| |

Waar moet je opletten als je een camper gaat huren? De 7 tips 2023

Nog nooit is de camper zo populair geworden. De prijzen voor het kopen van een tweedehands camper zijn het laatste jaar flink gestegen. Ook een camper huren is erg in trek. De camper is tegenwoordig ook helemaal hot bij alle leeftijdsgroepen ook jonge stellen en jonge gezinnen gaan graag met de camper op vakantie. De camper bied ook vele voordelen.

Door de grote vraag naar campers kan het aanbod in het hoogseizoen erg beperkt zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je extra goed oplet als jij een camper huurt. Om je te helpen heb ik de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. Daarnaast heb ik 7 gouden tips voor je toegevoegd aan de blog zodat jij met je gehuurde camper een top vakantie te gemoed ziet.

Waar moet je opletten en rekening mee houden als je een camper gaat huren?

Hier vind je de belangrijkste elementen en factoren waar je rekening mee moet houden bij het huren van een camper.

Voorwaarden / prijs vergelijken.

Het belangrijkste is dat je de voorwaarden goed checkt voordat je een camper gaat huren. Goedkoop huren kan een duurkoop worden als je niet goed naar de voorwaarden kijkt.

Hieronder zie je de belangrijkste punten waar je bij het zoeken naar een camper op moet letten.

  • De borgsom. Deze is erg verschillend, bij veel bedrijven rond de € 1000,- maar kan ook verschillen per camper. Let hier wel goed op voor het reserveren bij nieuwere campers kan de borg wel tot boven de € 2000,- zijn. Ook belangrijk de tijd wanneer jij je borg terug krijgt. Dit kan soms wel 21 dagen duren, je hebt ook verhuurder die binnen een week de borg terug stort. Bij sommige verhuurder is een kopie van de creditkaart voldoende als borg. Dit gebeurt veel in Canada en Amerika.
  • De kilometers: De prijs kan leuk zijn, maar als je maar een paar honderd kilometer kunt rijden en daarna bij moet betalen kan het een dure reis worden. Het aantrekkelijkste is dat de camper kilometer vrij is. Je betaald dan niet extra voor de kilometers die je rijd. Als je weet hoeveel kilometers je ongeveer gaat rijden tijdens je vakantie kun je uiteraard ook een camper huren met maximum aantal gratis kilometers waar jouw geplande reis binnenvalt.
  • Verzekering: Allrisk verzekering is verplicht en dit geldt ook voor een eigen risico. Kijk ook goed naar de kosten van de verzekering hierin kunnen de prijzen ook erg verschillen. De verzekering kan inbegrepen zijn, maar er ook nog extra bijkomen. Kijk ook in welke landen de verzekering een dekking geeft. Dit is vaak wel goed geregeld, maar check het wel dit kan problemen voorkomen.
  • Wat is bij de huurprijs inbegrepen: Bij sommige campers huur je een compleet pakket, bij andere verhuurders of campers moet je veel zelf meenemen of extra voor betalen. Bekijk en vergelijk goed wat er bij het basis bedrag inzit en wat de toeslagen zijn en waar je voor moet betalen. Denk hierbij aan: toiletvloeistoffen, schotel, televisie, navigatiesysteem, winterbanden, sneeuwketting, gasflessen en vloeistof, verloopstekkers, stroomkabels en fietsendragers. Maar serviesgoed, bestek, potten, handdoeken, beddengoed en pannen kunnen buiten het basispakket / prijs vallen. Dit kan de prijs erg veranderen als je veel extra moet gaan huren, maar ook veel in de prijs schelen als je weinig nodig hebt.

Bestemming (land).

Afhankelijk van het land kan het soms verstandig zijn om voor een kleinere, smallere of lichter camper te gaan. Denk hierbij aan de breedte van de wegen. In Engeland, Ierland en Schotland kunnen de wegen heel smal zijn, een smallere camper kan een stuk praktischer en comfortabeler zijn met het rijden.

Landen waar je gebruikt maakt van tol of veerponden kan het gewicht, de hoogte en de lengte veel schelen in de prijs. Dus bedenk eerst goed waar je heen wilt gaan en kijk na de knelpunten in het land zoals tol, veerponden en de breedte van de wegen. Maar ook de grootte van de plaatsen op camperplaatsen en campings kan een reden zijn voor een kleinere maat camper.


