Snorkelen
Europa
Ramon Kuiters
Europa
02/02/2024
6 min

De top 7 van de mooiste snorkelplekken in Europa voor 2024

02/02/2024
6 min

Snorkel liefhebbers kiezen vaak voor landen buiten Europa, de roze zee in Egypte is een bestemming die erg populair is. Terwijl Europa vele plekken heeft waar je fantastisch kunt snorkelen. Je hoeft hier niet voor naar de andere kant van de Wereld of de Oceaan, een paar uur vliegen en je hebt een prachtig onderwaterlandschap.

Snorkelen is een zeer toegankelijke activiteit voor vele reizigers. Voor het snorkelen hoef je niet veel te oefenen, als je nog nooit gesnorkeld hebt begin dan op een ondiep gedeelte tot je het onder de knie hebt. Een ander groot voordeel is dat je geen dure uitrusting nodig hebt.

Gooi je duikflessen (voor even) aan de kant, want snorkelen is ook leuk! Op veel plekken kun je ook snorkelend veel van de prachtige onderwaterwereld ontdekken. Een goede duikbril en een snorkel is in eerst instantie al voldoende. Zwemvliezen en een wetsuit zijn wel aanbevolen maar niet noodzakelijk.

Voordat ik met de 7 mooiste en beste snorkelplekken / bestemmingen in Europa begin wil ik je een extra tip geven.

Een verrassing namelijk Zuid-West Ierland. Ierland heeft veel rotsen waar je uitstekend kunt snorkelen Bij Kilkee bijvoorbeeld vind je ook veel rotsen en door het tij (terug trekken van het water) blijft er veel water in de holtes aanwezig waar je een prachtig onderwater wereld kunt bezichtigen.

Wist je dat TUI Reizen een uitstekende partner is als het gaat om Duik en Snorkelvakanties. Bekijk het aanbod eens en laat je verrassen door de aanbiedingen en mogelijkheden! 

Elafonissos, Kreta (Griekenland)


In de zomer is Griekenland een zeer drukke plek met vakantiegangers die genieten van het mooie strand en prachtige kleuren van de zee. In September en Oktober is het een stuk rustiger en de beste tijd om hier te gaan snorkelen. Het heldere water zorgt er voor dat je vele verschillende vissoorten en bijzondere planten goed kunt zien.

Het mooiste plekje op Kreta om te snorkelen is het meest zuidwestelijke punt. Een groot voordeel is dat het zeewater geleidelijk afloopt dus ook een goede plek om te beginnen met snorkelen. Ook geschikt om met kinderen te gaan snorkelen.

Plage de la Palud, Frankrijk

Plage de La Palud in een onderdeel van het Nationaal Park Port-Cros. Park Port-Cros is één van de oudste natuurparken van het Middelandse Zeegebied.  In dit heldere water vind je honderden soorten vissen. De vissen zijn niet schuw omdat ze de aanwezigheid van mensen inmiddels gewend zijn.

Plage de la Palud is aangelegd voor het snorkelen. Dit heeft vele voordelen.. Je vind hier namelijk een onderwaterpad. Ook is het gebied gemarkeerd met boeien die je interessante informatie geeft over alles wat je onderkant kunt zien in deze prachtige baai.

Niet alleen de Plage de La Padud is een aanrader dit geldt eigenlijk voor elke snorkelplek aan de Franse baai van Palud.

Ilheu Vila France Campo, Azoren (Portugal)

Bij het eiland Sao Miguel van de Azoren kun je wel op een hele bijzonder plek snorkelen. Ilheu Vila Franca Campo ligt dichtbij Soa Miguel dit is een klein eiland wat een volgelopen vulkaankrater is. Je kunt dus snorkelen op een plek waar een vulkaan verdronken is. Als dit niet bijzonder is weet ik het ook niet meer.

Het water is zeer helder en op de meeste plekken kun je ook nog eens staan. Dus het eiland is ook geschikt voor kinderen. Ondanks dat het in de oceaan ligt is het veilig om hier te snorkelen. Dit komt doordat de kraterrand bescherming bied tegen de oceaanstroming.

Ilheu Vila Franca Campo is een natuurreservaat en wordt beschermd tegen het massatoerisme. Elke dag zijn er maar 500 kaarten beschikbaar om naar het eiland te gaan. Dus reserveer op tijd als je wil genieten van deze unieke snorkelplek.

Isla de Lobos, Fuerteventura (Spanje)

Isla De Lobos is het kleine Canarische eiland van Spanje de walhalla voor het snorkelen. Dit wordt niet voor niets vaak genoemd als één van de mooiste snorkelplekken van Europa.

