| |

De top 7 van de mooiste vogelgebieden in Europa 2023

In Nederland zijn er vele vogels te spotten en er lijken steeds meer bijzondere vogels te stoppen en te komen in Nederland. Toch kan ik mij goed voorstellen dat je graag ook eens graag andere bijzondere vogels wil spotten. In Europa zijn vele prachtige vogelgebieden die er niet alleen prachtig uitzien maar ook waar je bijzondere vogels kan spotten.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste vogelgebieden van Europa voor je op een rij gezet. De vogelgebieden worden uitgebreid beschreven, ook heb ik beschreven welke vogels hier leven en komen en dus te spotten zijn. Ook heb ik diverse tips toegevoegd.

Autorondreizen

De Donau Delta – Roemenië

De Donau Delta is een groot gebied dat ongeveer 100x zo groot is als de Biesbosch. Het is één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa en staat niet voor niets op de UNESCO Wereldefgoedlijst. Het moerasgebied bestaat uit o.a. kreken, moerasbossen, rietvelden, watervlakten en rivierarmen. Het is een stil gebied dit komt ook omdat er geen of nauwelijk bebouwingen zijn. Dit is ideaal voor de vogelaar je kunt in alle rust genieten van de prachtige omgeving en de vele vogels en andere dieren.

Want naast bijzondere vogels leven hier ook vele andere dieren die je ook niet snel tegenkomt in de natuur denk hierbij aan woudaapjes en baardmannetjes. De vogels die hier leven en rond vliegen zijn heel divers naast grote groepen pelikanen vind je hier ook reigers, ijsvogels, zeearenden, aalscholvers, ibissen en nog vele andere vogels.

De Donau Delta is een groot gebied en de kans op verdwalen is zeker aanwezig daarom is het ook aan te raden om met een gids op pad te gaan. De gids kan je tevens naar de beste plekken brengen om zoveel mogelijk vogels te spotten en ook zorgen dat de kans groot is dat jij de bijzondere vogels spot in de Donau Delta.

Nationaal Park Biebrza – Polen

Het Nationale Park Biebrza in Polen is een groot gebied dat bestaat uit honderd kilometer moeras, veen, beken en een meanderende rivier. In de woeste en vlakke gebied leven zeer veel vogels en is al jaren een favoriet bij vele vogelaars uit de hele wereld. Het gebied kun je eenvoudig verkennen met de kano, fiets of wandelend. Je vind hier 200 kilometer aan kanoroutes, 60 kilometer aan fietsroutes en 140 kilometers aan wandelpaden.

Bij het treinstation Osowiec-Twierdza is een bezoekerscentrum gebouwd. Vanaf hier kun je ook diverse wandelroutes starten, er zijn zelfs dag wandelroutes van ongeveer 8 uur lang. In het gebied vind je vele kijkhutten ideaal om de mooie en bijzondere vogels die hier leven te spotten. De vogels die hier leven zijn ook heel divers naast de Bastaardarend en de poelsnip vind je hier ook vele kleine rietvogels zoals de waterrietzanger en de buidelmees. Andere vogels die hier ook te spotten zijn, zijn de kraanvogels, witvleugelstern, citroenkwikstaart, de zwarte ooievaar en de Ortolaan.

In totaal zijn hier 176 soort broedvogels te bewonderen en dan heb ik het nog niet eens over de vogels die komen aan vliegen en ook weer vertrekken. Naast de vogels leven hier ook andere dieren zoals de wolf, de bever, de otter en de eland. Met beetje geluk spot je ook deze of nog andere wilde dieren in het Nationale Park van Bierbrza.

Natuurlijk reizen heeft een prachtige vogelreis naar o.a. Bierbrza in het aanbod. Deze vogelreis is een echte aanrader voor de vogelaar.

Extremadura – Spanje

Extremadura gelegen in het midden van Spanje is een heuvelachtig en een ongerept gebied met o.a. middeleeuwse dorpjes en het Nationale Park Monfragüe. Dit dunbevolkte gebied heeft een aantal vruchtbare valleien, bergen, en uitgestrekte steppen en boomweiden. Dit allemaal maakt het gebied zeer interessant voor diverse vogels en de vogelaar. Want in de regio Extremadura zijn vele plekken waar bijzondere vogels leven.

In het Nationale Park Mongragüe leven veel roofvogels, dit park wordt ook gezien als één van de belangrijkste roofvogelgebieden van Europa. Dit is niet het enige gebied waar je vele vogels kunt spotten. De Vogels die je in Extremadura kunt spotten zijn o.a. de Haviksarend, de vale gier, de blauwe Ekster, ooievaars, gieren, zwaluwen, kraanvogels, kuifkoekoek, bijeneter, de kleine en de grote trap en nog veel meer.

