De top 7 van mooiste dorpen aan het water in Nederland 2023

Nederland wordt echt gezien als waterland, ons land heeft niet alleen een lange kustlijn van ruim 520 kilometer. Maar ook vele kanalen, rivieren, meren en binnenwateren. Watersport activiteiten zijn ook niet zonder reden erg populair en kunnen op vele plekken goed beoefenend worden. Van zwemmen tot zeilen, van varen tot suppen.

Toeristen en vakantiegangers combineren de watersport vaak met het bezoek aan een dorp en of een stad. Het bekendste dorp aan het water en met veel water is Giethoorn. Toeristen uit alle werelddelen komen naar het Overijsselse dorpje om te kunnen varen in een fluisterboot of met een rondvaart boot door Giethoorn.

Maar behoort Giethoorn ook tot de mooiste dorpen aan het water? Bekijk de top 7 om hier achter te komen en meer informatie te krijgen over de 7 mooiste dorpen aan het water in Nederland. Naast een uitgebreide beschrijving heb ik ook diverse tips toegevoegd.

De 7 mooiste dorpen in Nederland aan het water

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden, wie kent het niet Giethoorn, een prachtig toeristisch dorp waar je met bootjes doorheen kunt varen. Het centrum het toeristische deel van Giethoorn in autovrij. Deze wegen en paden zijn verbonden met houten bruggetjes. Ook de bewoners zelf kunnen vaak het huis alleen lopend, met de fiets of boot bereiken.

Door de grachten van Giethoorn varen vele boten, naast grote rondvaartboten kun je zelf ook een bootje huren en varen. Tijdens de vakanties en speciale feestdagen kan het wel heel druk zijn, rond Valentijnsdag valt het gelukkig vaak wel mee.

Een bootje varen is één van de activiteiten die je kunt ondernemen in Giethoorn. Een rondvaart boot is leuk maar zelf varen en onderweg picknicken kan ook heel romantisch zijn. Naast het varen is Giethoorn ook heel leuk om te verkennen.

’t Olde Maat Uus het Giethoorn Museum en de oude aarde een prachtige winkel met edelstenen en bij de winkel is ook een museum.zijn ook echt aanrader om te bezoeken als je in Giethoorn bent.

Aan het water heb je diverse restaurants ook zijn er vaak speciale arrangementen met een boottocht in combinatie met een diner of een drankje.

Hotel Brasserie De Pergola is een uitstekende keuze als het gaat om een overnachting in Giethoorn. Dit 3 sterren hotel heeft een zeer goede ligging en is ook nog eens betaalbaar. Iets Buiten Giethoorn het je het Fletcher Hotel De Eese-Giethoorn. Het hotel is gelegen bij een prachtig bos waar je ook vele reeën kunt spotten. Met dit hotel kun je ook giethoorn goed combineren met Steenwijk.


Spakenburg

Spakenburg is van oudsher een vissersdorp, die ontstond in de 15e eeuw. Het vissersdorp lag tot de aanleg van de afsluitdijk aan de Zuiderzee. De vishandel is inmiddels wel gekrompen maar is nog steeds een belangrijk deel van de economie in het dorp. De rokerijen, de vissersboten, de oude haven en de visserswoningen in het dorp laten zien dat de vis nog steeds belangrijk is.

De oude haven is prachtig om te bekijken en stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig heeft de haven een andere functie dan toen Spakenburg nog aan de Zuiderzee lag. Het is nu een museumhaven naast het museumhaven vind je hier ook een vissermuseum. Aan de oude haven ligt ook de 18e eeuwse scheepstimmerwerf waar nog steeds aan historische boten wordt gewerkt.

Spakenburg is een levendig dorp met gezellige terrassen waar je regelmatig leuke evenementen wordt gehouden zoals de De Spakenburgse Dagen, Palingrookwedstrijden en De Visserijdagen. Op zaterdagen is er een gezellig en mooie weekmarkt.

In het dorp zie je ook nog regelmatig vrouwen met de traditionele spakenburgse klederdracht lopen. twee andere kernmerken van het dorp zijn de mooie kerken en de 2 voetbalverenigingen.

Hoewel het dorp veel samenhorigheid uitstraalt is tot veel strijd vooral als het om voetbal gaat is het dorp verdeeld in Rood en Blauw, De IJsselmeervogels en Spakenburg. Het grappige is dat ze wel op hetzelfde sportpark spelen.

