Volendam
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/20/2024
12 min

De 7 leukste steden en dorpen in Noord-Holland

01/20/2024
12 min

Noord-Holland is een prachtige provincie voor je vakantie, een weekendje weg of een dagje. Naast vele bezienswaardigheden,  prachtige stranden en leuke badplaatsen vind je ook diverse prachtige steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Het leuke aan de dorpen en steden is de diversiteit. Naast de wereldstad Amsterdam heb je oude vestingssteden, vissersdorpen en plaatsen maar ook historische plaatsen en een aantal plattelandsdorpen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 leukste plaatsen in de provincie Noord-Holland. In de lijst vind je zowel steden als dorpen. Als extra  vind je onderaan de pagina de 2 leukste vakantieparken in Noord-Holland.

Haarlem

Haarlem is één van de leukste steden van ons land en is tevens de hoofdstad van Noord-Holland. De stad staat in de boeken als de vijfde monumenten stad van Nederland. Naast vele monumenten heeft de stad ook vele imposante gebouwen zoals het NS station, kerken en culturele gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de Koepelgevangenis, Frans Hals Museum (absoluut een bezoekje waard), Concertzaal De Philharmonie, Amsterdamse Poort, en de Ruïne van Brederode.

De historische stad heeft naast prachtige gebouwen, ook vele hofjes en grachten en wordt hierom ook wel eens klein Amsterdam genoemd. Een plek wat ook zeker indruk gaat maken is de Grote Markt in Haarlem, dit plein wordt gezien als één van de mooiste en bekendste plein van Nederland.

Haarlem wordt vaak geroemd om de combinatie van de jonge / nieuwe architectuur en de oude gebouwen. Deze mix sluit perfect aan op elkaar. De gebouwen staat vaak naast elkaar en lijken soms wel samen gekomen in 1 pand.

Als je van winkelen houdt dat ben je in Haarlem op het juiste adres, Haarlem is de laatste jaren al 3 keer uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. De diversiteit maakt het winkelen extra leuk in Haarlem je hebt naast de grote winkels ketens ook veel kleine winkels zoals boetiekjes en vintage winkels.

De grote (mode) keten zitten voornamelijk in de Grote Houtstraat. De Grote Houtstraat is een leuke winkelstraat maar veel mooier zijn de 7 gouden straatjes met veel bijzondere winkels in prachtige straatje met vele rijksmonumenten. De 7 gouden straten zijn de Schagchelstraat, De Gierstraat, De Zijlstraat, De Warmoesstraat, De Anegang, De Koningstraat en de Kleine Houtstraat. In de Schagchelstraat vind je veel winkels met handgemaakte producten in de Gierstraat vind je de meeste rijksmonumenten.

Als laatste tips wil de de stadswandeling noemen en een aanrader is de Jopenkerk te bezoeken. Hier wordt het Haarlemse Jopenbier gebrouwen. Naast een bierproeverijen en een highbeer kun je hier ook zeer goed lunchen en dineren. Je vind zelfs een winkel in de Jopenkerk met uiteraard Jopenbier te koop.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Haarlem

Broek in Waterland

Niet ver van Amsterdam ligt het dorpje Broek in Waterland. Dit bijzondere pittoreske dorp is omgeven door water en weilanden. Vroeger was Broek in Waterland een welvarend dorp door de goede ligging waar de schippers van profiteerden.

De historie is nog steeds goed terug te zien in het dorp, zo kun je genieten van de schilderingen uit de 17e eeuw in “Het Beroemde Huis”.

Een van de bekendste en oudste gebouwen is de Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk is rond de 14e eeuw gebouwd, maar later door de Spanjaarden verwoest. Vanaf de kerk kijk je uit op ’t Havenrak, de haven van Broek in Waterland. De Haven is ook een mooie plek om te bezoeken.

Het dorp is echt de moeite waard om een mooie wandeling door te maken. Je vind er vele unieke huisjes en prachtige panden. Vooral de felgekleurde houten gevels vallen erg op.