Vogels uit de hele wereld komen graag naar Extremadura om hier vogels te spotten, Zeker in het voorjaar is dit een uitstekende plek de natuur is dat op zijn allermooiste en in april komen vele vogels terug uit Afrika en zijn er vele vogels te spotten.

NIet alleen vogels zijn hier te spotten ook leven er vele vlinders, wilde katten en de Iberische varkens in Extremadura.

Falsterbo – Zweden

Falsterbo is gelegen in het zuidoosten van Zweden is één van de beste vogelgebieden plekken in Europa als het gaat om van de massale najaarstrek. Tijdens de najaarstrek kun je zowel zangvogels als de roofvogels spotten. De najaarstrek bij Falsterbo is zeer populair bij vogelaars.

Vind kunt hier de trek zowel over zee als over het land bewonderen. Het is een heuvelachtig open landschap dus over het algemeen zijn de vogels hier goed te spotten. Het gebied leent zich ook erg goed voor rondewandelingen.


De Camargue – Frankrijk

Frankrijk is ook een zeer geliefd land voor de vogelaar vooral het zuiden van Frankrijk is erg geliefd. Eén van de populairste gebieden is de Camargue. De Camargue is een moerasgebied in de Zuid-Franse Rhônedelta en het is gelegen aan de Middellandse zee. Het gebied staat niet alleen bekend als een prachtig vogelgebied maar ook door de in wilde levende zwarte stieren, de grijswitte Camargue paarden en de roze Flamingo´s.

Het moerasgebied bestaat uit lagunes, zoutpakken en bosschages, dit trekt vele bijzondere vogels waaronder de grote karekiet, de kuifkoekoek, de ralreiger, de blauwe kiekendief, de roodkopklauwier, de standplevier en nog veel meer. Ook zijn hier vele verschillende soorten eenden te spotten.

Over de Flamingo´s gesproken er leven hier zo´n twintigduizend paren in het moerasgebied van Camargue, dus de kans is zeer groot dat jij een Flamingo in het wild kan spotten hier.


Burgas – Bulgarije

De meren en moerassen rondom Burgas behoren tot de vogelrijkste gebieden van Europa. In dit prachtige vogelgebied vind je vele verschillende soorten vogels waaronder diverse reigers, steltlopers en kluten. Niet alleen om de Burgas vind je een prachtig vogelgebied in Bulgarije er zijn meer mooie vogelgebieden in dit land. Dit komt door de geografische liggen en de unieke flora en fauna die heel gevarieerd is.

Eén van de mooiste plekken rondom de stad Burgas om vogels te spotten in het Atanasovsko meer. Hier vind je ook diverse schuilplaatsen speciaal gebouwd om vogels te observeren en te spotten. Door deze schuilplaatsen verstoren de bezoekers het leefgebied van de vogels niet.

Zover bekend komen er meer dan 420 vogelsoorten voor in de buurt van het Atanasovsko meer. De vogels die hier leven migreren, nestelen of overwinteren in het gebied. Naast vogels zijn hier ook andere leuke dieren te spotten met een beetje geluk zoals de woelmuizen, eekhoorn, otters, wezels, jakhalzen en vossen.

Prijsvrij bied verschillende reizen aan naar Burgas, Vanaf hier kun jij de natuur in om de mooiste vogels te spotten.

De Waddenzee

Nederland heeft ons meer te bieden dan wij soms verwachten en dit geldt zeker ook voor de vogelaar. In ons land vind je verschillende mooie vogelgebieden. Het mooiste gebied is voor velen de Waddenzee. Vooral de waddeneilanden bieden je veel als het gaat om vogels spotten en de prachtige natuur.

In en om de waddenzee leven miljoenen vogels voor een kortere of een langere periode. Enkele soorten die hier goed te spotten zijn, zijn de grutto, de tureluur, de lepelaar, de bruine kiekendief, de wulp, de grote stern en de zilver plevier.

Niet in Nederland zijn er vele vogels te spotten bij de Waddenzee dit geldt ook voor Duitsland en Denemarken want aan deze landen ligt de Waddenzee ook.

De beste plek in Nederland is Texel als het gaat om de vogels te spotten. Texel staat bekend bij de vogelaar als een plek met vele bijzondere vogelsoorten. Dus voor mooie en bijzondere vogels hoeft jij niet ver te reizen de boot naar Texel is dus een goede optie.


Vergelijkbare berichten