Wandelbroek kopen? Keuzehulp: De 7 belangrijkste kenmerken!
De accessoires en kleding wordt vaak onderschat denk hierbij aan de sokken, jas maar ook zeker aan de wandelbroek. Niet elke broek is even geschikt bij het wandelen. Een goede wandelbroek geeft je niet alleen veel comfort, maar zorgt er ook voor dat je geen scheurplekken krijgt en kan er voor zorgen dat je zonder tas weg kan of met een kleinere tas op pad kunt gaan.
Voor deze pagina heb ik de 7 belangrijkste zaken en kenmerken van de wandelbroek voor je op een rij gezet. De kenmerken zijn belangrijk bij het kopen van een wandelbroek en kan je er bij helpen dat jij voor de meeste geschikt wandelbroek kiest.
De 7 belangrijkste zaken en kenmerken bij het kopen van een wandelbroek.
Niet elke broek is niet even geschikt voor het wandelen, hieronder worden de 7 belangrijkste zaken en kenmerken besproken bij het kopen / kiezen van een nieuwe wandelbroek. De uitgebreide beschrijving moet je een goed beeld geven.
De type wandeling en weersomstandigheden
Als jij een wandelbroek wil kopen denk dan goed na voor welke wandelingen je deze wil gebruiken. Je koopt een andere broek voor een wandeltocht in het regenseizoen in Azië, dan voor een winterwandeling in Nederland of voor de Nijmeegse vierdaagse.
In de winter en regenseizoen wil je een andere broek dragen dan tijdens de zomer of in een gebied met wisselvallige temperaturen. Bij wisselvallige temperaturen kun je ook kiezen voor een afritsbroek. Ook ideaal als je ´s morgen vroeg vertrek of juist een avond / nacht wandeling maakt. Korte broeken zijn ook zeker een optie zeker met warm weer.
Materialen van de broek
De broeken van tegenwoordig bestaan uit vele verschillende materialen. Goede wandelbroeken bestaan uit meer dan 50% uit polyamide, polyester of nylon. De eigenschappen van deze materialen zijn dun, ademend, licht, sneldrogend en bieden je ook nog eens veel comfort. Wil je een beetje stretch in de broek dan is elastaan ook belangrijk of juist de waterdichtheid die is allemaal mogelijk. Maar zorg wel voor een goede basis in de wandelbroek met minimaal 50 % polyamide, polyester of nylon.
Waterafstotend of waterdicht
Vaak wordt waterafstotend of waterdicht voor het zelfde aangezien maar er zit wel zeker verschil tussen beiden. Waterafstotend betekend dat je broek wel tegen een klein regen buitje kan maar als je in een stevige bui loopt of het langdurig regent komt het als nog door de broek heen.
Waterdicht wordt vaak aangegeven aan de hand van een kolom. Hoe hoger het getal is hoe beter de waterdichtheid is van de broek.
De pasvorm
Een broek moet wel lekker zitten en tegenwoordig zijn er vele pasvormen die kan handig zijn maar het ook lastige maken bij het kiezen van de juiste wandelbroek. Een wandelboek heb je ook aan voor het comfort en daarom is het belangrijk dat deze niet te strak zit. Voldoende bewegingsruimte zorgt voor meer comfort tijdens het wandelen en voorkomt voor schuurplekken.
Heb jij last van te lange broekspijpen? Kijk dan eens na verstelbare pijpen, de pijpen kun je eenvoudig verstellen vaak met een drukknoop systeem.
Opbergzakken
Persoonlijk vind in diverse opbergzakken en vooral grote zakken erg prettig bij een relatief korte wandeling hoef ik geen rugzak of heuptas mee te nemen en kan alles mee in de broekzakken.
Wil jij ook graag veel meenemen zonder dat je hiervoor een rugzak of heuptas voor mee hoeft te nemen, let dan ook op de opbergzakken van je wandelbroek. (Neem niet te veel mee dit loopt niet prettig)
Riemlussen
Het klinkt misschien logisch en heb je er helemaal niet aan gedacht maar niet alle wandelbroeken heb riemlussen. Dit kan erg handig zijn als je iets aan je riem wilt laten hangen, maar ook als je tussen 2 maten in zit.
Denk hierbij aan dat je bijvoorbeeld ruimte nodig hebt voor je benen, maar wel een smalle taille hebt. Dan kan een riem voor een goede oplossing zorgen dat je een maatje grote koopt zodat het bij je benen ook lekker zit.
Ventilatieritsen / Insectenwerend / UV-bescherming
Een wandelbroek kan nog meer opties hebben zoals Ventilatieritsen, insectenwerenden UV bescherming bieden. Dit is natuurlijk heel afhankelijk van je doel en waar en wanneer je wandelt. Deze extra opties heb je zeker niet altijd en overal nodig maar het kan wel handig zijn vandaar de uitleg hieronder.
Als jij niet graag met een korte broek loopt (voor bijvoorbeeld de insecten of andere dieren) en het toch te warm is met een lange broek kan en een broek met ventilatieritsen de uitkomst bieden. Daarnaast zijn deze broeken buiten de ventilatie rist in de meeste gevallen ook nog eens ademend.
Ga jij naar een bestemming met vind vervelende insecten bijvoorbeeld zandvliegen en muggen, kies dan voor een wandelbroek met een speciale insecten coating. Deze coating voorkomt 90% van de insectenbeten. Deze broeken worden ook vaak gedragen bij hike tochten.
Ben jij ook gevoelig voor het verbanden door de zon? En verbrand jij ook door de kleding heen? Dan is een wandelbroek die UV werend is de beste oplossing voor jou.
Goede wandelbroeken voor een vrouwen
Zoals je gelezen hebt zijn zit er vele verschillen tussen de wandelbroeken en kan het zinvol zijn om niet zomaar een broek aan te trekken of te kopen maar je er in te verdiepen zodat je een goede aankoopt doet.
Ik heb je een beetje geholpen bij de selectie van de beste wandelbroeken voor vrouwen hier onder vind je een selectie van zeer goede wandelbroeken. Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een wandelbroek maakt dit de keuze nog makkelijker.
Goede wandelbroeken voor heren
Nu je de belangrijkste eigenschappen weet, en je op de hoogte bent voor welke wandelbroek je het beste kunt kiezen is het tijd voor de beste wandelbroeken voor heren.