Europark Achtbanen
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/25/2024
4 min

De top 7 van leukste en uitdagendste achtbanen in Europa 2024

01/25/2024
4 min

Achtbanen zijn vaak één va de attractie waar bezoekers speciaal voor komen, helemaal als het om unieke en uitdagende achtbanen gaat. In Europa hebben we veel attractieparken en nog veel meer achtbanen. In Nederland is Walibi Holland het attractiepark als het gaat om de uitdagendste achtbanen. Maar of deze achtbanen ook tot de mooiste van Europa behoren? lees je op de pagina.

Je vindt hier de 7 leukste, beste en uitdagendste achtbanen van Europa. De achtbanen worden uitgebreid beschreven en vaak wordt er ook een filmpje toegevoegd om je een goed beeld te geven van de achtbaan. Ook wordt het attractiepark beschreven.

Red Force – Ferrari Land 

In 2017 open het het Spaanse Port Aventura een tweede thema pretpark genaamd Ferrari land. Het park is vernoemd na de razendsnelle sportauto bekend van de Formule 1 o.a. In dit nieuwe pretpark werd er ook een spectaculaire achtbaan gepend de Red Force. Deze achtbaan doet wel een aan formule 1 auto denken met een lancering van 180 kilometer per uur in maar liefst 5 secondes.

De achtbaan heeft een lengte van 880 meter en het hoogste punt is maar liefst 112 meter. Niet een achtbaan voor bangeriken. Deze achtbaan behoort tot de 5 snelste en hoogste achtbanen van de Wereld.

Het Themepark van Portaventura Park is te vinden net buiten Salou en is ook een echte trekpleister voor de vakantiegangers en formule 1 en auto fans.

Silver Star – Europa Park

De Silver Star achtbaan van Europa Park in Duitsland is niet over het hoofd te zien met een hoogte van maar liefst 73 meter. de achtbaan heeft een lengte van 1,6 kilometer en de topsnelheid die je bereikt na de eerste afdaling is 127 kilometer per uur.

De naam Silver Star komt van de sponsor Mercedes-Benz. De achtbaan werd geopend in 2002 en was 10 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. Europa Park is de op één na populairste pretpark van Europa en de Silver Star is één van de vele top attracties in het park.

Vele Achtbaan liefhebbers komen ook speciaal voor deze achtbaan na Europa Park in Duitsland, ondanks dat er nog veel meer te beleven valt voor jong en oud in het attractiepark. Een groot voordeel van de Silver Star is dat je op het hoogste punt een geweldig uitzicht hebt over de omgeving en het park van bovenaf kunt bekijken.


Hyperion - Engergylandia

Hyperion is een achtbaan gemaakt voor de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amustement Rides. De achtbaan staat in het Poolse pretpark Energylandia en behoort tot de snelste achtbanen van Europa en bij de top 10 van de wereld als het gaat om niet gelanceerde achtbanen.

De achtbaan heeft een hoogte van 77 meter en een drop van 82 meter dus alleen geschikt voor echt waaghalzen. De snelheid die de Hyperion bereikt is maar liefst 142 kilometer per uur. De rit is iets meer dan 1,4 kilometer maar met deze snelheid ben je er zo uit.

Bijzondere elementen van deze achtbaan zijn de splash effect, de tunnel en een dive drop. Een achtbaan die de echte achtbaan freak een keer mee gemaakt moet hebben.

Shambhala – PortAventura

Shambhala is te vinden in het pretpark Port Aventura en is sinds 2012 geopend. De attractie is vanaf het moment van de opening een groot succes en trekt ook vele waaghalzen die graag een ritje maakt in de stalen achtbaan. Het is niet zomaar een achtbaan deze achtbaan heeft een topsnelheid van maar liefst 134 kilometer per uur.  De hoogste afdaling is 78 meter.

Deze bijzondere Hyper achtbaan is gebouwd door de  Zwitserse achtbaanconstructeur Bolliger & Mabillard en is te vinden in het thema gebied China. De lengte van de achtbaan die de trein aflegt is iets meer dan 1,5 kilometer. De duur van de achtbaan is ongeveer 3 minuten, maar misschien wel de spannendste 3 minuten van je leven.

Taron - Phantasialand

Een achtbaan dat zeker niet mag ontbreken en ook nog eens niet zo ver van de Nederlandse grens staat is de Taron achtbaan in Phantasialand. De Taron heeft niet 1 maar 2 lanceringen. De snelheid van de treintjes op de achtbaan is maximaal 117 kilometer per duur. Dit lijkt misschien niet zo hard als de andere achtbanen maar bij Taron langs maar ook door een thematisering van o.a. rotsen, huisjes en nog veel meer.

Niet alleen de thematisering draagt bij aan de achtbaan ook de muziek is geweldig en gemaakt door Imascore. Ook een leuk detail en effect is dat de baan meerdere malen kruist waardoor je een spaghetti effect krijgt en het nog leuker wordt.

De baan heeft een lengte van ruim 1,3 kilometer en is geopend in oktober 2015. Benieuwd na deze topper van de achtbaan? kom dan een keer na Phantasialand en ik kan je verklappen dat dit niet de enige toffe achtbaan is in het pretpark.

Big One – Blackpool Pleasure Beach


The Big One is een achtbaan in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. Deze achtbaan werd gebouwd in 1994 en is dus al een oudje vergeleken met de andere moderne achtbanen. Maar met een hoogte van 64 meter en een topsnelheid van 119 kilometer per uur doet het zeker mee als het gaat om hoge, mooie en snelle achtbanen in Europa.

De bouwer van de achtbaan was een Amerikaanse achtbaanbouwer genaamd Arrow Dynamics. De totale lengte van de achtbaan is 1675,5 meter en is ook één van de langste achtbanen in Europa.

De Big One achtbaan was tot en met 2011 gesponsord door Pepsi Max

The Oath of Kärnan -  Hansa Park


Ook in Duitsland vind je The Oath of Kärnan deze specaculaire achtbaan is gelegen in het pretpark Hansa Park.  The Oath of Kärnan is een bijzondere achtbaan met veel bochten, hoogte verschillen en onverwachte wentelingen en dat met een hoge snelheid. Dit zorgt voor hoge g-krachten.

De achtbaan begint al spectaculair in het donker. De achtbaan is niet alleen uitdagend en mooi om te beleven het is ook een plaatje om naar te kijken. Het hoogste punt van de achtbaan is 61 meter en de achtbaan heeft een freefall van 30 meter.

Reacties
Categorieën