Kijk wat je nodig hebt.

Het huren van een camper kan aardig in de papieren lopen. Een kleinere camper is vaak een stuk goedkoper, ook een ouder model scheelt vaak veel in de prijs. Breng daarom goed in kaart wat je nodig hebt en gaat gebruiken. Een kleinere of een oudere camper kan veel geld schelen. Vergelijk dus niet alleen de voorwaarden met elkaar, maar ook de campers. Dus niet alleen de bestemming kan een rol spelen in de grootte van een camping maar ook het doel en het aantal slaapplaatsen.

Maar ook of je off-road wil staan, zelfvoorzienend wil zijn etc. Elke voorziening heeft zijn prijs. Het kan best verstandig zijn een zo klein mogelijke camper te huren die voldoet aan jou wensen pakket. Een grotere camper bied wel meer comfort en ruimte. is lastiger met parkeren en verbruikt doorgaans ook meer brandstof.


Kijk naar de huurvoorwaarden en huisregels.

De huurvoorwaarden zijn per verhuurder, en per land verschillenden en de huisregels zijn zelfs per camper verschillend.

Huurvoorwaarden en huisregels zijn bij soms verweven bij de ene camper wordt het huisregels genoemd bij de andere verhuurder huurvoorwaarden. Denk hierbij aan de leeftijd. Zowel de minimale leeftijd als de maximum leeftijd. Soms betalen bepaalde leeftijdscategorieën ook meer voor dezelfde camper. Een ander voorwaarde in het bezit van een Nederlands of een internationaal rijbewijs zijn.

Ook wordt er vaak aangegeven waar een camper niet voor gebruikt mag worden zoals wintersport, festivals. Maar denk ook aan huisdieren. Bij veel campers mag er wel een hond mee, maar de kosten kunnen ook hoog oplopen. Houdt er ook rekening mee dat je hond aan een chip nodig en soms inentingen als je met haar over de grens gaat. Dit geld ook voor het vervoeren kijk hier voor meer informatie over je hond veilig vervoeren in de auto of camper.

Andere dingen waar je op moet letten is het roken, dit is in de meeste campers niet toegestaan en of de camper kindvriendelijk is. Houd je aan de voorwaarden en huisregels die voorkomt boetes, het inhouden van de borg en discussies. Kijk daarom goed of de voorwaarden en de regels voor jou goed zijn.


De 7 tips die je gaan helpen bij een onvergetelijke vakantie!

Nu je de belangrijkste punten weet waar je op moet letten is het tijd voor de 7 tips die je kan helpen bij de zoektocht naar de beste camper voor jou!

Waar kun je het beste een camper huren?

Camper huren via Camptoo

Waar je het beste een camper kan huren is afhankelijk van je wensen en doelen. Als jij een camper in het buitenland huurt bijvoorbeeld Amerika, Australië of Canada is het makkelijk dat je niet ver voor hoeft te reizen en zo vanaf het vliegveld naar je camper kunt gaan. Houdt er wel rekening dat bij sommige verhuurders je verplicht bent om eerst een nacht te overnachten in een hotel of iets dergelijks voor je met de camper op pad mag i.v.m. een jetlag.

Je kunt ook een camper in Europa huren, ergens in Nederland of dichtbij huis. Dichtbij huis kan handig zijn als jij zelf veel mee wilt nemen om de kosten te besparen. Als jij alleen een koffer met kleren mee neemt kun je in feite overal de camper instappen.

Op Google vind je veel camper verhuurders die zijn in de meeste gevallen bedrijven die een hoge ranking hebben. Je kunt ook van de particulier huren dit kan erg aantrekkelijk zijn dit kan via marktplaats je moet dan wel goed op alles letten verzekering, voorwaarden etc.


Bereken van te voren je verwachte kilometers

Bij veel campers heb je een x aantal kilometers bij de prijs inbegrepen. De kilometers die je meer rijd zijn vaak erg prijzig. Daarom is het handig om hier van te voren al rekening mee te houden als je geen kilometervrije camper huurt. Bereken hoeveel kilometers je verwacht te rijden houdt die hoog aan, zo dat je niet je vrijheid kwijt raakt. Ook tijdens de reis is het verstandig dit bij te houden, zo weet je ook je mogelijkheden en of het verstandig is om de kortste route i.p.v. de snelste route naar huis te rijden.

