Fietsendrager voor de auto! Welke fietsendragers zijn het beste? 2024
Een fietstocht in je eigen omgeving is altijd leuk, maar er zijn moment dat je ook elders wil fietsen, of je fietsen bijvoorbeeld mee wil nemen op vakantie. De eenvoudigste manier om fietsen mee te nemen met een normale auto is met fietsendrager.
Tegenwoordig zijn er vele verschillende fietsendragers, Dit heeft ook te maken met de verschillende fietsen, denk hierbij aan de normale fiets, de race fiets en de elektrische fiets. Een elektrische fiets is bijvoorbeeld veel zwaarder dan een racefiets.
Dit en nog veel meer lees je op deze pagina, als extra heb ik de 7 beste fietsendrager van dit moment voor je uitgebreid beschreven. De fietsendragers zijn heel divers dus ook voor verschillende situaties en fietsen geschikt.
Wat is een fietsendrager?
Een fietsendrager wordt ook wel een fietsrek genoemd en is een stevig rek of standaard om je fiets aan vast te zetten. Een fietsendrager kan je op verschillende manieren aan je auto, aanhanger, caravan of camper bevestigen.
Een fietsdrager moet aan voldoen aan verschillende eisen, niet alleen voor de fiets maar ook voor auto, caravan, camper of aanhanger.
Wat is de beste fietsendrager?
Wat de beste fietsendrager is, is moeilijk te vertellen dit is afhankelijk van vele factoren. Ten eerste kijk je naar de fiets, een racefiets kun je bijvoorbeeld makkelijk op de dak van je auto tillen, voor de meeste mensen is dit niet mogelijk met een zware elektrische fiets. Niet elke auto heeft ook een trekhaak of voldoende kracht voor meerdere fietsen. Voor lichte fietsen kan bijvoorbeeld ook een achterklep fietsendrager gebruikt worden als er geen trekhaak aanwezig.
De vraag wat is de beste fietsendrager kan dus eigenlijk niet beantwoordt worden, je kunt beter vragen welke fietsendrager is het geschiktst voor mij. Op deze vraag krijg tijdens het lezen van de pagina een antwoordt op.
Welke soorten fietsdragers zijn er?
Fietsen kun je op 3 verschillende manier meenemen op of aan de auto. de drie verschillende manieren vind je hier onder. Naast dat je fietsen mee kan nemen met de auto kan je ook fietsen meenemen op de aanhanger, aan de camper of caravan. Ook daar lees je hier onder meer over.
Je kunt fietsen op vier verschillende manieren meenemen; voor al deze opties zijn er verschillende soorten fietsendragers verkrijgbaar. We zetten ze voor je op een rijtje.
Fietsen op camper, caravan of aanhangwagen
Als je met de camper op vakantie gaat heb je geen andere optie om de fietsendrager op de camper te bevestigen gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden. Ga met je met de caravan of aanhanger op vakantie dan is dit de ideale plek om je fietsen mee te vervoeren.
Je kunt een fietsendrager op de dissel bevestigen of achter op de caravan. Houdt er wel rekening mee dat een fietsendrager en de fietsen een behoorlijk gewicht kunnen hebben en je dit aan de caravan toegevoegd. Als je ruimte in de caravan hebt kun je er ook voor kiezen deze in de caravan of camper te plaatsen. Je hebt hier ook speciale indoordragers voor. Fietsen in de camper of caravan is wel lastig als je tijdens de rit in de caravan of zitgedeelte van de camper wil.
Heb je een dichte lange aanhanger en zijn ook speciale standaarden om hier je fietsen op de plaatsen. In de aanhanger zelf is vaak het makkelijkste als er ruimte voor is en als ze er in passen.
Fietsdrager Achter op de trekhaak
De populairste en meeste gebruikte manier om je fietsen te vervoeren met de auto is met een fietsendrager op de trekhaak. Als je auto een trekhaak heeft is dit de meeste logische plek. Een nadeel is wel dat je moeilijk bij de kofferbak kan komen als de fietsen op de fietsendrager staan. Er zijn wel een aantal luxe modellen waarmee je de fietsdrager naar voren kunt klappen om bij de kofferbak te kunnen komen.
Houdt er wel rekening mee dat de kentekenplaats zichtbaar moet zijn, je kunt ook gebruik maken van een extra witte kentekenplaats. De installatie van een fietsdrager op de trekhaak is in de meeste gevallen zeer eenvoudig. Dit geldt zowel voor de installatie van de fietsdrager zelf als de fietsen op de drager plaatsen. Dit komt doordat de drager goed bereikbaar is.
