Mindervaliden
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/31/2024
6 min

De top 7 van de leukste dagjes uit voor mindervaliden 2024

01/31/2024
6 min

Als je in een rolstoel zit of slecht te been bent, kan het soms even zoeken zijn om een goede locatie of activiteit te vinden voor een dag je weg. Helaas zijn nog niet alle plekken aangepast voor rolstoelen of mensen die moeilijker lopen.

Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar 7 activiteiten / dagjes uit als je minder mobiel bent. Want Nederland heeft genoeg leuke activiteiten die voor iedereen even geschikt zijn.

De 7 leukste dagjes weg of activiteiten voor als je minder mobiel bent.

Door het grote aanbod en dat steeds meer bedrijven rekening houden met mensen die minder mobiel zijn is de keuze groot. Daarom was het ook moeilijk om maar 7 activiteiten / dagjes uit te selecteren.

We hebben naast de activiteit ook gekeken of de locatie en de omstandigheden geschikt zijn en wat voor extra's er aan maatregelen zijn genomen. Denk hierbij aan parkeerplaatsen, rolstoelen die te gebruiken zijn of te huur, of alles in het algemeen toegankelijk is, of er bijvoorbeeld een lift aanwezig is etc.

Bekijk snel de lijst met de 7 leukste activiteiten, zodat je weet wat je de volgende keer allemaal kunt gaan doen.

Rondvaarttochtje of een bootje huren.

Een dagje op het water is een heerlijk uitje. Je hebt verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld een rondvaartboot of zelf een bootje huren. Dit kan ook zeer goed als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit.

Veel rondvaartboten zijn goed toegankelijk voor rolstoelen of minder mobiele personen. Wil je liever een dagje op een bootje en je eigen route en dag bepalen kun je ook een bootje huren. In Heel Nederland zijn er bij diverse verschillende verhuurders bootjes waar je met je rolstoel op kunt.

Eelke Kelderman heeft hier een mooie blog gemaakt over boten die te huur zijn en waar je met een rolstoel op kunt. Bekijk de 8 voorbeelden.

De rondvaartboten zijn bijvoorbeeld in Groningen en Amsterdam. Een rondvaart duurt meestal een paar uur. Je kunt lekker genieten van een rustige rondvaart

Zelf varen en een bootje huren kun op verschillende locaties in Nederland. De meest bekende locatie is Giethoorn. Mijn persoonlijke voorkeur is het Nationaal Park de Wieden / Weerribben (in de buurt van Giethoorn) en Friesland. Je kunt zelf het aantal uren bepalen.

Concert of  theater.

Misschien geen dagvullende activiteit, maar zeker wel een leuke activiteit voor een avond of middag. In Nederland heb je veel keuze op het gebied van concerten en theaters. In elke regio heb je verschillende mogelijkheden.

Nagenoeg elke concerthal of theater heeft speciale plekken voor rolstoelen en mensen die minder mobiel zijn. Zo kun je toch heerlijk van live muziek genieten. Het theater bied helemaal veel mogelijkheden, naast muziek heb je diverse mogelijkheden zoals: Cabaret, toneel, lezingen, musicals etc.

Naast de speciale plaatsten hebben de theaters een mindervaliden toilet en bijna allemaal speciale parkeerplaatsen voor mindervaliden. Als de zalen op een andere verdieping gevestigd zijn kun je gebruik maken van de lift.

In Nederland zijn er ook diverse festivals die zowel muziek als theater aanbieden. De meeste festivals zijn ook goed begaanbaar voor rolstoelen en minder validen. Bij veel festivals kun je je wel de hele dag vermaken. Ook het aanbod van festivals zijn heel divers.

Een dagje in de natuur!

Voor de meeste mensen is een middag in het bos een vanzelfsprekend uitje. Pak de auto of de fiets, rij naar het dichtstbijzijnde bos en geniet. Maar dit is voor mensen in een rolstoel niet eenvoudig. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben diverse route's en activiteiten in kaart gebracht die geschikt zijn voor mindervaliden of mensen die slecht ter been zijn. In elke regio zijn wel verschillende mogelijkheden.

Bij Staatsbosbeheer vind je voornamelijk rolstoelvriendelijke routes ook het aantal kilometers zijn  duidelijk aangeven. Bij de Natuurmonumenten vind je ook routes, maar ook diverse natuurmonumenten en de routes erheen. Op beide websites staan diverse prachtige routes die zorgen voor een heerlijk uitje zonder hindernissen en obstakels en toch midden in de natuur.

De meeste informatie centra bij de natuurgebieden hebben ook voorzieningen voor mindervaliden zoals parkeerplaatsen en een mindervaliden toilet.

Dierentuin.

Het ligt natuurlijk voor de hand dat de dierentuin een perfect uitje is voor iedereen. De parken zijn goed ingericht voor de rolstoelgebruiker. Ook zijn er veel bankjes te vinden waar je als het nodig is even kunt uitrusten.

