Pisa
Italie
Ramon Kuiters
Italie
01/25/2024
7 min

De 7 leukste plaatsen (dorpen en steden) van de Toscane 2024

01/25/2024
7 min

De Toscane is een geliefd vakantiegebied voor de Nederlander en de Belg. Dit is uiteraard niet zonder een reden. Midden in de laars van Italië vind je de Toscane met uitgestrekt heuvels, mooie landschappen, stranden en vele bezienswaardigheden. Niet te vergeten de vakantie regio heeft ook prachtige dorpen en steden. 

Voor deze pagina heb ik de 7 leukste (kleine) steden en dorpen van de Toscane voor je op een rij gezet. De plaatsen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan vele tips! 

Zoek je een goede reispartner van voor Toscane? Bekijk dan het aanbod eens van TUI.

Pisa

Bij Pisa wordt er altijd gelijk gedacht aan de scheve Toren van Pisa. Deze wereldberoemde toren is dan ook meteen de grootste en drukste toeristentrekker van de stad. Maar zeker niet deze enige bezienswaardigheid in de stad. Pisa grossiert in schitterende gebouwen en prachtige oude pleinen. De Gotische kerken zijn hier ook een zeer goed voorbeeld van. 

De grootste trekpleisters naast de toren van Pisa zijn Piazza dei Miracoli en de kathedraal van Pisa. Naast de bezienswaardigheden hangt ook een prettige sfeer dit komt ook zeker door de gezellige en uitnodigende cafeetjes en restaurants in Pisa. 

Als je Pisa wil bezoeken raad ik je de woensdag en de zaterdag aan dan is er ook een leuke markt in Pisa en kun je deze eenvoudig combineren met het centrum van de stad. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor

Siena

Siena wordt door vele als mooiste stad gezien van Toscane. Dit heeft zeker met de Middelleeuwse historie te maken die nog bewaard is gebleven. Op veel plekken waan jij je dan ook nog even in de Middeleeuwen. Het is aan te raden om een dagje voor Siena uit te trekken omdat er veel te zien is. 

Wat er meteen op valt zijn de mooie gebouwen en kerken, een mooie toren om te beklimmen is de Torre del Mangia. Een aanrader, vanaf hier heb je een fantastidch uitzicht op de stad en de omgeving. Duomo Santa Maria is ńiet alleen de mooiste kerk van Seina maar van heel Toscane en mag ook zeker niet overgeslagen worden als je in Seina bent. Deze gotische kerk heeft een getailleerde voorgevel. 

Een ander bijzonder gebouw die ook van de binnenkant de moeite waard is, is het Libreria Piccolomini. Je vindt hier vele muur en plafondschildering. Dit gebouw was ook bedoel voor Paus Pius II.

Als laatste raad ik je aan om Palazzo Pubbilco en Piazza del Campo te bezoeken. Palazzo Pubbilco is het stadhuis en een museum. Piazza Del Campo is een heerlijk schelpvormig plein waar je niet weer waar je moet kijken omdat er zoveel te zien en te beleven is. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Siena

San Gimignano

San Gimignano is gelegen tussen Siena en Florence en is een pittoresk dorp. Het misschien een dorp maar dat betekend niet dat er niets te beleven en te ondernemen is. Het Palazoo Del Popolo is hier een goed voorbeeld van. Dit prachtige gebouw uit de 13e uuew herbergt tegenwoordig een interessant museum. Het museum heeft werken uit de 12e tot de 15e eeuw. 

Wil je liever iets actiever? Beklim dan de toren van Torre Grossa. Deze 54 meter hoge toren is wel een klim maar je krijg er een adembenemend uitzicht voor terug. Dit is niet de enige toren in San Gimignano, je vind hier in totaal 14 middeleeuwse torens. 

Een goede plek om even bij te komen is één van de terassen op de Piazza della Cisterna. Dit plein vormt het hart van San Gimignano en kan ook erg druk zijn. Als jij van deze middeleeuws plaats rustig wil genieten is vroeg in de ochtend aanbevolen dan is het vaak nog lekker koel en rustig. 

