Nationale Park Weerribben de Wieden
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/24/2024
6 min

De top 7 van de mooiste nationale parken in Nederland

01/24/2024
6 min

Ondanks zijn bescheiden omvang herbergt Nederland een schat aan diverse en schilderachtige landschappen, diep verscholen in zijn nationale parken. Van uitgestrekte duinlandschappen en weelderige bossen tot serene meren en levendige heidevelden, deze Nationale belichamen de pracht van de Nederlandse natuur.

 In deze blog verkennen we de mooiste Nationale Parken met ongerepte wildernis en buitengewone biodiversiteit. Laat je inspireren om de natuurlijke pracht van Nederland te ontdekken en bereid je voor op een reis door de mooiste natuurreservaten die het land te bieden heeft."

Nederland heeft in totaal 21 Nationale parken. De 7 mooiste parken in Nederland vind je hieronder. De parken worden uitgebreid beschreven.

Nationaal Park Loonse & Drunense Duinen

Het Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant wisselen zandverstuivingen en naaldbos elkaar af. Door de vele zandvlaktes die nog steeds vrij kunnen waaien is dit gebied één van de meest uitgestrekte zandstuifgebieden van West-Europa.

In de Loon en Drunense Duinen zijn verschillende wandel en fietspaden die je langs de mooiste plekjes in het park brengen. In dit gebied vind je ook veel verschillende diersoorten. De meest bijzondere dieren die je kunt tegenkomen zijn de: nachtzwaluw, boomleeuwerik, levendbarende hagedis, heivlinder, zandloopkevers, spinnen, sprinkhanen. Naast de vele dieren kom je ook specifieke korstmossen en paddenstoelen tegen. 

Het park heeft een oppervlakte van ruim 4000 hectare. Hoewel de "Brabantse Sahara" al eeuwen bestaat heeft het de titel van Nationaal park sinds 2002. In de middeleeuwen waren de zandverstuifingen zo onbedwingbaar dat hele dorpen onder het zand verdwenen. Tegenwoordig is de zandgrond getemd en is het gecombineerd met de duinen en naaldbossen. 

Nationaal Park De Biesbosch.

Het waterrijke natuurgebied de Biesbosch ligt op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandsche Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdegebied in Europa.

Het beste kun je het Nationaal Park de Biesbosch verkennen via het water. De kronkelende riviertjes en kreken en de groene oevers lenen zich perfect voor een dagje relaxed dobberen. Zelf geen bootje? Je kunt ook verschillende bootje huren zoals een kano of een fluisterbootje. 

Ben je geen liefhebber van water of varen, de Biesbosch heeft gelukkig ook meer te bieden dan alleen watertochtjes. Je hebt ook verschillende verharde en onverharde paden, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Op deze paden kan ik je alleen geen droge voeten beloven. De getijen in het veelzijdige natuurgebied van de Biesbosch zijn niet altijd voorspelbaar en kunnen aardig verschillen.

Ondanks de vele activiteiten en recreatie is het natuurbehoud wel één van de belangrijkste peilers in de Biesbosch.  

Nationaal park Schiermonnikoog.

De natuur en kustlijnen van nationaal park Schiermonnikoog vormen misschien wel het stukje meest ongerepte natuur in Nederland. Op het kleine schiereiland zijn de dieren en de natuur het belangrijkste. 

Het dorpje Schiermonnikoog uitgezonderd is het gehele eiland onderdeel van het Nationaal park. Het park heeft vele wandel- en fietspaden. Dit geeft diverse mogelijkheden om het eiland en Nationaal park te verkennen. 

Op Schiermonnikoog heb je ook de mogelijkheid om te wadlopen, naast het wadlopen kun je ook lekker in de modder wegzompen. Op het eiland zijn er excursies en wandeltochten met een gids mogelijk. Zoals een vogel excursie of een paddenstoelen ontdekkingstocht. 

Het Nationaal Park Schiermonnikoog is uniek door de sterke zee, de flinke wind en het stuivend zand wat op en rondom het eiland waait. Er is altijd beweging in het park en die zorgt ook voor ongerepte natuur. 

Het Waddeneiland en het nationaal park is erg geschikt om tijdens het wandelen te gaan zoeken na de schelpen. Je kunt er namelijk ruim 100 soorten vinden. Tevens kun je genieten van de vele vogels die op Schiermonnikoog te horen en te zien zijn. 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid Kennemerland is een uitgestrekt bos en duinen gebied tussen, IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Het gebied is een walhalla voor de liefhebber van dieren. Er leven namelijk meer dan honderd vogelsoorten, maar ook herten, reeën, konijnen, vlinder, die diverse soorten paarden en de Schotse Hooglanders. 

