Iguazu
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
03/23/2024
10 min

De top 7 van de leukste bestemmingen in Zuid-Amerika 2024

03/23/2024
10 min

Zuid-Amerika is niet een continent waar wij doorgaans snel naar op vakantie gaan, toch bieden de landen van Zuid-Amerika je vele mogelijkheden. Naast de prachtige cultuur en de vele tradities die je vaak ook terug ziet in de bezienswaardigheden kun je in Zuid-Amerika ook genieten van een prachtige natuur. Uiteraard vind je ook vele plekken waar je kunt genieten van de mooiste stranden en een heldere zee.

De diversiteit en de vele mogelijkheden maakt Zuid-Amerika ook zeer aantrekkelijk, er worden ook niet voor niets vele rondreizen aangeboden in de landen in Zuid-Amerika of een combinatie van meerdere landen. Zo kun je genieten van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden.

Op deze pagina vind je niet de mooiste rondreizen voor Zuid-Amerika maar juist de mooiste bestemmingen. Deze bestemmingen worden vaak ook aangeboden bij de rondreizen. De bestemmingen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven en als extra heb ik ook diverse tips toegevoegd.

De eerste tip die ik geef, betreft rondreizen door Zuid-Amerika. Hieronder vind je 3 reisorganisaties die er bovenuit springen als het gaat om prachtige rondreizen door Zuid-Amerika. Wil jij niet alleen 1 bestemming bezoeken maar meer zien van een land of regio is een rondreis echt aan te raden

Koningaap - Groepsreizen

Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu is een opmerkelijke archeologische vindplaats in het Andesgebergte van Peru. De ontdekking en verkenning van Machu Picchu in 1911 door Hiram Bingham, professor aan de Yale Universiteit, trok de aandacht van de wereld. De National Geographic Society raakte ook betrokken bij de verkenning en documentatie van de plek. Machu Picchu is nu de belangrijkste toeristische attractie van Peru en trok in 2017 1,4 miljoen bezoekers.

De plek is een bewijs van de architectonische en technische wonderen van de Inca-beschaving, en het blijft een mysterie waarom deze plaats werd verlaten. Het complex ligt op een hoogte van 2.430 meter boven zeeniveau, midden in een tropisch bergbos, in een buitengewoon mooie omgeving.

De architecturale en technische bekwaamheid van Machu Picchu komt duidelijk tot uiting in de constructie van de gebouwen, muren en terrassen van de stad. De stad werd gebouwd met behulp van de technische techniek van 'steenmetselwerk', waarbij granieten platen perfect bij elkaar werden gesneden.

De architectuur van de stad omvat kanchas, kallankas, ushnus en andere constructies die de tand des tijds hebben doorstaan. Deze bouwwerken bieden een kijkje in de fascinerende en complexe wereld van de Inca's en hun bouwtechnieken.

De culturele en historische betekenis van de plek is ongeëvenaard en werd in 2007 uitgeroepen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen[8]. De betekenis van de naam Machu Picchu in Quechua is 'Oudemanhoogte', en de Inca's bouwden de stad tussen twee steile toppen: Machu Picchu en Huayna Picchu[9].

Machu Picchu heeft een grote culturele en historische betekenis voor de Inca's. De stad werd gebouwd in het Pachacutec-tijdperk, rond 1450, en diende als religieus, politiek en administratief centrum voor het Inca-rijk. De ligging van de plek, tussen de twee heilige bergtoppen, maakte het tot een belangrijke spirituele plek voor de Inca's.

Het doel van Machu Picchu is nog steeds een mysterie, maar er wordt aangenomen dat het een koninklijk landgoed, een militair fort of een heilig pelgrimsoord was. De Inca Trail die naar Machu Picchu leidt, is een iconische vierdaagse wandeling die bezoekers een kijkje biedt in de fascinerende wereld van de Inca's.

Machu Picchu is een bezienswaardigheden waar mensen speciaal voor naar Peru reizen en behoort ook niet zonder reden tot de mooiste bestemmingen van Zuid-Amerika.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan Machu Picchu

Angel Falls (Venezuela)

Angel Falls is een natuurwonder gelegen in de Guyana Hooglanden in de staat Bolivar, in het zuidoosten van Venezuela. Het is 's werelds hoogste ononderbroken waterval, met een hoogte van 979 meter en een diepte van 807 meter.

De waterval ligt in het Canaima National Park, het op een na grootste nationale park in Venezuela. Het tuimelt uit een kloof nabij de top van de tafelberg Auyán-Tepui. De indrukwekkende hoogte en unieke formatie van Angel Falls maken het een must-see bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Angel Falls is niet alleen een adembenemend natuurwonder, maar heeft ook een grote culturele betekenis voor lokale inheemse gemeenschappen. Luxeproducten zoals edele metalen, veren en schaaldieren werden verkregen door handel met naburige inheemse gemeenschappen, wat het historische belang van Angel Falls voor deze groepen benadrukt.

