Pieterpad
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
01/25/2024
4 min

De top 7 van de boeken en gidsen over het Pieterpad 2024

01/25/2024
4 min

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland en trekt wandelaars van over de hele wereld. Het Pieterpad over een afstand van ongeveer 501 kilometer neemt wandelaars mee op een schilderachtige tocht van Pieterburen bij de Groningse Waddenkust naar Sint-Pietersberg bij Maastricht. De route is verdeeld in 26 etappes, die elk in lengte variëren van 12 tot 24 kilometer. 

Hierdoor kunnen wandelaars op hun eigen tempo het Pieterpad bewandelen en onderweg genieten van schilderachtige landschappen, bossen, onverharde paden en gezellige dorpjes. Of je er nu voor kiest om de hele route in één keer te lopen of in gedeeltes af te leggen, het Pieterpad biedt een unieke en lonende ervaring voor outdoor liefhebbers.

Meer over het Pieterpad en de routes vind je in de boeken over het Pieterpad die ik voor deze pagina voor je op een rij heb gezet. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek / wandelgids.

Pieterpad 1 Pieterburen-Vorden

Het ca. 500 kilometer Lange Afstand Wandelpad is één van de langst mogelijke afstanden tussen het uiterste noorden en het verste zuidpunt tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg.

Te voet door Nederland Over één van de langst mogelijke afstanden tussen het uiterste noorden en het verste zuidpunt is het Pieterpad uitgezet, tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg. Dit ca. 500 kilometer Lange Afstand Wandelpad is sinds de opening in 1983 de meest populaire LAW van Nederland geworden. Te voet reizen is een bijzondere ervaring. Een lust om te doen.

Pieterpad Vorden - Maastricht

Routegids met gedetailleerde topografische kaarten waar de route duidelijk op ingetekend is. Daarnaast alle noodzakelijke informatie als openbaar vervoer. Vorden-Sint Pietersberg, lengte : 252 km.

De vernieuwde Pieterpadgids deel II is op zaterdag 27 februari 2010 op de Fiets en Wandelbeurs in de RAI in Amsterdam gepresenteerd. De gids is uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Deze uitgave markeert de afronding van de meest ingrijpende herziening van zowel de langeafstandwandelroute (LAW 9) als de gids in de afgelopen bijna 20 jaar.

Fietsen langs het Pieterpad

Fiets in 16 etappes langs het Pieterpad van Pieterburen naar de Pietersberg (of omgekeerd). Een handzame gids met 16 uitneembare kaarten en beschrijvingen van bezienswaardigheden onderweg.

Ook als toerfietser ken je natuurlijk het Pieterpad. De 500 kilometer lange noord-zuidroute tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg, die wandelliefhebbers ertoe aanzet om het Groningse vlakke land te doorkruisen, langs Maas- en Vechtoevers te struinen, Sallandse en Limburgse heuvels te beklimmen en zich de blaren te lopen in het Achterhoekse coulisselandschap. 'Kan dat niet gewoon op de fiets?' denk je dan. Met dit boekje in je handen zie je: het kan. 

Het Pieterpad precies nafietsen, dat gaat niet, want je mag niet overal rijden. Maar dit is een schitterende fietstocht dicht erlangs, door datzelfde afwisselende landschap aan onze oostgrens. Onze route volgt vaak bewegwijzerde knooppuntroutes, maar soms ook verrassende, verscholen paadjes en je kunt hem in beide richtingen fietsen. We beschrijven 16 deeltrajecten, elk met een fietskaart waarop ook logeeradressen en de oorspronkelijke wandelroute staan aangegeven.

 Per traject lees je wat de auteurs onderweg hebben meegemaakt en vooral wat voor moois je niet mag missen.

  • De knooppuntenroute met gps 
  • Van Pieterburen naar de Pietersberg 
  • Van de Pietersberg naar Pieterburen 
  • Met 16 uitneembare kaarten

Gewoonweg Schitterend

Wandel mee op het Pieterpad en lees over de bijzondere ontmoetingen onderweg.

In Gewoonweg Schitterend neemt Anne-Marie je mee op reis op het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg. Een vijfhonderd kilometer lange wandeltocht vanuit het noorden naar het zuiden van Nederland. De wandelgidsen laat ze thuis achter, liever richt ze zich op de ontmoetingen met mensen die ze op haar pad tegenkomt. Wandel met haar mee en ervaar de schoonheid van de natuur, interessante gesprekken en waardevolle inzichten. Glimlach naar een onbekende Vraag een vreemde hoe het gaat Je maakt de wereld mooier met de stukjes liefde die je achterlaat.

 Lief Leven® Anne-Marie Kruiper (1962) is getrouwd en moeder van drie zonen. In 2019 verscheen haar succesvolle schrijversdebuut Simpelweg Gelukkig, naar aanleiding van haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Gewoonweg Schitterend is haar tweede boek.

Van Pieterburen naar de Sint Pietersberg fietsen in 23 rondjes

Fietsen in 23 rondjes van het hoge noorden aan de Waddenzee naar het uiterste puntje in het zuiden van Nederland, de Sint Pietersberg. Elke dag maximaal 30 km van zowel de etappes noord-zuid als van de alternatieve fietsroute. De rondjes geven je de tijd om onderweg te picknicken en te relaxen. 

Ze worden in dit boekje weergegeven met knooppunten, de QR-code, routekaartjes en informatie voor onderweg. In plaats van de rondjes kun je ook eerst aan één stuk fietsen van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg en daarna via de alternatieve route terugfietsen. Dit kan van Noord naar Zuid of van Zuid naar Noord. 

Voor overnachtingen kun je kiezen uit de campinglijst achterin het boekje. Als extra informatie staat erbij of je welkom bent met jouw hond en/of camper. In totaal fiets je ongeveer 1.265 km in 23 dagen, dit is 55 km per dag. Met QR-codes en overzichtskaartjes van alle fietsrondjes.

Op Pieterpad

Maarten en Nicolien, de twee literaire karakters die in de jaren zestig via het werk van J.J. Voskuil de Nederlandse literatuur binnenwandelden, zijn het lopen nog niet verleerd. Sterker nog, naarmate ze over meer vrije tijd beschikken, trekken ze er steeds vaker te voet opuit. Terloops kibbelend of mijmerend kiezen ze vooral hun eigen route, het liefst weg van de gebaande paden. Ondanks hun principiële stellingname zijn ze uiteindelijk ook kinderen van hun tijd. In Aan de wandel (2022) doorkruisen ze het ganse land, dit keer gaan ze Op Pieterpad. 

Met de routegids in de hand vertrekken ze vanuit Pieterburen, ontspannen, maar tegelijk een beetje opgewonden. Het Pieterpad voert over de kleinste wegen en paden en is als het leven zelf. De tocht is geplaveid met gevoelige pijnpunten, verrassende ontmoetingen en diepe overpeinzingen. Eenmaal in het Achterhoekse Vorden blijken Maarten en Nicolien het over één ding eens te zijn: halverwege zijn ze nog op minder dan de helft.

Reacties
Categorieën