Nysted
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
03/26/2024
7 min

De top 7 van de leukste steden in Denemarken 2024

03/26/2024
7 min

Denemarken een geliefd vakantieland voor de Nederlander en Belg. Vooral vanaf Nederland is de afstand vrij goed af te leggen. Dat Denemarken populair is, is niet zonder een reden het land is zeer veelzijdig en heeft een prachtige natuur en lang gesterkte landen. Ook aan bezienswaardigheden en dagattracties geen gebrek. De bekendste dagattractie is Legoland Billund.

Maar onderschat ook zeker de prachtige steden niet, om je te laten zien dat de steden zeker de moeite waard zijn om te bezoeken in Denemarken heb ik de 7 mooiste steden voor je op een rij gezet. De steden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Ook zijn er diverse tips toegevoegd. De meeste steden zijn zowel geschikt als citytrip als voor een heerlijk dagje!

Kopenhagen

De Deense hoofdstad is gelegen in Noord-Seeland en wordt gezien als de stad met de hippe wijken. Niet alleen de hippe wijken zijn interessant te bezoeken, naast diverse musea zijn er ook diverse andere bezienswaardigheden die te moeite waard zijn.

Kopenhagen is veel veelzijdige dan je zou verwachten, of je nu voor cultuur, shoppen, architectuur  of actieve activiteiten gaat het maakt niks uit Kopenhagen heeft het allemaal. Een van de bekendste en meest geliefde bezienswaardigheden in de stad Kopenhagen is het beeld van de Kleine zeemeermin.

Andere bezienswaardigheden die ook niet mag overslaan zijn het Paleis Rosenborg, de overdekte foodhal Torvehallerne. Voor gezinnen met kinderen is Attractiepark Tivoli een aanrader. Tivoli staat midden in de stad, en heeft de oudste achtbaan ter wereld. Als laatste wil ik de kade van Nyhavn aanraden, een heerlijk plek om rond te struinen en te genieten van de  pastelkleurige koopmanshuizen, houten excursieboten en vele gezellige terrassen.

Kopenhagen is zowel met de auto, trein als met het vliegtuig goed te bereiken.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een overnachting in Kopenhagen

Aalborg

Aalborg is een oude stad in Noord-Jutland, die aan de zuidkant is gelegen van de Limfjord. De plek waar ooit Vikingschepen langs vaarden. De historie van deze tijd is nog steeds terug te vinden in de stad, de smalle oude straten, maar ook de historische bouwwerken doen je aan de middeleeuwen denken. Mede door de rijke geschiedenis is een Aalborg een levendige culturele Hotspot.

Aalborg is echt een leuke stad om te bezoeken mede door de vele bezienswaardigheden, maar ook het centrum is de moeite waard en wordt nog wel eens vergeleken met New-York, met de vele bioscopen, theaters, eetplekken en nog veel meer.

Eten kan je in Aalborg overal maar een leuke plek om te eten is de oude meubelfabriek hier vind je vele verschillende streetfood gerechten. Als je de stad goed wil verkennen is wandelen een goede optie. Eén van de leukste wandeltochten in Aalborg is de straatkunst route waar je langs meer dan 50 straatkunstwerken gaat.

Om nog even op de Vikingen terug te komen, wat die spelen nog steeds een rol in Aalborg, net buiten de stad vind je een belangrijke grafheuvel en een vikingsbegraafplaats die meer dan 1500 jaar oud is. Ook de musea in de stad laten je elementen en zaken van de Vikings zien. Een aanrader met kinderen is de Aalborg Zoo een aanrader. De dierentuin heeft meer dan 1200 dieren en ongeveer 135 verschillende diersoorten.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een overnachting in Aalborg

Aarhus

Aarhus is een anders van Aalborg maar de overeenkomst is wel dat Aarhus ook een historische stad is en ook zeker de moeite waard om te bezoeken. De stad Aarhus is gelegen aan de noord-oostkust van Jutland en is de op één na grootste stad van Denemarken. Ondanks dat de stad groot is, kun je de meeste bezienswaardigheden en attracties lopend af, ze liggen bijna allemaal bij elkaar in de buurt.

Aarhus staat bekend om de iconische architectuur, het ARoS Aarhus kunstmuseum is hier een goed voorbeeld van. Het museum heeft een oogverblindende sculptuur op het dak waar je doorheen kunt lopen. Ook het gebouw de IJSberg in de wijk Olafur Eliasson is voorbeeld.

Als je een liefhebber bent van cultuur en musea is het ook een echte aanrader. Veel toeristen kiezen ook voor Aarhus omdat in de directe omgeving Nationale Parken en mooie stranden te vinden zijn. Dit goed te combineren zijn met de bezienswaardigheden van de hippe stad Aarhus. In 2017 is Aarhus niet voor niets de culturele hoofdstad van Europa geweest.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een overnachting in

Odense

Odense is de op twee na grootste stad van Denemarken en is vooral bekend door de sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen bekend van o.a. kleine Zeemeermin, de prinses op de erwt en de het lelijke jonge Eendje. Hans Christiaan Andersen is geboren in Odense en heeft tegenwoordig een eigen museum waar je alles te weten komt over de schrijver. Dit is niet de enige musea in de stad ook ontbreekt het niet aan bezienswaardigheden.

