|

*7 x Steenwijk (bezienswaardigheden, activiteiten en meer)

Steenwijk is een grote plaats in de kop van Overijssel, dichtbij Giethoorn en het Nationaal Park de Weerribben. Niet alleen de omgeving is zeer interessant, Steenwijk zelf heeft je ook veel te bieden.

Steenwijk is een oude stad en van oorsprong een vestingstad. De stadswallen en grachten stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen had Steenwijk een strategische plaats in de strijd tegen Spanje.

Tegenwoordig wordt Steenwijk veel bezocht door dagjes mensen en toeristen. Dit is niet zomaar, Steenwijk heeft je veel te bieden. Wat Steenwijk je precies te bieden heeft lees je op deze pagina!Het Centrum

Steenwijk is een vestigingsstad met een historische binnenstad. In het centrum vind je nog veel historische elementen, zoals de oude grachten en stadswallen waar je zelfs over heen kunt lopen. Het Centrum is mooi op gebouwd met als centraal punt de Markt, waar zaterdags een weekmarkt is, maar ook de plek voor één van de vele evenementen die Steenwijk rijk is.

Steenwijk heeft 1 lange winkelstraat waar de meeste winkels aan gevestigd zijn, de zijstraten bevatten ook verschillende winkels die zeker interessant zijn om te bezoeken. Door de verschillende horecazaken kun je goed vertoeven in Steenwijk en je makkelijk een dag of een middag vermaken.

In het centrum valt namelijk veel te zien en te beleven ook als er geen evenementen gehouden worden. Verder op deze pagina lees je alles over de evenementen en de bezienswaardigheden in Steenwijk.

Een groot voordeel van Steenwijk is dat je gratis kunt parkeren in de binnenstad. Steenwijk kun je ook goed combineren met een wandelingen in de Weerribben dat nagenoeg tegen de stad aanligt.


De bezienswaardigheden

In de stad Steenwijk zelf zijn diverse bezienswaardigheden maar ook in de gemeente Steenwijkerland zijn vele mogelijkheden als het om cultuur en geschiedenis gaat. Giethoorn ligt bijvoorbeeld ook in de gemeente Steenwijkerland. Een prachtig dorp om te genieten van het water en de bijzondere huisjes, winkeltjes en horeca gelegenheden.

Ook Taman Indonesia is een aanrader, dit is een Aziatische dierentuin in Kallenkote tegen Steenwijk aan. Het is misschien wel een kleine dierentuin maar leuk om te bezoeken, het restaurant heeft heerlijk eten en Indonesië hapjes. Voor de kinderen is er een speeltuin.

Maar wat zijn nu de leukste bezienswaardigheden in Steenwijk zelf.

De Grote of Sint-Clemenskerk midden in het centrum is een echte blikvanger. Dit is een protestante kerk. Op deze plaats stond rond 900 al een houten kerkgebouw, de kerk is door de eeuwen heen een aantal keren vergroot en gerestaureerd en bestaat nu uit o.a. romaanse tufstenen en bakstenen. De oudste schilderijen in de kerk dateren uit 1633, het orgel komt uit 1860. De hoogte van de toren is 86 meter.

De Kleine of Onze-Lieve-Vrouwekerk is een gereformeerd-vrijgemaakte kerk en komt uit 1477. In dit jaar is de vorige kerk afgebrand en zijn ze begonnen met de bouw van de huidige kerk. Stichting Kunst & Cultuur Kleine Kerk organiseert regelmatig activiteiten en exposities in het kerkgebouw. Bijzonder aan dit kerk gebouw zijn de 2 klokken aan de geveltoren. De oudste klok stamt uit 1501. Binnen staat ook nog een derde klok deze wordt tentoongesteld en is in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd.

De villa Rams Woerthe werd in de 19eeuw gebouwd in opdracht van filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters. De villa wordt omgeven door een hectare groot park in de Engelse stijl. Een prachtig park met o.a. een hertenkamp en een theehuis, je vind hier ook circa 45 verschillende soorten bomen en heesters. De villa staat in Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en sinds 2007 is in de villa het Hildo Krop Museum gevestigd.

