Zwinger Paleis
Duitsland
Ramon Kuiters
Duitsland
01/27/2024
6 min

De top 7 van leukste bezienswaardigheden in Dresden 2024

01/27/2024
6 min

Dresden is een oude stad in het voormalige Oost-Duitsland niet ver van de Tsjechië grens. In het begin van de 20ste eeuw werd Dresden gezien als mooiste stad van Duitsland. Dit werd veranderd door de Tweede-Wereld oorlog, door de vele bombardementen is er niet veel overgebleven van Dresden. Na de oorlog is de stad weer opgebouwd, misschien is Dresden niet meer de mooiste stad van Duitsland maar nog zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Dresden is voor geschikt voor de kunst- en architectuur liefhebber, met veel street-art, bijzondere gebouwen en 40 musea is er veel te zien en is een weekend of meerdere dagen Dresden zeker niet overbodig. Maar welke bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan? Dat lees je op deze pagina de 7 leukste bezienswaardigheden worden uitgebreid beschreven. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden in Dresden. 

Stedentrip

Dresden behoort zeker tot de Duitse steden die erg geliefd en geschikt zijn voor een stedentrip, dit komt door de vele prachtige bezienswaardigheden. De stad Dresden ligt een eindje van de Nederlandse grens maar is ondanks dit goed te bereiken. Dit kan uiteraard met eigen auto, maar ook de trein en het vliegtuig zijn goede opties. 

Je kunt zelfs via NS International en Kayak.nl eenvoudig je treinticket en vliegticket reserveren. Hotels kan via Kayak.nl maar ook makkelijk via de zoekmachine van de hotels Trivago.nl. Liefhebber een complete stedentrip? Dit kan eenvoudig via Stedentrips.nl of TUI.nl je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld een vliegreis en hotel, zodat je zelf niets meer hoeft te regelen, alleen moet je zelf je koffer nog inpakken en op tijd zijn. 

Frauenkirche

De Frauenkirche (De Onze Lieve Vrouwekerk) is een Evangelisch-Lutherse kerk in barokstijl. De kerk komt uit de 18de eeuw. Op 13 en 14 februari 1945 werd Dresden gebombardeerd, de Frauenkirche is ook waar getroffen en stortte zelfs een dag later in.  In 1994 is pad begonnen met het herbouwen van de kerk waarbij een deel van de oorspronkelijk stenen zijn gebruikt. De stenen werden door inwoners van Dresden verzameld en genummerd. 

De oude stenen zorgen voor een donker contrast ten opzichte van de nieuwe stenen. De herbouw van de kerk werd betaald uit giften. In totaal zijn er meer van 600.000 donateurs geweest voor de heropbouw van de kerk. Vanaf 2005 is de kerk weer in gebruik genomen. Elk jaar wordt er op 13 februari de bombardement herdacht in de Fraunekirche. 

De Frauenkirche is een kerk met een verhaal maar de architectuur is zeker de moeite waard. Een leuke detail is dat je de nieuwe koepel van de Frauenkirche kan beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en ook een plek die zeer geschikt is voor mooie foto´s. 

Kerstmarkt

De kerstmarkt in Dresden is helaas niet het hele jaar te bezoeken maar is wel een echte bezienswaardigheid. Dresden heeft de oudste kerstmarkt van Duitsland en bestaat al sinds 1434. Naast de ruim 200 kramen is er nog veel meer te beleven tijdens de kerstmarkt. Zo zijn er diverse festivals, zoals de Stollenfest en het Pfefferkuchenfest.

 Bij het Stollenfest wordt er een mega grote feeststol door de stad getrokken een echte happening en leuk om te zien. De kerstmarkt wordt gehouden bij de Frauenkirche. De plek van de kerstmarkt heeft is magisch en behoort ook niet zonder reden bij de mooiste kerstmarkten van Duitsland.  

Op de kerstmarkt vind je talloze lekkernijen en snuisterijen, zodat er voor ieder wel iets geschikt tussen tussen. Wat je zeker niet mag overslaan om te proeven zijn de kerststollen hier staat Dresden om bekend. Elk jaar is er een commissie die toeziet hoe de kerststollen op de traditionele manier gebakken wordt, uiteraard wordt er ook op kwaliteit gelet. De kerststollen die hier aan voldoen krijgen een keurmerk.

Zwingerpaleis

De Zwinger paleizencomplex is in opdracht van August de Sterke gebouwd. De bouw heeft plaatst gevonden tussen 1710 en 1732. In de 19de eeuw werd een nieuwe vleugel toegevoegd aan het paleizencomplex, het Sempergebouw.  Hierdoor kreeg het gebouw een vierkante structuur voor de nieuwe vleugel was het paleizencomplex in een u-vorm. Het Zwingerpaleis vind je in het historische gedeelte van de Stad Dresden.

