De 7 leukste strandactiviteiten in Nederland 2023

Zodra de zon begint te schijnen en de temperatuur oploopt gaat half Nederland naar het strand. Zelfs in de corona tijdperk was het vaak erg druk op de Nederlandse stranden.

Naast het zonnen, luieren en het zwemmen zijn er nog veel meer activiteiten op het strand te doen. Voor deze blog heb ik de 7 leukste strandactiviteiten voor je uitgezocht die je kunt doen op het strand.

De selectie van leukste strandactiviteiten op het strand zijn gericht op de zomer en de winter. Want ook in de winter is het strand een heerlijk uitstapje en minder druk.

De 7 leukste strandactiviteiten!

In het rijtje met de 7 leukste strandactiviteiten hebben wij bewust gekozen om zonnen, luieren, wandelen en zwemmen weg te laten. Uiteraard zijn dit een van de leukste activiteiten en gaan mensen hiervoor naar het strand.

Met deze lijst wil ik juist verrassende strandactiviteiten uitlichten en die je goed kan combineren met het bruinen worden en het pootje baden. Ook is het bij de meeste mensen wel bekend dat het in het najaar en het voorjaar heerlijk is een mooie strandwandeling te maken.

Zandkasteel bouwen

Op een mooie zonnige dag is het fantastisch om met de hele familie zandkastelen te bouwen. Zolang je maar nat zand hebt kun je de mooiste kastelen bouwen. Neem diverse strandspeelgoed mee en zowel de kinderen als de volwassenen kunnen zich uren vermaken.

Naast strandspeelgoed is kasteelonderdelen (zandvormen) ook een echte aanrader. Dit zijn mallen van kasteelonderdelen, met deze mallen kun je eenvoudig mooie grote kastelen bouwen. Naast kastelen zijn er ook diverse andere leuke zandvormen.

zandkastelen bouwen!

Suppen

Suppen is een activiteit die de laatste jaren erg in populariteit is toegenomen. Het Suppen is stand-up Paddlen. makkelijk te beschrijven als staand op een surfplank paddelen over de golven van de zee. Dit is een stuk rustiger en ontspannender dan surfen je kunt namelijk ook nog een leuke gesprek voeren met elkaar en genieten van de omgeving.

Maar vergis je niet het is in het begin nog best lastig om je evenwicht te houden op de surfplank. Vaak beginnen ze eerst op de knieën en bouwen het langzaam op.

Een middagje suppen is niet alleen leuk en ontspannend maar ook nog eens een goede training voor je spieren en je evenwicht.

Suppen leuk op het water als aan de kust

Vliegeren

Vliegeren is echt 1 van de leukste strandactiviteiten. Een voordeel van vliegeren is dat je maar weinig nodig hebt, een vlieger en wind. Heb je zelf nog geen vlieger geen nood tegenwoordig koop je al diverse vliegers voor enkele euro’s.

Naast dat dit erg leuk is voor kinderen is het ook een leuke activiteit voor het hele gezin. Vliegeren kun je zowel op een bewolkte dag als een zonnige dag zolang en maar een goede wind is.

Wil je iets meer actie dan kun je kiezen voor powerkiten. Deze activiteiten zijn minder geschikt voor jongere kinderen. Want bij powerkiten of worden grotere en krachtige vliegers gebruikt. Dit is voor een beginnende vlieger een grote uitdaging. Als je het powerkiten (vliegeren met een grote vlieger) onder de knie hebt, kan je leren om jezelf voort te bewegen met de wind en/of het water.

Een andere leuke vlieger activiteit is het stunt vliegeren. Je maakt dan gebruik van (minimaal) 2 lijns vliegers. Je kunt de vlieger spectaculair laten bewegen.Voor het kunst vliegeren heb je wel een goede concentratie en coördinatie voor nodig. Ook vergt het veel oefenen. Als je het 1 maal onder de knie hebt is het een prachtig gezicht en een leuke strandactiviteit.

één van de leukste strandactiviteiten is vliegeren

Strandjutten

Op het strand is nog voldoende te vinden. Er spoelen nog regelmatig leuke en interessante spullen aan. Naast het jutten is het ook lekker om over het strand te lopen mocht je geen spullen vinden is de ook altijd nog een kans dat je dieren spot.

Naast het strandjutten kun je ook een metaaldetector meenemen. Er bestaat namelijk een grote kans dat je munten, ringen en of sleutels gaat vinden. De mensen die op het strand liggen, sporten en lopen verliezen regelmatig spullen zonder dat ze het zelf merken of kunnen het later niet meer terug vinden. Met zo metaaldetector vind je vrij eenvoudig spullen van metaal. Er zijn ook diverse detectoren die ook zilver en goud kan opsporen.

