Nationale parken Costa Rica
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
01/24/2024
7 min

De 7 redenen waarom Costa Rica geschikt is voor jouw vakantie!

01/24/2024
7 min

Costa Rica het groene land dat gelegen is in Centraal-Amerika, het stukje land dat Noord en Zuid Amerika verbind. Aan de ene kant van Costa Rica ligt de Grote Oceaan en aan de andere kant de Caraïbische Zee. Costa Rica is echt een land in opkomst als het gaat om vakanties en dat is ook logisch als je ziet wat het land je te bieden heeft. 

Op de pagina vertellen wij de 7 belangrijkste redenen waarom jij voor je volgende vakantie ook het beste voor Costa Rica kunt kiezen. De redenen waarom worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van Costa Rica. 

De Natuur

Costa Rica is een vulkanenland met een zeer veelzijdige natuur en zeer geschikt voor de echte avonturier en natuurliefhebber. Door dat de natuur zo divers is, raak je niet uitgekeken en kom je steeds weer nieuwe prachtige elementen van de natuur en plekjes tegen. Wat je o.a. kunt verwachten zijn dichtbegroeide regenwouden, vulkanen, moerassen en watervallen. 

Bijzonder in Costa Rica zijn de bergruggen een aantal zijn zelfs opgebouwd vanuit vulkanen. Een leuke vulkaan die je kunt bezichtigen is de Irazú vulkaan niet ver van de hoofdstad San José. Deze vulkaan ligt in één van de vele nationale parken van Costa Rica. 

Een andere bijzonder natuurverschijnsel is het kratermeer Poás bij Alajuela. Dit kratermeer kan behoorlijk stinken naar zwavel. 

Naast regelwouden heb je ook nevelwouden in Costa Rica. De nevelwouden hebben een bijzondere flora en fauna. Met bijzondere dieren en platen de Quetzal vogel is er hier één van. De nevelwouden zijn o.a. te vinden in Monteverde, Guanacaste en rondom het nationale park Los Quetzales. 

Een leuk weetje is dat je één van de grootste mangrove gebieden van Centraal Amerika vind in Costa Rica. Deze mangrove is te vinden in de delta van de rivieren Térraba en Sierpe. Wat je ook niet mag overslaan zijn de watervallen in Costa Rica. In elke regio is wel minimaal 1 waterval te vinden

De watervallen zijn een belangrijk onderdeel van de natuur in Costa Rica. Diverse watervallen zijn niet alleen te bezichtigen maar je kunt er bij een aantal ook onder de waterval zwemmen of langs omhoog klimmen. De bekendste watervallen zijn: La Paz, Nauyaca, en de waterval in de Río Celeste.

De Stranden

Costa Rica is ook zeker geschikt voor je zon vakantie dit heeft ook met de temperatuur en het klimaat te maken. Wat de zon, strand en zee vakantie extra bijzonder maakt in Costa Rica zijn de prachtige stranden. Heerlijk na een dagje in de jungle gelopen te hebben de volgende dag even na genieten van alle indrukken en het prachtige strand. De stranden zijn net zoals de andere natuur in Costa Rica heel divers.

Naast schitterende mooie witte stranden, en gouden stranden heb je ook zwarte stranden kortom ook als het om de stranden gaat is er veel te kiezen. Zeker met de wetenschap dat Costa Rica een kustlijn heeft van 1700 kilomeer.  

Geliefde plaatsen voor een bezoekje aan het strand is Puerto Viejo in het oosten en Uvita en Samara in het westen van Costa Rica. Een van de meeste bijzondere stranden is Playa Manuel Antonio. Dit stralend witte strand is gelegen in het Manuel Antonio National Park. Let wel goed op je spullen en voornamelijk eten omdat op het strand  wasberen en apen rondlopen en altijd op zoek zijn naar iets lekkers.

Outdoor Activiteiten

Costa Rica is niet alleen een land voor natuurliefhebbers maar ook avonturiers gaan hier echt genieten. Het land bied je vele mogelijkheden als het gaat om outdoor activiteiten. Naast prachtige (stevige) wandelingen en mountainbiken zijn er nog vele opties en zelf hele uitdagende.

Water speelt een grote rol in Costa Rica, en dat zie je ook wel terug in de activiteiten naast zwemmen, kun je hier ook uitstekende snorkelen, kanoën door de jungle bijvoorbeeld, raften, kajakken en surfen. 

Costa Rica is ook zeer geschikt voor meerdaagse trekkingen ervaring en een gids zijn echt wel aanbevolen. Gelukkig zijn er vele excursies dus mogelijkheden genoeg. Een nadeel van vele excursies dat deze wel vrij prijzig zijn. Terwijl het leven zelf niet zo heel duur is in Costa Rica. 

Andere outdoor activiteiten zijn o.a. een vulkaan beklimmen of een waterval. Ziplinen bij de Monteverde maar ook leuk en heel iets anders zijn de workshop zoals Caribische koken. Zodat je met de kennis en vaardigheden ook vleugje Costa Rica mee kan nemen naar huis. 

De Dieren

Geen jungle en natuur zonder dieren. Dieren zijn er voldoende in Costa Rica en vele bijzondere diersoorten ook nog en dat in de vrije natuur. Costa Rica wordt steeds vaker bezocht voor en vogelreis, dit is niet zonder een reden er leven vele vogels in Costa Rica waaronder vele zeldzame en bijzondere vogels die je niet overal vind. 

