Dwingelerveld
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
01/18/2024
6 min

De top 7 van de beste reisgidsen voor de provincie Drenthe 2024

01/18/2024
6 min

Drenthe is een prachtige provincie dat zich zeer goed leent voor mooie wandelingen en fietstochten. In de provincie vind je maar liefst 3 Nationale Parken: Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa en diverse andere natuurgebieden. Ook aan bezienswaardigheden (De Hunebed bijvoorbeeld) geen gebrek dit geldt ook voor de dagattracties zoals Drouwenerzand en WIldlands Zoo. 

De 7 reisgidsen die ik geselecteerd heb voor deze pagina vertellen je meer over Drenthe en laten allemaal op hun eigenwijze de mooiste plekjes en bezienswaardigheden zien. Om je een goed beeld te geven van de reisgidsen heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over de reisgids, via de link kun je de reisgids eenvoudig en snel bestellen.

Fietsgids - Drenthe - De 25 mooiste fietsroutes

Ontdek Drenthe met de mooiste fietsroutes van de provincie. Voor e-bikes en gewone fietsen. Met fietsknooppunten, fraaie foto’s, bezienswaardigheden en tips voor een hapje en drankje onderweg.

De mooiste fietsroutes van Drenthe

Met deze handzame A5 fietsroutegids ontdek je Drenthe in de 25 mooiste fietsroutes van de provincie. Gemakkelijk met behulp van fietsknooppunten. Voor e-bikes en gewone fietsen. Met mooie foto’s, kaarten, praktische informatie, handige startplekken met ruime parkeergelegenheid en leuke plekken en restaurantjes onderweg.

In het kort

 • De 25 mooiste fietsroutes in Drenthe
 • Voor e-bikes en gewone fietsen
 • Mooie natuur, leuke plaatsen, rustpunten en bezienswaardigheden
 • Tips voor een hapje en drankje onderweg
 • Startpunten met goede parkeergelegenheid
 • Verrijkt met prachtige foto’s

Een fietsgids uit de populaire fietsgidsen-serie van REiSREPORT. Geschreven door bestseller-auteurs en reisgidsmakers Marlou Jacobs & Godfried van Loo.

Fiets langs leuke plekken

Met de fietsroutes in deze fietsgids leiden we je langs fraaie natuurgebieden, interessante bezienswaardigheden, knusse dorpjes en andere leuke afstappunten. De routes liggen verspreid door Drenthe dus is er altijd wel een route dichtbij.

Start- en rustpunten

Bij elke fietsroute tippen we leuke plekken voor een drankje, gebakje, lunch of iets anders lekkers. Ook vertellen we je van goede startpunten met ruime parkeergelegenheid om je fietstocht te starten. Wel zo handig natuurlijk.

Knooppunten en nóg meer routes

Bij elke fietsroute in deze fietsgids geven we je de knooppunten. Hiermee kun je heel eenvoudig de fietsroutes volgen. Ben je na een fietsroute nog niet uitgefietst? Bij elke route geven we je een extra route die je kunt raadplegen door een qr-code te volgen.

Schitterende foto’s en interessante weetjes

Zoals je van ons (Team REiSREPORT) gewend bent, is ook deze handzame A5 fietsroutegids van Drenthe verrijkt met schitterende foto’s. Zo kun je thuis op de bank al even genieten van de fietstocht die je gaat maken. Ook vertellen we je wat meer van de regio’s waar je gaat fietsen en vermelden we wat leuke weetjes.

Dwalen door Drenthe

Voor wie goed tegen de eenzaamheid kan (of eenzaamheid juist op prijs stelt) is dit de juiste wandelgids. Omdat Drenthe als één van de laatste provincies tot ontwikkeling is gekomen is de provincie open en leeg gebleven.

In deze wandelgids beschrijft Rob Wolfs zeventien wandelingen waarin hij bewust de stille plekken van Drenthe heeft opgezocht. Maar Drenthe is meer: er is een lange en rijke archeologische en cultuurhistorische geschiedenis. U komt hunebedden tegen, mooie oude esdorpen, veenkoloniale overblijfselen en wandelt langs de mooie oude gebouwen van de Maatschappij voor Weldadigheid.

Wie alle wandelingen uit deze gids gaat lopen zal ontdekken dat Drenthe veel meer te bieden heeft dan bos, beekdalen, heide, veen en rentenierende senioren op de fiets.

Natuurlijk Drenthe

Jaarlijks genieten miljoenen mensen van de mooie natuur en fraaie landschappen van Drenthe. Dat draagt bij aan de gezondheid en het geluk van de mensen die hier wonen, werken en recreëren. 

Allerlei organisaties en particulieren werken gezamenlijk en met grote inzet aan beheer en herstel van topnatuur van Europese allure en aan de biodiversiteit op het platteland. Wat zijn de resultaten van natuurherstel tot nu toe? Hoe draagt samenwerking bij aan florerende natuurgebieden? Wat betekent klimaatverandering voor de Drentse natuur? Hoe kan natuur bijdragen aan de landbouw en de landbouw aan natuur? Daarover gaat dit boek. Het laat zien wat er allemaal nodig is om de natuur te herstellen. 

Natuurlijk Drenthe bevat beschrijvingen van Drentse landschappen, flora en fauna, natuurgebieden en verhalen van de mensen die er wonen en werken. En door de beschreven routes te volgen dringt de lezer door tot in het hart van de Drentse natuur.

