|

De top 7 mooiste dorpen in de provincie Gelderland 2023

Wie aan Gelderland denkt, denkt aan de Veluwe. Maar Gelderland heeft veel meer mooie gebieden, kijk alleen maar naar de Achterboek en de Betuwe. Op onze blog hebben we al veel aandacht besteed aan Gelderland, de mooiste steden en diverse blogs over de Veluwe en de 2 nationale parken.

Daarom werd het tijd om eens aandacht te besteden aan de 7 mooiste dorpen in deze prachtige provincie. Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Het is gelegen in het midden en oosten van het land. Het is gelegen aan de volgende provincies: Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Het oostelijke gedeelte van de provincie ligt tegen Duitsland aan. Arnhem is de hoofdstad, Nijmegen heeft de meeste inwoners en Apeldoorn is de grootste gemeente.

Nu je wat standaard informatie weet over de provincie Gelderland wordt het tijd voor de leukste en mooiste dorpen van Gelderland. De dorpen liggen verdeeld over de provincie, de dorpen worden toegelicht en de mooiste en er is ook aandacht besteed aan de niet te mogen missen bezienswaardigheden.

Ontdek uw ideale vakantiehuis op heerlijkehuisjes.nl

Aalten

Aalten is een klein dorpje niet ver van de Duitse grens. Het centrum van Aalten heeft een oude gotische kerk (Sint Helenakerk) die stamt uit de 11e eeuw. De kerk staat bekend zijn plafonschilderingen.

Naast de kerk heeft Aalten nog meer leuke bezienswaardigheden zoals Stoomweverij Diessen hier kom je alles te weten over de textielproductie. Het Aaltens industriemuseum is een streek musea, die je alles leert over de geschiedenis van Aalten en de omgeving zoals de omliggende dorpen.

De Korenmolen de Lelie staat buiten het centrum, maar is zeker een bezoekje waard. De in 1974 gebouwde molen is een achtkantige molen. Tijdens de zomer is het een groot feest in Aalten elke donderdag zijn hier de bekende Aaltense dagen met onder andere: een rommelmarkt, braderie, verschillende soorten spellen en sporten en veel vermaak zoals straattheater en muziek.


Garderen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zandsculpturen-garderen-vakantie-top-7.jpg

Het kleine dorpje Garderen ligt in de gemeente Barneveld. Het is een klein gezellig dorp met vele grote bezienswaardigheden. Een grote publiekstrekker is het zandsculpturenfestijn. Hier vind je elk jaar nieuwe prachtige kunstwerken van zand.

De kinderboerderij Ouwendorperhoeve heeft een rijke historie en is gebouwd in 1867. Bij deze kinderboerderij midden in een prachtig landschap staat het welzijn van de dieren voorop.

Een andere leuke locatie die zowel geschikt is voor kinderen als natuurliefhebbers is het Speulderbos. Dit is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland.

Garderen mag dan wel een klein dorp zijn maar het is wel erg actief. Mensen organiseren diverse activiteiten in het dorp. De traditionele braderie trekt vele bezoekers uit de omgeving en toeristen. Dit komt mede door de gastvrijheid en de prachtige ligging van Garderen.


Beesd

Beesd is niet alleen één van de mooiste dorpen in van Gelderland maar ook zeker van de Betuwe. Het kleine dorp met iets meer dan 3300, is zeer geschikt en geliefd voor dagjes mensen. Voor zowel om er te wandelen en te fietsen als voor de bezienswaardigheden.

Een deel van Beesd is een beschermd dorpsgezicht. Het opvallendste gebouw is zonder meer de Sint Pieterskerk. De onderbouw van dit Rijksmonument dateert van omstreeks 1500. De toren werd als vluchtplaats gebruikt wanneer de rivier de Linge weer eens buiten haar oevers trad. Rond 1825 werd de toren een kerkgebouw.

Het Landgoed Mariënwaerdt is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Landgoed heeft een winkel waar goederen verkocht worden die geproduceerd worden op het landgoed. Voor de kinderen is er een speelweide, je hebt op het landgoed een klooster met daarbij omliggende huizen en voor de inwendige mens zijn er verschillende eetgelegenheden. Kortom een echte aanrader.

Uilen en dierenpark De Paay is ook een grote verrassing. Je kunt het wel een uitgelopen hobby noemen. De bewoner verzamelde vogels en uilen en er kwamen steeds meer diersoorten bij. vanaf 2008 is het officieel een dierentuin.

De Voorstraat is de bekendste en mooiste straat in Beesd, Het heeft verschillende rijksmonumenten waaronder de Sint Pieterskerk. Maar het is ook de winkelstraat van het dorp.


Hoenderloo

Hoenderloo ligt centraal gelegen op de Veluwe. Ook bevind zich hier één van de drie ingangen van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een perfecte uitvalbasis om 1 van de mooiste nationale parken van Nederland te bezoeken.

