Malawi
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
02/02/2024
14 min

De top 7 van de beste landen voor het backpacken in Afrika 2024

02/02/2024
14 min

Afrika is niet gelijk het werelddeel waar je aan denkt als je een nieuwe bestemming zoekt voor het backpacken. Het continent heeft een negatief imago voor vakantiegangers, veel armoede, slechte voorzieningen, onveilig en gevaarlijk. Ja waarom zou je voor Afrika kiezen?

Er zijn heel veel redenen waar je juist voor Afrika kunt kiezen. De belangrijkste reden dan mensen voor Afrika kiezen is de natuur, safari en de natuurparken, maar ook de unieke spots / bezienswaardigheden , eeuwenoude cultuur. Afrika kun je moeilijk in een hoekje plaatsten het zo divers en heeft vele gezichten.

Over de veiligheid is zeker is te vertellen. Diverse landen in Afrika zijn ook af te raden om daar naar toe te reizen en te backpacken deze landen leven in een conflict met andere landen of er heerst conflicten (oorlog) onderling. Gelukkig zijn er ook veel landen waar je veilig naar toe kunt reizen. Uiteraard moet je ook in Afrika alert zijn, maar dat geldt ook voor landen in Europa, Azië en andere delen van de wereld.

Een andere goede reden is dat Afrika over het algemeen goedkoop is en nog volop in ontwikkeling is dat heeft ook de charme en vele voordelen.

Op deze pagina bespreek ik de 7 Afrikaanse landen die het meest geschikt zijn voor het backpacken. De veiligheid, kosten, vervoer, de bevolking maar ook de bezienswaardigheden zijn meegenomen.

Reis informatie.

Omdat niet alle landen veilig zijn dit geldt niet alleen voor de conflicten maar je ziet natuurlijk ook nog met de Corona is het altijd verstandig om te checken of het land waar je naar toe wilt reizen wel veilig is volgens de Nederlandse Overheid. Hiervoor is een speciale website je in kleurcodes aangeeft of het land geschikt is om naar toe te reizen. Uiteraard wordt ook de reden uitgebreid beschreven.

Het is verstandig om je voor je gaat reizen goed te verdiepen in het land waar je naar toe wilt reizen. Op het internet is veel informatie te vinden maar je kunt ook kiezen voor reisgidsen. Helaas zijn er geen tot weinig backpackgidsen voor Afrika. Veel Afrikaanse landen zijn religieus en sommige ook nog eens conservatief. Voor vrouwen gelden er in diverse landen kleding voorschriften dit houdt in dat de de knieën en schouders bedekt moeten zijn. Belangrijk zulke zaken te weten daarom is het verdiepen in je vakantieland ook erg belangrijk.

In Afrika kom je minder medereizigers / backpackers tegen dan bijvoorbeeld in Azië en Europa. Er zijn een aantal plekken in Afrika waar vele reizigers / backpackers voor een langere tijd verblijven. Dit zijn dus ook ideale plekken om andere reizigers te ontmoeten. Hieronder vind je de landen bij de bijhorende steden.
Er zijn bepaalde plaatsen waar veel reizigers langere tijd verblijven. Deze plaatsen zijn vaak goed geschikt om reisgezelschap te ontmoeten. De voornaamste plekken zijn:

  • Egypte: Cairo
  • Ghana: Kumasi
  • Kenia: Nairobi, Lamu, Malindi
  • Mali: Bamako
  • Oeganda: Kalangala
  • Tanzania: Arusha, Moshi, Zanzibar
  • Zuid-Afrika: Johannes Burg en Kaapstad

Voordat ik begin met de 7 landen eerst wat tips betreft de vliegtickets en de hotels. Andere tips zoals over het reizen is uiteraard per land verschillend en zou ik toelichten bij het land zelf. Houd er wel rekening mee dat Afrika nog niet voorbereid is op de backpackers en dan niet alle voorzieningen zoals het openbaar in elk land even goed.

Voor goedkope vliegtickets kun je bij veel aanbieders terecht. Bij het schrijven van deze blog zitten we nog steeds met de coronapandemie en de beperkingen dus het aanbod met vliegtickets is nog beperkt je ziet wel dat er steeds meer mogelijk is, dit zou de komende tijd ook wel verder uitbreiden. Hoe meer aanbod er is hoe goedkoper het vaak wordt.

