De top 7 van de mooiste vlindertuinen in Nederland 2023

Bij een vlindertuin denken wij Nederlanders snel aan een tropische kas met vele grote bontgekleurde vlinders. Dit heeft mede met de dierentuinen te maken waar we dit regelmatig zien.

Maar een vlindertuin kan een een stuk tuin zijn met veel bloeiende planten die nectar bevatten en beschutte plekjes met o.a waardplanten waar de rupsen van eten. Het nadeel van de on overdekte vlindertuinen zijn dat het een komen en gaan is van vlinders en het best kan zijn dat jij komt kijken er geen vlinders aanwezig zijn.

Nederland heeft een aantal overdekte vlindertuinen op zichzelf staande vlindertuinen maar ook vlindertuinen in een combinatie denk hierbij aan een dierentuin of botanische tuin etc. Vlindertuinen in de natuur vind je op verschillende plekken in ons land. Maar ook wandelroutes langs vlindertuinen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 leukste vlindertuinen. De vlindertuinen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Orchideeën Hoeve – Luttelgeest

Orchideeën Hoeve kun je het beste omschrijven als een tropisch paradijs. Het park staat ook wel bekend als Jungle park. Je loopt door schitterende tuinen met vele dieren waaronder loslopende aapjes. Naast de jungle tuinen heb je ook een vogeltuin en een vlindertuin. Deze vlindertuin is één van de allermooiste vlindertuinen, je loopt door een soort vallei met maar liefst 2000 vlinders van tientallen verschillende tropische vlindersoorten.

De Orchideeën hoeve kweekt zelf ook vlinder dit proces kun je ook bewonderen. De vlindertuin is één van de mooiste plekje in de Ochideeënhoeve en mag zeker niet overgeslagen worden. Maar de Orchideeënhoeve heeft je nog veel meer te bieden en vele soorten dieren en zelfs een heuse jungleshow.

De oppervlakte van dit jungle park is 25.000 vierkante meter. Naast een binnen gedeelte is er ook een buitengedeelte waar je onder andere de Flamingo´s vind. Naast de verschillende tuinen en een grote speelhal vind je hier 2 restaurants, een winkel en een evenementenhal waar regelmatig activiteiten gehouden wordt.

De Orchideeënhoeve is een perfect dagje uit in Flevoland en zeker de moeite waard en niet alleen voor gezinnen met kinderen.


Klein Costa Rica – Someren

Klein Costa Rica is een bijzondere tropische vlindertuin in het Brabantse Someren. De tuin is meer van 880 m² groot en heeft naast kleurrijke vlinders ook zeer veel mooie bloemen. In 2007 maakte de boomkweker Herman Huijbers als hobby een stukje oerwoud aan in een tropische kast. Na een vakantie in Costa Rica besloot bij vlinders toe te voegen aan zijn tuin.

In 2015 stelde hij de kas open voor bezoekers en in 2017 kreeg hij een dierentuinvergunning. Inmiddels zijn er meer dieren toegevoegd aan Klein Costa Rica je vindt hier ook vogels, vissen, amfibieën en reptielen.

In het paviljoen kun je terecht voor een bakje koffie of iets lekkers en nog even na genieten van de prachtige tuin en de dieren.


Vlinderparadijs Papiliorama – Havelte

De Vlindertuin Papiliorama is gelegen op een prachtige plek net buiten Havelte bij de toegangspoort van de Holtingerveld. Goed te combineren met een bezoekje aan de schaapskooi of de 2 hunebedden.

Dit vlinderparadijs is geopend in 1998 en heeft een oppervlakte van 900 m² en is een relatief kleine vlindertuin met honderden vlinders uit verschillende werelddelen. In de vlindertuin vind je alleen planten en bloemen die een meerwaarde zijn voor de rupsen en de vlinders. Het grootste gedeelte van de vlinders worden geïmporteerd.

Papiliorama is het hele jaar geopend, je kunt in het restaurant een kopje koffie drinken of iets nuttigen.


Vlindertuin Vlindorado – Waarland

De vlindertuin Vlindorado in Waarland is gelegen tussen Alkmaar en Schagen. De eigenaar van de vlindertuin is een bloemenkweker en gespecialiseerd in Anthuriums. In 2010 is hij naast het kweken van bloemen ook een vlindertuin begonnen met een oppervlakte van 1.750 m² in 2014 kwam er een 250 m² grote vogeltuin bij.

De vlindertuin is een prachtige mix van bijzonder gekleurde vlinders, vogels en exotische bloemen en planten. De tuin is hierdoor niet alleen zeer geschikt voor kinderen maar ook voor volwassen is het een prachtig uitje. De kinderen kunnen een leuke speurtocht volgen en tijdens de speurtocht ontdekken hoe vlinders, leven eten en zich voortplanten. Ook zijn er speelmogelijkheden in de tuin voor de kids.


Vlindersafari – Gemert

De Vlindersafari is gelegen in Gemert in de provincie Brabant en wordt gezien als een tropisch paradijs. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier op vlindersafari. Vooral erg leuk voor de kinderen, de kinderen kunnen op zoek naar de vlindereitjes en leren tijdens de rupsenspeurtocht alles over het leven van de vlinders.

In de tropische tuin vind je zeer veel verschillende vlinders van doorzichtige tot vlinders met een spanwijdte van een A4-tje. Sinds 2017 heeft de vlindersafari een dierentuinvergunning en sinds 2020 zitten ze op de huidige plek gevestigd.

De Vlindersafari is geopend van 1 mei t/m 31 oktober.


Texel Zoo – Oosterend (Texel)

Texel Zoo is niet alleen een vlindertuin maar ook een kleine dierentuin. De vlindertuin is geopend van maart tot en met oktober. De vlindertuin is kleinschalig maar wel mooi aangelegd je loopt langs paden en over bruggetjes. Tijdens de toch kun je genieten van de exotische vlinders. De Greta Oto (grasvleugelvlinder) is één van de vlinders.

De andere dieren die je hier kunt bewonderen in de dierentuin zijn stokstaartjes, roofvogels, vossen, reptielen etc. In totaal zijn er 40 diersoorten. Diverse dagen in de week wordt er een roofvogelshow gegeven dit is wel de moeite waard om hier voor te blijven wachten. In de dierentuin vind je ook een restaurant voor iets hapje of een drankje.

Texel Zoo is een kleine dierentuin maar zeker de moeite waard als je op vakantie bent op het waddeneiland Texel.


Vlinders aan de Vliet – Leidschendam

Vlinders aan de Vliet is gelegen in Leidschendam het is een kleine dierentuin met een groot aanbod in vlinders. Je vind hier zo´n 1500 tropische vlinders. De meeste vlinders zin geïmporteerd uit tropische landen. Naast de tropische vlinder die losvliegend in de junglekas vind je ook andere dieren waaronder krokodillen, reptielen en vogels.

Als je door de kas loopt voel jij je de sfeer van de Midden Amerikaanse Jungle. De kleine dierentuin aan de Veursestraatweg is niet alleen leuk voor gezinnen met kinderen maar ook zeer geschikt voor macrofotografie.

Vlinder aan de Vliet heeft een vlinderseizoen die loopt van eind februari t/m oktober.


Vergelijkbare berichten