Het eiland ligt ongeveer op 2 kilometer van Fuertevententura. Het eiland is een beschermd natuurreservaat en heeft een uniek ecosysteem. Het eiland is niet alleen geliefd bij snorkellaars, maar ook bij wandelaars.

Doordat het een beschermd gebied is worden kunnen planten en vissen zonder invloeden van buitenaf vrij leven en zich voortplanten. Het aanbod van planten en vissen is ook adembenemend.

Nationaal park La Maddalena-archipel, Sardinië (Italië)

La Maddalena is een paradijselijk archipel aan de noordzijde van het eiland Sardinië. Dit wordt gezien als één van de beste plekken voor het duiken en het snorkelen. De beste tijd van het jaar is april, mei, september en oktober. Net buiten het hoogseizoen.

Het Nationaal park La Maddalena-archipel heeft granietrotsen. De beste plekjes om te snorkelen zijn de verstopte strandjes en baaitjes tussen de granietrotsen. Mede door de rotsen zijn er vele gekleurde vissoorten te spotten in het water.

Je kunt La Maddalena bereiken een bootje vanaf Palau.

Makarska (Kroatië)

Kroatië is een zeer geschikt land om te gaan snorkelen. De beste tijd voor het snorkelen in Kroatie is Mei en Juni. Het is dan nog niet extreem druk met zee en strand toeristen. Hoewel je veel mooie snorkelplekken hebt in Kroatië wordt Makarska wel als ééń va de mooiste gezien.

De kustlijn van Makarska is zo'n 60 kilometer lang met mooie kiezelstranden. De mooiste plekken om te snorkelen zijn de kleine dorpjes met verscholen baaien en kleine strandjes. Hier kun je in alle rust snorkelen. In het water van de Adriatische Zee zie je vele dieren en vissen die je niet in de Middellandse zee treft. Met veel geluk kun je zelfs een zeepaardje spotten.

Silfra (IJsland)

De tip van Ierland in de inleiding was misschine al een verrassing maar de grootste verrassing is SIlfra IJsland als het om snorkelen gaat. Zuid-West Ieraland en een mooie plek maar niet mooie genoeg voor de top 7. Bij Silfta hoeft je daar niet over te twijfelen deze behoort wel tot de 7 mooiste snorkelplekken van Europa.

Je hebt in Silfra de mogelijkheid om in een kristalheldere natuurlijk verwarmd meer te gaan snorkelen. Het is de kloof die de ektonische platen van Europa en Noord-Amerika scheidt. Op deze mooie plek waar het ondanks het verwarmende water nog wel fris kan zijn (warme kleding aanbevolen) vind je zoetwatervissen. De kleine lagune naast de kloof is zo ondiep dat je tijdens het snorkelen de bodem kan zien.

De grote voordelen van snorkelen in IJsland zijn dat je het hele jaar kunt snorkelen en dat je snorkelt in één van de helderste en schoonste water ter wereld. Met een zicht van 100 meter onderwater.

Tips voor eerste keer snorkelen

Zorg voor een goede uitrusting de basis is een duikbril en een snorkel. Als je langer wil gaan snorkelen is een swemsuit wel aanbevolen. Je kunt namelijk snel afkoelen in het water. Ook aan bevolen zijn de zwemvliezen dit snorkelt prettig. op veel plekken kun je dit aanschaffen maar het is vaak verstandiger en goedkoper omdat is Nederland aan te schaffen en mee te nemen.

Lees de basis voordat je in het dieper water gaan zwemmen. Denk hierbij aan de ademhaling maar ook doe jij je duikbril opdoet zonder dat deze beslaat.

Ga lekker rustig zwemmen zo voorkomen je dat je snel vermoeid raakt en in gevaarlijke situaties kan belanden. Kies een rustig plekje om te gaan snorkelen en hou de weerberichten in de gaten voor en tijdens het snorkelen.

Diverse bestemming in de top 7 van mooiste snorkelplekken zijn te bereiken en met een (huur)auto. Bij sommige plekken ben je afhankelijk van het vliegtuig. Je kunt zelf eenvoudig en vaak voordelig tickets reserveren bij Kayak.nl. TUI daarin tegen veel reizen inclusief hotel, transfer (naar het hotel en vliegveld) en vliegtickets en hebben ook speciale snorkel / duik bestemmingen.

Hieronder vind je nog een aantal zeer mooie snorkel attributen.

Reacties
Categorieën