Berlijn
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
02/02/2024
9 min

De 7 leukste stedentrips voor oud en nieuw voor 2024 (jaarwisseling)

02/02/2024
9 min

Thuis oud en nieuw viering kan erg gezellig zijn. Toch kiezen veel mensen ervoor om Oud en Nieuw in een andere stad te vieren. Maar waarom zou je het met je buren vieren als je ook de mogelijkheid hebt om het in steden te vieren waar de jaarwisseling groot en uitbundig gevierd wordt en jij van de partij kan zijn?

Spectaculair vuurwerk, steden vol met vrolijke en enthousiaste feestgangers en grote uitnodigde feesten. De ene stad leeft meer dan de andere met de jaarwisseling, om te zorgen dat jij van het feestgedruis mee kunt genieten heb ik voor jou de 7 leukste, gezelligste en mooiste steden tijdens oud en nieuw op een rij gezet in deze top 7.

De steden worden uitgebreid besproken, ook is er veel aandacht voor de vele extra bezienswaardigheden en mogelijkheden tijdens oud en nieuw.

New York

Wil jij het groot aanpakken en iets heel bijzonders doen met oud en nieuw en niets is te gek? Kies dan voor New York. New York is de stad het verst van Nederland in deze top 7. Maar wel de stad waar je oud en nieuw perfect kan vieren.

Bijzonder aan de stad New York is de Times Square Ball. Bij de bekende ball drop laat men om 23.59 uur de bal die op het dak van One Times Square aan Times Square in New York staat vallen. Deze zakt 43 meter op een vlaggenmast naar beneden en precies bij middernacht bereikt de bal de bodem. Dit is het signaal van het nieuwe jaar. Deze traditie is al sinds 31 december 1907.

De kaartjes om het live te aanschouwen op de Times Square zijn duur en het is er erg druk. Daarin tegen laten diverse feesten en kroegen via grote schermen de ball-droping ook zien. Aan feesten ontbreekt het zeker niet in New York.  Enkele bekende feesten in New-York tijdens de jaarwisseling zijn: Gotham Hall een open bar op een centrale locatie. Cipriana een feest bij het Venetiaanse Paleis. Of de rooftopparty bij The Moxy Hotel, MADE en PH-D.

Het vuurwerk in de stad is in de buurt van het Vrijheidsbeeld namelijk op de Bow Bridge-Cherry Hill het beste zicht op het vuurwerk heb je vanaf het water. Je kunt op oudejaarsavond een boot huren om te genieten van het vuurwerk en om van de laatste avond van het jaar iets speciaals te maken. Wil je het vuurwerk goed zien met beide benen op de grond kun je kiezen voor het Central Park.

Naar New York tijdens de Jaarwisseling?

 • Losse Vliegtickets kun je het makkelijkste reserveren via Kayak.nl
 • Hotels zijn niet goedkoop en vooral niet deze periode via Trivago heb je een duidelijk overzicht en kun je ook zien welk hotel beschikbaar zijn en voor welke prijs je de hotelkamers kunt reserveren.
 • Een hotel met vlucht kan ik veel gevallen goedkoper zijn dan zelf apart boeken. Kijk hier eens voor leuke aanbiedingen.

Berlijn

Ook goed te bereiken vanuit Nederland is Berlijn. Berlijn is een prachtige stad en zeker tijdens de kerst en nieuwjaarswisseling. De stad heeft ten eerste verschillende vuurwerkshows, zoals bij de Oberbaumbrücke, Teufelsberg of Monumentenbrücke.

Berlijn heeft een rijke geschiedenis, maar is de laatste jaren ontwikkelt tot een hippe stad. Het oud en nieuw feest (Silvester zoals de Duitsers het zelf noemen). Dit zie je ook zeker terug tijdens het Silvester feest. Door de hele stad worden er grote en leuke feesten en evenementen gehouden.

Het feest bij de bekende Branderburger Tor is het bekendst en zeer spectaculair. Hier is namelijk een party straat van 2 kilometer lang te vinden. Van de Branderburger Tor tot de Siegessäule (Victory Colum). Je kunt hier genieten van licht shows, feesttenten, live-muziek diverse optredens en grote videoschermen.

Aan eten en drinken uiteraard geen gebrek in Duitsland. Naast de vaste horecapunten zijn er ook vele kraampjes in de stad te vinden voor de hapjes en de drankjes.

Een ander groot voordeel van Silvester in Berlijn is dat de kerstmarkten en de sfeer ook nog steeds aanwezig zijn op 31 december. Dus je kunt kerst nog een keer extra vieren voor we met het nieuwe jaar beginnen.

Naar Berlijn tijdens het Silvester Feest.