Hou je niet zo van wandelen, je kunt het dorp ook perfect verkennen vanaf het water. Kies voor een SUP, kano of een fluisterboot. Onderweg kun je een stop maken bij een van de restaurants om nog eens extra te genieten van een dagje Broek in Waterland.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Broek en Waterland

Amsterdam

Amsterdam de hoofdstad van Nederland is gelegen in Noord-Holland en mag uiteraard niet ontbreken in de top 7 met leukste plaatsen in Noord-Holland. In Amsterdam is te veel te beleven en te zien om in een korte beschrijving te vermelden Je hebt naast prachtige gebouwen, diverse musea (Het Rijksmuseum, het Van Gogh- en het Anne Frankhuis museum) en attracties zoals het Madame Tussauds, en de dierentuin Artis. Een plek welke je ook zeker niet mag overslaan is de Dam. Hier vind je o.a het Paleis op de Dam.

Als je Amsterdam op de misschien wel mooiste manier die mogelijk is wil bekijken raad ik je een boottocht aan. Je ziet de stad vanaf een andere kant en komt op plekken waar je anders niet zo snel wat gekomen. In een korte tijd zie je veel van de prachtige stad.

Amsterdam is ook zeer geschikt voor de uitgaansliefhebber en de shopper. De stad heeft nameleijk een zeer uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod. Wie aan winkelen en Amsterdam denkt, denkt meestal meteen aan de P.C. Hooftstraat, de Kalverstraat en de Leidsestraat. Maar er zijn nog veel meer mooie plekken. Ook zijn de vele markten een aanrader zoals de bloemenmarkt, de Dappermarkt en de Albert Cuyp markt.

Ook qua uitgaansgelegenheden is de keuze reuze van oude bruine kroegen tot de meest luxe clubs en alles wat er tussen in hoort. De coffee shops en de red light district zijn ook publiekstrekkers vooral bij de buitenlandse toeristen.  Het voordeel van Amsterdam is dat er lijkt geen einde aan te komen als het moet kun je 24/7 door feesten. Vooral de pleinen zijn de locaties met de meeste feesten en gezelligheid

Amsterdam kan en mag uiteraard niet ontbreken. Vele toeristen komen onder andere voor het uitgaansleven naar Amsterdam. De keuze is reuze van oude bruine kroegen met oude Amsterdammers tot de luxe en dikste clubs. Uiteraard mag ik de coffee shop en de Red Light District niet vergeten. Ook dit zijn plekken die erg geliefd zijn.

Voor elke type feestbeest is er wel een geschikte plek te vinden. Het voordeel van Amsterdam er lijkt geen einde aan te komen als met moet je 24/7 door feesten. Vooral de pleinen zijn locaties waar de meeste feesten en gezelligheid te vinden is.

Een andere echte aanrader in Amsterdam ligt buiten het centrum dat zijn de foodhallen. De oude tramremise is verbouwd tot en zeer hippe food markt. Waar je kunt genieten van de lekkerste gerechten uit alle windstreken van de wereld.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Amsterdam

Volendam

Volendam dat is één van de bekendste plaatsen in Noord-Holland, er niet alleen de Nederlandse toerist heeft Volendam gevonden. Het centrum van Volendam wordt gekenmerkt door de oude straatjes, vakwerkhuizen en authentieke huisjes. De haven en de dijk zijn de populairste plekken in Volendam. Hier vind je ook verschillende gezellige restaurants en cafeetjes. Uiteraard mag een visje eten op de dijk ook niet ontbreken.

Een andere publiekstrekker zijn de foto´s van bekende Nederland en buitenlandse sterren in de Volendamse Klederdracht. Je kunt zelf ook een foto laten maken in Volendamse Klederdracht. Als je meer over de klederdracht en de geschiedenis van Volendam wilt weten is het Volendams Museum een echte aanrader. Je komt hier alle te weten over de geschiedenis van de klederdracht en Volendam. Ook het Palingsoundmuseum is een interessant, hier kom je van alles te weten over de muziekgeschiedenis van het dorpje.