Naast de vele prachtige natuurverschijnselen vind je ook bezienswaardigheden in Hoenderloo. 1 van de mooiste bezienswaardigheden is de eerste elektriciteitscentrale van Nederland. De eerste elektriciteitscentrale van Nederland bevind zich op het terrein van het elektriciteitsmuseum.

Wil je even ontspannen en een hapje eten dan zit je goed in Hoenderloo. In Hoenderloo vind je een erg leuk pannenkoekenrestaurant en het lekkerste ijs van de Veluwe bij IJs van Co.

Hoenderloo tegenwoordig erg toeristisch met vele campings. Dit was vroeger wel anders, de eerste inwoners in de 19e eeuw bouwden zelf hun armoedige plaggenhutten. Door de inzet van de Dominee Heldring kregen de bewoners het beter mede door het maken van een waterput.


Nunspeet

Nunspeet is een gezellig toeristisch dorp tussen de bossen. Het dorp Nunspeet staat erg bekend in de kunstwereld, omdat hier vele kunstenaars gewoond en of gewerkt hebben. Het dorp Nunspeet heeft een mooie kunstroute als verschillende monumenten en heeft ook tal van musea.

Nunspeet heeft een groot centrum met vele mooie winkels en eetgelegenheden. Elke dinsdag in de zomer is er een grote Braderie. De vrijdag na Hemelvaartsdag is de bekende Eibertjesmarkt, deze markt trekt veel toeristen en mensen uit de omgeving.

De Molen De Duif is een bezoekje waard het ligt net buiten het centrum. Er zijn hier regelmatig activiteiten zoals een grote jaarmarkt in het najaar. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in Nunspeet er zijn diverse speeltuinen zowel indoor als outdoor.


Ruurlo

Ruurlo is een dorp in het zuiden van de Achterhoek. Wie aan Ruurlo denkt, denkt vaak meteen aan het Kasteel Ruurlo. Dit kasteel is in de 14e eeuw gebouwd en is tot op de dag van vandaag nog in bezit van een adelijke familie.

Het kasteel is gelukkig voor ons wel opengesteld voor publiek. Het kasteel is een lust voor het oog en dit geldt niet alleen voor de buitenkant. De tuinen van het kasteel lenen zich perfect voor een heerlijke wandeling.

Ruurlo is heeft meer te bieden dan alleen Kasteel. Het oude centrum is ook een ware attractie met de pitoreske straatjes en gezellige horeca mogelijkheden. Het dorp heeft verschillende kerken de kerk die het meeste opvalt is de St. Willibroduskerk. In 1869 zijn ze begonnen met de bouw van deze kerk.

De Agneta (molen)uit 1851 is in 1914 omgebouwd tot een koren / houtzaagmolen. Deze prachtige verschijning is nog steeds in gebruik en is ook te bezichtigen. Met kinderen is de CactusOase een echte aanrader. Dit woestijnlandschap met cactussen, modelspoor en indianen heeft een oppervalkte van 6000 m2 en is overdekt. Dus ook erg geschikt voor als het regent.


Otterlo

Als laatste van de 7 mooiste dorpen tref je het drop Otterlo. Otterlo wordt lokaal ook wel het bruisende hart van de Veluwe genoemd. Otterlo heeft een ingang voor het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Het dorp Otterlo is gastvrij en gericht op de vele toerisme. Otterlo heeft verschillende campings, hotels en eetgelegenheden. Waardoor het zomers een gezellig en levendig dorpje wordt.

De grootste publiekstrekker is het Kröller-Müller Museum. Het Kröller-Müller Museum is een rijksmuseum voor moderne en hedendaagse kunst, gelegen in het Nationaal Park.

Een ander mooi museum in het dorp is het tegelmuseum. Het museum heeft de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Het groene dorp staat ook bekend om zijn prachtige fiets- en wandelroutes zowel door het Nationale Park als door de Veluwe.


Een vakantietip!

Het Landal Park Rabbit Hill is een perfect locatie voor je vakantie een goede ligging en zeer veel vermaak voor jong en oud.

Landal Rabbit Hill ligt op de Veluwe in het plaatsje Nieuw-Millingen. Rabbit Hill is één van meest kindvriendelijke vakantieparken van Landal. Het park heeft veel sport- en speelvoorzieningen. Het hele jaar door een animatieteam en de Bollo club.

Het park heeft een binnen- en buitenzwembad met een ligweide. Maar ook aan de volgende faciliteiten ontbreekt het niet: bowlingbaan, midgetgolfbaan, en een openluchttheater.

Voor peuters zijn de volgende activiteiten en faciliteiten erg leuk: De dierenweide, speciale Bollo club voor o.a peuters, natuurspeeltuin, ballenbak, peuterbad en nog veel meer. Ook het restaurant heeft gedacht aan de peuters, met een speciaal Bollo Buffet kunnen zij ook heerlijk smikkelen.

Het park heeft naast bungalows ook een camping met safaritenten. Qua accommodaties heb je keuze van 2 persoons- tot 12 persoons-, van normale-, comfort- tot luxe verblijven. Ook zijn er speciale kinderbungalows voor zowel 4 als 6 personen.


Vergelijkbare berichten