Großglockner
Europa
Ramon Kuiters
Europa
03/17/2024
7 min

De top van de 7 mooiste bergen van Europa 2024

03/17/2024
7 min

Op de deze pagina ga ik aandacht besteden aan de mooiste bergen / bergtoppen van Europa, een aantal van deze bergen staan ook in de top 10, ook de nummer vind je in onze top 7 met mooiste bergen. De bergen zijn allemaal grote jongens, in de beschrijving vind je naast informatie over de berg ook de mogelijkheden, bezienswaardigheden en vakantietips.  

De Mont Blanc - 4808 meter hoog (Frankrijk - Italië)

De Mont Blanc (witte berg) is wereldberoemd en is een bergtop van de alpen (Savoie Alpen) Deze ruige berg heeft bijna een hoogte van 4808 meter. De berg bestaat voornamelijk uit ijs en firn,. Het grootste gedeelte van de berg is gelegen in Frankrijk, het andere gedeelte ligt in Italië 

Op de Mont Blanc kun je niet skiën of snowboarden (in de buurt kun je wel perfect skiën en snowboarden), wel is het mogelijk om de hoogste berg van Europa te beklimmen dit is alleen voor waaghalzen geschikt, je moet ook zeker goed geoefend zijn. De eerste keer dat de top van de berg bereikt werd was in 1786. Deze tocht is zeker niet zonder gevaar, jaarlijks overlijden hier mensen die de bergtop willen bereiken. 

Uiteraard kun je lagere gedeelte van de Mont Blanc wel beklimmen en mooie wandelingen maken Het plateau van de Aiguille Du Midi is bijvoorbeeld ook te bereiken met een kabelbaan. Ook vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. 

Tahtali Dağı - 2366 meter hoog (Turkije)

Deze berg zou zeker niet bij iedereen bekend zijn en is ook niet zo hoog als de meeste bergen in deze top 7. De ligging heeft zeker met de notering in de top 7 van mooiste bergen te maken. Het maakt deel uit van het Beydağları Coastal National Park en is gelegen in de buurt van de Turkse badplaats Kemer. 

De berg kun je goed combineren met je zonvakantie in Turkije. Het leuke is dag je 's morgens nog kunt zonnen en 's middags in de sneeuw op de top van de berg kunt staan. Vanuit Kemer zijn er diverse excursies mogelijk uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid gaan. Deze bijzondere berg staat ook wel bekend als Lycian Olympus en Phoenicus / Phoinikous. 

Je kunt de top van de berg eenvoudig bereiken met de moderne kabelbaan, de bergtop heeft een hoogte van 2366 meter. Je kunt vanaf hier de glinsterende Middellandse zee zien. Leuk te combineren met de top van de berg is de Saklikent-kloof, een prachtig kloof met een heldere beek waar je prachtig kunt wandelen. Een andere tip is het restaurant met de duurzame bio-forel die plaatselijk gekweekt is. 

Kemer is een leuke badplaats met vele all-inclusief hotels en resorts en een goede keuze als je naast de prachtige berg ook van een zon en strand vakantie wil genieten. 

Bekijk hier het aanbod van hotels en resorts in Kemer

Pico del Teide - 3718 meter (Spanje)

De Pico del Teide ook wel El Teide genoemd is de grootste vulkaan op het eiland Tenerife en tevens de hoogte berg van Spanje. Het gebied rondom de vulkaan behoort tot het Nationale Park Del Teide. Dit vulkanische natuurpark staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

De Pico Del Teide en het vulkanische park is één van de populairste locaties van de Canarische eilanden. Deze berg heeft naast dat het een slapende vulkaan is en gekoppeld is aan het Nationale Park veel bijzonderheden. 

Een van de bijzondere activiteiten is een wandeling in het donker rond de berg. Waar je bijna naar niet anders kan kijken dan het Heelal. Pico Del Teide staat ook op veel lijstjes als het gaat om de plekken waar je de Melkweg het beste kunt zien. Als je van het heelal, de ruimte en sterren houdt is een bezoekje aan het Observatorium zeker de moeite waard je vind hier één van de meeste hightech Telescopen. 

Met de kabelbaan kun je naar het platform La Rambleta op 3555 meter hoogte, vlak onder de top van de Teide dat 3718 meter hoog is. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op een heldere dag kun je zelfs alle zeven Canarische Eilanden zien liggen. 

Wil jij goedkoop de Pico Del Teide bezoeken. kies dan voor een vakantie met de Vakantiediscounter. Naast een groot aanbod vind je hier ook vooral een zeer aantrekkelijk aanbod van vakanties en reizen voor Tenerife. 

