De top 7 van de leukste carnavalsplaatsen in Duitsland 2025
Carnaval vieren in Duitsland is een unieke en opwindende ervaring die diep geworteld is in de geschiedenis en cultuur van het land. Carnaval, is een jaarlijks festival dat wordt gevierd in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Het festival maakt al eeuwenlang deel uit van de Duitse cultuur, met het vroegste geregistreerde carnavalsfestival dat in 1780 in Keulen plaatsvond.
Deelnemen aan carnavalsoptochten en festiviteiten is een hoogtepunt van de viering. Steden als Keulen, Düsseldorf, Aken, Bonn en Mainz staan bekend om hun uitgebreide parades en vieringen. De optochten zijn voorzien van kleurrijke praalwagens, kostuums en muziek, en deelnemers gooien snoep en andere lekkernijen naar de menigte.
Bezoekers moeten ook deelnemen aan een van de levendige evenementen, zoals de parade “Weiberfastnacht” (vrouwencarnaval) of “Rosenmontag” (Rozenmaandag), de belangrijkste evenementen tijdens het carnavalseizoen.
Het proberen van traditionele carnavalsgerechten en -dranken is een ander essentieel onderdeel van de viering. De Duitse keuken heeft een rijke traditie van stevige gerechten en smaakvolle bieren, en carnaval is daarop geen uitzondering.
Bezoekers kunnen traditionele gerechten proberen, zoals “Krapfen” (een soort donut), “Berliner Pfannkuchen” (een soort met jam gevuld gebak) en “Frikadellen” (gehaktballen). Er is ook een grote verscheidenheid aan Duitse bieren om uit te kiezen.
Maar in welke steden en dorpen in Duitsland kun je uitstekend Carnaval vieren? Om hier antwoordt op te geven, heb ik een top 7 met de leukste plaatsen in Duitsland om Carnaval te vieren voor je op een rij gezet. De plaatsen worden uitgebreid beschreven en ik heb er ook een vakantie tip aan toegevoegd.
Keulen
Het carnaval van Keulen, ook wel bekend als Kölner Karneval, is een eeuwenoude traditie die dateert uit de Romeinse tijd toen Keulen een Romeins fort was. De Duitsers vierden de winterzonnewende rond dezelfde tijd als het Romeinse festival van Saturnalia, en na verloop van tijd fuseerden de twee vieringen tot het moderne carnaval van Keulen.
De oudste carnavalsvereniging van Keulen werd in 1823 opgericht door voormalige soldaten die hadden gediend in de napoleontische oorlogen. Tegenwoordig wordt het carnaval jaarlijks gevierd in de stad Keulen en is het een belangrijk onderdeel van de cultuur en identiteit van de stad.
De belangrijkste elementen van de Keulse carnavalsvieringen zijn de aftrap “Elften im Elften” (11 november om 11 minuten over 11), die de officiële start van het carnavalsseizoen markeert. Tijdens het carnavalsseizoen verandert de stad Keulen in een gekkenhuis, met zes dagen lang feesten, zingen, dansen en andere rituelen. Elke carnavalsdag heeft zijn eigen betekenis en gebruiken, met als bekendste evenementen de optochten van een uur die door de hele stad plaatsvinden.
Keulen behoort tot de bekendste en grootste Carnavalssteden in Duitsland en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Want is Keulen weten ze goed hoe je een feestje moet vieren.
Münster
Carnaval Munster is een feestelijk feest dat jaarlijks plaatsvindt in de stad Munster. De oorsprong van carnavalsvieringen is terug te voeren op de vermenging van heidense en christelijke tradities. Pre-Lenten-vieringen bevatten optochten, kostuums en maskers, en in Munster zijn deze tradities nog steeds springlevend.
Het is een stadsbrede parade waarbij elk team betrokken is en het is een langverwachte gebeurtenis in de lokale gemeenschap. Carnaval is van oorsprong een katholieke viering, die het begin van het vasten markeert, en valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de 40-daagse vastentijd.
De belangrijkste kenmerken en tradities van Carnival Munster zijn optochten, kostuums en maskers. Deelnemers uit heel Duitsland komen naar Munster om nostalgische en de nieuwste sensaties van attracties te presenteren.. De viering is een tijd voor mensen om los te laten en plezier te hebben voordat de plechtige vastentijd begint. Het is een tijd van feestvreugde en plezier, met muziek, dans en lekker eten.
Aken
Het carnaval van Aken is een viering van de lokale cultuur en traditie met een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat. De oorsprong van het carnaval van Aken gaat terug tot de middeleeuwen, toen de stad deel uitmaakte van het Heilige Roomse Rijk. In 1133 zou tijdens Vastenavond een narrenschip de nabijgelegen rivier zijn afgevaren, waarmee het carnavalsseizoen in de regio begon. Het carnaval van Aken is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot cultureel evenement dat bezoekers uit de hele wereld trekt.
Het carnaval van Aken is een levendig en kleurrijk evenement. Gedurende de Carnaval vinden er talloze carnavalsbals en andere evenementen plaats die volledig in het teken staan van het carnaval van Aken. De ’tollen Tage’, die loopt van donderdag voor Aswoensdag tot Aswoensdag, is het hoogtepunt van het carnavalsseizoen en wordt gekenmerkt door optochten, muziek, dans en andere festiviteiten.
