Fietshelm
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
05/17/2024
11 min

Fietshelm kopen? De 7 beste fietshelmen 2024 + veel info

05/17/2024
11 min

Vroeger zag je fietshelmen alleen bij kleinere kinderen, mountainbikers en wielrenners. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen fietsen met een fietshelm en dit is niet zonder een reden. De elektrische fietsen gaat veel sneller waar de schade ook grote kans zijn bij het vallen van de fiets met een hoge snelheid.

In diverse landen is een fietshelm verplicht voor kinderen tot bijvoorbeeld 12 jaar. In Nederland is alleen een fietshelm verplicht bij de snellere e-bikes, de zogenaamde speed pedelec. Je kunt met deze fiets een veel hogere snelheid behalen.

Toch kan een fietshelm veel voordelen hebben, je leest op deze pagina meer over de fietshelmen zoals de voordelen, de veiligheid, waar je op moet letten bij het kopen van fietshelm, de meeste gestelde vragen en de 7 beste fietshelmen van dit moment.

Waarom een fietshelm? en wat zijn de voordelen?

Je hersenen zijn een bijzonder en zeer belangrijk orgaan, de hersenen zorgen er o.a. voor dat we kunnen bewegen, denken, onthouden maar ook voelen. Je hoofd en hersenen beschermen is van groot belang. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar vooral bij een val of een botsing.

Een ongeluk kan ontstaan door de omstandigheden gladde ondergronden, slecht weer, het fietspad, obstakels, etc maar ook door jezelf of door andere weggebruikers. Bij een val, ongeluk of botsing loopt het gelukkig in de meeste gevallen wel goed af of is er een klein letsel.

Toch is er ook een kans dat jij met je hoofd op de grond raakt of ergens anders tegen aan. Een fietshelm kan hierbij je hoofd en hersenen beschermen. Wist je dat je met het dragen van een helm bij het fietsen 60% minder kans hebt op een ernstig letsel bij een val of een botsing en zelfs 70% minder kans op een ernstige hoofd of hersenletsel waar je in het ergste geval zelfs aan kan overlijden.

Een fietshelm dragen is absoluut de moeite waard en niet alleen voor kinderen en ouderen.

Het grootste voordeel van een fietshelm is de veiligheid bij het vallen maar uit onderzoek blijkt ook dat een helm dragen de meeste fietsers ook een veiliger gevoel geeft. Pas wel op dat je niet met het veiliger gevoel juist meer risico´s neemt.

Nadelen van een fietshelm

Helaas zijn er ook nadelen van een fietshelm. De meeste gehoorde opmerkingen over fietshelmen dat je ze vaak lelijk zijn en kinderen vinden het vaak suf staan. Maar wist je dat er ook stoere en aantrekkelijke helmen te koop zijn? Bij de 7 beste fietshelmen staan ook een aantal mooiere varianten die zeker niet saai of oubollig zijn.

Het kopen van een helm zijn extra kosten, daarnaast vind ook niet iedereen prettig om iets op zijn of haar hoofd te dragen. De helm moet wel goed zitten anders kun je er ook veel last van krijgen als deze te los of juist veelte strak zit.

Ook bij warm weer kan het vervelend zijn om een helm te dragen gelukkig hebben de meeste goede helmen van tegenwoordig wel ventilatie gaatjes zodat de helm goed kan ventileren.

Uit onderzoek blijkt in landen waar een fietshelm verplicht is geworden dat er na het verplicht stellen van de fietshelm aanzienlijk minder is gaan fietsen. Terwijl fietsen op zichzelf een goedkope en vaak snelle manier van verplaatsen is zeker voor kortere afstanden, het is gezond en je blijft ook goed in beweging.

Wanneer is een fietshelm aanbevolen?

Een fietshelm is aanbevolen voor iedereen die gaat fietsen. De eerlijkheid is wat de de fietshelm het beste beschermt bij ongelukkig tot 20 kilometer per uur. Bij een botsing met bijvoorbeeld een auto die harder rijd dan 20 kilometer per uur dit de fietshelm wel bescherming maar vaak niet voldoende om zwaardere letsel te voorkomen.

De meeste ongelukkig gebeuren wel bij snelheden van 20 kilometer of minder denk hierbij aan het op en afstappen die kan voor beginnende fietsers, kinderen en ook andere lastig zijn. Ook als je door een ruige gebied fiets is de snelheid in de meeste gevallen lager dan 20 kilometer per uur en is de kans op vallen ook groter dan op een normale weg.