Uiteraard zijn er ook nog veel meer diersoorten te vinden in het nationaal park. Het dier in het Nationaal park waar iedereen naar op zoek is zijn de Europese Bizons (wisenten). Dit is de enige Nederlandse kudde. 

Zuid Kennemerland park heeft een hectare van ongeveer 3800 hectare. Het gebied heeft vele wandel- en fietspaden. Ook vind je er veel ruime opgezette speelterreinen. Het hernieuwde duincafé en educatief centrum is een prachtig beginpunt van 1 van de vele routes die door het prachtige (safari) gebied gaat. 

Het duincafé en educatief centrum bied vele soorten workshops en activiteiten zoals hutten bouwen. Wil je een heerlijk dagje of middag genieten van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland neem dan zeker een camera en verrekijker mee. Vanaf het uitkijkpunt op de duin met de naam Kopje van Bloemendaal heb je een prachtig uitzicht over het Nationaal Park. 

Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Het Nationaal park de Hoge Veluwe is al sinds 1935 een begrip in het binnen- en het buitenland. Dit komt zeker ook door het beroemde Kröller-Müller museum. Het park is meer dan 5000 hectare natuurgebied groot en heeft ook een kunstcollectie en een jachtreservaat van het rijke zakenechtpaar Kröller. Kortom van prachtige edelhertjes tot aan een echte Picasso is er te bewonderen.

Het Nationaal park is één van de grootste parken in Nederland, maar is maar 5%van het hele grondgebied van de Veluwe. Eén van de grote plus punten is dat je gebruik kan maken van de gratis witte huurfiets. Zo kun je eenvoudig het park verkennen. Uiteraard zijn er ook vele mogelijkheden om te wandelen. 

Niet het hele park is volledig open voor het publiek. Ongeveer een derde van het park is afgezet voor de dieren. Zodat de dieren ongestoord kunnen leven. Via speciale wildobservatieposten kun je deze gebieden met hun bewoners van afstand wel bekijken. 

De dieren die je tegen kan komen zijn onder andere: edelhert, wild zwijn, moeflon en ree. Naast deze big four zijn ook de vos, das en boommarter  te vinden in het park, maar zijn doorgaans erg schuw. 

Nationaal park Lauwersmeer

Vroeger stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. In 1969 werd er in verband met angst voor overstromingen een dam gebouwd. Op de vroegere zeebodem is een prachtig nieuw landschap ontstaan. Er zijn vele dierensoorten te vinden in het Nationaal park Lauwersmeer, maar het wordt gezien als een echt vogelparadijs. 

Lauwersmeer bevind zich op de grens van Friesland en Groningen. Het Nationaal park bied veel mogelijkheden zoals wandelen, varen, fietsen en je kunt er ook zwemmen. Er zelfs een hondenstrand. Diverse mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Je komt met de juiste weersomstandigheden ook wind- en kitesurfers tegen. 

In het Activiteitencentrum Lauwersnest vind je veel informatie over de (trek)vogels. Vanaf hier zijn er ook diverse mooie routes waaronder de kabouterroute voor kinderen. 

Het Nationaal Park: Weerribben - De Wieden. 

De Weerribben - de Wieden ligt in het noorden van Overijssel. Het Nationaal Park is het grootte aanééngesloten laagveen moeras van Noordwest-Europa. Het is ontstaan door menselijk handelen, omdat we lang aan vervening en rietteelt deden in dit gebied. Daardoor kregen meren, riet-, hooi- en weilanden, moerasbossen en venen de kans om te groeien.

Je hebt verschillende mogelijkheden om het nationaal park te verkennen. Mijn persoonlijke favoriet zijn de fluisterboten. Je kunt heerlijk varen door het prachtige gebied. Ook zijn er onderweg diverse mogelijkheden om te picknicken. Naast het varen zijn er ook vele wandel- en fietsroutes door de Weerribben. 

Sinds 2002 hebben de otters zich weer gevestigd in de Weerribben - De Wieden. Naast deze beestjes zijn er meer prachtige dieren zoals de zeldzame grote vuurvlinder. 

Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, België en Duitsland

Reacties
Categorieën