Suriname
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
03/09/2024
7 min

De 7 mooiste plekjes / bezienswaardigheden in Suriname 2024

03/09/2024
7 min

Suriname, gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, is een betoverende vakantiebestemming die bekend staat om zijn diversiteit, cultureel erfgoed en tropisch klimaat. Gelegen tussen Guyana, Brazilië en Frans-Guyana, heeft Suriname een tropisch regenwoud klimaat met verschillende regen- en droge seizoenen. De temperatuur in Suriname ligt doorgaans tussen de 24 en 32 graden Celsius, wat het hele jaar door warm en vochtig weer biedt. 

Dit maakt het een ideale bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een tropisch toevluchtsoord met veel zon en weelderige groene landschappen. De culturele diversiteit en het erfgoed van Suriname zijn even boeiende aspecten van het land. Met een bevolking die bestaat uit verschillende etnische groepen, waaronder Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen en Inheemse volkeren, is Suriname een smeltkroes van culturen. Deze culturele diversiteit wordt weerspiegeld in de keuken, talen, religies en multiculturele samenleving van het land.

Maar welke plekjes op het gebied van cultuur en de natuur mag je niet overslaan als je op vakantie gaat naar Suriname. Om je hier antwoordt op te geven heb ik een top 7 gemaakt met de leukste plekjes / bezienswaardigheden in Suriname. De bezienswaardigheden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de schoonheid en de mogelijkheden van Suriname. 

Vakantie Suriname

Een rondreis is echt aanbevolen als het gaat vakanties naar Suriname. Met een rondreis ontdekt je de diversiteit van het land maar kun je ook genieten van de mooiste bezienswaardigheden en plekjes. Er zijn diverse reisorganisaties die mooie rondreizen in Suriname aanbieden. 

De 2 aanbieders die er voor mij bovenuit springen zijn Djoser Reizen en Riksja Travel. Djoser Reizen heeft 2 prachtige rondreizen in het aanbod. Deze 2 rondreizen laten je echt de mooiste plekjes van Suriname zien, één van de 2 reizen is ook een combinatie met Frans Guyana en Guyana. 

Naast de 4 mooie rondreizen van Riksja Travel is het ook mogelijk om je eigen droomreis samen te stellen via Riksja Travel doormiddel van bouwstenen. Dit klinkt misschien last maar is zeer eenvoudig en de medewerkers van Riksja Travel willen je hier met alle liefde mee helpen. 

Brownsberg Nature Reserve

Brownsberg Nature Reserve, gelegen in het Brokopondo District van Suriname, is een prachtig natuurgebied dat een divers scala aan landschappen en ecosystemen biedt. Het reservaat is vernoemd naar Brownsberg, een berg van 515 meter hoog. De locatie de schoonheid van het park maken het tot een unieke en boeiende bestemming voor zowel natuurliefhebbers als avonturiers. 

Het reservaat heeft in de loop der jaren een toename van het toerisme gekend, met attracties zoals de Brownsberg die bezoekers van over de hele wereld trekt. Biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van Brownsberg Nature Reserve, met zijn gevarieerde flora en fauna. De interactie tussen omgevingsfactoren en biodiversiteit creëert ecosystemen die verschillende organismen ondersteunen, waaronder de mens.

Leuk om te bezoeken is het Mazaroniplateau deze vind je op de top van de Brownsberg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. Het Nature Reserve leent zich ook erg goed voor mooie en uitdagende wandelingen in een prachtige natuur. 

Paramaribo 

Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, en is gelegen aan de noordkust. Met een bevolking van 244.946 inwoners is het de grootste stad van het land. Paramaribo heeft een rijke historische achtergrond die teruggaat tot de Nederlandse koloniale tijd van de 17e en 18e eeuw. 

