De 7 tips voor de sauna beginner (de eerste keer naar de sauna)

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog met de 7 tips voor de eerste keer naar de Sauna. Wellicht zal je denken waarom besteed de vakantietop7.nl aandacht aan de sauna, omdat een weekendje weg naar de sauna voor veel mensen een ideaal korte vakantie is.

De sauna kan heel ontspannend zijn en ook nog eens goed voor je lichaam. Maar als je er niet eerder bent geweest of er nog niet zo bekend mee bent kan het ook spannend zijn. Om je voort te helpen heb ik 7 tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij je eerste sauna bezoek.Hieronder vind je de 7 tips voor je eerste sauna bezoek!

1. Badkleding of naakt.

Een belangrijke vraag wil je met of zonder badkleding naar de sauna. Een saunabezoek naakt heeft vaak de voorkeur voor de meeste gasten. Het kan zijn dat je dit niet prettig vind of niet mag / kan vanuit een bepaalde overtuiging. Diverse sauna’s hebben speciale dagen zoals dames dagen, badkleding dagen of badkleding mag dag. Op de website van de sauna staan vaak de dagen wel uitgebreid toegelicht.

Bij de sauna’s die een badkleding dag mag hebben is vaak de ervaring dat de gasten het in het begin er spannend vinden, maar dat ze in de loop van de dag toch besluiten hun badkleding uit te doen.

Als je voor naakt kiest dan wordt er vaak een sauna of wellness gekozen die niet om de hoek ligt, omdat men bang is dat ze bekenden tegenkomen. Maar ook hier is de kans groot dat je een bekende tegenkomt, omdat veel mensen zo denken. Kies je voor een sauna in de buurt is de kans inderdaad groter dat je bekenden tegenkomt, maar dit zijn vaak bezoekers die vaker naar een sauna gaan en kijken eigenlijk nergens meer van op.

Als de wellness of de sauna net open gaat is het vaak druk, als je iets later gaat is het vaak net iets rustiger bij het inchecken.


2. Voor welke sauna kies je?

In feite heb je keuze uit 3 soorten sauna’s een kleine, grootte en een privé wellness.

Een groot saunacomplex.

Hier is het doorgaans drukker dan bij de 2 andere opties. Je valt hier door ook minder op dit kan prettig zijn als je er voor de eerste keer naar toe gaat. De keuze van faciliteiten is ook groter. Wel is de kans dat bepaalde faciliteiten bezet zijn en dat je een andere keuze moet maken of even moet wachten.

Een klein saunacomplex.

Een kleinere wellness heeft vaak minder gasten. Sommige mensen hebben hierdoor het gevoel dat ze makkelijker en vaker worden aangekeken. De keuze van faciliteiten zijn in de meeste gevallen ook minder dan bij een grote wellness. Als je een hele dag in een kleinere wellness verblijft is de kans groot dat je bepaalde faciliteiten meerdere keren pakt. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn. Er zijn ook genoeg bezoekers die maar voor 1 of 2 faciliteiten komen. Omdat het vaak rustiger is in de kleinere wellness centra’s kun je beter ontspannen. Als het er erg druk is kan dit ook beklemmend werken.

Prive Sauna

Een privé sauna is vaak wel een stuk prijziger dan een klein- of een groot saunacomplex. Maar deze kun je boeken voor bijvoorbeeld 2 personen of voor een kleiner gezelschap. Je kunt dus rustig met bekenden genieten van een middag of een dagje wellness. Dit is ook een goede manier om te kijken of je sauna voor jou geschikt is. Het aanbod van faciliteiten is vaak wel kleiner dan bij de 2 andere saunacomplexen.


3. Alleen naar de sauna of samen?

Alleen of samen naar de sauna gaan is uiteraard iets persoonlijks. Ga je voor de eerste keer naar de wellness dan kan het prettiger zijn om iets mee te nemen die al veel ervaring heeft en al vaker is geweest. Als je alleen gaat kun je wel je eigen gang gaan en heb je doorgaans meer rust. Je kunt er ook voor kiezen om afspraken te maken dat ieder zijn eigen weg gaat en dat je bijvoorbeeld afspreekt bij de lunch of diner. Samen in de wellness is vaak wel weer een stuk gezelliger.