Als laatste wil ik je nog iets meer vertellen over de basiliek Santa Maria Assunta, de wanden en het plafond van deze bijzondere kerk is helemaal bedekt met de mooiste fresco´s. Dit waren zeker niet alle bezienswaardigheden en mooie plekjes van San Gimignano en moet namelijk ook wat verrassingen overblijven bij een bezoek aan dit unieke dorp.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor San Gimignano

Lucca

In het noorden van de Toscane vind je ook een pareltje genaamd Lucca. Lucca is populair bij de toeristen en dat is niet zonder een reden. Het historisch centrum heeft vele prachtige plekken en bezienswaardigheden en is uitermate geschikt om wandelend te verkennen. De stadsmuren zijn een prachtig voorbeeld van de bezienswaardigheden in Lucca.

Deze stadsmuren 4 kilometer komen uit de Renaissance zijn nog volledig intact en worden tegenwoordig gebruikt als wandel- en fietspaden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Lucca. De belangrijkste bezienswaardigheden waar vele toeristen speciaal voor komen zijn de San Martino kathedraal, het Piazza dell’Anfiteatro. De Piazza dell´Anfiteatro is een plein in het centrum van Lucca, de plek waar vroeger wedstrijden werden gehouden tussen gladiatoren en leeuwen. 

Ook Torre Guinigi is een echte aanrader. Deze 45 meter meter hoge toren heeft in totaal 233 treden en bijzonder aan deze toren zijn de eiken bovenop de toren. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Lucca

Pitigliano

De ligging van Pitigliano is schitterend en uniek. Je vind Pitigliano in het zuiden van de Toscane. Het dorp is uit tufsteen opgetrekken en wordt omgeven door 3 rivieren en ligt boven op een prachtige klif. Pitigliano heeft forse stadsmuren en was vroeger onbereikbaar voor ongewenste indringers. 

Voor de toeristen is tegenwoordig Pitigliano wel goed bereikbaar en zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent. Het dorpje heeft veel charme dit komt mede door de smalle straatjes, sierlijke bogen, schattige kleine huisjes en een imponerende Palazzo Orsini en een zeer oude synagoge. 

Dit bijzondere dorp heeft als bijnaam klein Jeruzalem. Dit komt deze door de synagoge en de Joodse gemeenschap die hier in de 16e eeuw gewoond heeft. 

Wist je dat Pitigliano mede door de prachtige ligging op de hoge klif vele adembenemende uitzichtpunten heeft waar je kunt genieten van de omgeving en het dorp zelf. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Pitigliano

Florence

Florence ook wel Firenze genoemd is niet alleen één van de mooiste steden van de Toscane maar ook van Italië. De stad Florence is de grootste stad van de Toscane en ook erg geliefd bij de toeristen. De stad heeft vele hoogtepunten. 

In Florence vind je de wereld beroemde brug Ponte Vecchio, Dit is een middeleeuwse brug over de rivier de Arno. De alazzo degli Uffiz is een paleis met de oudste en belangrijkste kunst musea te wereld.  Naast dit musea is Palazzo Vecchio gelegen een oud en prachtig paleis. Palazzo Pitti is ook een paleis met een museum en een mooie Boboli-tuinen. 

Niet te missen is de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. De kathedraal is één van de vele kathedralen die in de Florence te vinden zijn. De meeste kun je ook van binnen bezichtigen. 

Florence is geschikt voor een heerlijk weekend Italië maar ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie in Florence.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor de Florence

Volterra

Volterra is een hooggelegen plaatsje met een rijke geschiedenis. De Etrusken en de Romeinen hebben hun sporen achter gelaten waar nu van genoten kan worden. Je vind hier vele bezienswaardigheden waaronder de Duomo di Volterra, de Piazza San Giovanni, het Palazzo dei Priori en Romeins Theater.  

Palazzo dei Priori is wel een achter aanrader deze 13e eeuwse paleis Dit paleis is niet alleen prachtig maar ook één van de oude paleizen van Toscane. 

Buiten de prachtige bezienswaardigheden is het ook zeker de moeite waard om de stad te voet te verkennen. Je vind in het centrum eeuwenoude kronkelende steegjes en etruskische stadsmuren. 

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Volterra

Reacties
Categorieën