De top 7 van de leukste musea voor kinderen 2023

In Nederland zijn er veel musea die voor kinderen leuk zijn, waar veel te zien en te beleven is. Kinderen staan vaak niet te juichen om naar een musea te gaan, maar met de juiste keuzes hebben ze de middag van hun leven. Wij gaan regelmatig met onze dochter van inmiddels 7 naar een musea en vaak is dit een groot succes.

Niet elke museum is geschikt voor kinderen, en bij het ene museum is ook meer gedacht aan kinderen dan de andere. Om te zorgen dat jullie een positieve ervaring krijgen met een museum voor kinderen, heb ik de 7 leukste musea voor je in een top 7 gezet. De kindermusea worden uitgebreid toegelicht en ook de mogelijkheden voor kinderen komen aanbod. Bij de selectie is er gekozen voor musea voor het hele gezin en niet voor een bepaalde leeftijd.

Aviodrome -Lelystad

Op de luchtenhaven van Lelystad is het Aviodrome te vinden, het Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Je komt ogen en oren te kort in de leuke en verrassend grote museum. Er is veel te ondernemen, zowel voor de ouders als voor de kinderen.

Het 4D theater is leuk voor het hele gezin, er speelt hier een spannende film af die uiteraard in het teken van de luchtvaart staat. Je kunt zelf vliegen in een vliegsimulator, de Boeiing 747 Jumbojet is zelfs te bezoeken van binnen ook de ruimtes waar je normaal niet kan en mag komen.

Naast dat het museum leerzaam en leuk is valt er ook veel te spelen. Buiten is er een grote speeltuin en waaronder een survival baan. Ook binnen zijn er een diverse speeltoestellen, zo kun je over de koffer baan en het parcours afleggen die ook de koffers afleggen oor dat ze in het vliegtuig gaan, met glijbaan en al.

Uiteraard is er nog veel meer te doen en te zien zoals een vliegbrevet halen. Aviodrome is zeer geschikt voor een dagje of een lange middag en je komt bijna tijd te kort als je alles goed wilt bekijken.


Nationaal Gevangenismuseum – Veenhuizen

In het historische gevangenisdorp Veenhuizen is het gevangenismuseum te vinden. Zowel de volwassenen als de kinderen komen alles te weten over de geschiedenis van de gevangenis en het gevangenisdorp. In het het museum zijn er veel interactieve mogelijkheden die ook erg leuk zijn voor de kinderen.

Naast veel informatie is er ook veel te zien je kunt een echte cel van binnen bekijken. Ook is het mogelijk om de gevangenisbus door het dorp te rijden en onderweg krijg je veel informatie over Veenhuizen en de verschillende gevangenissen in het dorp. (de Bus rijd op verschillende tijden en dagen)

Even bijkomen van alles is mogelijk in het restaurant terwijl de kinderen op het binnen terrein heerlijk kunnen spelen. Het gevangenismuseum is altijd leuk te bezoeken en zeer geschikt voor gezinnen, maar de leukste dagen zijn met de evenementen, zoals tijdens boevendag.


Nemo Science Museum – Amsterdam

Nemo Science Museum in Amsterdam is een doe museum en zeer geschikt voor wetenschappers en uitvinders in de dop. Dit museum is alles behalve saai je kunt zelfs aan de slag met allerlei proeven en experimenten.

Het museum zit niet alleen gevestigd in een mooie gebouw, het is ook nog eens groot met 5 verdiepingen. in het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en elke tentoonstelling heeft zijn eigen experimenten. Hieronder worden een aantal tentoonstelling toegelicht.

In Humania leer je alles over het menselijk lichaam en in Elementa ontdek je alles over het leven in het heelal. In Technium kun je water zuiveren tot drinkwater en leer je hoe een stuwdam moet bouwen. Op het dag van Nemo is ook nog iets bijzonders namelijk een openluchttentoonstelling genaamd Energetica waar je alles te weten kan koen over de, wind, waterkracht, zon en duurzame energie.

Dit museum is echt leuk voor het hele gezin ook papa en mama zullen actief meedoen met de proeven.


Bakkerijmuseum – Hattem

Bakkerijmuseum Hattem is misschien niet zo groot maar zeker wel de moeite waard en ook voor kinderen. Ten eerste kunnen de kinderen opzoek gaan naar alle muizen die verstopt zitten in het museum, ook kan er een heerlijke koek gebakken worden, de kleinste kinderen mogen uiteraard geholpen worden door papa en mama als ze maar niet er van snoepen.

Onderweg kom je veel te weten over het bakkers leven in de loop van de jaren. Aan het einde van het museum is een leuke familievoorstelling die uiteraard in het teken van bakken en brood staat. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen die met een tunnel aan elkaar verbonden zijn. De uitgang en restaurant is aan de overkant van de ingang.

Een leuk museum waar jij je de nodige uurtjes kan vermaken en is goed te combineren met het Anton Piek museum die een paar straten verder oplicht.


Naturalis – Leiden

Het museum is in 2019 heropend na een volledig renovatie en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland. De collectie bestaat uit miljoenen stukken waaronder veel insecten, planten, vogels en andere dieren. Het Naturalis is een prachtig museum is bekroond met de European Museum of the Year Award 2021. 

Naast dat er veel valt te zien is het ook nog eens een interactief museum die je veel leert over de dieren en de planten. Uiteraard zijn er verschillende tentoonstellingen waaronder tentoonstellingen over de dood, aarde en de ijstijd. De meeste populaire tentoonstelling is over de Dinosaurus.

Naturalis is een leuk en zeer leerzaam museum leuk voor alle leeftijden en een echte aanrader.


Corpus – Oegstgeest

Corpus is een echte familie museum in Oestgeest waar je een reis voor het lichaam van de mens maakt. Je start in de knie en komt uiteindelijk via de hersenen weer uit het lichaam van de mens is dit niet grappig?

De reis is met een ondersteuning van een audiotour en duurt ongeveer een uur. Onderweg valt er veel te ontdekken en te beleven. De kinderen kunnen met spelletjes en testjes alles leren over de werking van het menselijke lichaam maar ook het belang van beweging, goede voeding en gezond leven. Of de kinderen hier veel op uit gaan doen is de vraag maar leren er in ieder geval veel van.

Corpus is een perfect museum voor een regenachtige dag of een middagje na school.


Spoorwegmuseum – Utrecht

Het spoorwegmuseum in Utrecht is een leuk interactief museum dat ook zeer geschikt is om met kinderen te bezoeken. Het is niet zomaar een museum het heeft een levensecht station, een theater, spannende attracties en met wisselende tentoonstellingen en evenementen.

Het lijkt veel op een combinatie van attracties en historische treinen, ook is het spoormuseum erg leerzaam in het Techlab leer je onder andere hoe een trein stroom krijgt, je mag hier zelf ook dingen gaan testen is dat niet leuk? Voor de jongste kinderen is de Jumbo Express een super leuke attracties waar je met een trein een mooi parcours aflegt.

In het theater speelt zich een leuke voorstelling af genaamd droomreizen als je er toch bent mag je de voorstelling zeker niet overslaan. Dit zijn maar een paar van de vele mogelijkheden. Een dag vermaken in dit museum is dan ook een appeltje eitje.


Vergelijkbare berichten