Dordrecht
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/31/2024
7 min

De top 7 van leukste steden in de provincie Zuid-Holland 2024

01/31/2024
7 min

De Provincie Zuid-Holland ligt aan de Noordzeekust. Het grenst aan de provincie Utrecht, Zeeland, Noord-Holland en Gelderland. Zuid-Holland behoort tot een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. Het heeft ruim 3.670.000 inwoners op 3403 km².

Dit verklaart ook dat Zuid-Holland veel grote steden heeft. Naast de steden heeft de provincie ook veel leuke dorpen waaronder Noordwijk en Kinderdijk

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste steden in Zuid-Holland voor je op een rij gezet. De steden worden uitgebreid beschreven

  Den Haag

  De politieke en koninklijke Den Haag is één van de grootste steden van Nederland. Hier staat onder andere het officiële werkpaleis van koning Willem-Alexander, Paleis Noordeinde. Maar ook Het Binnenhof ligt in Den Haag, het politieke hart van Nederland. Den Haag heeft een levendig centrum met vele winkels, terrassen en uitgaansgelegenheden. Buiten het centrum heeft Den Haag nog veel meer te bieden het ligt namelijk ook direct aan de zee. Met Scheveningen en Kijkduin heeft Den-Haag ook geweldige badplaatsen. 

  De bezienswaardigheden zijn ook heel divers en verrassend. Hieronder volgen een aantal bijzondere bezienswaardigheden. De Japanse Tuin, een kleine maar waardevolle tuin met zeldzame bomen. Madurodam de leukste en belangrijkste gebouwen en omgevingen op schaal na gebouwd, erg leuk voor gezinnen. Maar ook het Vredespaleis en de Haagse markt zijn zeker een bezoekje waard. Ook heeft Den-Haag vele musea waarvan het Louwman Museum een echte aanrader is. Den-Haag is een stad waar je makkelijk een weekend kunt genieten van al het moois.

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Den Haag

  Rotterdam

  Rotterdam is de haven stad van Nederland en Europa. De stad heeft ook een grote geschiedenis. Het is eeuwenlang één van de belangrijkste handelssteden van de Wereld geweest en werd ook erg zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Mede door de herbouw en nog een aantal oude gebouwen heb je een bijzondere mix aan architectuur. Oude gebouwen zijn de Laurenskerk, de Van Nellefabriek. Maar ook het nieuwe Centraal Station is een bijzonder gebouw en staat samen met de Van Nellefabriek.

  Rotterdam heeft een populair centrum met vele verschillende winkels, musea en vele bezienswaardigheden. Denk hierbij aan AHOY waar meestal wel iets valt te beleven, de Euromast, de hoge uitkijktoren de Euromast. Uiteraard mag je de Markthal en de dierentuin Blijdorp ook niet overslaan. De Dierentuin stamt uit 1938 maar behoort nog steeds tot de mooiste dierentuinen in ons land.  

  Een fietstocht door Rotterdam is een echte aanrader je mist zo geen enkele bezienswaardigheden en je verkent de stad op een leuke, actieve en duurzame methode. 

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Rotterdam

  Dordrecht

  Niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Dordrecht is een onderdeel van de Randstad, maar is toch vaak het ondergeschoven kindje. Deze historische stad verwierf als één van de eersten in de regio de stadsrechten.

  Dordrecht heeft verschillende stadsroutes o.a. kun je de prachtige gebouwen bekijken die al enkele eeuwen het hart van Dordrecht vormen. Ook zie je op veel andere plekken veel van de geschiedenis terug in de stad.

  De Grote Kerk bijvoorbeeld is één van de meest herkenbare monumenten in het oude centrum. Deze kerk heeft een toren die je kunt beklimmen, het heeft 269 treden. Als je deze uitdaging aangaat heb je wel een prachtig uitzicht. Andere plekken die veel van de geschiedenis laten zien zijn Het Huis van Gijn, het museum van de voormalig bankier en verzamelaar Simon van Gijn. Maar ook in het Hof van Nederland neem je een kijkje in de geschiedenis. In dit voormalige klooster vond onder meer de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 plaats.

  Naast historie en geschiedenis heeft Dordrecht nog meer te bieden. De stad is ook uitermate geschikt om te shoppen. Het heeft naast de grote winkelketens ook veel kleine en bijzondere winkels met een mooi en divers aanbod.

  Eén van de bijzondere plekken in Dordrecht is Door. Het wordt ook wel een culturele broedplaats genoemd. Naast ateliers heeft het centrum ook regelmatig tentoonstellingen en concerten, workshops etc. Bekijk op de site de actuele agenda en de huidige mogelijkheden.

  Dordrecht heeft ook prachtige plekken aan het water bijvoorbeeld bij de Groothoofd. Hier komt 3 van de 4 rivieren die door Dordrecht gaan samen. Dit wordt ook wel het Drierivierenpunt genoemd. Wist je dat er met 150.000 passerende schepen per jaar dit het drukst bevaren knooppunt van Europa is?