Strandjutten is nu een hobby vroeger een inkomstenbron

Schelpen zoeken.

Schelpen zoeken is niet alleen een leuke activiteit maar je kan de schelpen thuis ook op diverse manieren gebruiken. Indy onze dochter heeft de laatste vakantie ook schelpen gezocht op het strand en heeft ze thuis mooi beschilderd met allerlei kleuren.

De meeste kinderen willen de schelpen verzamelen. Er zijn veel verschillende en mooi schelpen. Ook worden er veel schelpen door volwassen gezocht op het strand.

Deze worden vaak voor decoratie gebruikt. Zoals in een doorzichtige vaas maar ook op schalen of zelfs aan touw opgehangen.

Naast dat schelpen een leuke activiteit is kun je er met de kinderen ook iets educatief van maken. Door later op internet of in boeken te gaan zoeken wel schelpen je gevonden hebt.

schelpen zoeken is leuk voor jong en oud

Wadlopen.

Wadlopen kan in Nederland niet bij elk strand. In de provincie Groningen, Friesland en op de waddeneilanden is dit mogelijk. Het leuke van wadlopen is dat het een unieke, Nederlandse activiteit is en erg geschikt voor natuurliefhebbers.

Wadlopen is niks anders dan je voor de zee loopt als het eb is. Je loopt dus met laag water over de Wadenzee en je komt door geulen, prielen, mosselbanken en zandbanken. Het is een avontuurlijke tocht. Niet alle wandeltochten door de Wadden zijn geschikt voor beginners. Laat je goed informeren of ga met een gids.

Wadlopen is niet helemaal zonder risico’s daarom is het geen geschikte activiteit om alleen te doen. In de genoemde provincie en op de waddeneilanden zijn er diverse excursies met gidsen om wad te lopen.

Met het wadlopen loop je in de waddenzee, Je kunt zo erg goed van de natuur genieten. Hou er rekening mee dat je vies en smerig kunt worden en zorg ook voor goede schoenen als je wil gaan wadlopen.

Wadlopen is behoort tot de unieke strandactiviteiten van Nederland.

Sporten

Op het strand kun je ook erg goed sporten vooral voor sportliefhebbers zijn dit leuke strandactiviteiten. En zijn heel veel mogelijkheden hieronder vind je een aantal mogelijkheden uiteraard zijn er nog veel meer. Wandelen is een optie maar ook hardlopen is een leuke activiteit er zijn speciale hardloop wedstrijden op de Nederlandse stranden.

Paardrijden is ook een leuke activiteit op het strand. Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden. Maar ook de rustigere sporten zoals yoga zijn zeer geschikt op het strand.

Hieronder vind je een ook een aantal sportactiviteiten met een uitgebreidere beschrijving.

Surfen

Surfen wordt niet alleen in de warme verre oorden gedaan maar ook aan de Nederlandse kust kun je goed surfen. Als je een beginner bent kun je misschien een paar surflessen volgen hier zijn diverse mogelijkheden. Bij het surfen wordt een wetsuit gedragen om je warm te houden. Dit houd ook in dat je dus niet alleen hoeft te surfen als de temperatuur van het water hoog is.


Fatbiken

Fatbiken is fietsen op de stranden. Uiteraard wel op speciale fietsen met hele dikke banden die niet te hard zijn opgepompt. Op deze manier kun je over het strand heen fietsen. Je verwacht dat dit zwaar is maar door de speciale fietsen en banden is het verrassend licht.

Naast dat het een unieke ervaring is is het ook nog eens erg leuk om te doen. In Scheveningen en Kijkduin zit een verhuurder dit deze fietsen aanbied.


Beachvolleyballen.

Op diverse stranden en bij strandtenten vind je een beachvolleybalveld. Je kunt bij de strandtenten vaak een bal huren maar uiteraard ook zelf meenemen. Beachvolleybal is een leuke variant op het normale volleybal alleen wel een stukje zwaarder door het mulle zand.

Beachvolleybal kun je uiteraard met meerdere spelers spelen maar ook zeer geschikt om 2 tegen 2 te spelen.

Ben je liefhebber van voetballen in plaats van volleyballen dan kun je er uiteraard ook voetvolleybal van maken.

Strandactiviteiten als sport is erg geliefd bij de jeugd en jongeren

Frisbeeën.

Als laatste sport heb ik frisbeeën geselecteerd. Je kan op het strand op mooie afstanden van elkaar de frisbee gooien. (Uiteraard als het niet te druk is).

Een leuke activiteit met kinderen maar ook met een groepje vrienden is het een leuke bezigheid. Een frisbee is makkelijk mee te nemen en breekt zo mooi de tijd en is een leuke afwisseling op het zwemmen en het bruinbakken.


Vakantie is hier 970x250

Vergelijkbare berichten