Tegenwoordig hebben bezoekers / toeristen de mogelijkheid om de inheemse gemeenschappen in de omliggende bergen te ontmoeten en van hen te leren, waarbij pensions zoals Inti Sisa lokale gemeenschappen ondersteunen en duurzaam toerisme bevorderen. Door verantwoorde toeristische praktijken kunnen bezoekers de schoonheid van Angel Falls waarderen en tegelijkertijd het behoud van inheemse culturen en tradities ondersteunen.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan Angel Falls

De Galapagoseilanden (Ecuador) 

De Galapagoseilanden zijn een unieke archipel gelegen op de evenaar, ongeveer 1000 km ten westen van de Zuid-Amerikaanse kust. Deze eilanden zijn van vulkanische oorsprong en bevinden zich op de Galapagos-rug tussen de Nazca-plaat en de Cocos-plaat. De eilanden zijn gevormd door een reeks vulkaanuitbarstingen en zijn nog steeds actief, wat bijdraagt aan de unieke geologie en het landschap van de eilanden.

Een vakantie naar de Galapagoseilanden biedt een unieke kans om diverse en zeldzame dieren in het wild te ontdekken die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De eilanden herbergen een ongelooflijk scala aan diersoorten, waaronder reuzenschildpadden, zeeleeuwen, zeeleguanen en blauwvoetgenten. Wat deze ervaring nog specialer maakt, is dat veel van deze dieren niet bang zijn voor mensen, waardoor persoonlijke ontmoetingen van dichtbij mogelijk zijn die werkelijk onvergetelijk zijn.

Bezoekers kunnen boottochten maken of door de eilanden wandelen om deze verbazingwekkende wezens in hun natuurlijke omgeving te zien, wat zorgt voor een uniek natuuravontuur.

Een ander hoogtepunt van een vakantie naar de Galapagos Eilanden is de mogelijkheid om meer te leren over de evolutietheorie van Charles Darwin. De eilanden speelden een belangrijke rol in Darwins ontwikkeling van deze theorie, en bezoekers kunnen dezelfde landschappen en omgevingen verkennen die hem inspireerden tijdens zijn bezoek in 1835.

Veel rondleidingen en excursies bieden educatieve mogelijkheden om meer te leren over de unieke aanpassingen en evolutionaire processen die hebben geleid tot de uiteenlopende soorten die op de eilanden voorkomen. Dit maakt een vakantie naar de Galapagoseilanden niet alleen een leuk en spannend avontuur, maar ook een fascinerende leerzame ervaring.

Naast de ongelooflijke natuur en historische betekenis biedt een vakantie op de Galapagos Eilanden ook de kans om de natuurlijke schoonheid van de eilanden te ervaren. De landschappen zijn adembenemend, met prachtige stranden, helder water en dramatische vulkanische formaties.

Bezoekers kunnen door weelderige bossen wandelen, verborgen baaien verkennen en snorkelen in kristalhelder water, terwijl ze omringd worden door de unieke en gevarieerde flora en fauna van de eilanden.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan de Galapagos eilanden

Het Amazonegebied 

De Amazone is waarschijnlijk ook meteen waar je aandacht bij het woord regenwoud, het is het grootste regenwoud op aarde en gelegen in 9 landen. De oppervlakte van het Amazonegebied is ongeveer 6,7 miljoen vierkante kilometer en is gelegen in de landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana.

In het Amazone gebied zijn vele dier-, planten en boomsoorten te vinden en wordt ook wel de longen van de aarde genoemd. Dit komt doordat al het groen ongeveer 20% van de zuurstof van de aarde produceert.

Het Amazonegebied is ook zeer geliefd bij de toeristen, vele reizen speciaal voor de Amazone naar Zuid-Amerika. Vanuit veel plekken in de landen waar het Amazone gebied ligt zijn vele excursies mogelijk. Vooral boottochten zijn populair en ook een zeer goede manier om de Amazone te verkennen.

Bij het plannen van een vakantie in het Amazonegebied is het belangrijk om na te denken over de beste tijd van het jaar om er naartoe te gaan. Het droge seizoen, van juni tot oktober, wordt over het algemeen beschouwd als de beste tijd om het Amazoneregenwoud te verkennen. Gedurende deze tijd is de kans groter dat je een grote verscheidenheid aan vogels en andere dieren ziet, en is het weer over het algemeen aangenamer.

