Vaderdag
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/21/2024
10 min

De top 7 van de leukste activiteiten met Vaderdag 2024

01/21/2024
10 min

erland wordt Vaderdag gehouden op de 3de zondag in juni (16 juni). In Belgie is dit de 2de zondag in juni (9 juni). Vaderdag is een dagje dat je samen komt met de familie voor bijvoorbeeld een brunch of eventueel iets samen te ondernemen. Dit kan thuis maar ook buitenshuis zijn er met Vaderdag vele mogelijkheden. 

Voor deze pagina heb ik de 7 leukste activiteiten en uitstapjes voor je op een rij gezet. De activiteiten en uitstapjes zijn heel divers voor alleen met je vader maar ook met het hele gezin. Om je een goed beeld te geven heb ik de activiteiten en uitstapjes uitgebreid beschreven. 

Sportieve activiteiten.

Wil je een beetje actie samen met je vader? Of juist lekker ontspannen bezig zijn? Dit kan allemaal als het om activiteiten gaat zijn de mogelijkheden haast onbeperkt. Je kunt kiezen voor Bungee Jumpen of klimmen maar ook bowlen. Eigenlijk gaat er niet om wat je gaat doen, het belangrijkste is dat je samen wat leuks gaat doen of met het gezin. 

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet om je een inspiratie en ideeën te geven.

Midgetgolfen

Nederland heeft vele midgetgolf banen, de banen worden steeds spectaculairder en de aanleg wordt ook steeds meer. Een zeer geschikt uitje met het hele gezin. De meeste kinderen zijn dol op midgetgolfen en stiekem veel volwassenen ook. Google maar eens na Midgetgolf banen en het zou je verbazen wel mooie en uitdagende banen er allemaal zijn. 

Karten

Karten is leuk ook voor gezinnen met oudere kinderen en jeugd. In Nederland heb je vele kartbanen zowel overdekt als outdoor. Ook een perfect uitje met vrienden niet alleen leuk maar je kunt ook eindelijk eens zien we nu het snelste is.

Google maar eens hoeveel kartbanen er zijn in Nederland het zou je nog doen verbazen. En wist je trouwens dat Max verstappen met het karten is begonnen?

Klimmen

Nederland heeft misschien niet de bergen waar je uitstekend kun klimmen, maar een goed alternatief zijn de klimparken. Op verschillende plekken in Nederland heb je klimparken vaak zijn er verschillende niveaus en ook speciaal voor kinderen klimparcoursen niet zo hoog van de grond.

Een voorbeeld is Klimpark Ewijk bij Nijmegen met 10 verschillende attracties zoals loodrecht naar beneden vallen vanaf 15 meter. Uiteraard op een veilige manier. 

Auto activiteiten

De meeste vaders zijn op auto´s en auto rijden waarom kies je dan niet voor een auto activiteit. Het aanbod is groot en heel divers. Bijvoorbeeld off road rijden met een 4x4 of een slipcursus maar ook rijden in een luxe auto is mogelijk een Ferrari bijvoorbeeld.

Een onvergetelijke activiteit samen met je vader of het hele gezin! 

Dierentuinen bezoeken

Een dierentuin bezoeken is altijd leuk met het hele gezin en Vaderdag is een goede redenen om een extra dag naar de dierentuinen te gaan. Nederland heeft een groot aanbod van dierentuinen zowel grote dierentuinen als kleinere dierentuinen. De kleinere dierentuinen kunnen minsten zo leuk zijn en hebben veel voordelen. De dierenparken zijn een stuk voordeliger, kleiner (voor kinderen en ouderen beter af te lopen), vaak in een speciaal thema of gespecialiseerd om een regio of diersoort. 

Om je inspiratie te geven heb ik een paar dierentuinen hieronder uitgebreid beschreven het zijn zowel grote dierenparken als kleine dierenparken. 

