Italië
Italie
Ramon Kuiters
Italie
04/10/2024
8 min

De top 7 van de leukste bezienswaardigheden in Florence 2024

04/10/2024
8 min

Florence is een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, kunst en architectuur. Het is ontstaan in de Romeinse tijd, maar is vooral bekend om zijn middeleeuwse periode, waarin het de bakermat werd van de Renaissance. Florence is misschien niet de stad waar je meteen aan denkt bij een stedentrip in Italië maar doet het zeker niet onder de grotere en bekendere steden. Florence is namelijk de thuis basis van vele bezienswaardigheden. 

De 7 leukste bezienswaardigheden heb ik voor deze pagina uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden in Florence. 

Voordat ik met de top 7 van de leukste bezienswaardigheden in Florence begin wil ik je eerst nog  even wijzen op een aantal reisaanbieders die er boven uitspringen als het gaat om een stedentrip of een hotel overnachting in Florence. De reisaanbieders die ik uitgelicht heb vallen op door het aantrekkelijke aanbod en of de scherpe aanbiedingen en tarieven.

Santa Maria del Fiore kathedraal 

De kathedraal Santa Maria del Fiore, ook wel bekend als de Duomo of Duomo van Florence, is een van de meest iconische gebouwen in Italië. De bouw van de kathedraal begon in 1296 en werd voltooid in 1436, wat meer dan 140 jaar in beslag nam. De kathedraal is ontworpen door bouwmeesters Arnolfo di Cambio, Giotto en Francesco Talenti. 

De buitenkant van de kathedraal is gemaakt van polychroom marmer en heeft een ingewikkelde architectuur in gotische stijl, terwijl het interieur is versierd met prachtige fresco's en glas-in-loodramen. De indrukwekkende grootte en het ontwerp van de kathedraal weerspiegelen de rijkdom en macht van Florence tijdens de renaissanceperiode.

Het meest iconische kenmerk van de Santa Maria del Fiore-kathedraal is de enorme koepel, die nog steeds de grootste bakstenen koepel is die ooit is gebouwd. De koepel is ontworpen door Filippo Brunelleschi, een Florentijnse architect en ingenieur, en werd voltooid in 1436. 

De constructie van de koepel was een technisch hoogstandje en was zelfdragend, wat betekent dat er geen steigers of andere ondersteunende constructies nodig waren. De constructie van de koepel was een bewijs van de vaardigheid en innovatie van architecten en ingenieurs uit het Renaissance-tijdperk.

De kathedraal Santa Maria del Fiore heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Florence. De koepel van de kathedraal is een symbool van de stad geworden en is een van de meest herkenbare herkenningspunten in Italië. De kathedraal is ook de locatie geweest van belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de uitvoering van de koepelconstructie en de kroning van verschillende Florentijnse heersers.

Tegenwoordig is de kathedraal open voor het publiek en is het een populaire toeristische bestemming, die bezoekers van over de hele wereld aantrekt die zich komen verwonderen over de indrukwekkende architectuur en historische betekenis.

Ponte Vecchio 

De Ponte Vecchio, of oude brug, is een historische en iconische brug in Florence. Volgens de overlevering is de brug oorspronkelijk in de Romeinse tijd van hout gemaakt. Nadat het in 1333 door een overstroming was verwoest, werd het echter herbouwd met steen en heeft het sindsdien verschillende renovaties ondergaan. De huidige brug, die de rivier de Arno overspant, werd voltooid in 1345. Tegenwoordig is het een van de meest geliefde bezienswaardigheden in Florence.

Door de geschiedenis heen heeft de Ponte Vecchio een belangrijke rol gespeeld in de Florentijnse geschiedenis. Tijdens de renaissance was de brug het toneel van vele belangrijke evenementen, waaronder het huwelijk van de Medici-familie. Bovendien was de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog de enige in Florence die de Duitse terugtocht overleefde. Tegenwoordig blijft de brug een belangrijk symbool van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad.

Uffizi Museum

Het Uffizi Museum, gelegen in Florence, is één van de beroemdste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het museum is gevestigd op de eerste en tweede verdieping van een groot gebouw gebouwd tussen 1560 en 1580, ontworpen door Giorgio Vasari. De Galleria degli Uffizi werd in 1765 opgericht door de groothertog van Toscane, Pietro Leopoldo, en werd in 1769 voor het publiek geopend. Sindsdien is het een van de belangrijkste attracties in Florence geworden en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. 

Het museum is verdeeld in 45 kamers verdeeld over twee verdiepingen, die een uitgebreide collectie schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken bevatten. De collectie van het Uffizi Museum staat bekend om zijn artistieke betekenis en historische waarde. Het museum bevat een belangrijke collectie schilderijen van Italiaanse schilders uit de late middeleeuwen, de vroege renaissance en de barok. 

De collectie bevat werken van enkele van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis, zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli en Raphael. Naast schilderijen heeft het museum ook een onschatbare collectie oude beelden en bustes van de Medici-familie, die de gangen siert en bestaat uit enkele van de belangrijkste werken uit de klassieke oudheid. De collectie van het Uffizi breidt zich voortdurend uit en evolueert voortdurend, met nieuwe aanwinsten en tentoonstellingen die regelmatig aan de zalen van het museum worden toegevoegd.

