|

De 7 voordelen en de 7 nadelen van op vakantie gaan met de camper!

Op het moment van het schrijven was ik bij een normaal jaar in Denemarken geweest met de camper. Dit plan is een jaar eerder ontstaan en de route was begin van het jaar in grote delen uitgestippeld. Toen het corona virus de kop kwam op steken en ons leven is gaan bepalen hebben wij al vrij snel de plannen even in de ijskast gezet.

We waren op het moment dat alles dicht ging net bezig een camper te reserveren voor oktober 2020. Wij zijn niet in bezit van een eigen camper en zouden deze gaan huren bij Camptoo. Nu we in een totaal andere wereld zitten hebben we er voor gekozen om zelf een camper aan te schaffen. Zodra er weer mogelijkheden zijn gaan we opzoek naar een geschikte camper.

Voor mijzelf is de camper niets nieuws, ik heb voor mijn werk een flink aantal weekenden doorgebracht in een camper. Voor de rest van het gezin wordt het een nieuwe ervaring en daarom wilden we ook eerst gaan huren. We hebben de voordelen en nadelen van een camper naast elkaar gelegd, deze voordelen en nadelen heb ik nu in deze blog verwerkt.

De 7 voordelen van op vakantie gaan met de Camper.

Hieronder de 7 voordelen met een uitleg erbij.

Altijd je huis bij je:

Het grootste voordeel van een camper is dat je altijd je huis, je bed en een toiletvoorziening bij je hebt. Dit houdt in dat je ook gewoon spontaan ergens heen kunt, want slapen kun je overal. Afgelopen zomer toen we een dagtocht maakten langs de het lauwersmeer zagen we ook veel dagjes mensen met een camper, ideaal altijd goede voorzieningen bij je, zoals een kop koffie of thee en een broodje of een maaltijd . (dit was ook 1 van de redenen dat we een eigen camper willen kopen i.p.v van huren).


Je kunt overal slapen:

Dit is natuurlijk een klein beetje overdreven, maar je hebt wel een groot voordeel met een camper dat je op veel plekken mag blijven slapen. Je kunt uiteraard op een camping verblijven, maar in Nederland en het buitenland zijn er ook veel mooie camperplaatsen. Vaak zijn het mooie plaatsen denk hierbij aan het strand, bij een natuurgebied, in het centrum of er tegenaan. De voorzieningen zijn wel wisselend per camperplaats. Maar als je zelfvoorzienend bent moet dat geen probleem zijn.


Het rij genot:

Hier bedoel ik niet het comfort mee. Bij de oudere campers zit vaak geen stuurbekrachtiging, dan is het een heel gevecht om de bocht door te komen.

Met de meeste campers mag je in veel landen even snel als met een personen auto. Je rijdt dan prettig met het verkeer mee. Dit is met een caravan anders, dan zit je wel aan een andere maximum snelheid. Daarnaast rijd een camper prettig je hebt niets achter aanhangen zoals bij een caravan. Dit stuurt een stuk makkelijker vooral achteruit. Kortom je bent veel wendbaarder, meer overzicht (door de hoogte) en niks achter je aan.

Een ander groot voordeel is dat je onderweg als passagier ook aan tafel kan en mag zitten zolang je maar een riem om kunt doen. Vooral met kinderen kan dit fijn zijn samen een spelletje doen of een boek lezen, zo vliegt de tijd voorbij.

De meeste campers mag je gewoon besturen met een B-rijbewijs.


Snel uitgepakt op de plaats van bestemming:

Als je aangekomen bent heb ik vaak eerst zin in een goede bak koffie. Om maar niet te moeten denken wat er allemaal gedaan moet worden voordat de vakantie kan beginnen. Dit heb je bij veel campers niet. Afhankelijk van de luxe van de camper is er natuurlijk altijd wel iets te doen, maar aanzienlijk minder werk dan met een caravan, vakantiehuisje of bij een tent. Dit geld ook voor het inpakken en het wegrijden.


Goedkoop Kamperen:

In Nederland zijn er veel gratis camperplaatsen waar je gratis 1 of een paar nachten mag verblijven. We hebben als eens een blog gemaakt over de 7 mooiste gratis campeerplaatsen. Zijn de gratis plaatsen bezet of is er niets in de buurt ook voor een paar euro kun je vaak ergens verblijven. Ook bieden veel restaurants aan dat je gratis mag verblijven om de parkeerplaats als je er een hapje en drankje nuttigt.

Je kunt op internet verschillende websites met een overzicht van goedkope en gratis camperplaatsen vinden. Ook zijn er diverse boeken die een overzicht van de camperplaatsen hebben en de voorziening bijvoorbeeld voor Europa en de 100 mooiste camperplaatsen voor Nederland


Er kan veel mee op vakantie:

Natuurlijk kun je in je koffer veel kwijt, dit geld ook voor de auto mensen hebben hele systemen om alles mee te krijgen. Maar ook in de campers tegenwoordig kan veel gepakt worden. Er zit vaak veel kastruimte in de campers elk hoekje is benut, vooral bij de nieuwe campers.