Dit kan je echt veel geld schelen. Vaak zitten deze kosten tussen de € 0,15 en 0,35 per kilometer als je het maximum aantal overschrijdt. Bij een vakantie over meerdere weken wordt vaak rond de 1500 kilometer per week gerekend. (dit is natuurlijk wel erg afhankelijk waar je naar toe rijd en hoeveel dagen je verblijf of als je reizend door een land of Europa gaat.


Bepaal van tevoren je budget.

Een camper huren is zeker niet goedkoop, dit is niet erg en voor de meeste budgetten is ook wel iets te vinden, maar stel voor je zelf duidelijk een budget vast. Houdt met alle factoren rekening, zodat je ook binnen je budget blijft. Vergeet ook de kosten als brandstof, standplaatsen, eten en drinken, souvenirs etc. niet bij het bepalen van je budget. Als je de mogelijkheid hebt kan het verstandig zijn om buiten het hoofdseizoen op vakantie te gaan, dit kan je een hoop kosten schelen, zowel in de huur van de camper, maar ook met de camperplaatsen.

Vergelijk de prijzen goed en kijk ook goed wat je echt nodig hebt. dit kan in de prijs veel schelen waardoor je misschien wel een paar dagen langer op vakantie kan voor hetzelfde geld.


Raadpleeg goed de voorwaarden van de camper en het land.

Dit heb ik al aangegeven bij waar je op moet letten, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen check dit goed dit kan zoveel problemen voorkomen en geld besparen. En dit geld niet alleen voor de camper maar ook voor het land. Denk hierbij aan je rijbewijs, inentingen, verplichte maatregelen etc. Maar ook regels die met kamperen te maken hebben zijn goed om te weten zoals wildkamperen, kampvuurtje stoken etc. In diverse landen mag je wildkamperen en zijn er veel gratis campeerplaatsen dit geld eigenlijk wel voor elk land. Campercontact bijvoorbeeld heeft een overzicht van diverse gratis camperplaatsen in verschillende landen in Europa.


Boek / reserveer je camper op tijd.

Dit heeft meerdere voordelen, je hebt als je ruim van tevoren reserveert vaak nog voldoende keuze en de prijzen zijn vaak ook aantrekkelijker. Door dat de campers erg in trek zijn worden ze soms al ruim een jaar van te voren vast gelegd voor een bepaalde periode. Op Camptoo zag ik al bij veel campers al gereserveerd waren voor de zomer van volgend jaar. Last-minutes vinden qua campers kan erg lastig zijn en zelfs wezen dat je minder lang op vakantie kan met een bepaalde camper dan je graag zou willen.


Controleer de gehuurde camper goed.

Voordat je naar je bestemming of met je reis wil beginnen is het belangrijk dat je de camper goed controleert. Dat er geen beschadigingen zijn, hoe de motor, banden,olie en andere vloeistoffen erbij staan. Maar ook of er een reserve band aanwezig is etc. Als er schades zijn bespreek die met de verhuurder en maak voor de zekerheid ook een foto.

Vraag naar de gebruiksaanwijzing van de camper en eventueel indien mogelijk een rondleiding je in tijdelijk nieuwe woning. Zodat je niet voor verrassingen en met onzekerheid komt te staan. Ook is het handig om de afmetingen van de camper te noteren en goed te onthouden, zodat je niet voor verrassingen onderweg komt te staan.


Breng op tijd de camper terug.

Dit klinkt misschien heel logisch, maar dit kan je een hoge boete en je borg schelen. Daarom is het verstandig om een dag extra te reserveren en/of te vertrekken uit het land van je vakantie. Je kunt onderweg altijd nog ergens gaan overnachten als je een dag te vroeg bent. Dit scheelt je een hoop stress, want je kunt onverwachte zaken tegenkomen onderweg zoals pech, files, grote omleidingen, ziekte etc. Een dag extra huren is in de meeste gevallen veel goedkoper dan een paar uur of een dag te laat de camper terug brengen.

Vergelijkbare berichten