Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/06/2024
5 min

De top 7 van de beste reisgids voor de Achterhoek 2024

02/06/2024
5 min

De Achterhoek is gelegen in de provincie Gelderland en ligt tegen de Duitse grens. De Achterhoek is niet zo bekend als de Veluwe maar heeft je ook veel te bieden als je van de natuur, fietsen en wandelen houdt. De omgeving leent zich hier uitstekend voor en het doet je verbazen hoe mooi de Achterhoek is. 

Naast activiteiten en uitstapjes in de natuur, zijn er ook diverse bezienswaardigheden en leuke steden en dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Voor deze pagina heb ik de leuke gidsen en boeken die je de mooiste routes en plekjes laat zien geselecteerd.

Om je een goed beeld te geven van de reis- en route gidsen heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de gidsen en via de link kun je de gids eenvoudig en snel bestellen. 

Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Waer iemant duisent vreugden soek Mijn vreugt is in dees' achter-hoek Deze zinnen uit een gedicht van Dominee Willem Sluyter stammen uit het midden van de 17e eeuw. Volgens diverse bronnen noemt hij de naam Achterhoek als eerste. Willem Sluyter werd geboren in Neede, studeerde theologie in Utrecht en was daarna twintig jaar dominee in Eibergen. Hij kon het weten dus. Rob Wolfs kent de Achterhoek als zijn broekzak en is het roerend met Willem Sluyter eens. Deze wandelgids is dan ook één grote lofzang op de Achterhoek. 

In het voorwoord verklaart Rob Wolfs zijn liefde aan de Achterhoek en legt hij uit waarom hij juist van deze streek houdt. Daarna volgen in zijn lofzang achttien coupletten in de vorm van prachtige en afwisselende wandelingen. Wie deze gids doorbladert krijgt al een goede indruk van het rijke cultuurlandschap, dat kenmerkend is voor de Achterhoek. Maar wie echt verliefd wil worden op de Achterhoek trekt zijn wandelschoenen aan en begint aan deze fantastische reeks wandelingen. 

Rob Wolfs (1951) is als 'promenoloog' doorlopend bezig met het zoeken van mooie nieuwe routes voor de wandelaar. Hij was voor Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig auteur van de succesvolle gids 'De mooiste bergwandelingen van Nederland' en werkte o.a. mee aan vele LAW-gidsen voor het Wandelplatform. De nieuwste wandelingen van Rob Wolfs zijn onder de serienaam Trage Tochten te vinden op www.wandelzoekpagina.nl.

Achterhoek en Liemers

Ontdek de Achterhoek en de Liemers! Dit is de eerste complete gids over de natuur en landschap van deze regio. Deze natuurgids combineert praktische informatie als routes en vindplaatsen van flora en fauna, met achtergronden over het landschap en zijn ontstaansgeschiedenis. Ideaal voor fiets- en wandelliefhebbers. Deze complete natuurgids over de Achterhoek en de Liemers bevat routes, achtergronden over landschap, flora en fauna, en tips om planten en dieren te vinden. - De 26 beste wandel- en fietsroutes - Tips om vogels, planten, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën te vinden - Natuur beleven met kinderen - Uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna - De beste plekken in ieder jaargetijde - Met een te downloaden handige route-app Het boek wordt begeleid door een route-app, die te downloaden is in appstore en playstore (zoek op crossbill).

Falk VVV fk 10. Achterhoek

De Achterhoek is een prachtige streek in Gelderland en is rijk aan kastelen en landhuizen. Bezoek deze bijzondere bouwwerken op de fiets en ervaar het natuurschoon en de historie van de Achterhoek.

De fietskaart is voorzien van:

  • Fietsknooppunten
  • Het knooppuntennetwerk
  • LF-routes
  • Plaats- en straatnamenregister
  • Toeristische informatie
  • Horecagelegenheden
  • Een overzicht van alle VVV-kantoren in de regio.
  • Plaatsnamenregister

Alle fietsroutes In de regio Achterhoek

Een complete fietsgids voor tochten in de achterhoek. Met uitgebreide beschrijving van 25 fietstochten, een compleet overzicht van alle gepubliceerde fietsgidsen in de omgeving (ook op internet) en een knooppuntenkaart.