 • Berlijn is goedkoop te bereiken, dit kan uiteraard snel met het vliegtuig maar de Flixbus en de trein is een goed alternatief. Met Kayak.nl zijn er vaak goedkope vluchten te vinden. j
 • Er zijn veel leuke hotels in Berlijn, een aanrader is City Hotel Berlin East. Een goedkoop hotel met een uitstekende ligging.
 • Heb je liever een kant en klare reis? Tui heeft leuke aanbiedingen voor onder de € 300,- per persoon voor een vlucht en hotel met uiteraard een verblijf op oudjaarsdag in Berlijn.

Wenen

Wenen is één groot feest op oudjaarsdag. Het hele centrum (Altstadt) staat bomvol met podia. 'S avonds kun je hier genieten van (klassieke) concerten, Dj's en entertainment. De podia zijn verspreid door de oude stad met het uitgestippelde Silvesterpafd kun je 12 uur lang (van 14 uur tot 2 uur) genieten van alle optredens.

De Stephansplatz bij de kathedraal van Wenen wordt omgetoverd tot een openlucht danszaal. Om middernacht kun je zelfs onder de grote klok van de Stephansdom dansen op de geluiden van de Donauwalzers en de Pummerin.

Om middernacht is er uiteraard ook veel vuurwerk op verschillende plekken in de stad kun je genieten van het vuurwerk zoals op de Rathausplatz en bij de Wiener Prater Kermis.

Naast al dit feestgedruis op straat worden er ook verschillende ballen en gala's georganiseerd op oudejaarsavond. Het Kaiserball in de Hofburg is de grootste bal. Tijdens de bal kun je genieten van een balletvoorstelling en wordt er een gala banket van het hoogste niveau geserveerd. De kaartjes zijn alleen te betalen met een zeer goed gevulde portemonnee.

Wil je wel iets speciaals maar zijn de kaarten voor de gala's en de bal te duur? Waarom kies je dan niet voor een diner en cruise langs de Donau?

Op Nieuwsjaarsdag gaat het feest nog gewoon door met het beroemde Nieuwjaarsconcert van het Weense Philharmonisch Orkest. Aan de voorkant van het stadhuis kun je het concert bekijk op gigantische schermen.

Tijdens de nieuwjaarswisseling naar Wenen.

 • Wenen is vrij makkelijk te bereiken vanuit Nederland. Naast eigen vervoer kun je ook kiezen voor de bus, trein en vliegtuig. Voor € 45,99 ben je al met de Flixbus in Wenen
 • Hotelspecials.nl heeft een groot assortiment hotels in aanbod als het om Wenen gaat. Je vind al diverse hotel rond de € 50,- per kamer.
 • Vanaf € 264,- heb je al een appartement en vlucht met verblijf op oudjaarsdag in Wenen.

Edinburgh

Edinburgh sinds 1437 de hoofdstad van Schotland. I.p.v. oud en nieuw wordt hier Hogmanay gevierd. In de hoofdstad van Schotland wordt 4 dagen feest gevierd. De tradities gaan terug tot de tijd van de Vikingen. Op 30 december wordt er begonnen met een zeer grote optochten waar duizenden mensen met fakkels de straat op gaan, om de terugkomst van het daglicht te vieren.

Na de optocht is er een groot openlucht feest "Celidh" (een traditioneel Keltisch feest) met live muziek en diverse optredens.  Op oudejaarsavond nemen concerten en kleine feestje de stad over. Om middernacht is er groot vuurwerk spektakel. De skyline van Edinburgh wordt dan kleurrijk verlicht door al het vuurwerk.

Tijdens bekijken van het vuurwerk wordt er massaal het Schotse Lied "Auld Lang Syne" ten gehore gebracht. Op nieuwjaarsdag zijn er ook nog diverse activiteiten, zoals het traditionele hondensleeën en de Nieuwjaars duik in het ijskoude water van Loony Dock.

Naast de feestactiviteiten is er ook een officieel oudejaarsfeest. Hier kun je genieten van de verschillende optredens en het prachtige vuurwerk boven het Edingburgh Castle om 24.00 uur. Het voordeel van deze locatie is dat je naast het aanbod van de horeca ook je eigen consumpties mee mag nemen. Dit doen de meeste Schotten dan ook.

Hogmanay vieren in Edinburgh?

 • Vliegen is in de meeste gevallen de beste optie. Met Ryanair of Easyjet kun je in veel gevallen goedkoop vliegen aan Edinburgh!
 • Bekijk hier het aanbod hotels in de Schotse hoofdstad.

Londen

Londen is een stad die zeker in deze top 7 hoort te staan. In Londen wordt de jaarwisseling groot gevierd. Uiteraard staat de Big Ben centraal op de laatste avond van het jaar om 24.00 slaat de Big Ben. Dit is het startschot voor een kwartier lang vuurwerk ronden Londen Eye. Londen Eye is erg druk aan de andere kant van de oever zie je het vuurwerk ook erg goed en is het minder druk.