Goede websites voor vliegtickets zijn:

Voor de hotels en hostels raad ik je aan om in ieder geval eerst te kijken bij Trivago. Trivago is een soort zoekmachine voor hotels. Er zijn vele hotel aanbieders booking.com is misschien wel het bekendste voorbeeld. De ene aanbieder heeft betere aanbiedingen dan de andere. Bij Trivago vind je alle aanbiedingen op een rij zodat je makkelijk in een overzicht kunt zien wel hotel, appartement of hostel voor jou de beste aanbieding heeft. Zo betaal je nooit meer teveel.

Wel goed om te weten dat er niet in elk land hostels zijn, vaak zijn deze als ze aanwezig zijn alleen in de steden te vinden. Daarin tegen kun je wel op veel plekken goedkoop overnachten zoals hotels, vakantieparken en appartementen. Ook dit is per land verschillend.

De 7 beste Afrikaanse landen voor het backpacken.

Als je voor Afrika kiest, kies je wel voor een uitdaging, het is geen continent dat is ingericht voor de backpacker. Dit houdt natuurlijk niet in dat je er niet kunt backpacken. Niet alle landen hebben een goed openbaar vervoer, is sommige landen is een auto huren ook aanbevolen.

De onderstaande landen zijn geschikt voor het backpacken maar niet vergelijkbaar met Thailand het walhalla van het Backpacken. Afrika is over het algemeen goedkoop maar toch kan backpacken met een budget in sommige landen lastig worden vooral als je binnenlandse vluchten maakt of als je een auto gaat huren. Uiteraard zijn er altijd alternatieven te vinden.

Als je van een avontuur houdt zit je zeker goed in Afrika.

Malawi 

Malawi is ligt in het Zuid-Oosten van Afrika, het is een veilig land ondanks dat het niet het meest ontwikkelde land is in Afrika. Het land is nog echt in de ontwikkeling en het ontbreekt er ook aan grote bezienswaardigheden. Maar ondanks dat het er nog niet zo ontwikkeld is en er niet een overdaad aan bezienswaardigheden is het zeker een aanrader, misschien wel de verrassing in de deze lijst.

De bevolking is extreem vriendelijk en hulpvaardig, het land wordt ook niet voor niets het warme hart van Afrika genoemd. De taal is Malaw is Chichewa, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook Engels.

De bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn: Het meer van Malawi (Lake Malawi), dit is één van de grootste en mooiste meren ter wereld. Het noorden van het meer is doorgaans rustiger dan het toeristische zuiden. Chilumba in het noorden is wel levendig. Het meer is prachtig om met een boot te bevaren.

Nkhata Bay (strand) is een prachtige plek waar je tussen de bomen kunt schommelen, er is hier ook een leuk marktje. Naast de houten hutjes vind je hier ook moderne resorts. Een echte aanrader Nkhata Bay om lekker te rust te komen en te genieten van al het moois om je heen.

Livingstonia is een prachtige stad met Schotse sporen, het plaatsje ligt  hoog in de bergen en geïsoleerd maar mag niet overgeslagen worden. Zomba plateau ligt dicht bij de voormalige hoofdstad Zomba en is een prachtige plek om te hiken misschien wel een zware tocht maar je krijgt er een prachtig uitzicht voor terug. Het land moet het echt van de natuur hebben deze is nog in veel gevallen ongerept en rauw. Zomba Plateau is hier een goed voorbeeld van.

Qua overnachtingen betaal je verhoudingsgewijs best veel vooral als je het vergelijkt met Azië, dit komt ook omdat er geen tot bijna geen hostel zijn. Je huurt een hotelkamer, een appartement of zelfs een huis. De prijs is misschien iets hoger maar je krijgt er vaak wel prachtige locaties voor terug.