Het leuke aan Odense is dat het veel bezienswaardigheden heeft die zowel voor jong en oud geschikt zijn. De gotische Kathedraal, de dierentuin Odense Zoo en het kasteel Egeskov zijn hier goede voorbeelden van.

De Gotische Kathedraal wordt gezien als één van de mooiste kathedralen van Europa, in combinatie met het historische centrum en de oase van groen in en rondom Odense maakt het allemaal nog net iets mooier. Het historische centrum heeft leuke gezellige knusse straten en verdiend ook zeker een bezoekje. Ook leuk is de streetfoodmarkt Storms Pakhus een populaire plek en niet alleen voor de toeristen.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een overnachting in Odense

Viborg

Viborg is één van de oudste van Denemarken en er zijn nog vele sporen te vinden uit de oudheid, dit maakt Viborg ook zeer interessant. In de Vikingtijdperk was Viborg al populair en stroomden vele stammen deze kant op, Viborg betekend ¨Heilige Berg¨. Een ander leuk weetje is dat de eerste koning van Denemarken in Viborg werd gekroond.

Viborg had ooit 25 kerken, tegenwoordig zijn er nog maar 2, De Romaanse Dom Kirke Kathedraal van Viborg is er hier één van en zeker de moeite waard om te bewonderen. Dit is niet de enige bezienswaardigheid in Viborg. Mønsted-Kalkgruben is een grot, en museum waar vleermuizen leven. Naast bezienswaardigheden in het centrum van Viborg is hier ook een prachtige natuur, die leuk is wandelend te verkennen.

Viborg is niet zo groot als veel andere steden en misschien daarom niet de beste keuze voor een stedentrip maar voor een dagje is het zeker interessant en heeft Viborg je veel te bieden.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een overnachting in Viborg

Nysted  

Zeker vergeleken met de andere grote steden is Nysted maar een klein pittoresk havenstadje. Dat Nysted misschien kleinere is, betekend niet dat het niet interessant is om te bezoeken. Nysted ligt in de regio Lolland-Falster en is gelegen aan de Oostzee. Het stadje ligt in een kleine beschermde baai aan de zuidkust van Lolland. De haven van Nysted ligt aan het uitende van de stad en is leuk om te bezoeken.Vanaf hier heb je ook prachtig uitzicht op het kasteel Aalholm.Vanuit de haven kun je ook mee varen met de zeehondensafari.

Ook buiten de haven is er nog genoeg te zien en te beleven. Leuk om te bekijken zijn de historische vissershuizen. De watertoren komt uit 1912, raakte in vervalen maar is inmiddels gerenoveerd en het herkenningspunt voor de stad. Nysted heeft ook een zandstrandje bij mooi weer is dit een heerlijk plek.Een leuke activiteit in Nysted is wandelen dit kan prachtig langs de baai / Skansepark

Nysted is een goede plek om te overnachten als je door Denemarken trekt of als tussenstop. Ook is het leuk om te bezoeken als je in de buurt bent. Echt geschikt voor een citytrip is het niet.

Bekijk hier de prachtige strandcamping in de buurt van Nysted

Esbjerg

Esbjerg is net zoals Nysted een havenstad alleen een stuk groter. Het is zelfs de grootste havenstad van Denemarken en de grootste stad van Zuid-West Jutland. Esbjerg is ondanks de grote (de op 4 na grootste stad van het land) niet zo opvallend maar toch is het een stad die de moeite waard is om te bezoeken.

Esbjerg heeft namelijk diverse bezienswaardigheden en is ook zeer geschikt om een middagje of een dagje te shoppen. Het winkelaanbod is groot en zeer interessant. De meeste winkels vind je aan de voetgangersstraat (Kongensgrade), aan deze straat ligt ook het centrale plein van Esbjerg waar enkele oude gebouwen aan gelegen zijn.

Man Meets the sea is een mooi bezienswaardigheid, het is een groot beeld van 4 meter hoog. Het is een wit beeld van zittende mannen die uitkijken over de haven en de zee. Dit beeld is tevens een speelplaats voor de kinderen. Leuk om te bezoeken is de visserij- en maritiem museum met o.a. een aquarium, daarom is dit museum ook leuk om met kinderen te bezoeken.

Dit is niet enige museum in Esbjerg Het kunstmuseum en Esbjerg Jacob A. Riis Museum zijn ook te vinden in de stad. Het kunstmuseum heeft bijzondere kunst uit de 20e eeuw terwijl het Jacob A. Rijs Museum over Jacob Rijs gaat.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een overnachting in Esbjerg

Reacties
Categorieën