Het Londense South Bank is een goed plek en minder druk dan de Londens Eye als je de kroegen in wil lekker wel wil feesten. Als het Oud en Nieuw Feest is mag kosten is een cruise een echte aanrader. Je vaart op oudejaarsavond in een cruise er zijn verschillende mogelijkheden van een disco tot aan vier gangen diner cruise. En om 24.00 uur heb je de beste plek als het om het vuurwerk gaat.

De Engelsen weten goed hoe ze een feestje moeten bouwen, dus aan vermaak en plezier is niet te ontkomen in Londen tijdens de jaarwisseling. Zorg wel dat je de volgende dag ook nog fit bent. Op de nieuwjaarsdag is er een 3 uur durende parade in de stad. Je komt ogen en oren te kort bij de kleurrijke praalwagens, gekostumeerde danseressen, fanfares en de optocht van de paarden van de koningin.

De kerstsfeer kun je eind december nog meemaken Londen wordt vaak gezien als kerststad van Europa. Dus 2 vliegen in één klap.

Een leuk weetje en erg handig in Londen mag je tijdens Oud en nieuw gratis reizen met de metro, zo kun je eenvoudig van café naar café. Ook de kerstsfeer kun je nog meemaken tijdens de dagen van

Wil jij feesten in Londen tijdens de jaarwisseling?

 • Vliegen naar Londen is het snelste met Kayak.nl kun je vaak voordelig vliegen!
 • Vanaf € 260,- kun je al een pakket boek met hotel en vlucht. Een los hotel kan ook bij Tui maar ook heel goed bij Trivago.

Barcelona

Barcelona misschien niet de stad waar je het eerst aandacht, daarom breng ik deze graag onder de aandacht als het om de jaarwisseling gaat. In de aanloop naar het uit einde zijn er grote straatfeesten op verschillende plaatsen in Barcelona. Aanraders zijn De Ramblas, Plaza Reial en Plaza Catalunya. De feesten gaan door tot in de late uurtjes.

Barcelona heeft diverse tradities als het gaat om oud en nieuw. Vuurwerk hoort hier niet echt bij. Er wordt wel vuurwerk afgestoken maar minder dan in de andere grote steden. De volgende tradities zijn de feestgangers wel druk mee. Rood ondergoed die moet geluk brengen voor het nieuwe jaar. Je ziet ook in alle winkels veel rode lingerie hangen. Er word om 00.00 uur niet geproost met champagne, maar met cava. Maar voor het proosten wordt met het aftellen bij elke klokslag een druif gegeten.

Bij de Torre Agbar wordt traditioneel druiven gegeten (afgeteld). De Clubs zijn erg populair tijdens de jaarwisseling vooral ROW14 en Opium. Ook wordt er massaal uitgegeten gegaan op de laatste avond van het jaar. Reserveren is wel aan te raden vele restaurants zitten deze avond propvol. De meeste restaurant hebben een speciaal oud en nieuw menu.

Nieuwjaarsdag is het ook nog feest in Barcelona, deze dag kun je genieten van de "Three Kings Parade" Dit is een kleurrijke optocht door de stad met kleurrijke wagens, fanfares en een fakkeloptocht.

Zorg ervoor dat je de volgende dag niet helemaal brak bent, omdat het feest dan gewoon doorgaat. Er is in de stad een spectaculaire "Three Kings Parade" met kleurrijke wagens, fanfares en fakkeloptochten door de straten van de stad.

Vier het oud en nieuw feest in Barcelona.

Parijs 

De romantische stad Parijs mag uiteraard niet ontbreken! Parijs heeft de bijnaam "City of Lights" die heeft zeker met de prachtige vuurwerkshow en de verlichte stad te maken tijdens de feestdagen.

De Eiffeltoren is helemaal verlicht en een plaatje om naar te kijken. Ook een mooie plek rond 24.00 uur als het vuurwerk wordt afgeschoten. Het grootste feest is op de Champs-Elysee hier lijkt heel Parijs wel samen te komen om het nieuwe jaar in te luiden. Ook vanaf hier heb je goed zicht op het prachtige vuurwerk en de lichtshow die de stad Parijs heeft.

Andere locaties waar het gezellig is maar minder druk tijdens de jaarwisseling is Trocadero en de wijk Montmartre. Voor gezinnen en verliefde stelletjes is Disneyland Parijs ook een echt aanrader.  Feesten tot in de late uurtjes met je favoriete helden in het mooiste pretpark van Europa.

Plan een stedentrip naar Parijs met oud en nieuw

 • Parijs niet ver voor ons Nederlanders is makkelijk te bereiken zowel met de trein, auto, flixbus of het vliegtuig.
 • De stad van de liefde heeft vele hotels een aanrader met oud en nieuw is Best Western Paris Gare Saint Lazare. In de buurt de Champs-Elysee.
 • Een kant en klare reis is uiteraard ook mogelijk met bijvoorbeeld TUI. Dit is een hotel in combinatie met een treinreis naar Parijs. Je vind rond de jaarwisseling diverse reizen als vanaf € 229,- per persoon.


Reacties
Categorieën