Een voordeel van fietsen op de trekhaak achter de auto op een fietsendrager is dat de fietsen en de auto veel minder vind vangt dan als je de fietsen op het dak hebt staan. Dan kun je veel last hebben van de wind en ook het rijden beïnvloeden.
Fietsen achter op de auto (zonder trekhaak)
Als je geen trekhaak hebt is er toch een mogelijkheid om een fietsendrager mee te nemen met fietsen erop. De fietsendrager wordt op de achterklep van de auto geplaatst. De fietsdrager zit dan iets hoger op de auto dan ten opzichte van de fietsendrager op de trekhaak De kentekenplaats is daarin tegen wel weer zichtbaar.
Als jij een fietsendrager voor op de achterklep wilt kopen kijk dan wel eerst goed of de auto geschikt is hier voor en welke methode van bevestiging hier voor kunt gebruiken. De draagcapaciteit van deze dragers zijn wel lager dan bij dragers op een trekhaak. Dus kijk ook zeker of de fietsen niet te zwaar zijn. Elektrische fietsen zijn doorgaans veel zwaarder door o.a. accu. bij het verwijderen van de accu kan dit veel gewicht schelen.
Fietsen op het dak
Een andere optie is als je geen trekhaak hebt of niet wilt gebruiken is de fietsen op het dak van de auto te vervoeren. Fietsen op een fietsendrager op het dak van de auto heeft voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat je de altijd makkelijk bij de kofferbak kan komen omdat er geen fietsen voor staan.
De fietsen vangen wel veel wind als ze op het dak van de auto staan dit kan bij veel wind het rijden wel beïnvloeden. Ook een nadeel is dat je de fietsen op het dak moet tillen. bij lichte fietsen (zoals racefietsen) is dit vaak geen probleem bij zwaardere fietsen wordt het een ander verhaal. Ook kan de fietsdrager op het dak maar een bepaald gewicht dragen let hier ook goed op.
Een dakrail zit vaak standaard op de auto, op deze dakrail kun je de dak drager bevestigen. Als je auto geen dakrail heeft zijn er speciale dak drager die je op de dakrand kan bevestigen. Bekijk voor de aanschaf goed of je auto een dakrail heeft of je er een moet aanschaffen en als het mogelijk is op de dak van je auto.
Een nadeel van de fietsendrager op het dak is de installatie. Er zijn meer handelingen nodig dan bij een fietsendrager op de trekhaak en de fietsen zijn moeilijker te plaatsen. Daarnaast vangen de fietsen veel wind, waardoor je auto meer brandstof zal verbruiken. Het klikt misschien logisch maar gaat regelmatig mis dat de automobilist de hoogte vergeet als de fietsen er op staan bij een garage of een lage tunnel.
Waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt?
Nu je al meer weet over de verschillende fietsendragers is het verstandig om extra informatie te geven waar je op moet letten bij het kopen van een fietsendrager.
Een aantal zaken zijn erg belangrijk hoeveel en welke fietsen je wil vervoeren, een elektrische fiets is een stuk zwaarder en ook niet voor elke fietsendrager geschikt. Bij een elektrische fiets kun je het beste kiezen voor een trekhaak drager. Bij een trekhaak is de maximale kogeldruk wel belangrijk. Dit het maximale gewicht dat een trekhaak in verticale richting kan dragen
Ook heel belangrijk is dat de fietsen wel in op de drager past dit lijkt misschien heel logisch maar de banden van een mountainbike is dikker dan van een standaard stadsfiets of een race fiets. De banden van een mountainbike passen niet in alle goten van de fietsendragers.
Als jij weinig ruimte hebt om de fietsdrager op te slaan, kan het handig zin dat de fietsendrager opvouwbaar of inklapbaar is. Ook de montage is iets om op te letten, de meeste fietsendragers zijn eenvoudig te monteren vooral als het om de trekhaak dragers gaat. Wil jij bij een trekhaak fietsendrager eenvoudig bij de kofferbak kunnen komen kijk dan na een kantelbare fietsendrager.
Veel gestelde vragen over Fietsendragers.
Hieronder vind je de meeste gestelde vragen over fietsendragers.
Welke regels gelden er voor fietsendragers?
- De maximale kogeldruk mag niet worden overschreden.
- De fietsen mogen aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
- Het kenteken moet altijd goed zichtbaar zijn. Plaatsen anders een wit kenteken in beeld.
- Er mogen niet meer fietsen vervoerd worden waar de fietsendrager voor geschikt is.
- De verlichting van de auto moet goed zichtbaar zijn anders moet er een extra lichtbak geplaatst worden.
Hoeveel fietsen kan je maximaal meenemen op een fietsendrager?