Dolfinarium

De dierenpark met dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en nog veel meer dieren die met water te maken heeft. Ook heeft Dolfinarium diverse shows en een waterpark. Een keer een andere dierentuinen dan de meeste met voornamelijk landdieren. 

ZooParc Overloon

ZooParc Overloon in een dierenpark in het Noord-Brabantse Overloon. Het park is geopend sinds 2000 en is nog altijd in ontwikkeling. In totaal vind je hier meer dan 60 verschillende soorten dieren van kleine dieren in de kinderboerderij tot witte tijgers die minder aaibaar zijn.

Het park is verveeld in 7 verschillende expeditie gebieden, kinderen kunnen in het park verschillende opdrachten uitvoeren om meer te weten te komen over de bijzondere dieren die het park heeft.

In 2021 is een nieuw gebied geopend Madidi dit is een Zuid-Amerikaanse gebied met dieren en planten uit Zuid-Amerika, het gebied is 1 hectare groot en heeft 20 verschillende diersoorten.

Tijdens de tocht door het dierenpark is het aan te raden goed op te letten omdat je vele avonturenpaadjes hebt, die sluippaadjes brengt je op plekken waar je anders niet komt is dat niet gaaf? Misschien vind je ook wel de grote speeltuin waar je heerlijk kunt ravotten.

Reserveer hier goedkoop je tickets

Safaripark Beekse Bergen

Safari in Nederland dat kan bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Je kunt op 4 verschillende manieren een safaritocht nemen door het park. Het mooie aan dit dierenpark is dat de dieren niet in kooien leven, maar in een groot gebied vrij kunnen rondlopen. De bootsafari en autosafari zijn onze favorieten. 

Taman Indonesia

Taman Indonesia is een speciale dierentuin in Kallenkote dichtbij Steenwijk. Het is een kleine dierentuin met dieren uit Azië en voornamelijk uit Indonesië. Naast dieren vind je ook planten, bloemen en kruiden uit het werelddeel Azië.

In het restaurant serveren ze heerlijke Indische hapjes. In de winkel waar ook de ingang en het kruidentuin gedeelte gevestigd zijn, kun je leuke Indische souvenirs kopen. Waaronder kleding en instrumenten.

Er hangt een prettige sfeer en het dierenpark heeft een Indische / oosterse aankleding. Je vind hier onder andere een Metawai, een paalwoning deze kun je ook bezichtigen.

Het aantal diersoort is rond de 50 stuks het zijn voornamelijk kleine zoogdieren en vogels. De bijzonderste dieren die je hier vind zijn de Maleise Bosuil, De Binturong (beermarter), De Bengaalse Tijgerkat en de Luwaks (Civet Cat). Deze kat staat bekend als de koffieboon poepende kat. Deze koffiebonen zijn erg kostbaar en behoort tot de lekkerste koffie volgens vele kenners.

Voor de kinderen is er achter op het park een kleine speeltuin. Waar ze zich goed kunnen vermaken. Naast de dierentuin vind je mijn favoriete dieren in deze dierentuin namelijk de Indische Loopeenden.

Een dagje aan het water

Wij zelf vinden het altijd moeilijk kiezen om naar het strand te gaan of een dagje aan het water met een bootje huren lekker picknicken aan de waterkant. Bij mooi weer kun je ook nog een duik nemen. 

Ook het strand is heerlijk de kinderen kunnen zandkastelen bouwen lekker uit waaien op het strand en struinen langs de boulevard. Picknicken op het strand kan uiteraard, een andere goede optie is een lunch bij een gezellige strandtent. De kans op zand tussen je boterham is dan ook kleiner. 

Nationaal Park de Weerribben / Wieden en het Nationaal Park de Biesbosch lenen zich erg goed voor een boot tochtje dit geldt uiteraard ook voor de Friese meren en andere grotere wateren en riviertjes. 