Daarin tegen is het eten goedkoop vooral bij lokale tentjes en restaurants, ook het openbaar vervoer is goed betaalbaar dit geldt ook voor een taxi. Malawi is ongeveer even groot als Nederland dus de afstanden zijn goed te doen, dit komt ook door de doorgaans goede wegen. Vervoers middelen die je goed kunt gebruiken in Malawi  de fiets, boot, minibus of auto. Vliegen kan ook een optie zijn maar is uiteraard wel duurder.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een uitstekende vakantiebestemming en ook geschikt voor de backpacker. Het land is er één met vele gezichten, naast de prachtige natuur, en natuurparken vind je er ook vele bezienswaardigheden en grote prachtige steden. Johannesburg en Kaapstad zijn hier goede voorbeelden van. Johannes is de stad van goud 1886 werd hier voor het eerst goed ontdekt en er ontstond toen een ware goudkoorts.

Kaapstad is bekend om de Tafelberg maar ook de Groote Kerk is een echte aanrader het orgel heeft 600 pijpen en de kerk heeft een bijzondere spekstenen vloer.   De Kabelbaan op de tafelberg mag ook niet overgeslagen worden. Dit geld ook voor het Robbeneiland.

Uiteraard is er buiten deze 2 steden nog veel meer te beleven, je hebt ook prachtige Natuurparken  waar je op safari kunt naar de Big-Five.

Door de vele bezienswaardigheden en het grote van het land kun je hier makkelijk maanden rond zwerven. Zuid-Afrika is over het algemeen is veilig land uiteraard moet je een aantal plekken vermijden en wel alert zijn. Door de prettige temperatuur kun je het hele jaar uitstekend reizen door Zuid-Afrika.

Het leven is ten opzichte van veel andere Afrikaanse landen wel een stukje duurder maar ten opzichte van Europa is het een goedkoop land. Alleen de tickets zijn doorgaans prijzig. De voorzieningen zoals de accommodaties zijn goed en een stuk aangenamer dan in de meeste andere Afrikaanse landen.

Vanaf € 15,- per nacht kun je al op veel plekken overnachten. Reizen kun je goed met een huurauto dit is uiteraard wel een kostenpost een alternatief is de Baz Bus. Een hop on en Hop off bus. Een goede route met veel bezienswaardigheden is  Kaapstad naar Durban (heen en weer), en van Durban naar Johannesburg (met stops in Drakensbergen).

De maaltijden zijn doorgaans wel duurder in Zuid-Afrika, Je bent wel minder geld kwijt dan in Nederland, maar het is wel goed uitkijken als je met een klein budget wil gaan eten en drinken buiten de deur. Lokale restaurants buiten de toeristische plekken zijn een goede optie.

Tunesië

Tunesië is een geliefd vakantieland, maar is nog niet goed gevonden door de backpacker. Het land wordt voornamelijk gekozen door strand aanbidders. Je hebt zeer luxe all inclusive hotels die ook nog eens goedkoop zijn vergeleken met de Europese prijzen. Het land heeft prachtige stranden en leuke badplaatsen. Maar ook de rest van Tunesië is de moeite waard zeker voor de backpacker en goed te combineren met het strand.

Tunesië heeft prachtige steden en uiteraard de Sahara dat de moeite waard is om te bezoeken. vanuit Douz de Woestijnstad is de Sahara goed te verkennen. Sousse is ook een leuke stad dichtbij de kust en het vliegveld van Monastir. Sousse heeft een prachtige historisch centrum en een goede plek om te beginnen met je backpack reis.

Andere bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen zijn het Zoutmeer Chott El Jerid en Kairouan dit is één  van de vier heilige islamitische plaatsen.

Reizen per bus is in Tunesië goed te doen. De bussen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar zitten vaak wel vol en de plekken zijn vaak wel krap. De tickets zijn erg goedkoop en je kunt makkelijk van stad naar stad reizen. Een alternatief is de trein er zijn treinverbindingen tussen de grotere steden. In de steden zelfs kun je kiezen voor groeps- deel taxi en kleinere busjes.

Er is een groot aanbod van overnachting tot € 25,- Uiteraard kun je ook kiezen voor de luxe resorts paar liggen de prijzen wel hoger.

