Prikkelarme activiteit varen
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/02/2024
6 min

De 7 leukste prikkelarme activiteiten en dagjes weg in Nederland 2024

02/02/2024
6 min

Een dagje Efteling kan erg leuk zijn, maar als je veel prikkels opvangt, zoals bij personen die hooggevoelig (HSP) zijn of autisme hebben en niet van drukte houden, kunnen uitgeput raken en zelfs geïrriteerd worden, omdat niet alles verwerkt kan worden.

Gelukkig zijn er voor deze doelgroep ook veel alternatieven, zodat ook hooggevoelige personen, mensen met autisme en iedereen die niet van drukte houdt om welke reden dan ook, dagjes weg kunnen en activiteiten die plezier en energie opleveren beleven in plaats van dat dit veel energie kost. Kortom prikkelarme activiteiten.

Thuis zijn wij de gelukkige met 2 HSP-ers, zowel mijn vrouw als mijn dochter. Thuis zijn wij altijd op zoek naar evenementen, dagjes, weg en activiteiten die energie en plezier opleveren i.p.v. slopend zijn en ergernissen opleveren.

Naast dat wij letten op de activiteiten, dagjes weg en evenementen die zoveel mogelijk prikkelarm zijn, zorgen we ook dat we rond openingstijd aanwezig zijn, omdat het dan vaak nog rustig is en dit geldt ook vaak voor sluitingstijd. Het tijdstip wanneer de meeste mensen eten is vaak ook rustiger.

Daarnaast kiezen wij vaak voor kleinschalige parken, evenementen, etc. Hier is het vaak een stuk rustiger dan de grote parken en evenementen. Hier is het drukker, maar heb je ook veel meer wachttijden als je iets wilt zien of ondernemen. Indien mogelijk kiezen wij ook voor rustigere dagen, dit is wel lastiger met kinderen, omdat je aan de vakanties en weekenden bent verbonden.

Na een paar tips is het nu tijd voor de 7 leukste prikkelarme activiteiten en dagjes weg.

Blotevoetenpaden

Blotevoetenpaden zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond gekomen elke regio heeft wel een blote voeten pad. Een blote voeten pad is een wandelpad, vaak afgezet die je op je blote voeten moet afleggen. Op deze manier maak je goed contact met de aarde, modder en alle andere elementen in het bos en op de route.

Dit is een heerlijk rustgevend en leuke activiteit en de natuur is een perfecte omgeving die veel positieve prikkels afgeeft. Veel blotevoetenpaden zijn bij een buitencentrum/bezoekerscentrum van het bos en hebben ook vaak een (oer) speeltuin. Dus naast het voetenpad is er vaak veel te beleven.

Deze activiteit is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor de jeugd en volwassen.

De website wandeldate heeft een overzicht van 30 mooie blotenvoetenpaden in Nederland en België.

Kleinschalige dierentuin of kinderboerderij.

Grote dierentuinen zijn vaak te druk, vooral in vakanties en weekend dagen. Buiten deze dag kan het er wel lekker rustig zijn. Een alternatief zijn kleinschalige dierentuinen of kinderboerderijen.

Bij kleine dierentuinen en kinderboerderijen kun je met de vele mogelijkheden kun je je tegenwoordig ook goed een dag of een dagdeel vermaken. Nederland heeft in totaal 67 dierentuin vergunningen vergeven, dit betekend dat je veel keuze hebt als het gaat om dierentuinen. Bekijk onze blog over kleine dierentuinen hier vind je de 7 leukste van Nederland.

Hieronder vind je een aantal echte aanraders als het gaat om kleine en bijzondere dierentuinen.

Naast kleine dierentuinen kun je ook kiezen voor kinderboerderijen. De kinderboerderijen zijn vaak goedkoper of zelfs gratis dan een dierentuin. Naast diverse dieren waar je vaak dichtbij mag en kan komen, zijn er ook vaak speeltoestellen en ander leuk vermaak voor de kinderen. Er zijn tegenwoordig vele grote kinderboerderijen waar jij je makkelijk een middag kan vermaken.

Bijzondere kinderboerderijen zijn:

Snoezelen

Het woord snoezelen is een combinatie van Doezelen (wat verwijst naar de sfeer) en Snuffelen (wat een verwijzing is van het onderzoeken / ontdekken). Snoezelen is ontspannen in een ruimte waar diverse voorwerpen, beelden, geuren, geluiden en kleuren de zintuigen een positieve prikkel geeft.

Het Snoezelen werd in het begin veel gebruikt bij mensen met een beperking, maar wordt tegenwoordig veel breder in gezet nu het blijkt dat vele doelgroepen hier positief op reageren. Snoezelen wordt ingezet bij kinderdagverblijven, scholen, ouderen, voor mensen met HSP, autisme, maar ook nog steeds voor mensen met een verstandelijke beperking.