Fiets jij vaak met hogere snelheden denk hierbij aan de e-bikes, mountainbikes, wielrenner fietsen etc. Dan kun je het beste kiezen voor de MIPS fietshelmen. MIPS is van afkorting van Multi-directional Impact Protection System. Dit houdt in dat de helm meer bescherming bied bij klappen uit verschillende hoeken en hiermee ook de kans op een hersenschudding of een hersenenletsel verminderd.

MIPS wordt door diverse fabrikanten gebruikt in fietshelmen en is de laatste jaren ook betaalbare geworden. Toen het net uit kwam was het niet te betalen voor jan met de pet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietshelm?

Als jij een fietshelm wil kopen kun je na een speciaal zaak en daar een fietshelm passen en kopen, je kunt er ook voor kiezen om online een fietshelm te kopen. Het is belangrijk als jij een fietshelm koopt dat je op de volgende punten let:

EU norm

Als jij een fietshelm koopt voor de veiligheid wil je ook graag dat de fietshelm zijn werk doet. Als jij een goede fietshelm wil kopen moet deze voldoen aan de EU Norm EN 1078. De helmen die voldoen aan deze norm zijn goed getest en voorzien van een handleiding. Dit betekent dat je de helm veilig kunt dragen.

Pasvorm

Een fietshelm moet gegoten zitten. Je wilt niet dat de helm te los of veelte strak zit dit gaat alleen maar irriteren en dat is wel het laatste wat je wil als je een helm draagt op de fiets.

Als jij een fietshelm koopt in de winkel kun je deze uitvoerig passen. Dit is online een stuk lastiger tegenwoordig kun jij de meeste helmen wel weer terug sturen als deze niet goed is maar dit is vast niet de bedoeling. Gelukkig kun je wel makkelijk je hoofdomtrek meten zodat jij weet welk fietshelm maat jij nodig hebt. Veel fietshelmen hebben maten als s, m, l en xl en daarbij wordt de omtrek ook vaak goed aangegeven.

Je kunt het beste je hoofdomtrek meten met een meetlint. Het meetlint houdt je 2,5 centimeter boven je wenkbrauw en je oren. Als je op deze manier meet, meet je het breedste gedeelte van je hoofd en komt de helm ook niet te strak te zitten.

Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm:

 • Je gehoor en het zicht niet verminderd
 • Je eenvoudig een bril en gehoorapparaten kunt dragen
 • Goed ventileert
 • Bovenkant, de zijkant en de voorkant van je hoofd en je slapen beschermt bij een eventuele val
 • Niet lost zit en te veel beweegt.
 • Het niet afknelt en drukplekken achter laat.
 • Niet te veel op je hoofd zit maar bovenop

Hoogte verstelbaar

Het is fijn als jij je fietshelm in hoogte kan verstellen. Zo kan jij perfect je helm afstellen wat je het prettigst vind en er ook voor zorgt dat het voldoende bescherming bied.

Het Gewicht

Het is prettig dat je de fietshelm niet te zwaar is, je moet namelijk de fietshelm dragen en ook meenemen tijdens je tocht. Hoe lichter de fietshelm hoe minder je er van merkt tijdens het fietsen. Lichte fietshelmen wegen niet meer dan 300 gram.

Ventilatie

Ventilatie is vooral belangrijk bij flinke inspanning en warm weer. Een helm met veel ventilatiegaten is minder warm dan een helm met weinig ventilatiegaten. Bij sommige helmen zit achter ook nog een extra ruimte voor bijvoorbeeld een paardenstaart als die van toepassing is.

Meest gestelde vragen over fietshelmen

Hieronder de meeste gestelde vragen en de antwoorden als het gaat om fietshelmen.

Hoe kun je het beste een fietshelm onderhouden?

Je kunt het beste je fietshelm wassen met een milde zeep met lauwwarm water. Begin met de binnenkant van de helm, maar vergeet ook niet de bandjes van de helm. Na het wassen kun je het beste met een microvezel doek de helm afnemen en lucht laten drogen. Droog de helm zeer goed voordat je deze op gaat bergen.