Het leven is goedkoop in Tunesië en eten en drinken hoef je niet veel geld aan uit te geven vooral niet als je kiest voor lokale gerechten en restaurants je kunt dan maaltijden vinden tot € 2,-

Oeganda

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen Oeganda is geen goedkoop land maar met kamperen en zelf koken of bij lokale restaurants kom je een heel eind. Daarin tegen krijg je wel een prachtig land en een natuur voor terug.

Een ander groot voordeel is dat Oeganda geen massa toerisme kent zoals Kenia en Tanzania maar minstens zulke mooie safariparken heeft. Je kunt door de safariparken rijden zonder er andere auto's tegen te komen een unieke ervaring. Aan de dieren die je tegenkomt ligt het zeker niet eeuwen, olifanten, buffels, gazelles en giraffes lopen er voldoende, een verrekijker is wel een aanrader.

Oeganda heeft 2 prachtige meren, maar ook uitdagende meren die zijn perfecte plekken om te wandelen het zou je verbazen hoe groen het hier nog is. Ook vind je hier vele bananenbomen en rood zand, dit is een prachtig gezicht met de groene oase om je heen.

De bevolking is vriendelijk en altijd in voor een praatje. Dit maakt je vakantie wel zo prettig, Oeganda is een veilig land en je zult je snel op je gemak voelen.

Overnachten kan wel goedkoop in Oeganda er zijn vele mogelijkheden van rond de € 10,- per nacht je kunt uiteraard ook voor luxe verblijven kiezen deze zijn wel een stuk duurder. Het vervoer in Oegenda is vrij simpel de beste keuze is bus/minivan of een eigen huurauto. Je kunt dit uiteraard ook combineren door af en toe een huurauto te gaan huren voor bijvoorbeeld safaritochten. Bij de huurauto's kun je ook kiezen voor een chauffeur of een 4x4.

Het ten kan echt heel goedkoop, langs de weg kun je al maaltijden kopen vanaf € 0,50 westerse maaltijden zijn vaak rond de € 5,- ook goed betaalbaar.

Egypte

Een heel ander land dan Oeganda is Egypte. Egypte is een perfecte combinatie van bezienswaardigheden, prachtige stranden, een unieke onderwaterwereld met een bijzondere cultuur en een rijke historie.

Egypte is over het algemeen een veilig land, wel is het verstandig een aantal gebieden te vermijden zoals de strook bij Israël en het zuid oosten van Egypte.

Een goede backpack route is bijvoorbeeld van Alexandrië naar Luxor of andersom via Caïro. Je komt tijdens deze route de mooiste bezienswaardigheden van Egypte tegen. In de buurt Alexandrië kun je genieten van de prachtige stranden. Uiteraard kun je ook genieten van de woestijn tijdens deze route. Egypte bestaat uit 96% uit de woestijn. Maar dankzij de duizenden kilometers lange Nijl is het leven uitstekend in Egypte. De Nijl is tevens een prachtige bezienswaardigheid.

Egypte is één van de warmste bestemming op 5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De zomer maanden kunnen erg warm zijn vooral in de woestijn dit is dan ook niet aanbevolen. Buiten juni. juli en augustus kun je het hele jaar goed reizen in Egypte 's nachts kan het wel frisjes zijn.

Backpacken hoeft niet duur te zijn in Egypte de toeristisch plekken zijn doorgaans wel prijziger zoals de bezienswaardigheden bijvoorbeeld, maar daar buiten is het doorgaans goedkoop leven in Egypte. Dit geldt ook voor het vervoer. De bussen en treinen zijn spotgoedkoop en de verbinding zijn goed,  veel steden kun je goed lopend verkennen.

Accommodaties zijn ook betaalbaar er zijn zelfs diverse plekken waar je minder dan € 10,- per nacht betaald. De luxe resorts en hotels zijn uiteraard wel een stuk prijziger. Ook hier geld waar de toeristen massaal komen zijn de prijzen hoger. Eten kan bij lokale restaurants makkelijk tot € 5,- per maaltijd. Met een beetje zoeken kan het zelfs nog een stuk goedkoper.

Afdingen is heel normaal in Egypte als je dit niet doet kun je gerust 2x de prijs betalen dan normaal is.

