|

De top 7 met de leukste reisgidsen voor de provincie Utrecht 2023

De provincie Utrecht is gelegen midden in het land, ondanks de gunstige ligging en het prachtige Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug is het niet de populairste provincie als het om de vakanties gaat.

Toch is Utrecht een provincie die je veel te bieden heeft, naast mooie wandel- en fietsroutes zijn er ook diverse bezienswaardigheden en leuke steden / dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

De reisgidsen op deze pagina over de provincie Utrecht laten zien waarom Utrecht een mooie provincie is en geschikt is voor een vakantie of een dagje. De reisgidsen worden uitgebreid beschreven en als extra heb ik een link van Bol.com toegevoegd voor meer informatie.

ANWB reisgids – Utrecht

De meest complete gids voor een dagje weg in de provincie Utrecht Een compacte gids met actuele en originele informatie over dé plaatsen die je gezien moet hebben of het nu gaat om natuur, cultuur of erfgoed. De leukste winkeltjes, restaurants en cafés worden vermeld en met een handige uitneembare kaart worden alle bijzonderheden en 12 hoogtepunten uitgelicht.


Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht

In deze fraaie gids nemen wandelaar/dichter Anton Rosmüller en Utrecht-historicus Kees Volkers u mee op hun wandeltochten door de Utrechtse ‘buitenstad’. Geen boslanen of akkerwegen, maar ‘urban walking’: ontspannen lopen over rustige paden, door stedelijk groen, langs rivieren en kanalen, en onverwachte historie. En altijd wel een park, waterkant of uitspanning in de buurt, om de vele indrukken te verwerken.

Met een totale afstand van 160 kilometer, verdeeld over 13 wandelingen van 6 tot 20 km, is deze Utrechtroute ongetwijfeld de langste stadswandeling van Nederland. Alle wandelingen beginnen en eindigen bij de stadssingel en slingeren door de boeiende buitenschil van de Domstad. Niet alleen een prima wijze om de genoegens van het langeafstandswandelen te combineren met de aantrekkelijke kanten van de stedelijke omgeving.

Maar ook een uitgelezen mogelijkheid om de stad Utrecht in al haar geledingen te leren kennen.


Van Heuvelrug tot Duin – Natuurgebieden in Zuid-Holland en Utrecht

In dit fraaie boek met ruim 300 kleurenfoto’s en kaarten beschrijft de bekende natuurpublicist Jan van Gelderen een aantal prachtige natuurgebieden in Zuid-Holland en Utrecht die worden beheerd door Staatsbosbeheer.


Capitool reisgidsen – E-bikeroutes in en om Utrecht

Nieuwe serie met fietsroutes, speciaal voor de e-bike!

Deze nieuwe serie van Capitool brengt fietsboekjes uit die speciaal bedoeld zijn voor de e-bikes. Ieder boekje heeft 15 routes, variërend tussen de 29 en 64 kilometer. Zand- en kiezelpaden worden gemeden, maar mooie en verrassende paden langs water, door bossen en via dorpjes komen des te meer aan bod. De routes worden ondersteund door duidelijke kaarten. Ook geven de boekjes veel praktische informatie en tips voor onderweg. Routes die niet alleen aangeven waar je als fietser even met een kop koffie kunt opladen, maar ook waar de fiets zelf kan opladen!

  • GPS tracks van de routes zijn beschikbaar online
  • Inclusief tips en trucs voor het gebruik van de e-bike
  • Verrassende routes waarmee je op bijzondere plekken in Nederland komt
  • Speciaal geschikt voor de e-bike: langere routes, rechtere wegen en met oplaadpunten
  • Routes starten altijd bij goed bereikbare locaties (openbaar vervoer of parkeerplaats)

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ is wandelen in het hart van Nederland. In maar liefst vijftien rondwandelingen doorkruis je de meest uiteenlopende landschappen. Van uitgestrekte heidevelden naar lommerijke lanen en over kronkelige bospaden naar de toppen van de heuvelrug. Je daalt zelfs een paar keer af naar de uiterwaarden van de Rijn.

Alle routes gaan zoveel mogelijk over onverharde paden zodat de wandelaar zo min mogelijk wordt gestoord door auto’s en elektrische fietsers. Vanzelfsprekend wordt bij iedere wandeling vermeld hoe je per openbaar vervoer bij het startpunt kunt komen of waar je je auto kunt parkeren. Ook wordt aangegeven of (aangelijnde) honden zijn toegestaan.

De samenstellers, Rob Wolfs en Ad Snelderwaard, zijn door de wol geverfde routemakers die als geen ander de weggetjes en paadjes weten te vinden die doorgaans over het hoofd worden gezien. Alles bij elkaar biedt deze gids dan ook de garantie voor 100% wandelplezier!


50 klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze volgen vaak eeuwenoude routes en voeren over onverharde paden door natuur, over boerenland en door landgoederen.

Dit boek leidt de lezer en wandelaar langs 50 Klompenpaden in Gelderland en Utrecht en vertelt verhalen over de geschiedenis van het landschap en zijn bewoners. Columnist Wim Huijser en fotograaf Willem van Leuveren liepen alle 50 Klompenpaden en legden ze vast in woord en beeld. Hun impressies worden aangevuld met gedichten van Aad Eerland, iconen in lood van Jan Hiensch en streekrecepten van Christian Weij.

Daarmee is dit boek ook een ongedwongen ontdekkingsreis door het landschap van de literatuur, de kunst en het culinaire genot. Met het herstellen en zichtbaar maken van deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.


Groots genieten in Gelderland & Utrecht

Ontdek de parels van Gelderland en Utrecht met dit handzame routeboekje dat perfect in je broek- of jaszak past door het compacte A6 formaat.

Deze gids staat boordevol fiets- en wandelroutes (44) die je meenemen langs de mooiste plekken van Gelderland & Utrecht. Groene natuurgebieden, historische bezienswaardigheden, dorpjes en steden met plekjes om neer te strijken voor een hapje en een drankje en nog veel meer, je vindt het allemaal in dit boekje. Alles wat je nodig hebt voor een gezellig dagje uit.


Vergelijkbare berichten