Op een aantal trekhaak fietsendrager mag maximaal 4 fietsen gedragen worden. Let wel op het gewicht of dit ook mogelijk is. Naast de trekhaak fietsendrager kun je ook nog extra gebruik maken van een fietsendrager op het dak voor bijvoorbeeld nog 2 fietsen.
Wat is de maximale kogeldruk van een trekhaak?
De maximale kogeldruk is per auto verschillend bij een kleine auto is het maximaal 45 kilogram bij een grote auto kan dit oplopen tot ongeveer 75 kilogram
De 7 beste fietsendragers voor op de auto
Nu je veel meer weet over de fietsendragers en waarschijnlijk ook weet welke fietsendrager het meest geschikt is voor jou is het tijd voor de 7 beste fietsendragers van dit moment.
De onderstaande fietsendragers worden uitgebreid beschreven, naast een uitgebreide product beschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je de fietsendrager eenvoudig bestellen.
Pro-User Diamant Fietsendrager - 2 Fietsen - Trekhaak
Pro User Diamant is beoordeeld door de Consumentenbond als beste koop in 2012, 2014, 2015, 2016 en 2020!
De Pro User Diamant is een stevige fietsendrager van staal en aluminium, hierdoor heeft de drager een maximaal draaggewicht van 60 kg en dus uitermate geschikt voor elektrische fietsen. Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike.
- Draaggewicht van 60 kg
- Door frame klemmen blijven alle fietsen zeer stevig op de drager staan
- Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken
- Beschikt over een inklapsysteem waardoor de drager makkelijk op te tillen is.
- Inclusief gratis opberghoes
- Eenvoudig te monteren op de trekhaak door de snel sluiting met hefboom.
- Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd).
- Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 5 cm en voor framematen van 0 tot 80 mm
- Geschikt om te gebruiken met een oprijgoot (zijn optioneel te verkrijgen).
Tijdelijk geleverd in een limited editie met zwarte accenten.
Thule EasyFold 931 - Geschikt voor 2 Elektrische fietsen - 13 polige - kantelbaar - opvouwbaar - compact
De Thule EasyFold 931 is een volledig opvouwbare, compacte en gemakkelijke te gebruiken fietsendrager geschikt voor het vervoeren van 2 elektrische fietsen. Natuurlijk passen er ook alle ander type fietsen op zoals racefietsen, MTB en stadsfietsen. Het laadvermogen bedraagt 60 kg (maximaal 30 kg per fiets). De onderlinge afstand tussen de wielgoten is 22 cm wat veel ruimte tussen de fietsen geeft.
Ingeklapt is de Thule EasyFold 931 te dragen als een koffer met geïntegreerde handgrepen wat het tillen naar de opslag plaats zeer eenvoudig maakt.
De frameadapters zijn afneembaar voor een eenvoudige en snelle montage van de fietsen. Tevens hebben de draaiknoppen een koppelbegrenzer (AcuTight). U hoort een luide klik zodat u weet dat de knoppen goed vast gedraaid zijn en op slot gezet kunnen worden. De pompgespen vergemakkelijken het vastzetten van de wielen.
De Thule EasyFold 931 is kantelbaar wat toegang geeft tot de kofferbak. Ideaal als er tijdens de reis nog iets uit de kofferbak gepakt moet worden.
Specificaties:
- Gemakkelijk in gebruik, betrouwbare en veilige fietsendrager
- Geschikt voor het vervoer van 2 elektrische fietsen
- Maximaal laadvermogen 60 kg (max. gewicht per fiets 30kg)
- Veel ruimte tussen de wielgoten (22 cm)
- Compact op te vouwen en voorzien van geïntegreerde handgrepen
- Kantelbaar voor toegang tot de kofferbak
- Fietsen te vergrendelen aan de fietsendrager
- Fietsendrager te vergrendelen op de trekhaak
- 13 polige elektriciteitsaansluiting
- Voorgemonteerd, er is geen gereedschap nodig
- 2 jaar garantie, verlenging van 3 jaar na online registratie
- Oprijgoot apart verkrijgbaar
- Opbergtas apart verkrijgbaar
Mottez - Fietsendrager met spanbanden - standaard (3 fietsen)
De Mottez fietsendrager voor 3 fietsen is de perfecte oplossing om een fiets te vervoeren als u geen trekhaak heeft. De drager wordt voorgemonteerd uitgeleverd en is de meteen klaar voor gebruik.
- 100% voorgemonteerd
- Voldoet aan Euro norm ISO / DIS 15263 4.2 voor fietsendragers
- Eenvoudig te bevestigen
- De dragers van het fietsenrek is bedekt met schuim om de fiets te beschermen
- 25mm diameter buis
- Voorzien van epoxy poeder coating ter voorkoming van roest
- Draagvermogen: 45kg
- 5 jaar garantie!
