|

De top 7 van leukste plaatsen in de Achterhoek (Gelderland) 2023

Bij Gelderland wordt vaak aan de Veluwe gedacht maar onderschat zeer zeker de Achterhoek niet. De Achterhoek is een schitterende streek in het oosten van Gelderland tegen de grens aan bij Duitsland.

De Achterhoek is zeer geschikt voor de liefhebber van de natuur, zowel voor de fietser als de wandelaar zijn er vele mogelijkheden. Maar ook de dorpen en steden zijn zeer interessant om te bezoeken.

Voor deze pagina heb ik de 7 leukste plaatsen (dorpen en steden) van de Achterhoek voor je op een rij gezet. De dorpen en steden worden uitgebreid beschreven en ik heb diverse tips toegevoegd. Dit allemaal om je een goed beeld te geven van de leukste plaatsen in de Achterhoek.


De 7 leukste dorpen en steden in de Achterboek

Ruurlo

Ruurlo is een dorp in de Achterhoek. Wie aan Ruurlo denkt, denkt vaak meteen aan het Kasteel Ruurlo. Dit kasteel is in de 14e eeuw gebouwd en is tot op de dag van vandaag nog in bezit van een adelijke familie.

Het kasteel is gelukkig voor wel opengesteld voor publiek. Het kasteel is een lust voor het oog en dit geldt niet alleen voor de buitenkant. De tuinen van het kasteel lenen zich perfect voor een heerlijke wandeling.

Ruurlo is heeft meer te bieden dan alleen Kasteel. Het oude centrum is ook een ware attractie met de pitoreske straatjes en gezellige horeca mogelijkheden. Het dorp heeft verschillende kerken de kerk die het meeste opvalt is de St. Willibroduskerk. In 1869 zijn ze begonnen met de bouw van deze kerk.

De Agneta (molen)uit 1851 is in 1914 omgebouwd tot een koren / houtzaagmolen. Deze prachtige verschijning is nog steeds in gebruik en is ook te bezichtigen. Met kinderen is de CactusOase een echte aanrader. Dit woestijnlandschap met cactussen, modelspoor en indianen heeft een oppervlakte van 6000 m2 en is overdekt. Dus ook erg geschikt voor als het regent.

Een ander leuk weetje is dat je het grootste heggendoolhof van Europa vind in Ruurlo. Vanaf 1 april t/m eind oktober is de doolhof geopend.


Doesburg

Doesburg is een Hanzestad en wordt gekenmerkt door historie & cultuur en mosterd. In Doesburg kun je 150 monumenten vinden en verschillende museums. De rijke geschiedenis en de vele bezienswaardigheden maakt Doesburg tot een aantrekkelijk stad in de Achterhoek. De liefhebber van cultuur en geschiedenis weer dan ook niet waar die moet kijken.

De belangrijkste Bezienswaardigheden in Doesburg zijn:

  • Wandelen: Door de eeuwenoude straten met vele monumenten en geniet ook van de winkels bij van de lokale ondernemers.
  • Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek: In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. Je kunt de oude molens en bijbehorende apparatuur bezichtigen en leren hoe de boerenmosterd wordt gemaakt.
  • Grote of Martinikerk: Deze kerk is ongeveer 30 meter breed en 94 meter lang. De prachtige kerk heeft regelmatig activiteiten en concerten en is de hoofdkerk van Hanzestad Doesburg.
  • Lalique Museum: Is gewijd aan de juwelen en glaskunst van René Lalique (1860-1945). De werken van de meester uit de art nouveau en art deco periode zijn vervuld van symboliek en geheime details. Musea uit de gehele wereld, waaronder het Metropolitan museum of Art uit New York, geven werken in bruikleen aan het museum. Het museum is gehuisvest in een tweetal oude Rijksmonumenten.
  • Streekmuseum de Roode Toren: is een bekend museum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Doesburg. Naast veel informatie kun je ook de vele ambachten beworden. Een aanrader als je meer over Doesburg te weten wilt komen.

Zutphen

Dit mooie stadje ligt aan de rivier de IJssel en heeft een rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen was Zutphen een belangrijk handelscentrum, ook wel Hanzestad genoemd. Zutphen staat bekend als de Torenstad, de skyline bestaat uit meerdere historische kerktorens. Je vind er nog veel bezienswaardigheden uit die tijd zoals de Walburgiskerk, de Broederenkerk, Drogenapstoren, de Wijnhuistoren en de Berkelpoort. Het Stedelijk Museum Zutphen is zeker een bezoekje waard als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad. Naast de vele historische gebouwen heeft Zutphen ook een mix van winkels, musea, horeca en evenementen.

Hanzestad Zutphen ligt aan de IJssel in de Achterhoek. Het historische centrum met eeuwenoude monumentale panden, oude ambachten en ateliers. Maar ook hippe en eigentijdse winkels, fijne koffie- en lunchplekjes en alles op loopafstand van elkaar.