Bekijk hier het aanbod voor Tenerife en laat je verrassen.

Ben Nevis - 1344 meter hoog (Schotland)

De Ben Nevis is de hoogste berg van Schotland maar wel de laagste berg in onze top 7 van mooiste bergen. De berg heeft een hoogte van 1344 meter, om deze van afstand te kunnen zien liggen moet je wel geluk hebben want ruim 350 dagen van het jaar is de berg verstopt in de mist en de wolken. 

Niet alleen de wolken / mist maken de beklimming lastig als je de berg wil gaan beklimmen. Jaarlijks valt hier gemiddeld 4350 millimeter neerslag, dit maakt het beklimmen ook niet makkelijker. Toch is de klim erg populair en beklimmen jaar zo'n 100.000 mensen de berg. Het grootste gedeelte van deze klimmen gebruiken de Pony Track vanuit Glen Nevis. Op de top vind je een ruïne van een weerstation dat van 1883 tot 1904 permanent bemand was. 

De Schotten noemen de berg die bestaat it de gesteenten gneis, graniet, en porfier, the biggest, baddest and best mountain (de grootste, slechtste en beste berg). Je vindt de Ben Nevis nabij Fort William ongeveer 160 kilometer ten noorden van Glasgow. 

Großglockner - 3798 meter hoog (Oostenrijk)

De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk en is gelegen in de Hohe Tauern. Bij de berg ontspring ook de Pasterze-gletsjer. Deze berg in Oostenrijk is een populair bezienswaardigheid. Je kunt via Zell am See de prachtige Großglockner Hochalpenstrasse panoramaroute nemen naar de bergtop. Deze route wordt gezien als de mooiste bergtoppen route van Europa. 

De auto's kunnen geparkeerd worden bij de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, hier is naast een ruime parkeerplaats ook een café en een bezoekerscentrum. Vanaf hier kun je ook prachtige wandelingen maken. Het gebied is niet alleen geschikt om te wandelen maar ook voor de wintersport kun je in deze regio ook goed terecht. 

Zowel in de winter als in de zomer kun je dus goed terecht in de regio van Großglockner. Je kunt je bijvoorbeeld je reis naar Großglockner regelen via Alpenreizen. Een groot aanbod bergvakanties waaronder ook de alpen. 

Alpe d’Huez - 1860 meter hoog (Frankrijk)

De Alpe d’Huez is bij de meeste mensen wel bekend, en meestal komt dit voor de Tour de France het wielrennen. Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk hebben hier ooit een etappe gewonnen. De Alpe d'Huez wordt vaak gezien als mooiste etappe dit heeft zeker met de 21 haarspeldbochten te maken. Waar vanuit je een prachtig uitzicht hebt.

Niet alleen in de zomer tijdens de Tour is de berg populair maar het is ook een populair wintersport plaats. Het bergmassief ligt in het zuidwesten van de Alpen en heeft 240 kilometer aan pistes (47 km groen, 53 km blauw, 74 km rood, 66 km zwart). De Skipistes liggen boven de boomgrens en beschikt over vele skiliften en kabelbanen. Reisorganisatie TUI heeft mooie aanbieden als het gaat om de wintersport. 

De berg is wordt elk jaar de eerste donderdag van juni gebruikt voor de Alpe d’HuZes. Met dit uniek evenement wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. 

Matterhorn 4478 meter hoog (Zwitserland) 

De Matterhorn is gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De berg is het bekendst vanuit Zermatt vanaf hier lijkt de berg ook op een (mythische) piramide, vanuit  Wallis heeft de Matterhorn de vorm van een kathedraal. De Matterhorn is het symbool van Zwitserland geworden. De hoogte van de berg is 4478 meter en behoort tot de 10 hoogste bergen van Zwitserland. 

Deze berg is ook geliefd bij klimmers door o.a. de hoogte en vorm van de berg. de eerste beklimming was in 1865. deze beklimming is pittig en zeker niet zonder risico in totaal zijn er meer dan 500 klimmers overleden tijdens de beklimming. Wandelen is minder gevaarlijk op deze berg en minstens zo mooi. Wandelen met een gids is wel aanbevolen als je de hoogte in wilt. de Hörnligrat-wandelroute is prachtig en populair. 

Je kunt de berg ook bezoeken met de oudste elektrische tandradbaan van het land, dit grote gevaarte met uitkijkwagons leidt je naar 3089 meter. Vanaf her heb je een prachtig uitzicht waar je onderweg ook al van hebt kunnen genieten. 

AlpenReizen


Reacties
Categorieën