De meeste stranden vind je in Noord-Holland, Zuid Holland en Zeeland maar ook aan het IJsselmeer heb je een aantal strandjes zoals Lemmer en Harderwijk bijvoorbeeld. 

Proeverij 

Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten proeverijen denk hierbij aan whisky, bier, wijn, thee en koffie proeverij. Op verschillende plekken in Nederland worden proeverijen gehouden, maar een proeverij kun je ook eenvoudig thuis organiseren. Dit kun je door een proeverij op locatie te laten komen of zelf verschillende drankjes en lekkernijen. Je kunt samen met je vader voor een proeverij gaan maar ook met alle kinderen / het gezin.  

Uit eten gaan

Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden als het om uit eten gaat. Naast de diner is er ook een brunch. Dit is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege middag lunch. Een brunch heeft het beste van beide, naast broodjes vaak ook diverse warme gerechtjes. Naast hartigheid is er ook veel zoetigheid zodat er voor iedereen wel iets lekkers is. 

Uit eten gaan is tegenwoordig niet meer zo voordelig maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden om niet te veel te betalen voor je brunch of diner. 

Groupon is een website met vele korting zowel op producten, dagjes weg etc. Ook vind je hier aantrekkelijk aanbiedingen als het gaat om uiteten gaan. Niet in elke regio zijn er even veel aanbiedingen maar zeker de moeite waard om eens te bekijken. 

Attractieparken

Ondanks dat Nederland niet zo groot is, heeft het relatief veel attractieparken. De bekendste attractieparken zijn uiteraard Walibi Holland en de Efteling maar er zijn meer leuke parken. Ook de kleinere pretparken zijn vaak een groot succes vaak ook net iets leuker met kleinere kinderen. Ook zijn de afstanden minder groot en beter af te leggen. 

Om je een indicatie te geven vind je hier onder een aantal pretparken die leuk zijn te bezoeken met Vaderdag. 

Drouwenerzand

Drouwenerzand in Drouwen is zeer geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar tot een jaar of 12. Naast diverse attracties voor de Peuters en de Kleuters zijn er ook enkele attracties voor de waaghalzen en de oudere kinderen. 

Het park is zeer goed onderhouden en overzicht en kleinschalig. De kinderen kunnen zelf ook eenvoudig rondlopen naar hun favoriete attracties. In 2021 zijn er nog 2 leuke attracties bij gekomen een kop en schotel en een mini reuzenrad. Beide attracties zijn overdekt wel zo prettig met het weer in Nederland. 

Drouwenerzand is niet alleen één van de goedkoopste pretparken in Nederland maar ook nog eens all-inclusief. Dit houdt in dat je onbeperkt gebruiken kan maken van (belegde)broodjes, soep, vers fruit, frietjes, snacks, softijs, koffie, thee, water en limonade. Dit zit allemaal bij de entreeprijs in. Dus je weet al van te voren wat je kwijt bent inclusief eten en drinken. 

Douwenerzand

Elfteling

De Efteling is het sprookjes park van Nederland en nog steeds het drukst bezochte attractiepark. Naast de vele sprookjes, vind je hier veel kinderattracties maar ook uitdagende achtbanen, dark rides en waterattracties. Het ideale park voor jong en oud. 

Attractiepark Toverland 

Toverland gelegen is Sevenum (Limburg) Dit attractiepark is groot en geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar ook voor volwassenen. 

Het park is verdeeld in 6 verschillende werelden. Niet alle werelenden zijn even geschikt voor de peuters en de kleuters, toch is er zeer veel te beleven voor deze doelgroep. In het land van toos dat groot en deels overdekt is, is een walhalla voor de kleintjes. 

In het hele park vind je diverse attracties voor de aller kleintjes en niet onbelangrijk er zijn ook diverse speeltoestellen. Een groot voordeel is dat je met regenachtige dagen en in de winter ook terecht kunt bij Toverland Sevenum. Een andere leuke toevoeging zijn de show die een aantal keer per dag gehouden wordt. De show is zeer geschikt voor peuters maar ook de oudere kinderen en ouders kunnen hier van genieten. 