De mooiste netwerkwandelingen - De Achterhoek & De Liemers

15 wandelingen van 7 tot 18 km, zoveel mogelijk over gras Uitsluitend routes uit gemarkeerde wandelnetwerken Topografische routekaartjes Landschapsfoto’s & historische illustraties Downloadbare GPS-tracks Minstens 60% over onverharde wegen De wandelingen in deze gids gaan voor minstens 60% over onverharde paden, de ideale ondergrond voor elke wandelliefhebber. Omdat de route duidelijk is, kun je onbekommerd genieten van de omgeving en de verhalen over de bewoners van de kastelen, havezaten en scholtenboerderijen die zo karakteristiek zijn voor de Achterhoek en de Liemers. 

De bewoners en de gebouwen hebben samen een belangrijk stempel gedrukt op het weergaloze landschap. Landschapsfoto's en historische illustraties maken de beleving compleet. De gedegen historische achtergrondteksten maken de wandelingen behalve mooi ook interessant. De gids beschrijft 15 gemarkeerde wandelingen, in lengte variërend van 7 tot 18 kilometer. Ze lopen door het kleinschalige, licht glooiende coulisselandschap tussen de IJssel en de Duitse grens met zijn akkers, weiden, bosjes en heidevelden. 

Bij ruim de helft van de routes is een hoofdrol weggelegd voor landgoederen, kastelen en de omringende bossen. Twee andere wandelingen gaan voornamelijk door hellingbos, want de streek kent ook heuvels. Dan zijn er nog de routes door het bekenrijke platteland, inclusief de in ere herstelde Zieuwentse kerkepaden. Plus een wandeling die de Duitse grens overgaat, rondom een groot ven waar het in het voorjaar wemelt van de flamingo's. Ongetwijfeld zal deze nieuwe compacte wandelgids een grote groep mensen veel wandelplezier bezorgen.

Thuis In De Achterhoek

Landgoederen, kastelen, fraaie kerkdorpen, sfeervolle binnensteden en veel, heel veel natuurschoon - dat is karakteristiek voor de prachtige Achterhoek, het meest oostelijke deel van Gelderland. Een prachtplek om te wonen en om met vakantie te gaan. Thuis in de Achterhoek neemt u mee op een zwerftocht door het heden en verleden van deze markante regio. Van Aalten tot Zutphen, van mosterdmuseum tot Maristenklooster, van witte wieven tot Wielewaalpad, alles komt aan bod. Thuis in de Achterhoek laat zien waarom zoveel mensen zeggen: 'Ik voel mij thuis in de Achterhoek.'

Het Achterhoek boek

De Achterhoek, met zijn prachtige landschap, dorpen en steden, heeft een
interessante geschiedenis. Dat de bewoners graag over hun geschiedenis lezen, werd wel bewezen door het succes van Ach Lieve Tijd Achterhoek en Liemers, de verzamelreeks
die bijna vijftien jaar geleden verscheen.

Op veler verzoek wordt de populaire reeks blokboekjes nu uitgebreid met een deel over de Achterhoek. In Het Achterhoek Boek komt de geschiedenis van land en mensen aan bod in hoofdstukken met titels als ‘Deerntje’, ‘Keerls’, ‘Huuz’n’, ‘I-jzer’,
‘Superboeren’ en ‘Leven langs de grens’.

In het hoofdstuk ‘Deerntje’ gaat het bijvoorbeeld over Mechteld ten Ham (thema cultuur), de zaligverklaring Dora Visser (thema religie) en de rol van een
vrouw in het boerenbedrijf (middelen van bestaan). ‘Ijzer’ bevat verhalen over het
ontstaan van het landschap. 

De oerlagen in de grond (thema landschap en natuur), archeologische vondsten (cultuur) en ook de ijzerindustrie (middelen van bestaan). Bij superboeren komt niet alleen Voetbalclub
De Graafschap (thema sport) aan bod, maar ook de keuterboeren (middelen van bestaan) en de paarden van de herenboeren (transport).

Reacties
Categorieën