Freiburg-vakantie-top-7
Duitsland
Ramon Kuiters
Duitsland
01/17/2024
8 min

De 7 leukste dorpen en steden in het Zwarte woud 2024

01/17/2024
8 min

Stap met ons mee in het sprookjesachtige Zwarte Woud, een regio die niet alleen bekend staat om zijn donkere, dichte bossen, maar ook om de betoverende dorpen en steden die verscholen liggen tussen de groene heuvels. In deze blog gaan we op ontdekkingsreis door het Zwarte Woud en verkennen we de charmante juweeltjes die deze regio rijk is. Van schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen tot bruisende steden doordrenkt van cultuur en geschiedenis, het Zwarte Woud biedt een diversiteit die elke reiziger zal bekoren.

Voordat ik met de top 7 van de leukste dorpen en steden in het Zwarte Woud begin, heb ik eerst nog een lijstje gemaakt met de beste aanbieders voor vakanties naar het Zwarte Woud. Deze aanbieders van reizen springen er bovenuit als het gaat om reizen naar het Zwarte Woud. 

Het zwarte woud

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte gebied en heeft het grootste bosgebied van Duitsland. De bomen die je kunt vinden in deze streek zijn voornamelijk dennen en sparren. Een klein deeltje in het noorden wordt beschermd als Nationaal Park Schwarzwald. 

Het gebied heeft naast het vele groen ook veel bergpunten boven de 1200 meter. Het hoogste punt in het Zwarte Woud is Feldberg met een hoogte van 1493 meter. 

De streek ligt tegen de Franse en Zwitserse grens aan. Dit zorgt ervoor dat je ook eenvoudig een dagje naar Frankrijk of Zwitserland kan gaan. Ook de Rijn grenst aan deze regio. Vanaf Nederland (Utrecht) is het ruim 6 uur rijden. 

Door de sprookjes van de  gebroeders Grimm in het Zwarte Woud wereld beroemd geworden. Maar ook de De Schwarzwalder kersentaart doet denken aan de streek. De naam is er aan ontleent, maar is waarschijnlijk hier niet uitgevonden. In Nederland noemen we deze taart Schwarzwalder Kirsch. In België noemt men hem Zwarte Woudtaart.

De 7 mooiste dorpen en steden in het Zwarte Woud

Feldberg

Feldberg is ook gelijk de hoogste berg van dit gebied en heeft het grootste en oudste beschermd natuurgebied van Duitsland. In de omgeving van het dorp zijn veel bezienswaardigheden te bereiken per auto, bus of trein.

Fledberg heeft diverse goede hotels ondanks het prachtige gebied is het dorp niet zo toeristisch zoals bijvoorbeeld het na bijgelegen dorpje Todtnau. 

Vanuit Fledberg kun je uitstekend wandelen, mountainbiken en golfen. Naast het natuurgebied zijn er prachtige bossen. Het is een perfect dorpje voor de echte natuurliefhebber.  Het is er lekker rustig en je hebt naast de prachtige natuur ook nog een het gevoel dat je hoog in de bergen zit. 

Bekijk hier het prachtige aanbod vakantiewoningen in Feldberg

Freiburg

Freiburg heeft een heerlijk ligging tussen de groene bergen, dichtbij de Rijnvlakte en de grens met Frankrijk en Zwitserland. Het centrum is middeleeuws en heeft vele bezienswaardigheden.

Typerend voor Freiburg zijn de keitjes die overal in de straten liggen en in het oude centrum vind je veel Bächli: goten waar water doorheen loopt. Vroeger werd dit gebruikt als riolering. Tegenwoordig stroomt er regenwater door. 

Freiburg heeft één van de oudste en belangrijkste universiteiten van Duitsland. Freiburg is links georiënteerd die wordt nog eens versterkt door de studenten en het toepassen van duurzaamheid in de stad. Wil je een goed voorbeeld van Duurzaamheid? In de wijk Vauban ligt het ecologisch standpunt. 