Een zeer leuk dorp om eens te bezoeken, dit zie je ook wel terug aan de toeristen vooral met de speciale dagen kan het hier erg druk zijn.

Van der Valk Hotel Amersfoort A1, is een goede keuze als het om Spakenburg-Bunschoten gaat, het hotel ligt om de hoek en is ook goed te combineren met bijvoorbeeld Amersfoort zelf of de dierentuin.


Kinderdijk

De Kinderdijk is gelegen tussen Rotterdam en Dordrecht. Het hoort bij het gebied Albasserwaard. Dit gebied wordt gekenmerkt door polders, waterwegen. Kinderdijk behoort tot UNESCO Werelderfgoed en staat bekend om de vele molens. Kinderdijk is ook zeer populair bij toeristen, zowel uit Nederland als buiten onze grenzen. De meeste molens in Kinderdijk werden tussen 1738 en 1740 gebouwd. Vele molens kun je ook bezoeken en zien hoe er vroeger werd geleefd door de molenaar.

Een rondvaart tocht met de boot is populair en aanbevolen, het gebied is ook goed te verkennen met de fiets of wandelend. Een andere mogelijkheid is Kinderdijk bewonderen doormiddel van suppen.

Een goede opstapplek voor het suppen is bij het bezoekerscentrum dit is een vrij toegankelijk. Als het niet zo druk is kun je met een beetje geluk ook nog aan het water parkeren. Als het bezoekerscentrum geopend is betaal je € 5,- parkeergeld, is het bezoekerscentrum gesloten, dan kun je hier gratis parkeren.

Dit is tevens een goede parkeerplek om Kinderdijk te bezichtigen. Het bezoekerscentrum is interessant om te bekijken als deze geopend is.

Ondanks dat de Kinderdijk druk wordt bezocht, is het op het water vaak vrij rustig en ben je regelmatig alleen op het water. Dus het water is wel een aanrader als je Kinderdijk rustig wil bekijken en bewonderen.


Urk

Urk heeft een rijke geschiedenis en is ook een stuk ouder dan Flevoland. Dit voormalige eiland, heeft een hechte gemeenschap, eigen dialect, volkslied, is een echt vissersdorp, heeft zijn eigen normen en waarden en het geloof speelt een grote rol op het eiland. Dat Urk een vissers dorp is zie je aan alles terug, één van de bezienswaardigheden is dan ook de haven van Urk. De plek waar veel boten te vinden zijn.

Hier is ook het monument met alle namen van de vissers die op zee zijn omgekomen tijdens het vissen. Bij de haven is ook een strandje te vinden die niet alleen populair is bij de toeristen. Andere leuke bezienswaardigheden en is Oud-Urk (wijk 3) Hier vind je ook de Kapsalon van Teun Föhn uit het Televisie programma Urk van SBS 6.

Bij een bezoek aan Urk hoor je eigenlijk ook de vuurtoren te bezoeken, dit is een historisch herkenningspunt van het dorp. Deze automatische vuurtoren is 18,5 meter hoog en stamt uit 1844.

Uiteraard mag een visje eten niet ontbreken bij een bezoekje aan het vissersdorp. Mijn favoriete viswinkel in Urk is bij de haven een kleine vis zaak met uitstekende vis. De mooiste kerken in Urk zijn de Bethelkerk en het Kerkje aan de Zee, uiteraard zijn er meer mooie kerken in Urk dat kan ook niet anders dan met meer dan 20 kerken.

Eén van de gezelligste en drukste dagen in Urk zijn tijdens de Urker dag en de visserijdagen. Het hele dorp en de omgeving loopt dan uit. Je ziet deze dagen ook extra veel klederdracht een prachtig gezicht.

Echt hotels zijn er niet te vinden in Urk wel is er een leuke camping (’t Urkerbos) en in de omgeving zijn er wel hotels en andere accommodaties bekijk deze accommodaties bij Trivago. De hotelzoekmachine waarbij je weet dat je nooit te veel betaald.


Noordwijk

Noordwijk is een badplaats in de provincie Zuid-Holland en staat bekend om de brede stranden. In totaal vind je hier een 13 kilometer lang zandstrand. Tegenwoordig is Noordwijk een bruisende badplaats met vele evenementen terwijl het vroeger een vissersdorp was.

In Noordwijk zijn er diverse evenementen het hele jaar door zo vind je regelmatig een markt op het Vuurtorenplein, het hoogtepunt van de evenementen is de bloemencorso. Noordwijk heeft een zeer gezellige oud centrum met vele winkeltjes en horeca een andere aanrader is de sfeervolle boulevard met leuke strandpaviljoens.