Walibi

Walibi is de achtbanen pretpark van Nederland. Naast de vele en uitdagende achtbanen vind je nog veel meer spektakel in het park. Uiteraard zijn er ook kinderattracties en attracties voor de hele familie. Wil jij een uitdagend dagje uit? Dan kies je voor Walibi.

Julianatoren Apeldoorn

Het Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn is zeer geschikt pretpark voor peuters en kleuters. In totaal vind je hier 60 attracties.  De attracties zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar tot ongeveer 10 jaar oud.  

Een groot voordeel van het pretpark is dat de loopafstanden niet te ver zijn de attracties liggen relatief dichtbij elkaar. De attracties zijn gericht op (kleine) kinderen. Als ouder heb je veelal niet veel ruimte is het soms wel heel krap. Als jou peuter of kleuter alleen durft is dit uiteraard ook mogelijk. 

Het aanbod van attracties is heel diverse van draaimolens tot een achtbaan van waterbootjes tot een spookhuis. Voor een gezin met diverse leeftijden tot 10 jaar is het park ook erg geschikt. 

Naast de attracties en speel mogelijkheden zijn er ook shows van de mascottes van het park Jul en Julia. Misschien heb je ze wel eens op de televisie gezien. Voor de kleintjes zijn de shows een echte aanrader, er wordt veel gedanst en gezongen. Na de show is er een greet en meet met jouw favorieten muizen. Je kunt niet alleen met ze op de foto maar ze ook een knuffel geven. 

De Natuur in

Hoewel de natuur ook steeds drukker wordt met speciale dagen blijft het een zeer goede plek. De natuur bied je tegenwoordig veel mogelijkheden. Bij op het water las je al over een boottocht bijvoorbeeld door de Biesbosch. 

Naast een bootje varen zijn er nog veel meer verschillende mogelijkheden in de natuur hieronder zie je een kleine selectie. Leuk om extra mee te nemen in een picknick mand met wat lekkers voor onderweg. Kun je meteen even uitrusten als dit nodig is. 

Hiken

Een sportieve lange trektochten / wandeling door de natuur. Nederland heeft misschien geen bergen maar wel heuvels en onverharde paden waar je ook zeer goed kunt hiken. Hiken wordt steeds populairder, dit is niet voor niets, het is een leuke sportieve activiteit en je komt ook nog eens op mooie bijzondere plekke waar je anders niet snel komt.

Geocoaching

Geocoaching is het zoeken naar een schat in de natuur, Dit doe je doormiddel van GPS coördinaten. Dit kan met een smartphone maar ook met een GPS apparaat. Er zijn diverse apps en websites met Geocoaching spots. De schatten kunnen heel divers zijn, van een klein cadeautje tot een prachtig uitzicht.

Belevingspaden / Blotevoetenpaden

Een belevingspad of een blote voetenpad maakt een wandeling uitdaging en leuk vooral met kinderen. Bij een belevingspad valt er onderweg van alles te zien en te ondernemen. Een blote voetenpad zegt het al. Je moet je schoenen en sokken achter laten en je loopt een speciaal pad op blote voeten. Onderweg kom je verschillende ondergronden tegen vaak is er ook modder en water onderweg. Een leuke activiteit en je komt zo ook dichter bij de natuur.

In Nederland zijn er vele blote voetenpaden en belevelingspaden ook komen er steeds meer bij. Google maar eens het zou je verbazen.

Natuurspeeltuinen in het bos.

Steeds meer bossen hebben een oer of natuurspeeltuin. Je kunt een wandeling zo leuk afsluiten of beginnen. Niet alle kinderen vinden een bos wandeling even leuk maar een speeltuin maakt het natuurlijk wel weer interessant. Dit is ook een hele goede plek voor een picknick. 

Reacties
Categorieën