Het centrum van Freiburg  geeft je een warm gevoel, dit komt mede door het prettige klimaat. Maar ook de veel hippe  café’s, terrasjes en ijsboeren. Buiten het centrum is veel groen aanwezig. 

Freiburg leent zich perfect voor diverse mooie wandelingen. Naast een mooie rustige stadswandeling zijn er ook diverse pittige wandelingen vanuit Freiburg. Vanuit het centrum zijn er diverse wandelroutes en als je van wandelen houdt mag je zeker het populaire wandelgebied Bergwelt Schauinsland niet missen. 

In Freiburg wordt er bijna net zoveel gefietst als bij ons in Nederland. Achter het centraal station kun je fietsen huren. Want Freiburg kun je perfect met de fiets ontdekken. Ook is er veel voor de Mountainbikers door de verschillende hoogten en het vele groen kunnen de fanatiekelingen zich goed uitleven. 

Freiburg heeft ook diverse goede wijnen, dit heeft te maken met de vele zonuren die Freiburg heeft. Uit deze streek komt de bekende rode wijn Spatburgunder en de witte wijn Müller-Thurgua. Naast wijnen zijn er ook veel specaliteiten op het gebied van eten zoals de Flammkuchen en Schwarzwälderkirschtorte. De Flammkuchen is een soort hele dunne pizza zonder tomatensaus. 

Naast de vele bezienwaardigheden mag je de Rebenbummler niet missen. Deze museumtrein vertrekt vanaf Freiburg en rijdt door velden, boomgaarden en wijngaarden. De stoomtrein heeft originele wagons met houten banken. De restauratiewagen dient als wijnproeverij voor lokale wijnen.

Bekijk hier het prachtige aanbod van accommodatie in Freiburg

Gengenbach

Dit pittoreske dorpje wordt door velen omschreven als één van de mooiste dorpjes in het Zwarte Woud. Het dorpje ligt midden in de Ortenau wijnstreek en telt een hele reeks architecturale pareltjes.

Zo wordt het Gengenbach bijvoorbeeld nog steeds bewaakt door de oude stadspoorten met toren. Wanneer je langs die poorten binnenkomt, kan je meteen genieten van de mooie vakwerkhuisjes die de hoofdstraat flankeren. 

De Kinzigtorturm is de grootste van de twee stadspoorten en heeft zijn naam te danken aan zijn ligging nabij de Kinzig rivier. Het oude Kornhaus werd vroeger gebruikt voor de opslag van graan en het was ook de plaats waar de belastingen geïnd werden.

Het rode stadhuis is ook een lust voor het oog en stamt uit de 18de eeuw. Voor het stadhuis vindt je  een mooi gesculpteerde fontein, de Röhrbrunnen. 

Het dorpje Gengenback werd in de 12de eeuw omwald. Aan deze muur zijn vaak aanpassingen gedaan en de overblijfselen zijn replica’s. Hier vind je ook het Prälatenturm torentje. Achter de kerk en abdij vind je de kruidentuin of kräutergarten van de stad. 

Naast dat het dorpje veel historie uitstraalt leent ook Gengenbach zich perfect voor diverse wandelingen. Niet alleen door het centrum kun je prachtig wandelen. Volg bijvoorbeeld de wandelroute naar de Jakobskapelle. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht. 

Bekijk hier het prachtige aanbod Gengenbach

Freudenstadt

Freudenstadt heeft veel te bieden en ligt in het noordelijke deel van het Zwarte woud. De bekendheid van Freudenstadt komt door de grootste marktplaats van Duitsland. Ook is het bekend om zijn fonteinen. 

 In het centrum zijn meer dan 100 Fonteinen te vinden. Het centrum heeft niet alleen veel fonteinen. Want ook de liefhebber van winkelen zit goed in Freudenstadt. Het heeft namelijk meer dan 300 winkels. Met een grote diversiteit. Ook voor een hapje en een drankje ben je hier aan het juiste adres.