Stadsmuseum Steenwijk is een cultuurhistorisch museum aan de Markt in Steenwijk. Het museum heeft een collectie over de vroegere lokale economie van Steenwijk is gevestigd in het voormalige woonhuis van Margaretha Reiners. Ook zie je een collectie van Margaretha Reiners in het museum Tegenwoordig is pand het een rijksmonument.

Andere leuk bezienswaardigheden en plekken zijn de stadsgrachten en stadswallen, De Swindermanspoortje aan de Scholestraat. ook een mooie plek is De Markt het hart van het centrum met mooie gebouwen en diverse horeca.


Vakantie

Steenwijk en omgeving is een goede plek voor je welverdiende vakantie. Steenwijk zelf heeft niet heel veel overnachtingsmogelijkheden. Je hebt hier wel een Fletcher hotel aan de rond van Steenwijk op paar minuten fietsen van het centrum dicht bij de bossen en een natuurgebied. Hotel de Smederij is wel gelegen in het centrum, vanuit het hotel kun je lopend Steenwijk goed verkennen.

Steenwijk zelf heeft geen vakantieparken in Giethoorn en bij de Weerribben zijn wel vakantieparken en camping een andere goede plek is Residence De Eese een paar kilometer te westen van Steenwijk. Dit vakantiepark heeft een openlucht zwembad, sportfaciliteiten, een speeltuin, een kinderboerderij en animatie programma in de vakanties. Ook is het een uitstekende plek om de omgeving te verkennen het is centraal gelegen en niet ver van Giethoorn.


Activiteiten / Evenementen

Steenwijk is een actieve stad als het gaat om evenementen en activiteiten. Elke maand is er wel minimaal 1 evenement of een activiteit in het centrum van Steenwijk. In de zomer is er elke woensdag een vesting feest met een grote braderie een kinderrommelmarkt bij de De Grote of Sint-Clemenskerk. Elke week is er een ander thema met bijpassend vermaak.

Een andere publiekstrekker is de Pasar Malam, dit is een meerdaags evenement van 27 t/m 31 juli. Andere leuke evenementen zijn o.a.:

  • Ibizia Zomermarkt
  • De Zendemarkt die tegenwoordig op een zondag wordt gehouden
  • De Monumenten dagen
  • Fashion Weekend
  • Sinterklaas intocht
  • De Kerstmarkt
  • Kornelis Kopje Cultuur


Winkelen

Zoals je al hebt gelezen is het centrum gezellig en heeft het vele bezienswaardigheden. Ook ontbreekt het hier niet aan mooie winkels. Je hebt naast bekende landelijke ketens ook vele unieke speciaalzaken. De winkels zijn veelal gevestigd in mooie (historische) panden met prachtige gevels.

Het aanbod is heel divers en gevarieerd van boetiekjes tot hippe modezaken. Tussen het shoppen door kun je in het centrum ook goed terecht bij één van de horeca zaken. Voor het marktplein s een echte aanrader. Op de markt is een mooie fontein waar je van kunt genieten als je op één van de terrassen zit.

Zaterdag is een goede dag om te shoppen in Steenwijk, op deze dag is er ook een leuke weekmarkt met mooie kraampjes. Ondanks dat het parkeren gratis is, is het niet snel te druk, maar wel altijd gezellig druk.


Zwembad

Zwembad De Waterwyck is misschien niet een groot zwembad maar zeker de moeite waard om te bezoeken als je van zwemmen houdt. Naast een wedstrijdbad is er ook een recreatie bad een kinderbad en is er natuurlijk is er ook een glijbaan. In de vakantie worden er regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd.


Vestingsroute

De Vestingsroute is een wandelroute van 2 kilometer die je me neemt over de imposante stadswallen van Steenwijk. Je loopt ook prachtige plekken die toneel zijn geweest van de Tachtig Jarige Oorlog.

Het is een ronde wandeling dit houdt in dat je weer terugkomt op de plek waar je gestart bent. Je kunt op elk stukje parcours beginnen. Een goede plek is het Tourist Info bij het Station, ook hier zijn diverse parkeerplekken. De route is gemarkeerd met schildjes met de groene en blauwe kleur.

De wandelroute is niet zolang en goed te combineren met andere leuke dingen in Steenwijk. Met de wandeling kom je op mooie plekken waar je anders niet snel komt en je krijgt een goed beeld van de vestingstad SteenwijkVergelijkbare berichten