Düsseldorf

De oorsprong van het carnaval in Düsseldorf gaat terug tot de 15e eeuw, toen het werd gevierd in burgerlijke kringen. Het was echter pas in de 16e eeuw dat de eerste carnavalsvieringen werden gehouden in het kasteel van Düsseldorf. Tegenwoordig is Düsseldorf na Keulen de tweede “Hochburg” (bolwerk) van het Rijnlandse carnaval, zoals blijkt uit de talrijke carnavalsevenementen die gedurende het seizoen worden gehouden en de Duitse televisie-uitzendingen die verslag doen van de festiviteiten.
Het carnaval is een integraal onderdeel van de lokale cultuur en wordt met groot enthousiasme gevierd door de inwoners van Düsseldorf en omgeving. Het carnaval in Düsseldorf is een levendig en feestelijk feest dat een scala aan activiteiten en evenementen biedt voor mensen van alle leeftijden.
Enkele van de belangrijkste evenementen tijdens het carnaval zijn de Kinder- en Jeugdprocessie, Kö-Treiben (Carnavalszondag) en de Rosenmontagszug (Rozenmaandagparade).
Nordhorn
Carnaval Nordhorn is een traditioneel festival gevierd in de stad Nordhorn, Duitsland. Carnaval Nordhorn vindt zijn oorsprong in het gekerstende heidense volksfeest, dat binnen de christelijke traditie valt op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de christelijke vastentijd. De Nordhorn-parade wordt gehouden op de zondag voor Rosenmontag, de maandag voor Aswoensdag. Het festival heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de regio.
De traditionele festiviteiten en activiteiten in verband met Carnaval Nordhorn omvatten straatparades, gekostumeerde figuren en traditionele dans. De Nordhorn-parade, ook wel bekend als Karnevalsumzug, is een belangrijk hoogtepunt van het festival en trekt jaarlijks duizenden bezoekers ook uit Nederland. Naast de optocht organiseert carnavalsvereniging ‘de Turftrapers’ diverse activiteiten voor haar leden, waaronder het Prinsenbal en het Groot Carnaval.
In de loop van de tijd is Carnival Nordhorn geëvolueerd met moderne feesten en inclusies. Zo brengt carnavalsvereniging Köttelpeer’n in het nabijgelegen Denekamp al 55 jaar leden van de samenleving bijeen. Daarnaast is het festival uitgebreid met verschillende evenementen en activiteiten door de hele stad, zoals markten en concerten. Ondanks deze moderne insluitsels is het festival erin geslaagd zijn traditionele wortels te behouden en blijft het een belangrijk cultureel evenement in de regio.
Kleef (Kleve)
Carnaval Kleve is een traditioneel feest in Duitsland dat al sinds de middeleeuwen wordt gevierd. De ‘Fountain of Fools’ (Narrenbrunnen) in Kleve is een blijvend symbool van de langdurige associatie van de stad met carnaval. De oorsprong van Carnaval Kleve gaat terug tot de 14e eeuw, toen de stad het recht kreeg om een jaarmarkt te houden. In de loop van de tijd is deze kermis uitgegroeid tot een viering van het einde van de winter en het begin van de lente, dat nu bekend staat als Carnaval Kleve. Tegenwoordig wordt Carnaval Kleve met veel enthousiasme gevierd en is het een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de stad.
De grote optocht van Kleve, die op carnavalsmaandag plaatsvindt, is het hoogtepunt van de festiviteiten. De parade biedt kleurrijke praalwagens, muziek en dans en trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. Naast de optocht vinden er tijdens Carnaval Kleve nog vele andere evenementen en activiteiten plaats, waaronder verkleedpartijen, straatoptredens en traditionele dansen.
Duisburg
Het carnaval van Duisburg is een levendig feest van traditie en gemeenschap dat al vele jaren deel uitmaakt van de cultuur van de stad. In de hele Nederrijn wordt carnaval gevierd en Duisburg is een van de bekende carnavalssteden. De oorsprong van carnaval is terug te voeren op een gekerstend heidens volksfeest, en het heeft zich ontwikkeld tot een tijd van feest en feestvreugde vóór het begin van de vastentijd. Het carnavalsseizoen in Duisburg begint doorgaans in november en duurt tot februari, met als hoogtepunt de Rosenmontagszug, een grootse optocht op carnavalsmaandag.
De belangrijkste elementen van het carnavalsfeest in Duisburg zijn kleurrijke optochten, muziek, dans en uitgebreide kostuums. De Rosenmontagszug is het belangrijkste evenement van het carnavalsseizoen en biedt plaats aan ongeveer 80 groepen en praalwagens die zich een weg banen door de straten van de stad.
De viering omvat ook diverse andere evenementen, zoals de Weiberfastnacht, een vrouwencarnavalsdag waarbij vrouwen het stadhuis overnemen en mannenstropdassen doorsnijden. Het carnavalsseizoen bereikt zijn hoogtepunt op Aswoensdag, het begin van de vastentijd en het einde van de festiviteiten.