De mooiste bezienswaardigheden naast de vele musea's en de marktplaats met een grootte van 219 bij 216 meter zijn het Stadhuis en het Friedrichsturm.

Het stadhuis is gebouwd in 1670 maar werd verwoest door de oorlog. In 1954 is het heropgebouwd. Vanaf de Friedrichsturm heb je een prachtig uitzicht op  Freudenstad en het Zwarte Woud. De uitkijktoren bevind zich op een hoogte van 739 meter. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Freudenstadt

Schopfheim-Gersbach

Dit kleine dorpje is ooit bekroond tot mooiste dorp van Duitsland. In 2007 is het zelfs uitgeroepen tot het "Gouden Dorp" van Europa.  De gouden dorp is het schoonste en milieuvriendelijkste dorp.

Het dorpje is zo klein dat het geen stadscentrum heeft. Wel heeft het dorp een wekelijkse boerenmarkt dat erg leuk is om te bezoeken. Ook kun je de 6 verschillende musea's bezoeken dit het dorp heeft. De inwoners zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Dit draagt allemaal bij waarom dit dorp zoveel benoemingen heeft. 

Maar de bezienswaardigheid waarom de prijzen zijn gewonnen is toch wel de ligging. Je hebt namelijk door de hoge ligging een prachtig uitzicht over zowel de Zwitserse Alpen als de Franse Vogezen. Naast het uitzicht leent de omgeving zich ook perfect voor wandelaars en bergliefhebbers.

Bekijk hier het prachtige aanbod van vakantiewoningen in Schopfheim-Gersbach

Karlsruhe

Wil je de rust van de natuur van het Zwarte Woud afwisselen met een bezoek aan een levendige grote stad? Dan moet je in Karlsruhe zijn!

Karlsruhe is gelegen in het uiterste noorden van het Zwarte Woud, vlakbij de Franse grens. Het is een belangrijke industriestad met meer dan 300.000 inwoners. Karlsruhe heeft een ruim aanbod aan winkels.

60% van het stadscentrum bestaat uit groen. In de stad zijn diverse tuinen te vinden. Naast het vele groen zijn er ook veel bezienswaardigheden zoals het 18de eeuwse Schloss (kasteel) met de bijhorende tuin. In dit paleis die je doet denken aan Versailles, is tegen het "Badischen Landesmuseum" gevestigd. Dit Museum heeft wisselende tentoonstelling en met diverse vaste kunst collecties. 

Karlsruhe heeft ook het eerste interactieve museum van de wereld geopend, het ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie). Naast deze 2 uitstpringende musea's zijn er nog vele museums die een bezoek waard zijn. 

Andere bezienswaardigheden die populaire zijn in Karlsruhe is het Centrum van kunst en Multimedia en de dierentuin van Karlsruhe. 

Bekijk hier het prachtige aanbod van Zoover voor Karlshure

Triberg

Het kleine stadje Triberg is één van de meest unieke plekjes van het Zwarte woud. Het centrum heeft een tal van prachtige souvenirwinkeltjes en leuke restaurants. In het centrum kun je ook uren rondhangen mede door het prachtige museum.

Het Schwarzwaldmuseum werd gebouwd in 1936 en toont het culturele en het economische leven van de bevolking. Dit wordt allemaal vanuit het verleden tot het heden weergegeven. Met o.a. de Zwarte woudklokken, klederdracht, houtsnijwerk en strovlechtwerk. 

Maar voor de mooiste trekpleister moet je buiten het centrum zijn. Op 1,5 kilometer afstand vind je de grootste koekoeksklok te wereld. Het heeft ongeveer de grootte van een huis. 

Maar de allermooiste bezienswaardigheid zijn de 7 nabijgelegen watervallen. Ze hebben een gezamenlijke hoogte van 163 meter. Als je in het zwarte woud bent mag je dit natuurschouwspel absoluut niet missen. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Triberg

Reacties
Categorieën