Tegenwoordig is het Zwingerpaleis een historisch museumgebouw met diverse musea waaronder Mathematisch-Physikalischer Salon, de Porzellansammlung, de Rüstkammer, Museum für Tierkunde en de Gemäldegalerie Alte Meister. 

Leuk om te bezoeken (en is ook nog eens gratis) is de binnenplaats van het Zwingerpaleis. Vroeger was dit de plek waar vele feesten zijn gehouden. Ook een leuke plek zijn de paleisterrassen, vanaf hier kijk je uit op de monumentale gebouwen van de Altstadt. De tuinen zijn ook gratis te bezoeken en zien er ook indrukwekkend uit. 

Het Brühlsche Terras

Het Brühlsche Terras wordt gezien als meest romantische plek in Dresden, en is een plek die je als stelletje ook zeker niet mag overslaan. De bijnaam van het Het Brühlsche Terras is "het balkon van Europa¨, het is namelijk hooggelegen en heeft een lengte van ongeveer 500 meter. 

Deze wandelboulevard komt uit de 16de eeuw en was ooit een onderdeel van de vesting van Dresden. Tijdens de wandeling over de strook van ongeveer 500 meter kun je genieten van o.a. standbeelden en de voormailig Brülische tuin. Maar je hebt ook zicht op de Elbe Vallei. Bij mooie dagen die je hier diverse bootjes langs varen

Het Brülsche Terras is te vinden tussen de Augustusbrug en de Carolabrug en is zeker een aanrader om te bezoeken. 

Semperoper

De Semperoper is het operagebouw van de stad en staat ook wel bekend als de Sächsische Staatsoper Dit prachtige operagebouw staat in de Dresdner Alstadt en is voor in de schemering een plaatje. In 1838 werd door architect Gottfried Semper (na wie ook de opera is vernoemd) het oorspronkelijke operagebouw gebouwd. Deze werd in 1869 verwoest door een grote brand.  Gottfreid´s zoon Manfred bouwde in 1871 een nieuw operagebouw, dit gebouw werd tijdens de bombardementen op Dresden ook weer verwoest. 

Na de Tweede Wereld Oorlog werd het opera gebouw voor de 3de keer gebouw en is sinds 1985 weer geopend voor het publiek. Het operagebouw Semperoper is de thuishaven van het Saksische Staatsorkest, de Staatskapelle van Dresden en het Semperoper Ballet. Jaarlijks komen hier bijna 300.000 bezoekers om naar opera, ballet en klassieke concerten te kijken en te luisteren. 

Het is mogelijk een rondleiding te krijgen door het operagebouw, leuk voor de liefhebbers, uiteraard is het ook mogelijk een voorstelling te bezoeken je moet vaak wel op tijd zijn om kaartje te bemachtigen. 

Fürstenzug

De Fürstenzug is een bijzondere bezienswaardigheid, het is namelijk een lange buitenmuur van 102 van het koninklijk paleis. Je vind de Fürstenzug aan de Augustusstrasse . Dit imposante kunstwerk wordt gezien als grootste tegeltableau te wereld. Het kunstwerk is niet alleen 102 meter lang maar ook nog een bijna 10 meter hoog. Het bestaat uit 23.000 Meissener porseleintegels van 20,5 x 20,5 centimeter. 

De tegels zijn in de kleuren goud, zwart en wit. In totaal staan er 94 personen, 45 paarden en 2 windhonden afgebeeld op het kunstwerk. De personen op de afbeeldingen zijn prinsen, koningen, keurvorsten, en hertogen van het huis Wettin tussen 1127 en 1904.

Katholische Hofkirche


Tussen het Zwinger Paleis en het Opera gebouw vind je de Katholische Hofkirche. In 1739 liet August de Sterke deze kerk voor zich bouwen. De kerk werd gebouwd door de Italiaanse architect Gaetano Chiaveri in een barokke stijl. 

Ook de Katholische Hofkirche werd tijdens de bombardementen in 1945 zwaar beschadigd, direct na de oorlog werd de kerk herbouwd. De huidige kerk werd in 1965 afgerond en in gebruik genomen. 

In 1980 werd de Hofkirche de bisschopskerk van het bisdom Dresden-Meissen en kreeg de kerk de (Latijnse) naam "Kathedrale Sankt Trinitatis¨  (Kathedraal van de Heilige Drievuldigheid)

Op het dak van de kerk staan 74 standbeelden van heiligen.  In de kerk vind je veel marmer en een prachtige hoogaltaar. Een leuk weetje is dat er 49 keurvorsten zijn begraven in de kerk. De kerk is dagelijks geopend en gratis te bezoeken. 

Reacties
Categorieën