De historische binnenstad van Paramaribo, sinds 2002 erkend als UNESCO Werelderfgoed, toont de architectonische overblijfselen van dit koloniale verleden. Het centrum van Paramaribo is opgesierd met koloniale huizen die prachtig zijn gerestaureerd, wat bijdraagt aan de charme en het karakter van de stad. Bezoekers van Paramaribo kunnen historische plekken zoals Fort Zeelandia en de Jodensavanne verkennen en zich onderdompelen in de fascinerende geschiedenis van de stad.

Fort Zeelandia is een belangrijke hotspot in het historische centrum van Paramaribo. Voorheen was het een handelsvestiging, nu is het een populair museum. De kunstcollectie, die hier te bewonderen is gaat  terug tot het begin van de twintigste eeuw. Een andere leuke bezienswaardigheden is de vogeltjes markt op het Onafhankelijksplein in Paramaribo. Elke zondagochtend worden hier de mooiste vogels geshowd. 

Paramaribo is een stad met vele bezienswaardigheden, waarbij de multiculturele samenleving van Suriname. Denk hierbij alleen al aan de Surinaamse keuken met vele invloeden uit de inheemse, Afrikaanse, Indiase, Indonesische en Nederlandse keuken. In Paramaribo is het eten geweldig en ook echt een aanrader om het heerlijk Surinaamse eten te gaan proeven en te ontdekken.  

Bij een bezoek aan Suriname is Paramaribo ook echt een aanrader voor één of meerdere dagen. 

Bekijk hier de aantrekkelijke hotels in Paramaribo

Commewijne Plantages

Commewijne-plantages in Suriname hebben een belangrijke historische achtergrond die inzicht geeft in het turbulente verleden van het land. Gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo, vind je Commewijne een district dat bekend staat om zijn rijke plantagegeschiedenis. 

De Commewijne herbergt verschillende oude koffie-, cacao- en tabaksplantages. Tijdens het koloniale tijdperk speelden deze plantages een cruciale rol in de economie en sociale structuur van Suriname. 

De Commewijne Plantages bieden bezoekers een kijkje in het koloniale verleden van Suriname. Door deze historische locaties te verkennen, kunnen individuen meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van de regio. Bezoekers kunnen getuige zijn van de overblijfselen van oude plantagegebouwen, wandelen door de velden waar ooit gewassen werden verbouwd en inzicht krijgen in de arbeidsintensieve praktijken die werden toegepast.

. Bovendien vormt de Commewijne-rivier, die door het district stroomt, een schilderachtig decor waar bezoekers van kunnen genieten terwijl ze de plantages verkennen

Brokopondo Stuwmeer

Het Brokopondo-stuwmeer, ook wel bekend als van Blommestein Meer of Brokopondostumeer, Het is een groot kunstmatig stuwmeer in het noordoosten van Suriname. De bouw van de hoofddam begon in 1960, waarbij de dam zelf 1,3 kilometer lang was. Naast de hoofddam zijn er 14 hulpdammen gebouwd om te voorkomen dat water wegstroomt. Het stuwmeer heeft een oppervlakte van 1560 vierkante kilometer en is ontstaan door de aanleg van de dam in de Surinamerivier. Dit enorme kunstmatige meer, qua grootte vergelijkbaar met de provincie Utrecht, dient meerdere doelen en heeft een grote impact gehad op de regio.

Het stuwmeer biedt een unieke en bijzondere omgeving voor bezoekers, met prachtige vergezichten en een ontspannen sfeer. Het is een populaire bestemming voor toeristen die zich willen onderdompelen in de tropische natuur en de goudsector in de wijk Brokopondo willen verkennen. Bezoekers kunnen ook meerdaagse tochten per kano op het stuwmeer maken, waarbij ze de rust kunnen ervaren en de unieke flora en fauna kunnen observeren. De aanleg van het Brokopondo-reservoir heeft een aanzienlijke impact gehad op de regio en blijft bezoekers van over de hele wereld trekken.

