Lapland (Finland) Noorderlicht
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
01/24/2024
8 min

De 7 plekken met de meeste kans om het Noorderlicht te zien 2024

01/24/2024
8 min

Het Noorderlicht oftewel Aurora Borealis is een bijzonder natuurverschijnsel die bij veel mensen op de bucketlist staat. Het Noordelicht makkelijk uitgelegd is: Een meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven zweeft boven het land. De kleuren die je ziet bij het Noorderlicht is meestal licht groenig-geel maar kunnen ook violet tot rood zijn. De vorm van het lichtspektakel is ook heel verschillend dit kunnen bogen, gordijnen maar ook sluiers zijn.

Tussen de maanden september en maart is de beste tijd om het Noorderlicht te zien. Om het Noorderlicht te kunnen zien moet het wel echt donker zijn en moet er zo min mogelijk lichtvervuiling zijn. De helderheid van de lucht speelt ook een grote rol om het Noorderlicht te kunnen zien. De wintermaanden in de maanden tussen september en maart zijn vaak de beste maanden omdat het dan vaak droger is dus is de lucht ook helderde.

Maar op welke plekken kun je het Noorderlicht zien en waar heb je de meeste kans op dit magische natuurverschijnsel. Om je hier een beetje mee te helpen heb ik de 7 beste plekken om het Noorderlicht te zien voor je op een rij gezet. De plekken worden uitgebreid beschreven en er zijn een aantal tips toegevoegd.

IJsland

IJsland is een land dat bekend staat om zijn prachtige natuur en de bijhorende natuurverschijnselen en het Noorderlicht is er hier één van. Een groot voordeel van IJsland is dat het land een zuivere lucht heeft zeker vergeleken met veel andere Europese landen. De donkere winterse nachten en de schone IJslandse lucht zijn ideaal voor het Noorderlicht. Op veel plekken in IJsland is het prachtige poollicht dan ook te bewonderen.

Maar als jij op een prahtige en bijzondere plek het Noorderlicht wil zien kun je het beste kiezen voor de Stad Akureyri die een prachtig Vulkanisch meer heeft genaamd Myvatn, met de watervallen van Godafoss om de hoek. Je vind hier diverse goede uitkijk platformen voor het Noorderlicht. Een ander groot voordeel van Akureyri is dat het buiten de stad pikdonker is.

Wist je dat veel hotels in IJsland en zeker in Akureyri en omgeving een Aurora alarm hebben. Ze wekken je net voor dat het Noorderlicht gaat plaatst vinden en jij hebt dan geen excuses meer om het Noorderlicht te gaan missen.

In IJsland zijn er diverse excursies en speciale arrangementen om te kunnen genieten van het Noorderlicht. Een goede partner voor vakanties in IJsland en het Noorderlicht is Voigt Travel. In hun assortiment zit een prachtige 8 daagse Noorderlichtreis. Een echte aanrader en uiteraard zie je nog veel meer dan alleen het Noorderlicht in IJsland.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in IJsland


Lapland - Finland

In het Finse gedeelte van Lapland is ook een uitstekende plek om het Noorderlicht te gaan bekijken. Het bijzondere aan Lapland is dat in de zomer de zon niet onder gaat en in de winter niet de zon niet opkomt. In de winter heb je dan ook de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen.

Er zijn vele mooie plekken als het gaat om de Noorderlicht te bekijken maar één van de mooiste is toch wel vanaf de bergtop Ounasvaara. Deze bergtop is bij de Lapse hoofdstad Rovaniemi. Een andere bijzondere ervaring is bij het skidop Ivalo vanuit een glazen iglo naar het natuurverschijnsel te gaan kijken.

Het noorderlicht bekijken is iets bijzoder maar in lapland zijn meer bijzondere bezienswaardigheden en activeiten zoals een rendiersafari, een huskytocht of een tocht maken met de sneeuwscooter.

Met Voigt Travel kun je eenvoudig een prachtig reis naar Lapland uitzoeken. Zowel in het zomer- als in het winterseizoen. Als je het Noorderlicht wil zien kies dan voor het winterseizoen.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in Lapland (Finland)


Canada

Canada heeft een aantal zeer goede bestemmingen en locaties om het Noorderlicht te gaan spotten en te bewonderen. De kans is ook zeer groot dat je het Noorderlicht gaat zien in Canada als je in de juiste periode in Canada bent. Dat de kans zo groot dat is, heeft te maken dat bijna heel Canada ligt onder de Cirkel van het Noorderlicht.

Het Noorderlicht in Italië is niet alleen groen van kleur maar kan ook paarse lichtstralen bevatten en met veel geluk ook nog rood. De mooiste plekken om het Noorderlicht te bewonderen zijn o.a.  Yukon, Yellowknife in Northwest Territories en Mucho Lake Provincial Park in British Colombia. Bij Mucho Lake is de kans het grootste op een kleurrijke hemel dit heeft te maken met de reflectie op het kalme water.

Ook een aanrader is Rocky Mountains in West-Canada. Een prachtige plek en ook nog eens een grote kans op het bijzondere poollicht een dubbel geluksmomentje. Op veel plekken in Canada is het Noorderlicht regelmatig te zien, het is wel zo hoe noordelijker je bent hoe groter de kans is. Canada heeft wel één voordeel mocht jij wel in de goede periode zijn maar niet het geluk hebben van het Noorderlicht, dan heb je nog wel prachtige natuur waar je van kunt genieten.

