De 7 leukste Sinterklaas intochten in Nederland voor 2023

Voor de meeste jonge kinderen is de Sinterklaas tijd vaak de leukste tijd van het jaar ondanks dat kinderen het ook vaak spannend vinden. De Sinterklaas intochten zijn dan ook voor vele kinderen een groot feest en een belevenis om mee te maken. Naast de prachtige landelijke Sinterklaas Intocht die te zien is op de televisie zijn er ook nog meer prachtige sinterklaas intochten.

Niet elk dorp of de stad heeft de mogelijkheid om Sinterklaas te laten komen met de boot waardoor de aankomsten per dorp of stad ook heel divers kunnen zijn. In het dorp waar ik ben opgegroeid Wierden komt Sinterklaas met de trein. De verschillende soorten aankomsten maakt de sinterklaas intochten extra leuk.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 leukste sinterklaas intochten. De Sinterklaas intochten maar ook de randprogramma´s worden uitgebreid beschreven zodat je een goed beeld krijgt of de sinterklaas intocht voor jullie interessant genoeg is om te bezoeken.Haarlem

 In Haarlem komt de Sinterklaas aan op zondag 13 november. Sint kan niet overal tegelijk zijn. De sint komt met de pakjesboot aanvaren op de oude Spaarne. Dit is rond de klok van 13.00 uur. De kinderen en de ouders kunnen het beste een plekje zoeken tussen de Lange Brug (de Verfrollerbrug) en Spaarndam. De tocht met de pakjesboot duurt ongeveer een uur.

Als het goed is mag Sinterklaas dit jaar ook weer door de stad trekken en is er een mooi programma voor de kinderen en sinterklaas uiteraard. De aankomst op de Oude Spaarne is een traditie en een prachtige plaats in een mooie stad om Sinterklaas te verwelkomen.


Urk

Urk heeft zijn eigen traditie en het vieren van traditie het Sinterklaas feest is er hier één van. Op Urk wordt er ook niet gepraat over Sinterklaas maar Suunterklaos. Op zaterdagavond 12 november (eind van de middag) om 17.00 wordt Suunterklaos in de haven van Urk welkom geheten.

Naast de aankomst in de haven dat door de veel kinderen met hun ouders wordt bezocht is er ook nog een lichtjesoptocht met Suunterklaos door het dorp. Dit allemaal maakt Urk interessant en bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. Een aanrader is om ´s middags al naar Urk te komen het dorp te bezichtigen en uiteraard een lekker vers visje te eten.


Rotterdam

In de grote steden worden er ook Sinterklaas intochten gehouden Rotterdam is hier een goed voorbeeld van. Op Zaterdag 12 november wordt de Sinterklaas intocht van Rotterdam voor de 71ste keer georganiseerd en dit wordt een groot feest.

Traditiegetrouw komt Sinterklaas aan bij de kade van het Willemsplein. Na aankomst trekt Sinterklaas en de pieten door de stad. Het eindpunt van deze tocht is bij het Grote Kerkplein. Hier zou nog een extra leuk feestje gehouden worden die zeker de moeite waard is om naar Rotterdam te reizen voor de Sinterklaas intocht.


Deventer

De Sinterklaas intocht in Deventer is een hele bijzondere. Sinterklaas komt niet gelijk naar Deventer maar pas de laatste zaterdag voor 5 december. Als 5 December op een zaterdag valt komt Sinterklaas met de pieten iets eerder.

In 2022 komt Sinterklaas op 3 december in Deventer. Dat Sinterklaas niet eerder in Deventer aankomt heeft te maken met een Sinterklaas verbod van ruim een eeuw geleden. Ze vonden dat het feest niet te commercieel mocht worden en hebben toen besloten dat Sinterklaas niet meer voor 5 December zich mag laten zien in Deventer. Sinds 2011 geldt dit verbod niet meer en komt Sinterklaas de laatste zaterdag voor 5 december aan in Deventer als laatste plaats in Nederland.

De boot van Sinterklaas komt Traditioneel aan bij de IJsselkade. Langs de IJssel staan elk jaar vele kinderen om Sinterklaas en de pieten te verwelkomen. Na de aankomst bij de IJsselkade gaat Sinterklaas de stad in om daar nog een klein feestje te vieren met alle kinderen en ouders.

De aankomst is echt prachtig van Sinterklaas. Ook de tocht door het historische koekstad is zeker de moeite waard.


Hellevoetsluis

In 2022 is de landelijk Sinterklaas intocht die elk jaar te zien is op de televisie in Hellevoetsluis. Hellevoetsluis is gelegen in Zuid-Holland niet ver van Rotterdam. Op zaterdag 12 november 2022 zal burgemeester Milène Junius Sinterklaas en zijn Pieten verwelkomen in de vestingstad aan het Haringvliet om 12.00 uur

De vestingshaven waar Sinterklaas dit jaar aankomt bestaat 400 jaar. Vanaf het Haringvliet langs de vuurtoren vaart de pakjesboot de haven binnen. Elk jaar wordt de landelijk intocht goed bezocht en ook in Hellevoetsluis worden duizenden kinderen en ouders verwacht.

Na de aankomst gaat Sinterklaas de stad door waar ook weer vele kinderen staan en is er een leuk programma voor de kinderen en Sinterklaas. Houdt jij niet zo van drukte dan kun je deze intocht ook thuis bekijken en kiezen voor een andere prachtige intocht.


Amsterdam

Op zondag 13 november is de grote sinterklaas intocht in Amsterdam met ruim 600 pieten. Sinterklaas komt over de Amstel de stad binnenvaren. De boot legt uit eindelijk aan bij het Scheepvaartmuseum waar hij traditiegetrouw een tocht door de stad maakt.

De intocht in Amsterdam wordt jaarlijks goed bezocht zowel door de Amsterdammers zelf, mensen uit de weide omgeving als toeristen die deze bijzondere intocht ook mee willen maken. Door de lange tocht over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum zijn er vele leuke plekjes om te genieten van deze mooie intochten met de vele pieten.

De intocht begint al vroeg om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 13.30 uur.


Maastricht

Ook in Maastricht weten ze hoe ze Sinterklaas en de pieten moeten verwelkomen. Sinterklaas komt op zaterdag 12 november aan op de Kesselkade waar de pieten en Sinterklaas verwelkomend wordt door de Burgemeester.

Na de aankomst trekt Sint door de binnenstad en gaat door vele straten ook winkelcentrum Brusselsepoort wordt bezocht. Na de tocht volgt traditiegetrouw de Audiëntie in het stadhuis. Sinterklaas wordt altijd ondersteund door en grote groep Pieten in Maastricht.

De Sinterklaasintocht is een groot feest in Maastricht en zeker de moeite waard om te bezoeken.


Vergelijkbare berichten