Autospelletjes en plezier
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/28/2024
4 min

De 7 leukste autospelletjes voor onderweg 2024

01/28/2024
4 min

Op langere afstanden spelen wij vaak diverse autospelletjes met onze dochter van 8 jaar. Er zijn vele autospelletjes en autospelletjes te bedenken maar één van de favorieten is nog steeds Ik zie wat jij niet ziet en het is? Nu ze ouder wordt kun je dit spel altijd wel lekker moeilijk maken. 

Maar buiten dit spel zijn er nog veel meer leuke spelletjes te spelen in de auto zonder hier voor een spellendoos bij nodig te hebben. Voor deze pagina heb ik de 7 leukste autospelletjes voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de autospelletjes heb ik deze uitgebreid beschreven, ook de speluitleg heb ik hier bij toegevoegd zodat je bij de eerst volgende rit gelijk het spel kunt gaan spelen. 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is? is Eén van de meest bekende spelletjes voor kinderen en is geschikt voor vele leeftijden. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wil. Met jonge kinderen kun je het simpel houden blauw is de lucht, groen het gras, bruin van de bomen etc. Wij zelf maken het inmiddels een stuk lastiger en gaan voor een kleur bijvoorbeeld op een pakje drinken of een detail in de auto.  

Met dit spel kan iedereen mee doen en zorgt toch altijd voor een tijdje vermaak. Als het te moeilijk wordt geven wij vaak nog hints zoals het is in de auto of het is in de buurt van etc. 

Woordenslang maken

Veel spelletjes zijn niet alleen leuk maar ook nog eens erg leerzaam en educatief, een woordslang maken is hier er één van. Wij kiezen bij het maken van een woordslang vaak voor dieren, omdat dit vrij makkelijk is en onze dochter ook echt een dieren en een dierentuin liefhebster is. 

Het spel werkt als volgt de jongste kiest een dier bijvoorbeeld het dier Ezel. De volgende die aan de beurt is moet met de laatste letter van het dier een nieuw dier noemen. In dit geval is het de L en wordt er bijvoorbeeld gekozen voor Leeuw, De volgende speler moet weer een dier noemen met de letter W. etc. 

Je kunt het extra moeilijk maken door een korte bedenktijd of dat je een dier niet 2x mag noemen. Als dit wel het geval is, is degene af en mag die deze ronde niet meer meedoen. Zo blijft er vanzelf een winnaar over. 

Je kunt het onderwerp uiteraard ook veranderen in alles wat je buiten ziet, kunt eten en drinken etc. 

Wie of wat ben ik?

Wie of wat ben ik ook een bekend spel en leent zich ook zeer goed als autospelletje. Eén speler verzint wie dit is of wat die is bijvoorbeeld een bekend persoon uit de omgeving of een dier. De andere spelers moet raden wat of wie de persoon is doormiddel van vragen. De vragen mogen alleen beantwoordt worden met ja of nee. 

Heel eenvoudig en leuk, je kunt het spel moeilijker maken door een maximum aantal vragen te mogen stellen bijvoorbeeld 15 of 20. Degene die het raad in de minst aantal beurten is de winnaar.  

Maak samen een verhaal

Samen een verhaal maken kan op verschillende manier door allemaal bijvoorbeeld 1 of 2 woorden te zeggen, die de ander dan moet aanvullen ook met 1 of 2 woorden. Ook kun je er voor kiezen om allemaal 1 zin toe te voegen aan het verhaal. Door dat iedereen een eigen gedachte en fantasie heeft kunnen er leuke en gekke verhalen ontstaan. 

Wij zelf spelen dit spel niet in de auto maar nemen altijd wel mee op vakantie het spel storycube. Die zijn verhalen dobbelstenen met afbeeldingen bij de afbeeldingen je die gooit moet je een verhaal verzinnen. Dit is iets lastiger in de auto vooral voor de bestuurder. De kinderen achterin kunnen dit bijvoorbeeld wel goed spelen. 

Ik ga op reis en neem mee…

Ik ga op reis en neem mee is een spelletjes waarbij je goed moet gaan onthouden wat er gezegd wordt. Het spel gaat als volgt, de jongste passagier begint met ik ga op vakantie en neem mee mijn knuffels, de volgende herhaalt de zin ik ga op vakantie en neem mee mijn knuffels en voegt er iets aan toe bijvoorbeeld mijn zonnebril. De degene die aan de beurt is noemt de zin op ik ga op vakantie en neem mee mijn knuffels, mijn zonnebril en voegt er zelf weer iets aan toe etc. 

De degene die het eerste een fout maakt valt af net zolang tot er een winnaar is. Voor jongere kinderen kan dit best lastig zijn maar wel erg leerzaam. Je kunt ze er bijvoorbeeld een beetje mee helpen zodat het ook leuk blijft voor de jongste kinderen. 

Geen ja, geen nee, geen eh

Geen ja, geen nee en geen eh is ook een bekend spel en blijft ook nog steeds leuk. Dit spel is ook zeer geschikt om te spelen in de auto. Dit lijkt makkelijk maar kan best lastig zijn voor beide spelers om niet te antwoorden met nee, ja en eh en dan ook nog eens binnen 5 secondes is niet makkelijk maar goede vragen verzinnen om ja, nee en eh uit te lokken wordt ook lastig als je al veel vragen hebt verzonnen. 

Als degene ja, nee of eh heeft gezegd kun je de rollen omdraaien en mag de speler die goede vraag heeft gesteld waar het verboden woord gezegd is zelf proberen het verboden woord niet te zeggen. 

Wie het eerst een ... ziet

Dit spel speel ik al sinds onze dochter klein is meestal maken wij het volgende er van wie het eerste 10 verschillende dieren ziet. Voor de bestuurder is dit natuurlijk een stuk lastiger dan voor de andere passagiers maar ook de bestuurder kan uiteraard (fanatiek) mee doen. Je kunt zelf het aantal verzinnen en waar je op moet letten. Wij kiezen meestal voor dieren, maar je kunt ook een bepaalde kleur auto, of een merk, auto´s met 4 personen etc. Laat je fantasie te werk gaan en je vind vast een leuk onderwerp. 

Reacties
Categorieën