Een stadstour door Volendam is een aanrader je komt zo langs de bekende plekken maar ook langs de huizen van de bekende Volendammers zoals Jan Smit. Een ander leuk tocht is een boottocht vanuit de haven van Volendam.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Volendam

Alkmaar

Alkmaar is de derde stad in Nood-Holland en staat bekend als Kaasstad van Nederland. Dit komt mede door de bekend kaasmarkt die op de vrijdag ochtend gehouden wordt in de zomermaanden. Dit vind plaats op het Waagplein in Alkmaar. Maar Alkmaar heeft je nog veel meer te bieden dan alleen maar kaas. In 2017 was Alkmaar uitgeroepen tot winkelstad van het Jaar.

De Langestraat en de Laat zijn de bekendste en grootste straten om te winkelen in Alkmaar. Hier vind je veel grote bekende winkelketens. De kleine ondernemingen vind je meer op de Houttil, Hekelstraat en de Huisbrouwstraat. Dit zijn ook kleinere straten met onder andere luxe boetiekjes en speciaalzaken. Ook het aanbod in horeca is groot dus vervelen is niet mogelijk in Alkmaar en dan heb ik het nog niet eens over de bezienswaardigheden gehad.

Almaar heeft ook een prachtig centrum met grachten, monumenten en bezienswaardigheden. Het kaasmuseum is één van de vele bezienswaardigheden en is leuk om mee te maken als je toch in de kaasstad bent. Een ander leuk museum is het Stedelijk Museum hier vind je een prachtige collectie met oude en moderne kunst.

Als je de schoonheid en de mogelijkheden van Alkmaar wil ervaren is een stadswandeling een aanrader. Je loopt langs de mooiste hofjes, rijksmonumenten en plekjes van Alkmaar.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Alkmaar

Enkhuizen

Enkhuizen is een stad gelegen aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer. Hoewel Enkhuizen een stad is voelt en valt alle kanten aan als een dorp. Enkhuizen heeft een rijke historie en dat is goed terug te zien. De welvaart van Enkhuizen is mede te danken aan de VOC-periode.

Het centrum is gekenmerkt door oude klinkerstraatjes, kleine leuke winkeltjes, kerken en werkplaatsen. Dit is niet het enige wat zo leuk is in Enkhuizen, Je hebt ook vele bezienswaardigheden en mooie bouwwerken zoals het de Drommedaris dit is een stadspoort uit de zestiende eeuw en één van de vele monumenten in Enkhuizen. Andere mooie momumenten zijn de Waag, de Zuiderkerk en het stadshuis.

Ook zeker de moeite waard om te bezoeken is het Sprookjeswonderland een leuk kleine attractiepark geschikt voor gezien met jonge kinderen. Het Zuiderzeemuseum mag eigenlijk niet over geslagen worden, dit museum leert je alles over het vroegere leven aan zee. Dit openluchtmuseum heeft zijn gebouwen en buurten van rond de Zuiderzee herbouwd om je een goed beeld te geven. Ook zijn er veel oud Hollandse spelletjes en interactieve animaties in het museum waardoor het ook een zeer geschikt familie uitje is.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Enkhuizen

Schagen

Schagen ligt niet ver van de Noordzee en heeft een dorpskarakter. Schagen is officieel een stad maar zo voelt het zeker niet. In 1415 heeft Schagen zijn stadsrechten gekregen. Het centrum is overzichtelijk en lekker knus. De blikvanger in het centrum is het gezellige marktplein. Dat verschillende terrassen heeft en gelegen is bij de Grote Kerk. Deze prachtige kerk is in de zomermaanden iedere donderdag te bezichtigen en te beklimmen. Vanaf de Toren heb je een prachtig uitzicht over Schagen de omgeving.

Schagen heeft ook 2 prachtige musea het Boerderij- / Rijtuigenmuseum en het Automuseum. Het stadje Schagen heeft ook diverse evenementen die zeker de moeite waard ijn zoals het Paasvee markt / tentoonstelling en de West Friese Folklore. Elke donderdag in de zomermaand komt het Schagen van vroeger weer tot leven. Dit is een leuke optocht met ouderwetse rijtuigen en mensen in West-Friese klederdracht.