De bezienswaardigheden in Zutphen:

  • Wijnhuistoren: Deze toren met een prominente plek in het centrum, werd in de 17e eeuw gebouwd. De toren is zaterdags te beklimmen. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Beklim de toren (alleen op zaterdag) om het uitzicht over de stad te bewonderen.
  • Stadswandeling: Het centrum van Zutphen leent zich perfect voor een stadswandeling. De stadswandeling kun je op eigen houtje doen of onder begeleiding van een gids. (met een gids is wel echt een aanrader)
  • Het Stedelijk Museum: Vertelt over de geschiedenis van Zutphen en de Achterhoek. Ontdek archeologische vondsten, kunstnijverheid, textiel, speelgoed, schilderijen en prenten.
  • Bibliotheek Broederenkerk:  Is gehuisvest in een kloosterkerk en werd een paar jaar geleden grondig opgeknapt. Nu is het een prachtige bieb met werkplekken, koffiecorner en fotogenieke plekken.

In Zutphen worden regelmatig grote evenementen gehouden die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je een keer naar Zutphen kan het interessant zijn de agenda in de gaten te houden.


Aalten

Aalten is een klein dorpje niet ver van de Duitse grens. Het centrum van Aalten heeft een oude gotische kerk (Sint Helenakerk) die stamt uit de 11e eeuw. De kerk staat bekend zijn plafonschilderingen.

Naast de kerk heeft Aalten nog meer leuke bezienswaardigheden zoals Stoomweverij Diessen hier kom je alles te weten over de textielproductie. Het Aaltens industriemuseum is een streek musea, die je alles leert over de geschiedenis van Aalten en de omgeving zoals de omliggende dorpen.

De Korenmolen de Lelie staat buiten het centrum, maar is zeker een bezoekje waard. De in 1974 gebouwde molen is een achtkantige molen. Tijdens de zomer is het een groot feest in Aalten elke donderdag zijn hier de bekende Aaltense dagen met onder andere: een rommelmarktbraderie, verschillende soorten spellen en sporten en veel vermaak zoals straattheater en muziek.


Bronckhorst

Bronckhorst is officieel het kleinste plaatsje in Nederland die ooit stadsrechten heeft gekregen, als je door Bronckhorst loopt voelt het dat je door een dorp heen loopt. Het stadje heeft weinig inwoners in Bronckhorst vind je bijna meer monumenten dan inwoners. In de kleine stad aan de IJssel wonen rond de 150 inwoners en je vind hier ongeveer 40 rijksmonumenten.

Naast de rijksmonumenten vind je ook die historische boerderijen. Het is dan ook echt de moeite om de tijd te nemen in Bronckhorst. Een stadswandeling is dan ook echt een aanrader. Tijdens de wandeling kom je langs het bijzondere Joodse begraafplaats maar ook langs een mooi kappeltje.

Als je een bezoekje brengt aan Bronckhorst mag je eigenlijk de Beeldengalerij Lötters ook niet overslaan. Je vind hier prachtige verschillende beelden. Net buiten Bronckhorst vind je het Kunstgemaal, deze galerij heeft interessante kunststukken.


Winterswijk

Misschien zou je verwachten dat Winterswijk een stad is, maar Winterswijk is een dorp. Het oude centrum is het parade paardje van het dorp met meer dan 300 monumentale panden. Er valt hier veel te zien. Naast de prachtige panden kun je hier ook winkelen en genieten van de horeca.

Buiten het winkelen en de 300 monumentale panden valt er nog veel meer te beleven in Winsterwijk zoals het Museum Villa Mondriaan. Dit museum vertelt je alles over de jonge jaren van Piet Mondriaan.

Niet alleen het centrum van Winterswijk is prachtig maar ook goed te combineren met de mooie omgeving. Die zich uitstekend leent voor wandelingen, fietstochten of varend. Tijdens de verkenning van de omgeving is de kans groot dat je mooie boerderijen, kappeletjes en kloosters tegen komt.


Doetinchem

Officieel is Doetinchem geen stad wel vreemd als je Bronckhorst naast zet bijvoorbeeld. Doetinchem voelt wel als een echte stad en het centrum zou ook zeker niet misstaan in een stad. In Doetinchem vind je niet veel oude gebouwen meer die zijn verloren gegaan door de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog. Buiten het centrum vind je wel een aantal mooie kastelen die de bombardementen hebben overleeft zoals Kasteel Slangenburg.

Doetinchem is erg geliefd bij de winkelliefhebbers. Het centrum heeft een groot aanbod van leuke winkels en het is hier ook erg gezellig. Elke dinsdag is er bij het gemeentehuis in het centrum ook een grote weekmarkt. Op de zaterdag is er ook een weekmarkt maar deze is wel kleiner maar ook erg leuk om te bezoeken. Naast winkels vind je hier ook diverse horecagelegenheden.

Tijdens de Passion van 2022 kom je al diverse leuke plekjes zien van Doetinchem waaronder de kerk. De Sint-Catharinakerk werd gebouwd rond 1200. De kerk is door de eeuwen heeft diverse kerken getroffen door een brand en tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de kerk ook veel schade op. Het herstel van de kerk na de oorlog begon in 1948 en werd in 1963 afgerond.


Vergelijkbare berichten