Het Uffizi Museum doet ook dienst als centrum voor onderzoek en wetenschap, met experts en geleerden van over de hele wereld die de enorme collectie van het museum komen bestuderen en analyseren, 

Palazzo Vecchio 

Palazzo Vecchio is een historisch gebouw in Florence. Oorspronkelijk gebouwd als het stadhuis van Florence, heeft het een belangrijke rol gespeeld in de politieke en culturele geschiedenis van de stad. 

De bouw van het gebouw begon in 1299 en werd voltooid in 1302, met de architect Arnolfo di Cambio die toezicht hield op het project. Het Palazzo Vecchio diende tijdens de renaissanceperiode als regeringszetel voor de Republiek Florence. Tegenwoordig doet het gebouw nog steeds dienst als stadhuis van Florence en is het ook een museum met werken van bekende kunstenaars als Donatello, Mantegna en Pontormo.

Het Palazzo Vecchio staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en artistieke kenmerken. Het ontwerp van het gebouw is een mengeling van gotische en renaissancestijlen, met elementen als de gekanteelde toren en de uitgebreide fresco's die de muren sieren. 

Het gebouw is gebouwd op de ruïnes van het Palazzo dei Fanti en het Palazzo dell'Arte della Lana, die in de 13e eeuw werden verwoest. De robuuste stenen muren en loopbruggen van het gebouw waren ontworpen om er een onneembare vesting van te maken, maar na verloop van tijd werden veel van de verdedigingselementen verwijderd.

Santa Croce 

De basiliek van Santa Croce, gelegen in het oosten van het stadscentrum van Florence, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. De bouw van de kerk begon in 1294 op de plaats van een oudere Franciscaanse kerk, ontworpen door de Florentijnse architect Arnolfo di Cambio. 

Het gotische ontwerp van de kerk werd in opdracht van een rivaliserende Dominicaanse orde gemaakt om Santa Maria Novella te huisvesten. Het bijgebouw van het Santa Croce-klooster is ontworpen door Filippo Brunelleschi in het begin van de 15e eeuw en wordt beschouwd als een van de mooiste Italiaanse renaissancegebouwen. Ondanks de legende dat St. Franciscus zelf Santa Croce stichtte, begon de bouw van de basiliek na zijn dood.

Santa Croce is van groot belang in de Florentijnse geschiedenis en is bekend geworden als het pantheon van Florence vanwege de vele graven en grafmonumenten van beroemde Florentijnen die het huisvest. De kerk is een verzamelplaats voor laatgotische kunst, met een groot aantal schilderijen van de school van Giotto in het interieur. 

De kerk herbergt ook opmerkelijke graven van grote kunstenaars en wetenschappers, waaronder Michelangelo en Galileo Galilei. De werken van meesters als Giotto en Donatello zijn te bewonderen in de basiliek, waardoor het een levend erfgoed van de Florentijnse kunst is.

Galleria dell’Accademia 

De Galleria dell'Accademia, is een van de meest gerenommeerde kunstmusea in Florence, Italië. Opgericht in 1784 door groothertog Peter Leopold van Toscane, werd de galerij opgericht als een onderwijsinstelling voor de studenten van de Academie voor Schone Kunsten. 

De collectie kunstwerken en sculpturen van het museum is sindsdien uitgegroeid tot enkele van de belangrijkste stukken ter wereld. De Galleria dell'Accademia herbergt werken van beroemde kunstenaars als Giambologna, Jacopo di Cione en natuurlijk Michelangelo.

De Galleria dell'Accademia is vooral bekend om zijn collectie sculpturen van Michelangelo, waaronder het beroemde standbeeld van David. In feite stelt het museum het grootste aantal sculpturen van Michelangelo ter wereld tentoon, waardoor het een must-visit bestemming is voor zowel kunstliefhebbers als toeristen.

De Galleria dell'Accademia is één van de belangrijkste culturele instellingen in Florence en Italië en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het dient als een bewijs van het rijke artistieke en culturele erfgoed van Florence en de renaissanceperiode. 

De betekenis van het museum ligt niet alleen in de verzameling kunstwerken en sculpturen, maar ook in zijn rol als leerfaciliteit voor de Academie voor Schone Kunsten.

Boboli-tuinen

Boboli-tuinen, gelegen in Florence, is een prachtig voorbeeld van tuinen in maniëristische stijl die zowel natuurlijke als artistieke elementen combineren. De tuinen zijn in de 16e eeuw aangelegd door de Medici-familie en zijn ontworpen door Niccolò Triburgo, die zich liet inspireren door de tuinen van Rome en Napels.

 De tuinen liggen verspreid over een uitgestrekt gebied en zijn een openluchtmuseum met beelden, grotten, tempels, vijvers, fonteinen, planten, heggen en bomen. De Boboli-tuinen zijn een must-visit attractie in Florence, en hun historische betekenis en schoonheid maken ze tot een unieke bestemming voor bezoekers van over de hele wereld.

De Boboli-tuinen herbergen verschillende opvallende kenmerken, waaronder fonteinen en sculpturen. Het park wordt bewaakt door een peloton beelden, waarvan vele dateren uit de Romeinse tijd, terwijl andere absurde maniëristische werken zijn. 

De tuinen bevatten ook een diversiteit aan gebouwen, obelisken en andere constructies die bijdragen aan de grootsheid en schoonheid van het park. Bezoekers kunnen door de tuinen wandelen en de prachtige fonteinen, sculpturen en andere artistieke elementen be


Reacties
Categorieën