Drentse Parels, 150 tips! De mooiste plekjes en origineelste adressen

Drentse Parels is een inspiratiegids voor bijzondere momenten. Drenthe was altijd al een provincie waar veel moois te zien en te beleven is. Naast het prachtige landschap, de Nationale Parken en grote attracties herbergt Drenthe veel bijzondere parels, die niet in de reguliere reisgidsen staan en die je dus gemakkelijk zou kunnen missen. Met dit boek kun je nóg meer genieten van al het moois dat deze provincie te bieden heeft. Met tips die een bezoek extra bijzonder maken.

Want hoe vind je als je ergens onbekend bent dat theehuis in het bos, die idyllische pluktuin, die bijzondere winkel met handgemaakte hebbedingen. En waar kun je iets stoers doen, varen in een sloep of rijden in een cabrio? Drentse Parels wijst je op verrassende en originele plekken.

150 tips onderverdeeld in overzichtelijke hoofdstukken met duidelijk landkaartjes. Categoriën:

 • Avontuur en activiteiten: wil je actief bezig zijn, alleen of met een groep, jong en oud, Drentse Parels reikt jou ideeën aan.
 • Avontuurlijk reizen: overnachten midden in de natuur, of met een vintage busje rondtrekken, het kan in Drenthe.
 • Kamperen: Drentse Parels wijst je op originele en gastvrije campings met bijzondere onderkomens. Slapen in een boomhut, tiny house, plaggenhut, retrocaravan.
 • Slapen en eten: sfeervolle b&b's en hotels, toffe restaurants.
 • Koffie, thee en limonade etc: idyllische theetuinen met huisgemaakte lekkernijen, limonademakers, bierbrouwers, ijsmakers en een imker.
 • Drentse wijngaarden waar je wijn kunt proeven, soms ook kunt slapen en heerlijk kunt wandelen.
 • Zó lekker: de allerlekkerste kroketten, een chocolaterie, een kookstudio, een pannenkoekenprofessor, een conserverie, het is te veel om op te noemen.
 • Zo van het land: pluktuinen, boeren die hun verse oogst verkopen, eetbare tuinen, een boerin die advocaat maakt ...
 • Drentse asperges vers van het land
 • Schaapskooien waar je iets kunt beleven.
 • Mooie ambachten en bijzondere winkels
 • Kunst en kunstzinnig

Het boek Drentse Parels, boordevol unieke ideeën, verleidt je om naar Drenthe te komen, want er is veel te ontdekken. Voor jong én oud!

Provinciewandelgids Drenthe

De 22 wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers en laten de karakteristieke kenmerken en grote verscheidenheid van wandelprovincie bij uitstek Drenthe zien: routes door stille boswachterijen, uitgestrekte veengebieden, over immense heidevelden en door kleinschalig boerenland-landschap met pittoreske dorpjes, waaronder een levend museumdorp. Een flink aantal routes komt langs de voor Drenthe zo kenmerkende hunebedden en talrijke grafheuvels. In deze gids staan ook twee leuke, groene stadswandelingen door Meppel en Assen. (Wandel)Bart van der Schagt is de geestelijk vader van de zeer populaire wandelrouteserie ‘Groene Wissels’. Daarnaast is hij de bouwer van de internationale NS-wandelingen, producent van de NS-themawandelroutes en NS-wandelboekjes, wandeladviseur bij NS-Supporter van Bewegen en NS-wandelambassadeur.

De mooiste plekjes in Drenthe

Ga je op pad in Drenthe? Dan mag deze provinciegids ‘De mooiste plekjes in Drenthe’ tijdens je bezoek niet ontbreken. Vrijetijdsexpert Marleen Brekelmans (bekend van Bijzonderplekje.nl) tipt je namelijk de écht verborgen pareltjes, waar niet iedereen komt en die je het liefst voor jezelf houdt. Dankzij de prachtige foto’s en duidelijke beschrijvingen weet je precies wat je kunt verwachten van de sfeer, faciliteiten en omgeving. Eten in een nostalgisch boscafé, bevers spotten tijdens een kanotocht in de Hunze of overnachten in een karakteristiek brinkdorp? De keus is aan jou!

In deze gids vind je niet álle restaurants, hotels, dierentuinen, pretparken en musea, maar een persoonlijke selectie van blijmakers. Van plekjes waar je hart sneller van gaat kloppen. Plekjes verstopt in het bos, wandelingen die het waard zijn, idyllische thee- en pluktuinen, leuke terrassen, mooie vergezichten en verrassende logeeradressen: plekken waar je nét even meer geniet. Ook leuk voor locals.

Groeten uit Drenthe

Wil je rust en ruimte, ontstressen in de natuur, bijzondere planten en dieren
ontdekken? Of wil je juist in actie door te struinen door bossen, klimmen in bomen,
zwemmen in de natuur, in een pipowagen op pad, een festival bezoeken, bijzondere
Drentse gerechten proeven op een terrasje in een pittoresk dorpje, paardrijden,
bevers zien, musea bezoeken, in de boevenbus rijden, varen, de blues van
Harry Muskee horen, …

Dat kan allemaal!

Deze gids is een handreiking om Drenthe te zien en te beleven, te
proeven, te ruiken. Een eerste of nadere kennismaking met een
prachtige provincie.


Reacties
Categorieën