Dat het werkt en positieve effecten oplevert blijkt wel aan het aantal snoezel ruimtes in Nederland. Veel instellingen hebben tegenwoordig ook een eigen snoezel kamer of gedeelte. Maar op verschillende plekken in Nederland kun je tegenwoordig een snoezelruimte huren voor jou en jouw gezin. Om samen te genieten in een omgeving met positieve prikkels.

Naast vaste locaties kun je ook mobiele snoezelruimtes in huren, die doen veel instelling die geen eigen snoezel mogelijkheden hebben. Wist je dat er in Nederland ook niet alleen ruimtes zijn, maar ook speciale snoezeltuinen?

Hieronder vind je een paar adressen met snoezelruimtes door heel Nederland vind je locatie die snoezel mogelijkheden aanbieden. Vind je hier niet de geschikte locatie google dan eens op snoezel ruimte.

Kleine musea

Grote musea zijn vaak massaal en en druk waardoor er veel prikkels kunnen ontstaan. Wil je toch graag een groot musea bezoeken omdat je deze leuk lijkt of aansluit bij jullie interesse probeer dan op doordeweeekse dagen buiten de vakanties of bij openingstijd of tegen sluitingstijd.

Diverse grote musea hebben tegenwoordig ook regelmatig prikkelarme dagen of tijdstippen, dit kan ook een perfecte oplossing zijn als je een groot en druk museum wil bezoeken.

Nederland heeft ook vele kleine musea die doorgaans zeer rustig zijn, ook zijn er diverse museau zeer geschikt voor kinderen enkele voorbeelden zijn:

De website onbeperktgenieten geeft veel informatie over prikkelarme museum, theater en festival bezoekjes. Je vind hier ook een culturele agenda met een aanbod van  prikkelarm cultuurbezoek in Nederlandse musea, (film)theaters of podia.

Wateractiviteiten in de natuur

De Natuur geeft vaak veel rust en zorgt niet alleen dat je tot rust komt, vaak kom je ook weer helemaal opgeladen terug. In de natuur kun je naast fietsen en wandelen vaak ook tot rust komen met wateractiviteiten. Uiteraard kun je het ook combineren dan heb je het leukste van allebei.

In en bij het water heb je verschillende mogelijkheden je kunt een bootje huren en rustig het water verkennen. Ben je actief kun je uiteraard ook kiezen voor een kano. Onderweg kun je heerlijk genieten van alles wat de natuur ons bied. Onderweg kun je kiezen voor een heerlijke picknick dit is vaak rustiger dan een restaurant.

Een activiteit wat tegenwoordig erg populair is, is suppen, staand paddelen op een sub-board. Dit kan een leuk alternatief zijn voor kanoën. Een andere rustig gevende activiteiten en tevens een hobby van veel Nederlanders is vissen. Voor vissen heb je in de meeste gevallen wel een vergunning nodig. Je kunt uiteraard het vissen ook combineren met een bootje huren.

OERRR speelbossen of natuurspeeltuinen

Oerrr speelbossen en natuurspelen hebben een groot voordeel, deze zijn vaak gelegen op rustige plekken in een natuurlijke omgeving. Ook is er vaak zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk en duurzame spelmaterialen.

Het bos en de natuur is een perfecte plek om te ontprikkelen en positieve prikkels om te nemen. Sommige Oerrr speelbossen en natuurspeelplaatsen hebben diverse speeltoestellen ook water en zand waar kinderen zich uren mee kunnen vermaken.

Zelf gaan we wel eens naar Nijverdal in de buurt van het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug (Nationaal Park) zijn ook vele speeltoestellen op een centrale plek en in het bos.

Kijk op de website van Natuurmonumenten  voor een overzicht van de diverse Oerrr Speelplaatsen.

De Natuurspeelplaatsen zijn niet weer iets anders dan de gewone speeltuinen waar het vaak erg druk kan zijn. Ook is het goed te combineren met de natuur zoals een leuke boswandeling of een fietstocht door het bos.

De Kermis

Veel kinderen, maar ook volwassen zijn dol op de kermis. Maar de kermis is juist een plek met veel prikkels, vaak is het er druk, veel lichten (ook overdag) en dan hebben we het nog niet eens over het geluid gehad. Het komt overal vandaan en ook nog eens hard en door elkaar.

Gelukkig is er tegenwoordig een perfect oplossing namelijk een prikkelarme kermis. Dit is een kermis waar geluid- en lichtprikkels beperkt worden. De microfoons blijft stil en worden alleen gebruikt om de start of het einde van een attractie aan te kondigen. Geen felle geluiden en zware bassen en de lichtflitsen en stroboscopen worden gedoofd.

De meeste kermissen hebben tegenwoordig wel een middag of een uurtje een prikkelarme kermis. Hier wordt vaak ook goed voor de geadverteerd en staat zelfs op de aankondiging borden. Vaak is het ook voor de normale openingstijd dan is het ook niet zo druk in de stad en bij de kermis.

Op de website blauwe zondag vind je een overzicht van prikkelarme kermissen. Uiteraard kun je ook via Google zoeken naar prikkelarme kermissen.

De beste dierentuin deals vind je op Tripper.nl

Reacties
Categorieën