| |

De tips 7 om geld te besparen tijdens je reis of het backpacken 2023

Het leven is duur geworden, maar ook de vakantie zijn een stuk prijziger geworden dan de afgelopen jaren. Toch belemmerd dit gelukkig veel mensen niet om op vakantie te gaan. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden en is er ook met een klein budget vaak nog best veel mogelijk.

Vaak wordt er gekozen voor een bestemming in Europa of dichtbij huis om geldt te besparen, maar wist je dat je ook tijdens het backpacken of een verre reis best veel geld kunt besparen. De vliegreis is misschien wel prijzig maar de vakantie buiten de vlucht hoeft niet duur te zijn.

Op deze pagina geeft ik 7 zeer waardevolle tips om geld te besparen tijdens je reis. De tips zijn van toepassing voor een verre reis, een reis in eigen land, Europa, een wereldreis of tijdens het backpacken. Om je een goed beeld te geven van de tips worden deze uitgebreid beschreven.

De reis + accommodaties

Kies niet voor de eerste beste reis of vliegtickets die je tegen komt. De prijzen van de accommodaties, maar ook de reis kan veel schelen. Pakketreizen een vlucht + accommodatie kan aantrekkelijk geprijsd zijn, maar in sommige gevallen kan het ook goedkoper zijn om zelf de vliegtickets te regelen en losse hotelboekingen te reserveren.

Vakantiediscounter.nl is een goedkope reisaanbieder van pakketreizen, voor losse tickets raad ik zeker Vliegwinkel.nl en KAYAK.nl aan. Hotels zijn makkelijk te reserveren via Trivago. Je krijgt hier een overzicht van hotelaanbieders en je kunt zo eenvoudig zien bij welke aanbieder dit het goedkoopste is.

Vaak wordt er gekozen voor een hotel, resort of vakantiepark maar wist je dat er ook vaak goedkoper opties beschikbaar zijn. Denk hierbij aan een hostel, airbnb, vakantiewoningen, appartementen, studio´s en campings.

Je kunt de accommodaties in de meeste gevallen zo duur maken als je zelf wil, maar als je hier alleen maar bent om te slapen, kun je ook voor budget en iets simpels kiezen hier kun je veel geld mee besparen.

In sommige landen, regio’s en bestemmingen kan het ook aantrekkelijk zijn om te kiezen voor all-inclusive. Je kunt naast overnachten dan ook gebruik maken van alle aangeboden en en diverse drankjes. Vaak wordt het eten aangeboden in een buffetvorm en kun je zelf kiezen wat je wil gaan eten.

Reisperiode

De reisperiode heeft vaak ook invloed op de prijs, het is goedkoopste is altijd buiten het hoogseizoen, maar i.v.m. de schoolvakanties en werk kan het mogelijk zijn dat je niet buiten het hoogseizoen op vakantie kan. Dan kan een week later of zelf één of 2 dagen je ook flink geld besparen. De laatste week of eerste week van de zomervakantie is in veel gevallen ook goedkoper dan midden in de zomervakantie.

Flexibiliteit kan je dus veel geld besparen. Bekijk daarom ook goed als je een dag later of misschien wel in de nacht gaat vliegen dat de kosten dan zijn? Minder betalen voor de zelfde bestemming in de zelfde periode is altijd prettig en zo heb je ook een grote budget voor de bestedingen op vakantie.

Eten en drinken

Als je op vakantie bent wil je vaak ook lekker uit eten dit kan best prijzig zijn. Natuurlijk zit er veel verschil in de kosten van de restaurant en het soort eten wat je besteld. Buiten de toeristische plekken kun je vaak goedkoop eten. In Barcelona aten we zeer uitgebreid ontbijt net buiten het centrum voor € 3,- per persoon. Soms is het ook een beetje zoeken en geluk hebben.

In veel landen vind je ook diverse streetfood tentje, Die zijn eettentjes die je op drukke plekken vind, het eten wat hier wordt aangeboden zijn vaak specialiteiten uit het land of de regio waar jij bent. Hier betaal je vaak maar een fractie van de prijs wat je normaal in een restaurant betaald. De hygiene wil in sommige gevallen nog wel eens te wensen over laten, kijk daarom wel goed hoe het tentje er uit ziet. Je kunt ook voor de zekerheid een gerecht kiezen zonder vlees en vis. Dit is in veel landen helemaal geen probleem.