  Een weekendje Dordrecht moet met de nog veel meer andere bezienswaardigheden geen probleem zijn om je een weekend te vermaken. Want naast alle bezienswaardigheden en activiteiten kun je ook heerlijk eten en drinken in de vele restaurants en barretjes.

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Dordrecht

  Leiden

  Leiden wordt gezien als één van de gezelligste steden in Nederland. De 800 jaar geschiedenis is goed voelbaar in de stad. Het centrum is levendig, dit komt mede door de leuke winkeltjes, de grachten en de terrassen.

  3 Oktober is het jaarlijks feest in Leiden. Het Leids ontzet is al sinds 1574, op deze datum kwam er een einde aan de Spaanse belegering van Leiden. Naast een grote markt en kermis is er ook elk jaar een optocht in een ander thema.

  Gelukkig valt er ook buiten 3 oktober veel te beleven in Leiden. Geen andere stad dan Leiden heeft zoveel musea op loopafstand van elkaar. De volgende musea zijn echt een bezoekje waard. Het Sieboldhuis geeft je een kijkje in de Japanse kunst. Het museum Volkenkunde is sinds 1837 een Nederlands rijksmuseum in Leiden. Het is vanaf 30 november 1937 gevestigd in een voormalig academisch ziekenhuis, een monumentaal gebouwencomplex binnen de singels aan de rand van het stadscentrum.

  Mijn persoonlijk favoriet qua musea in Leiden is Naturalis. Naturalis heeft een verzameling van ruim 40 miljoen objecten! Die enorme hoeveelheid objecten uit de natuur is de basis voor onderzoek naar wereldwijde biodiversiteit en geologie. De collecties zijn onderverdeeld in botanie, geologie, gewervelden, ongewervelden, entomologie, boeken en type-catalogi.Leiden is  een echte studentenstad. Dit brengt ook altijd een bijzondere sfeer en veel fietsers.

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Leiden

  Delft

  Delft heeft een historische binnenstad en heeft zich in de 19e eeuw ontwikkeld tot industriestad. Tegenwoordig wordt Delft ook gezien als Studenten stad mede door de Technische Universiteit en de onderzoeksinstituten TNO en Deltares. 

  Delft is geliefd bij de toeristen zowel bij de binnenlandse als de buitenlandse toeristen. De reden voor het bezoek is vanwege het Delfts blauw en de kunstenaar Johannes Vermeer. Maar ook de historische binnenstad is erg gewild met de vele mooie fotogenieke gebouwen en hoekjes, de vele leuke winkels en boetiekjes en de gezellige terrassen en restaurantjes. 

  De niet te mogen missen bezienswaardigheden in Delft zijn: Het Vermeer Centrum Delft. Hier vind je alle schilderijen van Johannes Vermeer op één locatie. De schilderijen zijn wel replica's maar zeker de moeite waard. Andere trekpleisters zijn De nieuwe kerk, Standbeeld van Willem van Oranje en Museum Prinsenhof.

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Delft

  Gouda

  Gouda is een historische stad in Zuid-Holland. De stad gouda heeft wereldwijde bekendheid om de Goudse Kaas, de stroopwafels en kaarsen. 

  Naast deze mooie Hollandse producten heeft Gouda je nog veel meer te beiden. De binnenstad van Gouda wordt regelmatig verkozen tot de mooiste binnenstad van Nederland. Dit kan ook haast niet anders met de schitterende monumentale gebouwen (zoals het beroemde stadhuis, Sint-Janskerk en het oude Weeshuis) en de eeuwenoude grachten. Gouda kreeg al in 1272 stadsrechten en is zeer geschikt voor een mooie stadswandeling. 

  Bezienswaardigheden zijn de Museumhaven met traditionele boten, de Goudse kaasmarkt, museum de Goudse waag en museum Gouda.

  Gouda heeft naast de kaasmarkt ook speciale markten, zoals een grote stripboeken markt en elke woensdag een antieknmarkt in het centrum. De Markten worden gehouden op de prachtige markt in Gouda.

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Gouda

  Schiedam

  Bij de leukste steden zou je misschien niet gelijk aan Schiedam denken. Maar deze Jeneverstad is absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken. Het heeft namelijk een prachtige historische binnenstad met mooie grachten en grote windmolens. Er hangt ook een heerlijke sfeer in de binnenstad van Schiedam. 

  Schiedam heeft ook verschillende leuke bezienswaardigheden. Het Jenevermuseum is erg leuk. Je leert alles over de geschiedenis van de Jenever en het proces van het begin tot het einde. Co-op museum & Snoepwinkel is een leuk klein museum die het vroegere leven van Schiedam laat zien. De snoepwinkel is een oud antiek snoepwinkeltje met nog snoep van vroeger. Een andere aanrader in Schiedam is met de fluisterboot varen door de mooie grachten. 

  Uiteraard kun je ook leuk shoppen en heerlijk eten of een terrasje pakken in Schiedam. Een verrassing in de lijst, maar zeker niet de minste stad in dit rijtje. 

  Bekijk hier het aanbod voor een overnachting in Schiedam


  Reacties
  Categorieën