Als je op zoek bent na één van de vele vogels hoor je ook veel andere dieren in de natuur en de jungle waaronder de apen die vaak goed te horen zijn. In Costa Rica zijn vele soorten apen, en vele zijn nieuwsgierig en opzoek na een lekker maaltijdje. 

Pas wel op als je de natuur in trekt niet alle dieren zijn even vriendelijk en sommige diersoorten kunnen ook gevaarlijk zijn zoals de gifgroene slangen in de Monteverde maar kun je krokodillen tegen komen (misschien wel liever niet). 

Gelukkig zijn er ook vele schattige dieren zoals de luiaards, mierenetters en de schildpadden. Bij het Tortuguero National Park vind je een strand waar schildpadden meestal na zonsondergang eieren liggen. Een wandeling in het donker is de moeite waard op het strand. De grootste kans op schildpadden hier is tussen juli en november. 

Ook een aanrader is een kanotocht te maken door de jungle je kunt zo op afstand vele bijzondere dieren spotten en dan zijn misschien de kaaimannen toch nog wel schattig. 

Vriendelijke Bevolking

Een ander groot pluspunt van Costa Rica is dat de bevolking uiterst vriendelijk gastvrije en behulpzaam is. Als je de tijd hebt en het leuk vind je is het ook echt aan te raden om contact te maken met de Costa Ricanen. Ook kun je er voor kiezen om een nachtje bij een Jaunilama gemeenschap te overnachten en het echte Costa Ricaanse leven mee te maken. 

Als je met de auto door Costa Rica trekt en kampeert, kun je ook bij diverse Costa Ricanen overnachten in de tuin. Ook verteld de bevolking graag iets over het land en wijzen ze je graag de mooiste plekjes waar je misschien anders niet zo snel komt. 

Een ander groot voordeel van de Costa Ricanen is dat de bevolking over het algemeen goed Engels praat, zeker op de toeristische bestemmingen en locaties. 

Nationale Parken

De Nationale Parken zijn al regelmatig aan bod gekomen. Costa Rica heeft ook vele nationale parken, de ene nog mooier dan de andere. Naast dat ze allemaal mooi zijn, zijn ze ook heel divers. 20% van het land bestaat ongeveer uit Nationale Parken dus je hebt veel te zien en te kiezen. Gelukkig is buiten de 20% van het land ook nog genoeg mooie natuur, steden en bezienswaardigheden te zien. 

Tortuguero National Park is een park met vele diersoorten waaronder de schildpadden, Monteverde is echt een jungle met de bijhorende dieren. Corcovado National Park is een dicht begroeid bos. Daarin tegen is Irazú Volcano National Park weer een nationaal park met vulkanen en een vulkanische gebied ook wel eens maanlandschap genoemd. 

Als jij van de natuur houdt en voor de natuur komt is het zeker de moeite waard om een aantal nationale parken te bezoeken. De parken kun je zeer goed met een excursie verkennen of op eigen houtje blijf dat iedergeval wel op de paden. 

Eenvoudig Te Verkennen

Costa Rica is niet zo groot land dan vele landen in Zuid en Noord Amerika en is goed en eenvoudig af te reizen met de bus of auto. Een huur auto is een zeer geschikt vervoersmiddel. Je kunt zelf eenvoudig bepalen waar jij heen gaat of wilt stoppen. Om na een andere plek te rijden of bezienswaardigheden hoeft je niet dagen in de bus of auto te zitten en binnenlandse vluchten zijn ook niet nodig. 

Het land is zeer geschikt voor twee weken maar als je meer wilt zien en langer op bepaalde plekken wilt blijven kun je ook bijvoorbeeld 4 of 6 weken verblijven en dan nog heb je niet alles gezien en meegemaakt. 

Naast de natuur is het ook interessant om de steden en dorpen te bezoeken ook daar zijn prachtige bezienswaardigheden en plekjes. Daarnaast is het ook een heerlijk afwisselingen en blijft de natuur ook prachtig om te zien. 

Reistips:

Je hebt vele mogelijkheden als het gaat om vakanties naar Costa Rica. Je kunt kiezen voor een prachtige zon, zee en strand vanakantie en vanuit je luxe hotel leuke excursies en dagtochten te maken. RIU Guanacaste is hier voor zeer geschikt dit is één van de mooiste hotels met ontelbaar veel faciliteiten en mogelijkheden. 

Ook zelf je eigen organiseren is eenvoudig met bijvoorbeeld Kayak.nl voor je vliegtickets, huurauto´s en accommodaties. Trivago is zeer geschikt voor de hotels. Je weet met Trivago dat je nooit meer te veel betaald. Een andere goede partner is Kayak zeer geschikt voor hotels, vliegtickets en huurauto´s. 

Een andere mogelijkheid zijn de rondreizen in Costa Rica. Deze georganiseerde (groeps)reizen laten je de hoogtepunten zien in Costa Rica. Goede aanbieders hiervan zijn Tui met 16-daagse rondreis Highlights of Costa Rica. Maar ook 333travel is zeer interessant.

Reacties
Categorieën