- Past niet op elke auto.
Thule ProRide 598 - Dak Fietsendrager - 1 fiets
De Thule ProRide is een dak- fietsendrager met de snelste en de gemakkelijkste montage – voor fietsen van maximaal 20 kg. De fiets wordt vastgezet met de unieke framehouder. De framehouder is voorzien van rubber kussens die zich aanpassen aan de fietsframe voor optimale klemming.
De koppelbegrenzer bepaalt de kracht waarmee het fietsframe wordt vastgezet. Het voor- en achterwiel worden met snelspanners vastgezet en beschermt door de velgbeschermers. De Thule ProRide is voorgemonteerd en kunt u zonder gereedschap op de dakdragers monteren.
Standaard wordt de Thule ProRide geleverd met de T-Track adapters. Beugels voor de klemming om de vierkante stangen zijn als accessoire te verkrijgen (artikelnummer 889500). De Thule ProRide is voorzien van sloten om de fiets vast aan de fietsendrager en de fietsendrager aan de dakdragers te vergrendelen.
Buzz Rack Eazzy 4 - vouw fietsendrager - 4 fietsen
De EAZZY 4 is ontworpen om 4 fietsen te vervoeren zonder extra kit. Eenvoudige montage met grote stabiliteit van het conische klemsysteem. De snelvergrendelbare ratelriemen en het unieke ontwerp van de houder maken het laden van fietsen snel en gemakkelijk. De vouwfunctie maakt opslag minder gecompliceerd!
TECHNISCHE SPECIFICATIES
- MAX Aantal fietsen: 4
- Compatibele trekhaakkogel: ja
- Compatibele bordkraag / afneembare bal: ja
- Afmetingen (breedte x diepte): 113cm x 93cm
- (Meting van het midden van de kogelsteun aan de buitenrand van de kentekenplaathouder).
- Afmetingen (gevouwen): 25 x 92 cm
- Gewicht: 19,8 kg
- MAX. Laden: 60 kg
- Maximaal gewicht per fiets: 20kg
- Helling: ja
- Geïntegreerd lichtpaneel: ja
- Spiltype: 13-polig
- Anti-diefstal op de kogel: ja
- Antidiefstal voor fietsen: ja
- Standaard XP R-18 904-4.
- Voorgemonteerd geleverd
De maximaal toelaatbare last die u kunt dragen, wordt ook bepaald door het gewicht van het sleepplatform; u moet ervoor zorgen dat u dit niet overschrijdt voordat u een fietsdrager gebruikt die op een kogel is gemonteerd.
Vereist een vrije ruimte van 65 mm tussen het midden van de kogel en de achterkant van het voertuig.
Fietsdrager Pyro, fietsenrek achterklep - 3 fietsen (draagkracht 45kg TUV) - Zonder trekhaak - Elektrische fiets
Benieuwd of deze fietsendrager op jouw auto past?
Bekijk dan eerst de handleiding!
- Snel en eenvoudig te monteren, zonder boren of gereedschap.
- Veilige en betrouwbare drager geschikt voor maximaal 3 fietsen.
- Ook geschikt voor het vervoeren van elektrische fietsen. (tot max. 45kg)
- Geschikt voor zowel heren als dames fietsen.
- 30 mm Ø ronde aluminium buisconstructie.
- Steunpads van zacht antisliprubber.
- Stalen rails is in lengte verstelbaar, voorzien van verschuifbare bevestigingsriemen.
- 6 riemen om de drager aan de auto te bevestigen.
- Fietshouder kan worden ingeklapt wanneer geen fietsen worden vervoerd.
Pro-User Diamant Fietsendrager - 1 Fiets - Trekhaak
Pro User Diamant 1 is speciaal ontworpen voor het vervoeren van 1 (elektrische) fiets en zeer lichtgewicht!
Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike.
- Draaggewicht van 30 kg (ideaal voor een elektrische fiets).
- Eenvoudig te monteren op de trekhaak
- Geschikt voor stadsfietsen en E-Bikes
- Difstalbestendig door de snelkoppeling is het afsluitbaar waardoor hij beveiligd is
- Stevige fietsendrager van staal en aluminium
- Door frame klemmen blijven alle fietsen zeer stevig op de drager staan.
- Door de gepatenteerde snelkoppeling wordt de fietsendrager eenvoudig op de trekhaak gemonteerd
- Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle auto's
- Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 6 cm en voor framematen van 0 tot 80 mm
- Optioneel is er voor deze fietsendrager een oprijgoot beschikbaar.