Canadaplus heeft prachtige reizen, waaronder de groepsreis Het hoge noorden. Dit is een reis waar de kans heel groot is dat jij het Noorderlicht gaat bewonderen.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in Canada

Bekijk hier de reis van het hoge noorden en de andere prachtige Canada reizen. 

Zweden

Ook en deel van Lapland is gelegen in Zweden. Hoewel het noorden van Zweden ook zeer geschikt is om het noorderlicht te bekijken zijn er in Zweden wel minder plekken en is het vaak bewolkt, die maak de kans wel iets kleiner dan op veel andere plekken. Maar dit houdt niet in dat het in de wintermaanden niet mogelijk is.

Het Nationaal Park Abisko is een plek waar je een goede kans maakt om het Noorderlicht te bekijken, mocht jij het geluk niet hebben niet getreurd je staat dan wel op één van de mooiste plekken in Zweden waar het ook zeker genieten is. Als je het geluk hebt om te kunnen genieten van het Noorderlicht is de kans ook groot dat deze paars of zelfs roze kleuren heeft.

Voigt Travel is een goede reisaanbieder en partner als het gaat om wintervakantie in Zweden.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in Zweden

Groenland

Groenland is het grootste eiland te wereld en ook de plek waar jij het Noorderlicht van bewonderen. Het land groenland dat behoort tot Denemarken is misschien niet het land waar je meteen aan denkt als je op vakantie wil maar is wel een zeer goede bestemming als het om het Noorderlicht gaat. Hoewel het tot Denemarken behoort ligt het in de buurt van Noord Amerika en zeer noordelijk.

De lucht in Groenland is weinig vervuild en je zit dichtbij de noordpool de precies de elementen  die je nodig hebt voor het Noorderlicht. Wist je trouwens dat groenland nog veel meer mooiste bezienswaardigheden heeft dat een reis naar Groenland zeker de moeite waard maakt.

Op het gehele eiland heb je ongeveer 300 heldere hemeldagen. Het is ook zo beetje de enige plek waar je bijna het hele jaar het Noorderlicht kan zien. Hoewel in de zomer de kans wel het kleinste is omdat het dan vaak net niet donker genoeg is. Groenland is een land waarvan het grootste deel bedekt is met ijskappen en gletsjers. Veel plekken maken het dan ook speciaal en extra mooi om het Noorderlicht te bewonderen.

Een aanrader is om het noorderlicht te gaan spotten tijdens een hondensledetocht of vanaf het water op een cruise bijvoorbeeld.

Wil jij van het noorderlicht gaan genieten in Groenland en ook de mooiste plekken bezoeken en genieten van de vele bezienswaardigheden en leuke activiteiten bekijk dan de rondreis in groenland van Sawadee eens.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in Groenland

Noorwegen

Voor het Noorderlicht geldt hoe noordelijker hoe beter, en dat geldt zeker voor Noorwegen. De grootste en meeste kans op het bijzondere poollicht maak in het het uiterste noorden bij o.a. de steden Hammerfest, Tromsø en Alta. Een andere goede en ook een mooie plek zijn de Lofoten Eilanden. Dit is ook een plek waar je walvissen kunt spotten met een beetje geluk heb je 2 prachtige bezienswaardigheden in 1 reis.

Van de steden in het uiterste noorden kan ik Tromsø aanraden. Mede door de prachtige ligging van de Fjoden en de bezienswaardigheden in de stad. Tromsø wordt gezien als dé noorderlichthoofdstad van Europa. Als je in of om Tromsø het Noorderlicht wilt zien kies dan wel voor een donkere plek, in de stad zijn veel plekken zeer goed verlicht niet het beste element als je wil genieten van het Noorderlicht.

Eind Januari wordt er in de stad ook altijd het Noorderlichtfestival gevierd misschien interessant als jij rond die tijd wil reizen voor het Noorderlicht. Voigt Travel is ook voor Noorwegen een goede partner en geeft je diverse mogelijkheden.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in Noorwegen

Alaska

Alaska is de grootste staat van de Verenigde Staten en is gelegen aan de oostkant van Canada en is omringd door de Grote Oceaan, de Beringzee en de Noordelijke IJszee in het Noorden van het continent Noord-Amerika.

Tussen september en maart zijn de nachten lag in Alaska en is de kans het grootste om het Noorderlicht te kunnen zien. Door de noordelijke liggen is Alaska een uitstekende bestemming om het Noorderlicht te bekijken. De plekken Fairbanks, het Denali Nationaal Park zijn 2 van de vele plekken waar je niet alleen een grote kans maakt op het Noorderlicht maar ook prachtige bestemmingen zijn en er een extra tintje aan geven.

Anchorage ligt een stukje zuidelijker, waar de kans wel iets kleiner is maar zeker ook een goede plek is om het prachtige noorderlicht te kunnen spotten.

Amerikaplus is een reisaanbieder met diverse rondreizen in Amerika en Alaska. Zowel individuele reis met de auto bijvoorbeeld of mooie groepsreizen.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden om het Noorderlicht te bekijken in IJsland

Sprookjesachtige wintervakanties met ferry en eigen auto naar Finland

Reacties
Categorieën