Bij veel steden en in veel landen kun je ook goedkoop eten bij de bakker. Dit is vaak veel goedkoper dan een restaurant en in veel gevallen misschien ook nog wel lekkerder. Op deze manier kun je vaak ook lokale en nationale gerechten proeven die je anders misschien niet zo snel zou kiezen.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een ontbijt en lunch mee te nemen als je op stap gaat. Dit kan je uiteraard ook veel kosten besparen een brood, en beleg of iets anders voor de lunch is vaak een stuk goedkoper dan ergens eten. In bepaalde landen kun je bijvoorbeeld ook heel goedkoop aan streetfood komen en kan het wezen dat dit niet veel scheelt.

Gratis bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden en dagattracties zijn vaak een grote aanslag op je budget. Gelukkig zijn er in vele landen ook vele gratis bezienswaardigheden te bezoeken. Ook zijn er in verschillende steden vaak gratis tours, vaak wordt je dan wel meegenomen naar een winkel, of er wordt een fooi gevraagd zodat ze uiteindelijk ook nog iets aan je kunnen verdienen. Maar hier bepaal jij uiteraard zelf of je iets geeft en koopt.

Het kan dus erg interessant zijn en gunstig voor je budget om van te voren uit te zoeken wel bezienswaardigheden, activiteiten gratis te bezoeken of te ondernemen zijn. Dit kan je veel geldt besparen en deze bezienswaardigheden hoeven ze niet minder mooi te zijn.

Enkele voorbeelden zijn gebouwen te bekijken, parken te bezoeken, monumenten, evenementen etc. Bij de locale toeristenpunten, hotels en restaurants zijn vaak ook folders te vinden met activiteiten in de buurt ook hier kunnen gratis activiteiten, en bezienswaardigheden tussen zitten.

Als dit niet het geval is kun je op deze manier ook regelmatig kortingsbonnen verzamelen voor een goedkopere entree. Ook online reserveren van te voren of goedkopere tickets kopen kan een goede optie zijn om geld te besparen. In Nederland kan dit bijvoorbeeld met Tripper.nl

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer is niet altijd de meest comfortabele optie, hoewel dit per land erg kan verschillen. Ook is het openbaar niet overal even goed geregeld, toch is vaak het openbaar vervoer een goede keuze.

Openbaar vervoer is ideaal als het om kleine afstanden gaat voor langere afstanden is het vaak wel de goedkoopste optie maar kan een reis wel lang duren. Vaak kom je wel in contact met de mede reizigers en kan de lange reis alsnog heel gezellig en leuk worden.

Een taxi is uiteraard ook vaak een optie. In veel steden kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Uber dit kan je wel veel geld schelen. Wil je of moet je zelfs gebruik maken van een taxi kan dit wel een goede optie zijn om hier te kijken of er bijvoorbeeld een goedkopere aanbieder is zoals Uber of Grab.

Liften is in de meestal gevallen gratis en met liften kun je dus geld besparen. Liften is niet overal en in elk land even verstandig zoek dit zeker van te voren uit voordat je gaat liften of dit een goede optie kan zijn.

Binnen Europa en ook in veel andere landen kun je ook kiezen voor de nachtbus of nachttrein. Dit kan ideaal zijn al je een lange afstand wil overbruggen. Je kunt dus gaan slapen en als je wakker wordt ben je al een heel stuk dichterbij je bestemming.

Budget

Bedenk van te voren goed hoeveel geld je wil uitgeven aan je vakantie en wat ongeveer je dag budget is. Als je dit goed in kaart hebt is het vaak makkelijker om je hier aan te houden. Hoewel dit de ene dag wellicht makkelijker gaat dan de andere dag. Dit is ook afhankelijk van de activiteiten en waar jij bent.

Vaak is contact geld een goede stimulans je hebt zo meer inzicht in hoeveel je hebt en hebt uitgegeven, ook is de kans groter dat je kiest voor een goedkoper alternatief als dit mogelijk is.

Handbagage

Voor een stedentrip, een korte reis, etc. Kan het handig zijn om alleen met je handbagage te reizen. Dit is niet alleen een stuk makkelijker als je reizend bent maar ook een stuk goedkoper. Tegenwoordig moet je extra betalen als je een koffer meeneemt in het vliegtuig, dit geldt soms ook voor het openbaar vervoer, bussen en treinen.

De handbagage rugzakken en koffers die aan de formaten voldoende zodat ze mee mogen in het vliegtuig zonder dat ze in de bagageruimte hoeven zijn tegenwoordig erg ruim en je kunt zo lekker veel meenemen. Wel moet je het gewicht wel in de gaten houden. Naast het formaat mag het ook niet te veel wegen.

Dit is vaak per vliegtuigmaatschappij verschillend check het daarom van te voren goed.


Vergelijkbare berichten