Fez
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
01/27/2024
5 min

De top 7 van leukste bezienswaardigheden in Fez (Marokko) 2024

01/27/2024
5 min

De koningsstad Fez ook wel Fès genoemd is de ene grootste stad van Marokko. De bijzondere stad Fez heeft één van de grootste en oudste Medina´s. Fez was ooit een zeer belangrijke stad voor Marokko, sinds de 19e eeuw is dit minder geworden al is de invloed van de machtige koningen en rijke kooplieden nog steeds zichtbaar.

De stad Fez is minder populair als stedentrip en voor de toeristen zoals Marrakesh bijvoorbeeld, maar Fex is zeker niet minder mooi. De stad wordt zelfs ¨de droom van 1000 en 1 nacht¨ genoemd. Op deze pagina lees je waarom deze stad deze bijnaam heeft gekregen, Je leest hier een uitgebreide omschrijving van de 7 belangrijkste en mooie bezienswaardigheden in de Fez.

Reizen naar Fez

Fez is een stad dat zeer geschikt is voor een stedentrip, Vliegen kan heel eenvoudig vanuit Nederland naar Fex. Via Vliegwinkel.nl kun je eenvoudig en goedkope tickets reserveren. Een alternatief is Kayak.nl, een voordeel van Kayak is dat je hier ook gelijk een hotel kan reserveren.

Je kunt ook kiezen voor een pakketreis inclusief vlucht en hotel, Prijsvrij heeft aantrekkelijke aanbiedingen als het gaat om stedentrip naar Fez.

Medina

De Medina is het oudste stadsdeel van de stad, en in Fez vind je een oud middeleeuws centrum. Het mooie aan de medina is het dat autovrij is en voorzien is van een groot netwerk van smalle steegjes en straatjes een waar labyrint.

De Medina is Fez wordt Fès el-Bali genoemd en is de grootste medina van Marokko. Het beginpunt van de Medina is bij Bab Bou Jeloud. Deze grote blauwe toegangspoort is een prachtig bouwwerk zoals vele in de oude medina (Fotogeniek). Je kunt zelf lekker dwalen door het doolhof van de medina, maar ook onder begeleiding van een gids kun je langs de mooiste plekjes van de Medina.

Elk deel van de medina (het oudste stadsdeel van de stad) heeft zijn eigen specialiteit en handel zo vind je hier handgemaakte tapijten, zilverwerk, leerlooien en nog veel meer. Vergeet ook zeker de lokale eettentjes niet. Je kunt hier goedkoop en vooral heerlijk eten.

De Medina in Fez moet zeker bezocht worden bij een bezoekje aan deze mooie stad, je kunt je hier uren vermaken.

Al Quaraouiyine Moskee

Al Quaraouiyine is tegenwoordig een Moskee en wordt ook wel de Karaouine Mosque genoemd. Vroeger diende dit gebouw als universiteit. Het gebouw werd gebouwd in 859. Het bijzondere en vooral indrukwekkende gebouw heeft een prachtig binnenplein en veel kleine details.

De moskee is helaas niet te bezichtigen voor niet-moslims, maar gelukkig kun je de bibiotheek van de oude universiteit wel bezoeken. Deze is in 2016 compleet gerenoveerd.

Al Quaraouiyine vind je net zoals als vele mooie gebouwen en bezienswaardigheden in de Medina en is goed te combineren met een middag struinen door de Medina of als je  andere bezienswaardigheden gaat bezoeken.

De Bou Inania Medersa

Een aanrader om te bezoeken is een islamitische leerschool ook wel de koranschool genoemd. De bekendste en mooiste is Bou Inania Medersa. Hoewel het een voormalige koranschool is, is alles nog in de oude staat en kun je wel goed en ervaren hoe een koranschool eruit ziet / zag.

Het gebouw bestaat uit een prachtige archtiectuur en het interieur is minstens zo indrukwekkend. Je vind hier ook prachtige houtensnijwerken en mozaïeken. Omdat de school niet meer in gebruik is mag je ook foto´s maken van de school, de details van het interieur en het mooie gebouw.

Leerlooierijen

De Koningsstad Fez staat niet alleen bekend om de oude en grootste Medina, maar ook om de leerlooijeren. Leer is een belangrijke handelswaar in de stad. De kans is ook groot dat je wordt aangesproken door iemand die je graag mee wil nemen naar een leerlooierij. Zelf ben ik hier niet zo liefhebber van en sla ook altijd het aanbod af. Maar een leerlooierij bezoeken is wel echt de moeite waard.

Het is bijzonder hoe het leer wordt bewerkt en te zien hou de huiden een nieuw kleurtje krijgen. Een aanrader om te bezoeken als het om de leerlooierijen gaat is Sidi Mussa. Deze leerlooijer ligt net buiten de Medina, maar zeker de moeite waard om er heen te gaan. Je ziet hier hoe leerproducten gemaakt wordt en je krijgt een rondleiding in het Engels.

Uiteraard kunnen hier ook producten gekocht worden, het is wel normaal om een fooi te geven na de rondleiding in een leerlooierij.

Bab Mellah (de Joodse wijk)

Niet alleen de Medina is een mooi deel van de stad, dit geldt ook zeker voor Bab Mellah. Bab Mellah is de Joodse wijk van Fez en is ontstaan in de 14de eeuw. Het was de eerste Joodse wijk in Marokko. De wijk was ooit helemaal ommuurd om de Joodse bevolking te bescherming. Ooit woonde hier duizenden joden, tegenwoordig wonen er nog steeds een grote groep Joodse mensen maar niet meer zoveel.

Het is een prachtige wijk om te bezoeken met een Joods architectuur en de prachtige Ibn Danan synagoge. De grote verschillen in architectuur tussen de Joodse en Arabische bouwwerken maken het ook extra interessant.

Na de tweede Wereld Oorlog kwamen er vele joden naar Bab Mellah voor een beter leven, de Joden en de moslims leven tegenwoordig zonder problemen met elkaar.

Het Koninklijke Paleis van Fez

Het Koninklijke paleis van Fez heeft de naam  Dar El-Makhzen. Dar El-Makhzen ligt tegenover de Joodse buurt. Dit prachtige Koninklijke Paleis wordt nog regelmatig gebruikt door de Marokkaanse Koning. Terwijl hier vroeger de Sultan woonde en later belangrijke functionarissen van de Marokkaanse regering.

Ondanks dat je het prachtige paleis niet mag bezoeken is het zeker de moeite waard om deze van de buitenkant te bewonderen. Het paleis zit er spectaculair en indrukwekkend uit. Wat het paleis zo mooi maakt is de Moorse poot en de rijkelijke versieren op het paleis.

Ondanks dat het paleis niet permanent wordt gebruikt, wordt het uitstekend onderhouden en is het niet voor niets één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

De Jnan Sbil tuinen

Net buiten de Medina vind je een paradijsje namelijk de Jnan Sbil tuinen. Het leuke aan een bezoek aan de tuinen is niet alleen dat het prachtig is maar ook de rust. Fez is een drukke stad en de Jnan Sbil tuinen geven je juist veel ruimte en rust.

De tuin is prachtig aangekleed met palmbomen, bijzonder bloemen, een grote collectie cactussen en nog veel meer mooie tropische beplantingen. De tuin komt uit de 19e-eeuw tuin en heeft naar ongeveer 3000 planten soorten ook mooie vijvers. Het hoogtepunt van deze tuin is het centrale plein wat een heerlijke plek is om tot rust te komen en te genieten.

Reacties
Categorieën