4. Begin rustig

Indien mogelijk vraag dan om een rondleiding, zo kun je alvast rustig in je badjas aan de sauna wennen en leer de sauna alvast kennen en weet je wat de mogelijkheden zijn. Vraag ook informatie over de volgorde van de sauna als er meerder sauna’s zijn (ook wel sauna ronde genoemd).

Als je begint met de sauna, begin dan niet meteen met de heetste sauna en ga ook niet meteen bovenin zitten of liggen. Ga eerst voor de mildere sauna’s en ga in het begin lekker op de onderste bank zitten of liggen. Bouw de hoogte van het zitten en de hitte van de sauna rustig op.

In veel sauna’s hangt een klok of zandloper die de aanbevolen tijd aangeeft dat je in de sauna kunt verblijven. Het is uiteraard niet verplicht om deze tijd uit te gaan zitten. Luister goed na je lichaam en als het genoeg voor jou is ga dan de cabine verlaten.

Het belangrijkste is dat je geniet en tot rust komt, maak gebruik van de faciliteiten die jij zelf leuk en prettig vind. Het belangrijkste is dat je eind van de dag het genoten en er een goed gevoel aan over hebt gehouden.


5. Wat mag je niet vergeten mee te nemen naar de sauna?

Als je naar de sauna gaat voor de eerste keer is het belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je geen essentiële zaken vergeet. Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste zaken.

 • Een badjas en badslippers.
 • 2 handdoeken. Ieder geval 1 grote waar je op kunt gaan liggen, en eventueel nog een kleinere handdoek om je af te drogen na een douche, bad of een hete sauna. Veel bezoekers nemen ook nog een extra handdoek mee zodat ze zich na het douchen voordat ze naar huis gaan nog kunnen afdrogen met een schone droge handdoek.
 • Douche producten. Zodat je nog even lekker kunt douchen voor je weer naar huis toe gaat.
 • Een flesje water of een navulfles. Zodat je je fles nog eens kunt vullen. Goed drinken is belangrijk, je verliest namelijk veel vocht. Eet ook op zijn tijd zout, want dit verlies je ook bij het zweten.
 • Als je van lezen houdt, neem dan een boek of e-reader mee (uiteraard zonder camera). Zo kun je extra ontspannen en genieten van je wellness dagje.
 • Neem geld mee. Want de meeste zaken die je kunt vergeten zijn vaak wel te koop in de sauna. Ook kun je vaak heerlijk eten en drinken, tijdens je bezoek aan de wellness. Bij veel wellness centra kun je ook arrangementen reserveren.

6. Regels / normen en waarden.

Als je voor de eerste keer naar een sauna of wellness gaat kijk dan eens op de website van het bedrijf. Naast een plattegrond staan hier vaak ook de regels van het bedrijf op. Toch heb ik een paar basis (ongeschreven) regels voor je op een rij gezet.

 • Respect voor de gasten en het bedrijf.
 • Hygiëne neem altijd een douche voor dat je de wellness betreedt en ga volledig op je eigen handdoek liggen of zitten. Zodat jouw zweet niet op de banken en faciliteiten achter blijft.
 • Doe je handdoek om of badjas aan, als je een rondje gaat lopen of naar een andere faciliteit. In de restaurants is een badjas sowieso verplicht.
 • Ga niet wijdbeens zitten of liggen. Dit geld ook voor intieme handelingen, zoenen en knuffelen.
 • Praat op een gepast volume, veel gasten komen voor hun rust en ontspanning en zitten niet te wachten op jouw gesprekken.
 • Laat de apparaten die voorzien zijn van een camera in je kluisje liggen. Maak ook geen gebruik van deze apparaten in de kleedruimtes. Moet je jouw telefoon gebruiken, doe dit dan waar aangeklede mensen lopen of bij de receptie of buiten.
 • Neem gepaste afstand van de gasten. Ik denk dat je het zelf ook niet prettig vind dat iemand (naakt) strak tegen je aan gaat zitten.

7. Aanbiedingen

Als laatste tip wil ik je wijzen op spaonline een website met leuke aanbiedingen van verschillende sauna en wellness centra in Nederland. Je hebt verschillende aanbiedingen van een simpel bezoekje tot een dagje all inclussief welness. Via de site kun je de aanbiedingen zien per locatie. Maar ook hieronder kun je de verschillende locaties vinden op de landkaart van Nederland.

Vergelijkbare berichten