Tanzania

Tanzania is het land van de berg Kilimanjaro, de wildparken en tevens één van de grootste landen van Afrika.. Dit prachtig land heeft veel verschillende inheemse culturen vooral in de steden zie je deze culturen samen vloeden.

Tanzania is een republiek in Oost-Afrika en ligt aan de Indische oceaan. Voor de kust ligt onder andere het populaire eiland Zanzibar met de stad Stone Town. Door Zanzibar, de natuur, de wildlife en de safari's is het land een geliefd bij de vakantiegangers en kan het zelfs druk zijn op veel plekken. Buiten Zanzibar, de natuur en Kilimanjaro en de vele culturen is er nog veel meer te beleven al zijn dit wel de grootste hoogte punten en zeker de moeite waard om voor Tanzania te kiezen.

Een reservaat wil ik wel toelichten is  het Ngorongoro-reservaat hier leven ruim 40.000 Masai en ongeveer 30.000 dieren. Je vind hier ook een krater deze krater is de grootste ter wereld met een doorsnee van 18 kilometer.

De beste reistijd is juni t/m september omdat dan het regenseizoen voorbij is. Kom je speciaal voor het wildlife dan is december tot maart een goede periode. Vele dieren komen dan met grote getalen  water halen bij de meren.

Het leven is Tanzania is niet duur, als je voor meer comfort en luxe kiest kom je wel een stuk duurder uit. Zanzibar en de safari's zijn bijvoorbeeld prijzig. Het eiland Pemba is een goedkoper alternatief voor Zanzibar.

Overnachten kan al vanaf € 10,- per nacht de kamers zijn wel simpel. Een huurauto is wel een aanrader om het land te verkennen uiteraard is dit wel een dure keuze. Een alternatief is de bus. Er rijden wel treinen maar de trein is niet 100% betrouwbaar, en rijden vaak niet. Vliegen is wel een goede optie maar niet budgetproof.

Lokale gerechten zijn goedkoop in Tanzania en kunnen genuttigd worden tot ongeveer € 5,- westerse gerechten en luxe restaurants hanteren uit andere prijzen die hoger liggen. Maar altijd nog goedkoper dan in Nederland.

Marokko

Marokko is een goede optie relatief dichtbij huis. Dit scheelt altijd geldt op de vliegtickets. Marokko zelf is ook niet duur vooral als je buiten de grote steden bent zoals Marakesh, Fez en Casablanca.

Hetland heeft prachtige Medina's (oude centrums) en de Sahara is ook een bijzondere bezienswaardigheid. Uiteraard is er veel meer te beleven in Marokko howel Marokko het echt van de vele mooie steden moet hebben kun je ook genieten van het Atlas gebergte en de Draa Vallei een prachtige vallei. Je kunt zeer goed wandelen in Marokko vooral bij de vallei en het Altlas Gebergte. Als je de Sahara wil verkennen is een tour wel aanbevolen veel reizigers kiezen voor een tocht op een kameel door de woestijn.

Het openbaar vervoer is anders dan wij is Nederland gewend zijn en ook iet heel gebruikelijk voor de toeristen maar wel een goed en betaalbare methode om het land te doorkruisen. Naast het openbaar vervoer is de deeltaxi ook heel gewoon in Marokko.

Marokko heeft naast de vele luxe hotels ook low budget overnachtingsmogelijkheden tot € 20,- euro per nacht. Dus je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Het eten is goedkoop in Marokko vooral als je oor lokale gerechten kiest buiten de toeristische plekken.

Marokko een uitstekende keuze is je niet te ver van huis wilt,  goedkoop wil backpacken en naast cultuur ook nog eens wil zonnebaden aan het strand en het is een veilig land.

Individuele reizen door Afrika.

Backpacken is misschien niet zo populair waar wel veel reizigers warm van worden zin de individuele rondreizen door Afrika. Je reis alleen, met je (reis)partner, gezin, familie of vrienden een rondreis op eigen tempo. Je kunt naast de kant en klare rondreizen zelf ook een route en reis samen stellen die kun je uiteraard alleen doen, maar ook met behulp van één van de vele reisorganisaties.

Hieronder vind je een aantal van de beter aanbieders van rondreizen in Afrika:

Singlereizen Sawadee


Reacties
Categorieën