Jodensavanna

De Jodensavanne, is een historisch belangrijke plaats in Suriname, Zuid-Amerika. Het was ooit een bloeiende residentie voor Sefardische joden en hun slaven in de 17e eeuw. Jodensavanne was in die tijd de grootste joodse nederzetting in Zuid-Amerika, en de synagoge, hoewel nu een ruïne, is de oudste nog aanwezige synagoge in Zuid- Amerika. Deze gemeenschap speelde een cruciale rol in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse jodendom en diende als een centrum van het joodse leven en de joodse cultuur, 

De geografische ligging en het klimaat van Judasavanna dragen ook bij aan de betekenis ervan. Gelegen op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo, profiteert Judasavanna van het tropische klimaat van de regio. Dit klimaat, gekenmerkt door warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid, zorgde voor gunstige omstandigheden voor landbouw en plantageactiviteiten. De vruchtbare savanne rond de nederzetting ondersteunde de teelt van gewassen en de aanleg van plantages, waaronder die van de Joodse gemeenschap. De combinatie van de ligging en het klimaat speelde een cruciale rol in de ontwikkeling en het onderhoud van Judasavanna als een bloeiende joodse plantagegemeenschap.

 De ruïnes van de synagoge getuigen van de rijke geschiedenis en het architecturale erfgoed van de gemeenschap. Door Judasavanna te verkennen, kunnen bezoekers zich verdiepen in het levendige verleden van deze Joodse nederzetting en een beter begrip krijgen van de culturele diversiteit en historische betekenis van Suriname. 

Galibi Nature Reserve

Galibi Nature Reserve, gelegen in het oosten van Suriname, is een gerenommeerde bestemming die bekend staat om zijn unieke biodiversiteit en verbluffende ecosystemen. Het reservaat beslaat een gebied van 90,33 km2 en ligt aan de overkant van de Marowijnerivier vanuit Frans-Guyana. Een van de belangrijkste attracties van Galibi Nature Reserve zijn de zeeschildpadden. Elk jaar, tussen februari en augustus, komen vier soorten zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen, waardoor het een belangrijk beschermd gebied is voor deze opmerkelijke wezens. Om het reservaat te bezoeken, is het aan te raden om een tour te boeken bij een van de operators in Paramaribo, aangezien zelfstandig toegang krijgen tot het reservaat een uitdaging kan zijn.

Het Galibi-natuurreservaat beschikt over een rijk en divers aanbod aan planten- en diersoorten, dankzij de gevarieerde ecosystemen. Het gebied is de thuisbasis van laaglandregenwouden, mangroven en savannes aan de kust, en biedt een leefgebied voor een breed scala aan flora en fauna. De ongerepte stranden van het reservaat, inclusief het strand op het oosten, bieden adembenemende uitzichten en de mogelijkheid om adembenemende zonsopgangen te zien. En zijn uitermate geschikt om lekker te zonnen en te zwemmen. 

Bigi Pan

Bigi Pan is gelegen in het noordwestelijke deel van de Surinaamse Estuariene zone, ten noorden van de Nickerie-rivier, en is Bigi Pan een moerassig natuurreservaat dat zowel zout- als zoetwateromgevingen omvat. Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte wadden en mangrovebossen, met name de soort Avicennia germinans, die zich over meerdere kilometers langs de kust uitstrekken. De Bigi Pan is een toevluchtsoord voor verschillende soorten vogels en andere dieren in het wild, wat zowel natuurliefhebbers als onderzoekers aantrekt.

Het gebied herbergt een breed scala aan vogelsoorten, waardoor het een uitstekende bestemming is voor voor de vogelaar. Talloze vogelsoorten, waaronder zilverreigers en reigers, leven in de grote lagune in het natuurreservaat. 

Bigi Pan speelt een cruciale rol in natuurbehoud en toerisme en dient als een beheergebied voor meerdere doeleinden. Het beschermt niet alleen dieren in het wild, maar ondersteunt ook activiteiten zoals vissen en recreatie. Kortom een uitstekende plek voor de liefhebbers van vogels en de natuur in het algemeen.

Reacties
Categorieën