Wat is de levensduur van een fietshelm? en hoe vaak moet je een fietshelm vervangen

De normale helmen (polycarbonaat) hebben een levensduur van 3 tot 5 jaar. Glasvezel helmen een levensduur van 5 tot 7 jaar. Het is wel belangrijk dat je na een stevige val of ongeluk de helm vervangt omdat na een harde val de helm niet meer zijn volledige bescherming kan bieden.

De 7 beste fietshelmen

Nu je meer weet over de fietshelmen is het tijd voor de 7 beste fietshelmen van dit moment. De top 7 van de fietshelmen is heel divers van budget fietshelmen tot professionele helmen voor sporters.

Alle fietshelmen worden uitgebreid beschreven om je goed beeld te geven. Als extra toevoeging voor meer informatie heb ik naast de productomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze linkt geeft o.a. de waardering en de recensies weer. Via de link kun je de fietshelm ook eenvoudig bestellen.

Pro Sport Lights Fietshelm Heren/Dames - Matt Zwart - 58/62cm

Op zoek naar een veilige en allround fietshelm?

Dan is deze fietshelm van Pro Sport Lights zeker een goede optie. Deze fietshelm is namelijk goed geschikt voor zowel op de weg als in het bos. Dit is dankzij het afneembare zonneklepje wat je helm beter geschikt maakt als je gaat mountainbiken, terwijl je deze bij het fietsen op de weg meestal thuis laat.

 • Deze helm is in modieuze kleuren verkrijgbaar en heeft 2 maten: Medium 52-58cm & Large 58-62cm
 • Met een gewicht van 190gram in Medium & 200gram in Large vergeet je zodra vertrokken met fietsen dat je zelf een fietshelm draagt, zo comfortabel is deze!
 • De pasvorm van de helm is gemakkelijk aan te passen dankzij de verstelbare draaiknop.
 • De helm is voorzien van 19 ventilatiegaten, waardoor je tijdens de rit weinig last zult krijgen van oververhitting. De interne padding is uitneembaar, waardoor je de padding eventueel kunt wassen.
 •  Deze Pro Sport Lights Allround fietshelm is een helm die uitstekend geschikt is voor jouw fietsavonturen.

ABUS Helm Youn-I MIPS Velvet Black S 48-54

Doordahte veiligheid De Youn-I MIPS van ABUS is een moderne en zeer veilige fietshelm die ook aantrekkelijk is voor twee generaties. Met de eenvoudige, urban en modebewuste look spreekt de helm zowel de jeugdige fietser als vrouwen aan, die een fietshelm zoeken voor een geringe hoofdomtrek.

De afkorting MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System en is ontwikkeld door specialisten op het gebied van preventie van hersenletsel bij het over de kop slaan. Door het MIPS-systeem kan de botsenergie tot wel 40% worden verminderd en kan de ontstane belasting op de hersenen aanzienlijk worden verlaagd. Zo kan hersenletsel worden verminderd of zelfs worden voorkomen.

Ook leverbaar in andere kleuren en maten!

BBB Cycling Dune MIPS 2.0 Racefiets Helm - Mountainbike Helm - Wielrenhelm

De BBB Cycling Dune MIPS 2.0 racefiets helm BHE-22B is extra veilig en biedt een goede ventilatie dankzij de 14 ventilatiegaten. Het MIPS systeem in de helm en de extra lage achter- en zijkanten zorgen ervoor dat de gevoelige delen van het hoofd vanuit elke hoek optimaal beveiligd worden.

Deze veelzijdige en veilige mountainbike helm kan volledig naar jouw wens worden ingericht. Zo is de Dune MIPS 2.0 uitgerust met een vervangbaar vizier waardoor je per rit of weersomstandigheid kunt bepalen of je deze wilt gebruiken. Daarnaast beschikt de helm over een eenvoudig passysteem. Dit systeem werkt zeer eenvoudig met een draaiknop en kan dus zelfs tijdens het fietsen met één hand worden aangepast.

Achterop de helm zit een slimmigheidje verstopt, namelijk een verwijderbare beugel voor een Spot achterlicht (BLS-147). Als je deze monteert ben je extra veilig tijdens de ritten in het donker.

De Dune MIPS 2.0 helm is een sporthelm voor heren en dames en is mede dankzij het te verwijderen vizier ontworpen om op de racefiets of mountainbike te fietsen. De wielrenhelm is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, je kan dus zelf kiezen wat voor jou de beste fietshelm is.