Het is echter belangrijk op te merken dat er op elk moment van het jaar zware buien kunnen voorkomen. Als je een echte natuurliefhebber bent, is het regenseizoen misschien wel de beste tijd om te bezoeken, omdat het regenwoud dan het meest weelderig en levendig is.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan het Amazone gebied

Patagonië (Argentinië en Chili) 

Patagonië is een uitgestrekte gebied dat is gelegen in diverse regio´s in het zuiden van Argentinië en Chili. Het herbergt een breed scala aan geografische kenmerken, waaronder bergketens, gletsjers, meren en grasvlakten. Enkele van de meest opvallende plaatsen in Patagonië zijn Ushuaia, Puerto Madryn, Punta Arenas, Puerto Natales, San Carlos de Bariloche en El Calafate. De adembenemende landschappen en unieke geologische formaties van de regio maken het een populaire bestemming voor buitenliefhebbers en natuurliefhebbers.

Patagonië herbergt ook een rijk en divers aanbod aan wilde dieren en biodiversiteit. De regio herbergt vele endemische soorten, waaronder de guanaco, de Andescondor en de Patagonische haas. De kust van Patagonië is ook rijk aan zeedieren, waarbij zeeolifanten, pelsrobben, zeeleeuwen en pinguïns allemaal vaak worden gezien.

Patagonië is ook van grote culturele betekenis voor inheemse gemeenschappen, waaronder de Tehuelche-bevolking. Deze gemeenschappen hebben een diepe band met het land en wonen al duizenden jaren in de regio. Het is leuk en interessant om een een inheemse gemeenschap te bezoeken tijdens je reis.

Wist je dat Patagonië een paradijs is voor wandelaars? het is een van de populairste bestemmingen voor wandelliefhebbers. De Perito Moreno-gletsjer is een must-see bestemming voor bezoekers aan Patagonië. Gelegen in het midden van het Parque Nacional Los Glaciares, is de gletsjer een natuurverschijnsel dat werkelijk uniek is.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan Pagagonië

Iguazu watervallen (Argentinië & Brazilië) 

Iguazu Falls, ook bekend als Iguassu Falls, is een natuurwonder gelegen in de noordoostelijke regio van Argentinië, op de grens met Brazilië. De watervallen bestaan uit maar liefst 275 watervallen, waarvan de meest indrukwekkende de 2.700 meter brede watervallen zijn op de grens met Brazilië.

De watervallen bevinden zich op het driepuntspunt van Zuid-Amerika, waar de landen Brazilië, Argentinië en Paraguay samenkomen. De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika noemden de watervallen Iguaçu, wat in hun taal ‘Groot Water’ betekent. De watervallen zijn omgeven door jungle, waardoor het een uniek en adembenemend gezicht is om te zien.

De geschiedenis van de Iguazu-watervallen gaat 200.000 jaar geleden terug, toen de aarde zonk, waardoor de watervallen ontstonden op wat nu de grens is tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay. Volgens de legende werd de maagd Naipi uitgekozen om met de god M'Moy te trouwen en werd hij geofferd aan het goddelijke.

Tegenwoordig zijn de watervallen een belangrijke toeristische trekpleister en trekken bezoekers van over de hele wereld. Toeristen kunnen genieten van een verscheidenheid aan attracties en activiteiten, zoals:

  • Dagexcursies naar de Iguazu-watervallen aan zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant
  • Boottochten en treinreizen
  • Jungle-activiteiten
  • Een bezoek bregen aan het vogelpark, Parque das Aves

De toeristische attracties en activiteiten bij de Iguazu-watervallen zijn eindeloos, waardoor het een bestemming is die je zeker moet bezoeken voor iedereen die van natuur en avontuur houdt.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan De Iquazu watervallen

Atacama woenstijn (Chili) 

De Atacama Woestijn is gelegen in Chili (Zuid-Amerika) en wordt officieel gezien de droogste woestijn te wereld. De afgelopen 100 jaar heeft het één keer geregend. Het landschap van de Atacama woestijn is heel divers van een maanachtig vulkaangebied tot uitgestrekte zoutvlakten.

De Atacama woestijn heeft grote vulkanen en de hoogste geiser te wereld. De lokale bevolking noemt de woestijn ook wel ¨Valle de la Luna¨ (De Maanvallei). Bijzonder is dat er in de Atacama woestijn plekken zijn waar geen enkel leven is vastgesteld ook geen bacteriën.

De Atacama Woestijn is eenvoudig te bezoeken, vooral de grootste vulkaan Ojos Del Salando en de heetwaterbronnen Puritama Hotsprings zijn populaire plekken van de woestijn en mag niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Chili en de woestijn.

Bekijk hier de prachtige rondreis met een bezoekje aan de Atacama Woestijn

Koningaap - Groepsreizen

Reacties
Categorieën