Noordwijk leent is ook perfect voor mooie wandelingen en fietsentochten. Je vind in en rondom Noordwijk bossen en prachtige Duinen. Een leuke attractie is Space Expo is een museum met een ruimtevaarttentoonstelling een leuke plek om je kennis over de ruimte en de ruimtevaart te verrijken.

De 2 leukste hotels in Noordwijk zijn:

  • Fletcher Badhotel Noordwijk: Dit 4 sterren hotel ligt nabij de winkelpromenade en op korte afstand van het Noordzeestrand. Een perfect plek om Noordwijk te verkennen en te genieten van je vakantie.
  • Van der Valk Palace Hotel Noordwijk: Dit prachtige 4 sterren hotel is het neusje van de zalm, niet alleen het hotel is prachtig ook de ligging is uitstekend het ligt op loop afstand van het strand.

Volendam

Volendam dat is één van de bekendste plaatsen in Noord-Holland en trekt ook vele toeristen zowel dagjes mensen uit Nederland als toeristen uit alle werelddelen

.Het centrum van Volendam wordt gekenmerkt door de oude straatjes, vakwerkhuizen en authentieke huisjes. De haven en de dijk zijn de populairste plekken in Volendam. Hier vind je ook verschillende gezellige restaurants en cafeetjes. Uiteraard mag een visje eten op de dijk ook niet ontbreken.

Een andere publiekstrekker zijn de foto´s van bekende Nederland en buitenlandse sterren in de Volendamse Klederdracht. Je kunt zelf ook een foto laten maken in Volendamse Klederdracht. Als je meer over de klederdracht en de geschiedenis van Volendam wilt weten is het Volendams Museum een echte aanrader. Je komt hier alle te weten over de geschiedenis van de klederdracht en Volendam. Ook het Palingsoundmuseum is een interessant, hier kom je van alles te weten over de muziekgeschiedenis van het dorpje.

Een stadstour door Volendam is een aanrader je komt zo langs de bekende plekken maar ook langs de huizen van de bekende Volendammers zoals Jan Smit. Een ander leuk tocht is een boottocht vanuit de haven van Volendam.

Van der Valk Volendam ligt niet direct met Volendam maar in Katwoude op fietsafstand van Volendam (ongeveer 5 kilometer) een aanrader van een hotel, zeker als je meerder dagen van Volendam wil genieten en of de omgeving.


Ouddorp

Ouddorp is gelegen in de provincie Zuid-Holland en is gelegen op Goeree Overflakkee. Deze badplaats is misschien niet zo groot maar met een17 kilometer lange kustlijn en één van de mooiste stranden in Nederland, heeft het zeker een plekje verdiend in deze top 7 met mooiste badplaatsen in Nederland.

De Noordzee is niet het enige water waar Ouddorp aan grenst het ligt ook aan het Grevelingenmeer. Dit meer bied je vele watersport mogelijkheden, de watersport mogelijkheden zijn er uiteraard ook op het strand zoals kitesurfen etc.

Niet alleen de Noordzee en het Greveingenmeer maakt Ouddorp aantrekkelijk hoewel Ouddorp veel watersport liefhebbers trekt. Ouddorp heeft een groot winkelcentrum met 50 winkels waar je zeer goed kunt winkelen.

De Geitenboerderij de Mekkerstee is ook een leuke verrassing in Ouddorp. Je kunt hier zien hoe de geiten gemolken wordt maar ook hoe gemaakt wordt. De boerderijwinkel verkoopt niet alleen producten afkomstig van de geit maar heeft een groot assortiment. Je vind naast geiten nog veel meer dieren zoals varkens, kippen en pony’s.

Ouddorp leent zich ook perfect voor wandelingen, er zijn diverse wandelgebieden in de buurt. De mooiste route voor vele is de Bunkerroute. In de duinen zijn bunker uit de Tweede Wereldoorlog te bezichtigingen. Deze route leidt je langs alle mooie plekjes en bunkers.

Fletcher Hotel Duinzicht een prachtig 4 sterren hotel dichtbij het strand en naast hotelkamers ook luxe duinvilla’s is een echte aanrader dit geldt ook voor Port Zelande in Ouddorp, een Center Parcs vakantiepark en Landal strand resort Ouddorp duin.


Vergelijkbare berichten