog hebt. Kun je eerst kijken of je deze spullen kan lenen of huren. Als dit niet mogelijk is of te duur is kun je er ook voor kiezen om tweedehands kampeerspullen te kopen. Dit is vaak niet alleen goedkoper maar ook milieuvriendelijker. Via marktplaats en andere verkoopplatformen is er een groot aanbod van kampeerspullen. Dus het moet wel gek zijn dat je hier niet iets geschikt vind. 

Als jij toch liever nieuw koopt of tweedehands niet kan vinden kies dan wel voor duurzame materialen, zodat je het ook jaren kunt gebruiken. 

Bekijk hier de duurzame kampeerartikelen.

Bekijk hier duurzame kampeer artikelen! 

Zonne-energie

Bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij, dit zorgt voor een mindere belasting van het milieu en je betaald buiten de aanschaf en onderhoud ook geen extra kosten voor het energie gebruik. Als je een camper of caravan hebt kun je zonnepanelen op het dak monteren die geeft je vele mogelijkheden en een besparing van de energie. 

Als je met een tent op vakantie gaat zijn er ook zeker mogelijkheden zoals verplaatsbare zonnepalen je hebt mooie handzame zonnepalen ideaal voor op de camping en bij je tent. Ideaal om bijvoorbeeld je powerbank op te laden, je telefoon, voor een lampje etc. 

Bekijk hier de zonnepanelen voor de camper, caravan of op de camping

Afvalgebruik 

Op de camping is het ook verstandig om je afval te scheiden net zoals thuis. Neem hiervoor een extra afval emmer of verschillende zakjes mee die je weer kunt hergebruiken. Kijk bij aankomst van je camping waar jij je gescheiden afval kunt inleveren. Vaak is dit mogelijk bij de camping zelf en soms in de buurt van de camping.

Naast het scheiden van afval kun je ook proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Voor de camping kan het makkelijk zijn om gebruik te maken van plastic wegwerpservies, maar dit is misschien wel handig maar niet duurzaam. Je kunt beter gebruik maken van een serviesset deze kun je telkens weer gebruiken. Dit is maar een enkel voorbeeld hoe je makkelijk je plastic gebruik kunt verminderen ook op de camping. 

Maar je ook zeker op kunt letten en ook met afval te maken heeft is vermijden van voedselverspilling. Dit scheelt ook weer extra afval en het weggooien van eten is doodzonde en jammer van het geld. 

Extra duurzame tips

Hieronder nog een paar korte extra tips voor een duurzamer vakantie op de camping.

  • Koop zoveel mogelijk lokaal en maak gebruik van regionale producten. Denk hierbij aan kopen bij speciaalzaak in de buurt, de markt of bij de boer. 
  • Eet zoveel mogelijk vegetarisch ook op vakantie. 
  • Maak geen kampvuur, bij het verbanden van hout komen ook veel schadelijk stoffen en fijnstof vrij.
  • Zet thuis alle apparaten uit om zoveel mogelijk energie te besparen. 

Zoek nu jouw ideale vakantie en boek direct!


Reacties
Categorieën