Bekijk hier de mooiste en meest aantrekkelijk overnachtingsmogelijkheden voor Schagen

De 2 leukste vakantieparken in Noord-Holland

Hieronder vind je de 2 leukste vakantieparken in Noord-Holland. De parken worden uitgebreid beschreven.

Center Parcs Zandvoort

Center Parcs Zandvoort heeft het strand als achtertuin. Zandvoort staat bekend om zijn strand en de gezellige sfeer. Maar met Amsterdam en Haarlem om de hoek zijn er ook uitstapjes mogelijk. Maar waarom als er op het park zoveel te beleven is en met het strand op een steenworp afstand.

Het vakantiepark is wel kleiner dan je gewend bent van Center Parcs. Maar niet getreurd aan faciliteiten ontbreekt het niets voor veel vermaak. Uiteraard vind je hier ook een Aqua Mundo, met een 25 meter zwembad, golfslagbad en diverse glijbanen en een wildwaterbaan. Uiteraard is er ook aan de kinderen gedacht met een kinder-doe-bad.

Naast het zwembad is er nog veel meer te beleven, zoals de diverse speeltuintje, een kinderboerderij, workshops, een animatie programma. Maar er is nog meer zoals minigolf, waterfietsen, een Jump Xl Indoor, sportvelden enzovoort.

Na het spelen en het vermaak is het tijd voor een hapje en een drankje, dit kan je uiteraard in je luxe verblijf doen, maar je kunt ook plaats nemen in de verschillende restaurants / cafe's zijn een optie. Ook voor de boodschappen hoef je niet van het park.

Je hebt verblijven op basis van comfort, premium en VIP Cottage. De vernieuwde verblijven liggen midden in de duinen. Je hebt al verblijven voor 2 personen maar je vind er ook accommodaties voor 10 personen dus keuze genoeg. Je kunt ook kiezen voor het Center Parcs hotel. Deze ligt aan de boulevard met uitzicht op de zee en het strand. Het hotel ligt dichtbij het park waar je uiteraard gebruik kan maken van de faciliteiten.

Bekijk hier meer informatie over Center Parcs Zandvoort en laat je verrassen


Landal Beach Resort Ooghduyne, Julianadorp

Boven in de provincie Noord-Holland vind je het Landal Beach Resort Ooghduyne, gelegen in Julianadorp. De ideale plek voor strand- en waterliefhebbers. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor de wandelaar en de fietser, de prachtige omgeving heeft ook verschillende routes. Het strand ligt op ongeveer 2 kilometer van het Landal park. Maar ook in de verdere omgeving is veel vermaak te vinden. Den Helder ligt om een klein stukje rijden. Een echte aanrader wat ook niet verder van het park ligt is Landgoed Hoenderdaell. Een verrassend mooie dierentuin die samenwerkt met Stichting Leeuw.

Het park zelf heeft ook voldoende faciliteiten waar jij je goed kunt vermaken.Een indoorspeelhal, een animatieteam, buiten zijn er diverse speeltuinen en een midgetgolfbaan. Naast midgetgolf is er ook 9-holes golfbaan. Als je niet in de zee wilt zwemmen, geen probleem het park heeft ook een overdekt zwembad met glijbaan en stroomversnelling.

Op dit kindvriendelijke park vind je vele mooie accommodaties villa's en  voor 2 tot 22 personen. Er is een kinderbungalow voor 6 en 8 personen met een tipitent, speelgoed, traphekje bovenaan de trap, kinderbedden, kinderstoel etc. Naast de speciale kinderbungalows, vind je er ook toegankelijke villa's voor mindervaliden en speciale verblijven gericht op de hond.

Een prachtig park met ruim voldoende faciliteiten en mooie villa's waar het aan werkelijk niets ontbreekt voor een welverdiende vakantie.

Bekijk hier meer informatie en de laatste aanbiedingen van Landal Beach Resort Ooghduyne

Reacties
Categorieën