Een ander voordeel is dat je het maar 1 keer hoeft in te pakken. Kleding halen mensen er vaak wel weer uit, maar de huishoudelijke artikelen en je servies kun je ook perfect in de camper laten zitten als je 2 setjes hebt. De deurtjes zijn goed af te sluiten dat bij een bocht niet alles door de camper vliegt.


Flexibel op reizen:

Als je natuurlijk niet alles hebt vast gelegd ben je erg flexibel als het om het reizen gaat. Vind je de bestemming mooi blijft je langer. Valt het juist tegen dan vertrek je gelijk weer. Zo zijn er nog een tal van voorbeelden bijvoorbeeld slecht weer dan reis je verder naar het zuiden etc. Als je niets of niet veel geboekt hebt kun je heerlijk impuls reizen je komt daardoor ook vaak op plekken waar je anders niet snel was geweest.


De 7 nadelen van op vakantie gaan met de camper.

Helaas heeft de camper ook nadelen, maar gelukkig zijn er wel oplossingen. Hieronder vind je de 7 grootste nadelen van de camper.

Wil je ergens heen dan moet alles mee:

Als je alleen maar een camper bij je hebt en geen ander vervoer dan ben je afhankelijk van de benenwagen, openbaar vervoer en de camper. Als je een dagje weg wil en er is geen andere mogelijkheid moet je dus de hele camper + inhoud meenemen. Naast de taxi, openbaar vervoer of lopen kun je er ook voor kiezen om een fiets/vouwfiets mee te nemen. Dit is echt een gouden tip. Je kunt zo de camper laten staan en toch op een goedkope manier net iets verder komen dan lopend.


Het is een groot gevaarte:

Vooral als je een grote camper hebt van ruim 7 meter of groter. Parkeren in een centrum kan voor problemen zorgen, maar onderweg de smalle wegen kunnen ook een uitdaging zijn. In Nederland heb je ook smalle wegen maar in het buitenland kom je dit vaker tegen vooral in de kleine dorpen en in de bergen.


Speciaal rijbewijs:

Campers met een gewicht tot 3500 kilo inclusief bemanning en bagage mag je besturen met een B-rijbewijs. Is de camper zwaarder heb je een C1-rijbewijs nodig. Daarvoor kun je een cursus van één of enkele dagen volgen. Verplichte onderdelen van het camper rijbewijs zijn behalve het praktijkexamen ook twee theorie-examens en een medische keuring. Qua kosten er wordt geadverteerd vanaf € 1000,- maar reken maar op een € 1200,- tot € 1500,-.


De aanschaf of huur is vrij prijzig:

Uiteraard zijn er koopjes, opknappers en last-minute aanbiedingen. Campers zijn absoluut niet goedkoper ongeveer 3x zo duur dan een caravan. Ook het huren van een camper kan aardig in de papieren lopen wij waren voor Denemarken een kleine € 1000,- kwijt. Voordeel is wel dat je buiten de huur of de aanschaf de vakantie zo duur kunt maken dan je zelf wil bijvoorbeeld: een low budget vakantie zelf koken en gratis camperplaatsen.


Onderhoud en belastingen zijn duur:

Dit geld natuurlijk alleen als je een eigen camper hebt. Een camper is in onderhoud duur. In sommige gevallen zelfs een stuk duurder dan een auto. Ook de wegenbelasting is niet goedkoop i.v.m. het gewicht. Hou hier zeker rekening mee als je een camper wil aanschaffen. Maar vergeet ook zeker niet de stalling als je thuis geen mogelijkheid hebt of als je de camper niet altijd buiten wil hebben staan.


Beperkte ruimte:

Doordat de camper een motor, een stuurinrichting heeft ben je toch een behoorlijke ruimte kwijt. Bij de nieuwe modellen heb je vaak draaistoelen en of een hefbed. De douche en wc nemen ook een behoorlijke ruimte in, maar zijn ook erg handig en onmisbaar als er geen voorzieningen in de buurt zijn. Bij een caravan leef je veel buiten en hebben ze vaak een leeftent aan de caravan gemaakt. Standaard bij een camper is een luifel, dit geeft wel minder warmte en privacy. Je kunt hier uitaard een dichte ruimte van maken, maar dan ben je wel langer bezig met de op en afbouw van de camper.


Brandstofkosten:

De brandstofkosten van een camper zijn hoger dan van een auto. Heeft de auto een caravan erachter, ben je vaak weer voordeliger uit, dit ligt ook aan de zuinigheid van de auto en de camper. Wil je veel reizen dan kan de brandstof kosten ook aardig in de papieren lopen, daarin tegen kun je wellicht wel ergens gratis overnachten dan compenseert het weer. Bij de aanschaf of de huur van een kamer kun je ook kijken naar het verbruik van de camper.


De beste boeken die met de camper te maken hebben.

Hieronder vind je een paar boeken die je als camper eigenaar moet hebben of hebben gelezen. Tussen de voordelen bij goedkope campeerplaatsen heb ik al 2 boeken genoemd die ideaal zijn voor als je op zoek bent naar camperplaatsen.

Vergelijkbare berichten