De meeste parken hebben ook een rolstoel te huur of beschikbaar voor gebruik. Bij het Dolfinarium kun je zelfs een scootmobiel huren. Uiteraard zijn er ook diverse mindervalide toiletten. Bij diverse parken is er ook een korting voor mindervaliden zoals bij Safari Beekse Bergen.

De hokken en het uitzicht zijn in de meeste gevallen ook zo ingericht dat zowel kinderen als mensen in een rolstoel ook kunnen genieten van de dieren. Bij dierentuinen met shows zijn er vaak speciale plekken voor rolstoelen of als je minder mobiel bent.

De dierentuin is geschikt voor zowel jong als oud, want eigenlijk iedereen vind het leuk om aapjes te bekijken. Naast de vele dieren zijn er in alle dierentuinen ook genoeg activiteiten voor kinderen en heb je vaak diverse eetgelegenheden.

De aanraders zijn Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Orchideeënhoeve in Luttelgeest, Burgers Zoo Arnhem, Blijdorp Rotterdam en Artis in Amsterdam.

Nederland heeft naast deze grote dierentuinen ook veel kleinere parken die vaak een stuk voordeliger zijn, maar waar je zeker niet minder kunt genieten. We hebben een site voor je opgezocht met goedkopere tickets.

Pretparken / Attractieparken.

Attractieparken zijn tegenwoordig voor jong en oud. Maar ook zeker voor mindervaliden zeer geschikt. Naast dat je veel attracties hebt is er vaak ook veel te zien en te beleven. Bijvoorbeeld diverse shows, animatie etc. Ook hebben de parkeren voldoende horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje en een beetje kunt uitrusten.

De meeste pretparken in Nederland hebben zich goed aangepast voor de mindervaliden. Attractiepark Slagharen bijvoorbeeld heeft bij veel attracties een speciale ingang voor rolstoelen. Je loopt via deze ingang direct naar de attracties met geen tot weinig wachttijden.

De Efteling heeft gedacht aan de mindervaliden. Je kunt een faciliteitenkaart aanvragen met deze kaart krijg je toegang via een speciale ingang. Ook krijg je als mindervalide korting op je entree, dit geld ook voor je begeleiders. Bij de Efteling kun je ook rolstoelen en scootmobielen huren.

Walibi heeft een speciale mindervalideregeling. Deze regeling geeft je geen voorrang op de attracties, maar je kunt wel buiten de reguliere wachtrijen wachten. Op de website staat de regeling uitgebreid beschreven. Ook wordt er aangegeven welke attracties niet of moeilijk te betreden zijn. Walibi bied gratis rolstoelen zolang de voorraad strekt.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, de meeste parken hebben wel speciale voorzieningen. Zoals mindervaliden toiletten, speciale parkeerplaatsen, aangepaste paden etc.

Museum

Bij het museum word door veel mensen niet gelijk aan een hip uitstapje. Terwijl er tegenwoordig veel museums zijn die met de tijd mee zijn gegaan en ook voor kinderen erg leuk zijn. Veel musea zijn ook interactief.

Een ander groot voordeel van de musea zijn dat ze een rolstoelvriendelijk karakter hebben. Ook aan de toiletvoorzieningen is gedacht en is er vaak een mindervalide parkeerplek in de buurt.

De musea die wij in Nederland hebben zijn heel divers. Enkele voorbeelden zijn het vliegtuig museum Aviodrome in Lelystad, Hunebedcentrum in Borger, Rijksmuseum Amsterdam etc.

Zwembad / Wellness.

Zwemmen / Wellness kan ingewikkeld klinken als je mindervalide bent, maar tegenwoordig zijn de zwembaden goed aangepast of hebben hier speciale faciliteiten voor. Want zwemmen is niet alleen ontspannend maar ook nog eens goed voor de spieren en het lichaam.

Veel zwembaden hebben al een mogelijkheid om eenvoudig in het water te komen. Als dit niet het geval is hebben ze een rolstoellift of een andere mogelijkheid om je in het water te plaatsen. Kijk hiervoor op de website of informeer bij het zwembad.

Naast zwembaden heb je ook nog Wellness centers. Net zoals het zwemmen is een wellness ook echt ontspannend voor je geest en lichaam. In Nederland heb je verschillende Wellness Centers. Als je op wellness centers klikt kom je op een website met veel informatie over de wellness faciliteiten en er staat een link met aantrekkelijke kortingen.

Als je wilt genieten van een dagje wellness is het wel verstandig om goed te informeren of de wellness waar je gebruik van wil maken geschikt is voor jou. De ene locatie heeft meer faciliteiten voor minder validen dan de andere. Ook het aanbod van mogelijkheden verschilt erg per wellness center.

Reacties
Categorieën