 • Met MIPS voor extra veiligheid
 • Inclusief verwijderbare beugel voor een Spot achterlicht (BLS-147)
 • Met vervangbaar vizier
 • Verlaagde achter- en zijkanten bieden extra veiligheid
 • De 14 luchtgaten bieden een goede ventilatie
 • Het Omicron passysteem is verstelbaar in hoogte en omvang voor maximaal comfort en veiligheid

Fietshelm Pro Sport Lights - 54/61cm - Heren Dames met Verlichting

Dankzij deze fietshelm met verlichting achteraan van Pro Sport Lights fietst u nog veiliger in het verkeer.

Deze fietshelm is ontwikkeld voor sportieve ritten met je fiets, brengt comfort, veiligheid en stijl samen in een aantrekkelijk en voordelig design. Eén maat is alles wat je nodig hebt met deze helm. (54 tot 61cm)

De Pro Sport Lights fietshelm biedt dankzij de 20 ventilatieopeningen een subliem ventilerend vermogen en zit als gegoten rondom je hoofd. Met een gewicht van slechts 240gram!

 • De verlichting in de fietshelm is handig uitneembaar en oplaadbaar met een Micro USB kabel net zoals je smartphone.
 • Supergemakkelijk: regel de hoofdomtrek met de riempjes en de draaiknop
 • (54 tot 61cm)
 • Ventilatie: 20 ventilatieopeningen
 • Gewicht: 240 gram
 • Deze helm is enkel in één maat verkrijgbaar en geschikt voor 54 tot 61 cm.
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren. Deze is trendy matt zwart

ABUS Urban-I 3.0 Fietshelm - Maat M (52-58 cm)

De derde generatie van een van de bekendste urban helmen in Duitsland en Europa. Populair bij mannen en vrouwen, oud en jong. De Urban-I 3.0 is een perfect uitgeruste urban helm met een een aantal praktische oplossingen. Met zijn discrete uiterlijk, verfijnde design en praktische functies is de Urban-I 3.0 een van onze succesvolste helmen. .

De reflectoren, zorgen samen met het geïntegreerde LED-achterlicht voor een betere zichtbaarheid van de fietsers – overdag en vooral wanneer het donker is! Middels het Zoom Ace verstelsysteem kan de hem eenvoudig en precies worden afgesteld. Het ingebouwde vliegengaas zorgt ervoor dat insecten geen kans krijgen om in de helm te vliegen.

Met de FidLock magneetsluiting klik je de helm eenvoudig open en dicht.

De fietshelm is leverbaar in verschillende kleuren en maten

Rogelli Ferox Helm Grijs - Maat L-XL

De Ferox helm is gemaakt met een in-mold constructie en bevat een sterke polycarbonaat buitenlaag. Aan de binnenzijde zijn schokabsorberende schuimkussens bevestigd.

Deze helm is voorzien van 23 ventilatiegaten die de warmte op je hoofd af kunnen voeren. Door het insectennet aan de voorzijde van de helm en het verwisselbare vizier, ben jij beschermd tegen een groot aantal obstakels. Via het verstelsysteem aan de achterzijde, stel je de helm gemakkelijk af op het juiste formaat voor jouw hoofd.

Maat S/M is geschikt voor een hoofdomtrek van 54-58 cm en maat L/XL voor een hoofdomtrek van 58-62cm.

ABUS Pedelec 2.0 Fietshelm - Maat L (56-62 cm) - silver edition

EEN HELM, SPECIAAL VOOR SPEED PEDELECS - De Pedelec 2.0 biedt een combinatie van comfort en bescherming. Aangevuld met slimme features, komt deze helm tegemoet aan alle wensen van een berijder.

ABUS biedt met de Pedelec 2.0 een fietshelm die voldoet aan de strenge NTA 8776 veiligheidsnorm. Met het lage slaapgedeelte biedt de helm een bijzonder goede bescherming. Hetzelfde geldt ook voor de nek.

De Pedelec 2.0 is uitgerust met een geïntegreerde regenkap die bij de eerste regendruppels of koudere omstandigheden snel over de helm kan worden getrokken. Het LED USB oplaadbare achterlicht zorgen er samen met de reflectiestickers voor dat je goed opvalt tijdens donkere omstandigheden.

De helm kan zoals bij de ACE variant verder worden uitgebreid met een vizier tegen de rijwind en oorbescherming.

Fietsvakantiewinkel webshop

Reacties
Categorieën